Inloggen
KONINGIN DER NEDERLANDEN (DE) - ID 10468


Kroniekberichten

Datum 22 mei 1830
Krant DC - Dordtsche Courant

Zo het water de vereiste hoogte bereikt, is de scheepmaker Jan Schouten, voornemens het bij hem op stapel staande schip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, heden zaterdag den 22 mei, des namiddags ten 4 ure, van zijne werf in het water te laten.

Afbeelding
Datum 27 mei 1830
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Dordrecht, 26 mei. Verleden zaterdag namiddag, op het bepaald uur, is alhier van de werf van de scheepsbouwmeester Jan Schouten, met het beste gevolg te water gelaten het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, gebouwd voor rekening van Dordrechtsche Maatschappij van Scheepsreederij.

Afbeelding
Datum 08 november 1830
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Ingezonden mededeling. In het artikel, geplaatst in het Algemeen Handelsblad van zaterdag de 30e oktober onder dagtekening Amsterdam, den 29e oktober, las ik met bevreemding in paragraaf 2 deze woorden: “terwijl immers voor als nog alle diepgeladen bodems, welker ladingen naar Rotterdam en Dordrecht bestemd zijn, te ’s Gravendeel moeten lichten en merendeels aldaar verblijven”.
Deze zinsnede bevat een belangrijke onnauwkeurigheid voor zo ver dezelve de ligging der steden Rotterdam en Dordrecht wil doen voorkomen als dezelfde beletselen opleverende tegen de aankomst van diepgeladen bodems. Ik vleije mij, dat onbekendheid met de localiteiten tot die onnauwkeurigheid aanleiding gegeven hebben, en dat het Ued. aangenaam zijn zal in de gelegenheid gesteld te zijn, daar waar daadzaken spreken, de waarheid hulde te doen en die misstelling door het plaatsen van deze brief te herstellen.
Alle zwaar beladen schepen, die te ’s Gravendeel, ongeveer een uur gaans beneden Dordrecht gelegen, bereiken, kunnen zonder lichten door het zogenaamde Mallegat tot voor de stad Dordrecht komen.
Het zoude gemakkelijk zijn dit met een aantal voorbeelden te staven, waarvan ik echter slechts de twee volgende hier vermeld, als zijnde alles afdoende, nog van jonge datum en beide de daarbij genoemde schepen te dezer stede te huis behorende en aldaar gebouwd.
De brik de DANKBAARHEID, kapt. J.H. Hazewinkel, kwam de 18e september j.l., beladen met suiker en koffij, te Helvoet binnen, klaarde ten 5 ure na de middag aldaar in en wierp des anderen daags om 6 ure des avonds zonder lichten voor de stad Dordrecht het anker.
Op den 15e oktober, ’s namiddags ten 3½ ure, vertrok van dezelfde stad het fregat de KONINGIN DER NEDERLANDEN, groot circa 450 lasten, gevoerd door kapt. Pieter Sipkes, bestemd naar Batavia, van alles uitgerust en geheel gereed om in zee te steken. Dit schip passeerde ’s Gravendeel , ankerde dien avond in de Kil, en kwam de 17e daaraanvolgende, ’s namiddags ten 1 ure ter rede van Helvoet.
De overige inhoud van het genoemde artikel aan het oordeel van daartoe bevoegden overlatende, mag ik niet voorbijgaan hierbij te voegen, dat Dordrecht door deszelfs ligging niet slechts de grootste voordelen aanbiedt voor uit zee komende diepgeladen schepen, maar ook tevens voor de verzendingen zowel naar binnenlands, Zeeland, het land van Luik en Brabant, als vooral ook naar de Rijn, en dat deszelfs veilige rivierrede, ruime havens, aanzienlijke pakhuizen en verdere belangrijke commerciële inrichtingen, de vruchten van vroegere welvaart en van verreweg te veel uitgebreidheid voor de tegenwoordige handel der plaats, slechts behoeven te worden in ogenschouw genomen om de overtuiging te geven, dat dit punt voor elk zich daar vestigend handelshuis door geen ander in de Nederlanden in locale voordelen wordt op zijde gestreefd.
Een inwoner van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 27 november 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 26 november. De 25e dezer, des morgens, zeilden van Helvoetsluis NEÉRLANDS TROUW, kapt. B.J. de Groot, naar Liverpool; PIET HEIN, kapt. W. Turnbull, naar Suriname; DE JONGE ADRIANA, kapt. H. Bruhn, KONING DER NEDERLANDEN, kapt. S. van Delden, DE KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, DE JONGE JAN, kapt. J.J. Bohn en DE DRIE MARIA’S, kapt. J. Glazener, naar Batavia en arriveerden ELIZABETH, kapt. H.H. Pot en GEZINA, kapt. R. Taay, van Liverpool.
De 24e dezer, des namiddags, zeilden uit de Maas MARIA, kapt. E. Reints, naar Suriname; MARIA ANNA, kapt. E.P. Brons, naar Jersey; DE JONGE WILLEM, kapt. P.Y. Jobs, naar Marseille; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. L. Maasdyk, naar St. Valéry; DE HERSTELLING, kapt. A. Duyndam, naar Rouaan; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van der Borden, naar Messina.
De 25e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis EUROPA, kapt. S.B. de Jong, naar Cette en DE JONGE JARIG, kapt. D.E. Brunger, naar Havre.
De 25e dezer, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis ADRIANUS EN JACOBUS, kapt. J. Parlevliet, naar Newyork en arriveerden ANN, kapt. H.J. Koster en JOHANN, kapt. O.F. Haan, van Riga. De 26e, des morgens, zeilde KORTENAER, kapt. H. Glazener, naar Batavia.
De 26e dezer, des morgens, zeilden van Brielle MARIA EN ADRIANA, kapt. L. Hus, naar Suriname en JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, naar Duinkerken.
De 25e dezer, na posttijd, zeilde DE VRIENDSCHAP, kapt. T.G. van Ryn, naar Londen.

Afbeelding
Datum 12 april 1831
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 10 april. Gisteren arriveerden alhier het schip BATAVIER, kapt. S. St. Martin, den 16 december vertrokken van Vlissingen; schip ZUID HOLLAND, kapt. P.S. Schuil, den 8 december vertrokken van Rotterdam, de JONGE JAN, kapt. J.J. Bonn, met 6 passagiers en kinderen, den 25 november vertrokken van Rotterdam; schip GRACE, kapt. J.F. Grum, van Soerabaija; schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, den 25 november vertrokken van Dordrecht. Heden arriveerden alhier Zr.Ms. Schoener JANUS, luit. ter zee 1e klasse G.E. Pool, met een passagier den 28 maart vertrokken van Soerabaija; brik JOHANNA, kapt. J. Gregory, met een passagier, vertrokken van Samarang den 1 april; de brik ALLEN, kapt. A. Riggs, met passagiers, vertrokken van Padang den 7 maart.

Afbeelding
Datum 01 september 1831
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 31 augustus. Het schip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Pieter Sipkes, wiens aankomen van hier in de Straat Sunda wij in onze Courant van den 13 dezer aankondigden, is sedert behouden te Batavia gearriveerd, en was den 3 mei ll. aldaar met schip en volk in goede staat liggende.
Het schip de STAD DORDRECHT, kapt. Klaas Schenkel, mede hier te huis behorende en van deze stad uitgezeild, is den 25 april ll. met schip en volk insgelijks in goede staat te Batavia aangekomen.
Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen the AURORA, kapt. Georg Park van Newcastle met steenkolen; ANNETTE, kapt. K. van den Oever en ONDERNEMING, kapt. H.G. Henrich, beiden van Bergen met stokvis en traan.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1831
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 14 oktober. Gisteren morgen ten 7 ure is wel in Hellevoetsluis binnen gekomen het alhier te huis behorende fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, komende van Batavia, van waar het den 22 mei ll. vertrokken was.

Afbeelding
Datum 19 juli 1832
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 17 juli. Heden arriveerden alhier de schepen KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, den 28 maart vertrokken van Dordrecht, en DRIE GEBROEDERS, kapt. K.H. Ruyl, den 6 april vertrokken van Amsterdam, DE ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofsteede, met een passagier, den 7 april vertrokken van Middelburg, en BATAVIER, kapt. J. Josen, den 8 april vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 27 november 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 26 november. Sedert den 4 juni tot den 21 juli dit jaar zijn te Batavia uit Nederland aangekomen de schepen CLARA HENRIETTA, kapt. W. Blom, DRIE GEBROEDERS, kapt. K.H. Ruyl en DE ONDERNEMING, kapt. J.A. Engels, van Amsterdam; MARIA, kapt. J.A. Pronk, BATAVIER, kapt. J. Joossens en JACOBUS, kapt. B. van der Tak, van Rotterdam; KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Dordrecht en DE ZEEUW, kapt. J.J. ter Hofstede, van Middelburg; en zijn van daar uitgezeild HANDEL-MAATSCHAPPIJ, kapt. P.H. Willers, VROUW HENRICA, kapt. J.C. Topper, SURINAME, kapt. W. Landsaat en ANNA CATHARINA, kapt. S.H. Veer, naar Amsterdam; DE HARMONIE, kapt. P. Rijnbende, DE COCK, kapt. J.M.F. Flemming en BATAVIER, kapt. A. Schaap, naar Rotterdam en DE STAD DORDRECHT, kapt. K. Schinkel, naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 05 januari 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 4 januari. Volgens bericht uit Batavia, van 10 september, was aldaar ter rede aangekomen het fregatschip de DORTENAAR, kapt. F. van Ginkel, van deze stad, en zou de volgende dag van daar de reis naar het vaderland aannemen het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, insgelijks alhier te huis behorende.

Afbeelding
Datum 08 januari 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 januari. De 5e dezer, na posttijd, arriveerde in de Maas DIANA, kapt. A.K. Jongbloed, van Papenburg, welke te Brielle op de haven gekomen zijn door het ijs.
De 6e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Batavia, zijnde door de stoomboot de BATAVIER binnengesleept.

Afbeelding
Datum 08 januari 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 7 januari. Gisteren is gelukkig te Hellevoetsluis binnengekomen, en thans veilig in het Nieuwe Kanaal liggende het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, komende van Batavia en bestemd naar deze stad. Volgens rapport van de kapitein was hij woensdag den 2 dezer in het Kanaal zeilende, Bevezier ten noorden van zich hebbende, en uit hoofde van de menigte schepen, welke met de toen heersende oostelijke wind koers uit het kanaal zettenden, vleidde hij zich, dat het vrede was, en hij bleef in die waan tot des voormiddags ten 11 ure toen een loodskotter van Dover bij hem aan boord kwam, medebrengende Engelse nieuwspapieren, waaruit bij de toestand van zaken vernam. Daar het schoon weder met oostelijke wind was, oordeelde hij het niet raadzaam om bij dag verder oostwaarts op te werken, maar stuurde hij, ten einde bij een vermoedelijke kruiser geen argwaan te verwekken, met de menigte westwaarts zeilende schepen, tot tegen de avond, wanneer, ten 10 ure, de wind Z.Z.W. aannemend dik, hij wendde en met kracht van zeil koers zette door de Hoofden. De volgende dag, den 3, zag hij Walcheren, op ondiep water houdende, terwijl de wind toen flauw oostelijk was, en deed van tijd tot tijd een schot om een Vlissingse loods aan boord te krijgen, ten einde desnoods die haven te kunnen binnen lopen. Na enige moeilijkheid gelukte het hem een loods te bekomen; doch voortwerkende naar de plaats zijner bestemming, zag hij vrijdag, den 4, een oorlogsfregat, geen vlag tonende, westwaarts van hem, hetwelk met kracht van zeil op hem afkwam. Hij wendde daarop naar de wal, en van 12 tot op 8 vaam water houdende, wendde de kruiser, maar bleef steeds in het gezicht, hetwelk hem noodzaakte om naar de wal vol te houden, ten einde niet onder het bereik van het geschut der kruisers te vervallen; maar daardoor verviel hij ten laatsten op de Ooster, waar het schip op de wind draaide, stootte en bleef zitten; waarop hij alle zeilen tegen haalde, en de gehele dubbel geladen batterij afschoot, door welke dreuning het schip op de tegengebraste zeilen deinsde en op vlot water kwam. Geen Goereesche loodsen te zien krijgende, bleef hij van 10 tot 6 vaam over en weder werken, en dus werkende kreeg hij de Maasbank. Ook hier zag hij tevergeefs naar een loods uit, en kreeg die niet voor dat hij, omstreeks 10 ure, voor de droogte van de banken en de tonnen van het gat zeewaarts moest. Intussen was de kruiser uit het gezicht geraakt. Toen de loodsen aan boord waren, gelastte hij de loodsboot om de gouvernements-depêches, welke hij aan boord had, zo spoedig mogelijk aan Z. Exc. de schout-bij-nacht Van der Straten te bezorgen, wien hij tevens verzocht om hem het volgende tij de stoomboot te willen zenden, ten einde hem binnen te slepen. Gezegde Z. Exc. had de goedheid daartoe met de meeste spoed bevel te geven, en reeds de volgende dag, des morgens zeer vroeg van den 6, kwam de stoomboot bij hem, die hem niet alleen binnengaats sleepte, maar bovendien op een briljante wijze op de rede voor Hellevoetsluis bracht, genietende buiten dit alles van de commandant van gemelde stoomboot van alle mogelijke medewerking en beleefdheid. Verder ontving hij van Zijne Exc. de schout-bij-nacht en van de WedEd. Gestr. Heer kapitein ter zee, directeur Baak, de verzekering van alle mogelijke assistentie om het schip op een veilige plaats en vrij van ijs te brengen. De kapitein kan niet genoeg roemen de hulpvaardigheid en diensten, hem en zijn schip door de genoemde bevelhebbers bij het binnenkomen te Hellevoetsluis bewezen.

Afbeelding
Datum 11 januari 1833
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen. Middelburg, 7 januari. Uit de Lloydslijst van de 1e dezer blijkt, dat het schip PAULINE, kapt. Hoffman, van Demerary naar deze stad, te Ramsgate is overgebracht.
Vlissingen, 6 januari. Gisteren zijn de Schelde afgekomen Zr.Ms. fregat EURIDICE, commandant E. Lucas, benevens de korvetten DE KOMEET, commandant Den Berger en MEDUSA, commandant Courier dit Dubicast, gesleept wordende door de stoomboten CURAÇAO, DE BEURS VAN AMSTERDAM en HERCULES.
Door de loodsboot n.º 4 van Vlissingen is in zee een loods overgezet op het koopvaardijschip DE KONINGIN DER NEDERLANDEN, van Batavia naar Rotterdam gedestineerd.

Afbeelding
Datum 15 januari 1833
Krant LC - Leeuwarder Courant

Den 6 dezer is gelukkig door ’s Rijks stoomboot tot voor Hellevoetsluis gesleept het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. T. Sipkes, komende van Batavia, en bestemd naar Dordrecht. Hetzelve ligt thans in veiligheid. Genoemd schip heeft in het Kanaal veel gevaar gelopen om door de Engelsen genomen te worden, en is op onze kust door een vijandelijk fregat sterk vervolgd, doch ijver en schranderheid van de kapitein hebben deze gevaren weten te boven te komen, zodat het door de volwaardige medewerking der stoomboot, behouden in het vaderland is aangekomen.

Afbeelding
Datum 16 februari 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 15 februari. Heden is voor deze stad gearriveerd het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, den 6 januari ll. zo gelukkig van Batavia te Hellevoetsluis binnen gekomen.

Afbeelding
Datum 08 juni 1833
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 7 juni. Het blijkt, dat de van Batavia vertrokken brik ONDERNEMING, kapt. Engels, die, zoals wij vroeger meldden, te Ramsgate was opgebracht, de 11 januari te Texel is binnen gekomen, en dat het schip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, van hier vertrokken met een aanzienlijke lading ter factuurwaarde van NLG 235.000, aan de waakzaamheid der Engelsen ontsnapt en behouden te Dordrecht is aangekomen. 
Daarentegen is de VROUW CATHARINA ELIZABETH, kapt. D.B. Lutjens, door het Engelse oorlogsschip CONWAY aangehouden. Van de equipage waren 7 man opgebracht, doch van het opbrengen van het schip zelf hebben wij nog geen berichten. 
Het Nederlandse schip HENRIETTE ELIZABETH, van Smirna, hetwelk te Gibraltar opgebracht en aldaar weder losgelaten was, is naderhand opnieuw aangehouden en te Plymouth opgebracht.

Afbeelding
Datum 20 juli 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading naar Batavia het nieuw Nederlands gekoperd fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Pieter Sipkes, om 1 augustus aanstaande te vertrekken, hebbende uitmuntende inrichting voor passagiers. 
Adres bij de scheepsmakelaars aldaar en bij de kapitein aan boord.

Afbeelding
Datum 03 augustus 1833
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Gisteren morgen, even na 5 ure, is van deze stad vertrokken het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, gaande naar Batavia.
Aan deze stad is gearriveerd: het schip FRIEHEDEN, kapt. M. Sorensen, van Drammen, met hout.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 augustus. De 10e dezer, des morgens, zeilden van Helvoetsluis NEÉRLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop. KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, ZUIDHOLLAND, kapt. P.S. Schuil en ANTHONY, kapt. B. van der Tak, naar Batavia; UDONIA, kapt. W.P. Wessels, DE VROUW CATHARINA, kapt. G.K. Wijkmeyer, DE JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeyer, ELIZABETH, kapt. J.S. Brouwer en GEZINA, kapt. H.H. Veen, naar Liverpool, welke alle wel in zee gekomen zijn, behalve de vijf eerstgemelde, die bij de Goerese haven ten anker liggen, en arriveerden DE VROUW NEELTJE, kapt. K. Parrel, van Bergen; des namiddags VENUS, kapt. J.H. Windhorst, van Baltimore; MINERVA, kapt. H. Albers, van Papenburg; BAREND HAITZEMA VIËTOR, kapt. J.H. van Wijk, CATHARINA, kapt. H.E. van Dam, NEPTUNUS, kapt. W.A. Bakker, JOHANNA GEERTRUIDA, kapt. P. Pybes, FROUWINA, kapt. K. Pijbes, CONCORDIA, kapt. F.H. Eddes en JOHANNA GEZINA (opm: JOHANNA GEZIENA, ook JOHANNA GESINA), kapt. P.G. Schuur, van Liverpool; de 11e, des morgens, WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart en FLORA, kapt. D. Rooderkerk, van Liverpool.
De 9e, des namiddags, zeilden van Brielle, CHRISTIAAN PAULUS, kapt. H.H. Hoorn, NEPTUNUS, kapt. J. Peters, CATHARINA ELIZABETH, kept. F. Wachter, naar de Oost Zee; DE VROUW AAGJE, kapt. C. Klok, naar Londen; EGBERDINA, kapt. G.J. Bossinga, naar Bordeaux. De 10e, des morgens, zeilden DE JONGE ANNA, kapt. H.J. Dik, naar de Oost Zee; VROUW JACOBA, kapt. H.R. Grimminga, naar Petersburg; DE VRIENDSCHAP, kapt. P.J. de Boer, naar Arendsburg en ANTINA, kapt. J.B. Schoon, naar Embden en arriveerde des namiddags DE DRIE GEZUSTERS, kapt. H.R. van Laaten, van Hamburg; HILLEGINA GEERDINA, kapt. H.L. Roelfsema, van Bergen; de 11e, des morgens ALIDA, kapt. C.P. Rieke, van Papenburg; MARIA, kapt. H. van Veen jr., van Bordeaux; ALBERDINA, kapt. D.H. Hazewinkel, van Oléron; CAROLINA, kapt. E. Jansen, van Carolinensiel en HENDRIKUS, kapt. G.J. Roskamp, van Bremen.
De10e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis GEZINA, kapt. J.I. van der Woude, naar Sunderland. De 10e, na posttijd arriveerde CHRISTINA GEERTRUIDA, kapt. H. Klein, van Embden.
De 11e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis INDUSTRIE, kapt. P. van Duivenboden, van Liverpool; JOHANNA HILLEGONDA, kapt. J.D. Flik, van Marennes; MINERVA, kapt. H.A. Albers, van Papenburg; de 12e, des morgens, arriveerde CONCORDIA, kapt. A.E. Pot, van Liverpool.
De 11e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas HENDRIKA, kapt. H.B. Schippers, van Quimper; de 12e, des morgens arriveerde DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van Londen.

Afbeelding
Datum 25 december 1833
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 23 december. De 20 dezer is alhier aangekomen het schip ANNA CATHARINA, kapt. S.H. Veer, de 13 augustus vertrokken van Amsterdam, en het schip BATAVIA, kapt. P. Blair, de 17 oktober vertrokken van Ceylon; de 23 december zijn alhier aangekomen het schip ZUID HOLLAND, kapt. P.S. Schuil, met een passagier, de 14 augustus vertrokken van Rotterdam, het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, de 14 augustus vertrokken van Dordrecht, het schip VASCO DA GAMA, kapt. C. Brandaris, de 8 september vertrokken van Rotterdam, en het schip JACOBUS, kapt. T.W.. Meineke, met een passagier, de 5 september vertrokken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 02 mei 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 30 april. HARMONIE, kapt. W.L. Veen, van Bordeaux; MARGINA, kapt. J.P. Boer, van Oleron; EMILIE FREDERIKA, kapt. C.L. Brandt, van Antwerpen.
Vlie, 29 april. VROUW ELISABETH, kapt. J.H. Cappen, van Oosterisoer.
Batavia, 23 december. ZUID-HOLLAND, kapt. P.S. Schuil, VASCO DA GAMA, kapt. C. Brandaris en JACOBUS, kapt. Meincke, alle drie van Rotterdam; DE KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Dordrecht.
St. Helena, 13 februari. WILLEM, kapt. A. Plug en JONGE JAN, kapt. H.J. Bonn, van Batavia, dezelve zijn des anderen daags naar Rotterdam gezeild. 26 februari: Y-STROOM, kapt. A.F. Oosterloo, van Batavia, is de volgende dag naar Amsterdam vertrokken.
Kadix, 27 maart. WILHELMINA LAURENCIA, kapt. Swart, van Dordrecht.
Hull, 24 april. TWEE VRIENDEN, kapt. O.G. Bakker, van Amsterdam.
Livorno, 15 april. DE HARMONIE, kapt. J.H. Henning, van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 30 juni 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Scheepstijdingen:
Kapt. Jan Sipkes Fz., van Batavia in Texel binnen, rapporteert de 13e mei op 2º ZB 23º 39′ WL, gepraaid te hebben het schip ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. E. van Duyn, van Amsterdam naar Batavia.
Kapt. Pieter Vis, van Batavia te Helvoet binnen, rapporteert, dat hij met het schip HENRIETTE EN HENRI, kapt. Foppe Juurts Vlieger, van Batavia naar Amsterdam, gezeild heeft van de hoogte van Madagascar tot aan de kust van Afrika en de 26e april op de hoogte van de Kaap de Goede Hoop gepraaid te hebben, het schip DE KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Pieter Sipkes, van Sourabaya en Batavia, naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 01 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 30 juni. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen CATHARINA, kapt. E.H. Bruns, van Emden, met stukgoederen; FREDRICK, kapt. J.C. Funck, van Nerva, met hout, en ALBION, kapt. Samuel Starling, van Newcastle, met kolen en slijpstenen.
Kapt. Pieter Vis, van Batavia den 25 dezer te Hellevoetsluis binnengekomen, rapporteert, dat hij met het schip HENRIETTE EN HENRI, kapt. Foppe Juurts Vlieger, van Batavia naar Amsterdam, gezeild heeft van de hoogte van Madagascar tot aan de kust van Afrika, en op 26 april op de hoogte van de Kaap de Goede Hoop gepraaid te hebben, het schip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Pieter Sipkes, Van Soerabaya en Batavia, naar Dordrecht.

Afbeelding
Datum 10 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 7 juli. Kapt. Hagers is met hoog water vlot geworden en in het kanaal gekomen. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: VROUW HELENA, kapt. J.H. Aden, van Leer. Heden morgen arriveerden uit zee: MARGARETHA SUSANNA, kapt. W.J. Warnckes, en SUSANNA HELENA, kapt. J.A. Rieke, beiden van Papenburg; VAN DER WERF, kapt. D. Charlan, van Vlissingen.
Den 8 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Batavia. Heden morgen zeilden naar zee: JOHANNA HENRIETTE, kapt. J. Meijer, naar Riga; SOPHIA CHARLOTHA, kapt. J.F. Pertiet, naar de Oostzee.
Brielle, 8 juli. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London. Heden zeilden naar zee: MINERVA, kapt. J.J. Kopcke, naar de Oostzee, en BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London.
Maassluis, 8 juli. Heden zeilden naar zee: ONS GENOEGEN, kapt. M. Douwes, naar Sunderland, en HARINGREEDERIJ, kapt. J. van Rossem, nar de Noordzee.

Afbeelding
Datum 17 juli 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 16 juli. Aan deze stad zijn gearriveerd de schepen de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Passarouang, met koffie en suiker; de JONGE JACOB, kapt. J. Claussen, van Emden, met hartsteen; FAMILIEN HAAB, kapt. Ole Jacobsen, van Holmstrand, en de LIEFDE, kapt. K.K. Hagedoorn, van Nerva, beiden met hout.

Afbeelding
Datum 07 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 6 januari. P.S. Bij het ter perse gaan dezer wordt per expresse van Hellevoetsluis bericht, dat aldaar gisteren avond wel is binnengekomen de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Batavia naar deze stad; alsmede, dat ook de RHOON EN PENDRECHT en een Zweeds driemastschip, beiden insgelijks van Batavia, te Hellevoetsluis binnengekomen waren.

Afbeelding
Datum 09 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 6 januari. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: MINERVA, kapt. J.H. Mees, van London, met rijst en koffie.
Hellevoetsluis, 6 januari. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, en CECILIA, kapt. Beekman, allen van Batavia; de beide eersten zijn bij de Goereesche haven en de laatste bij de Kwak ten anker gekomen en hebben ijssloepen tot assistentie. De stroom drijft vol ijs.
Den 7 dito. Kapt. Beekman, voerende het schip CECILIA, is heden door behulp van ijssloepen op het Kanaal gebracht.
Brielle, 6 januari. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: JONGE ALIDA, kapt. A.G. van Berkel, van London.
Maassluis, 7 januari. Heden zeilden naar zee: WILHELMINA, kapt. L. Maasdijk, naar London; VROUW HENRIETTA, kapt. H.F. Klie, naar Liverpool; en WELVAART, kapt. R.F. Fenninga (opm: R.T. Fenenga), naar Belfast.

Afbeelding
Datum 13 januari 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Helvoetsluis, 11 januari. Het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Sipkes, bevorens gemeld onder Goeree ten anker, is heden met hulp van loodsboten en ijssloepen alhier op de haven gebracht.

Afbeelding
Datum 19 januari 1836
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Het schip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Soerabaya, Samarang en Batavia naar Dordrecht, te Helvoet binnen en onder de Goereesche haven ten anker liggende, is de 11e januari, na omstreeks 1000 balen koffij over boord geworpen en een kabelketting verloren te hebben, met hulp van ijssloepen en loodsboten, te Helvoet in de haven gebracht.

Afbeelding
Datum 23 januari 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 22 januari. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Batavia, met suiker en koffie, en de VROUW MAGDALENA, kapt. M. van der Putten, van Roosterzeel (opm: Rüstersiel), met stukgoederen.

Afbeelding
Datum 18 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 maart. Den 16 dezer zeilden van Helvoetsluis KONINGIN DER NEDERLANDEN, P. Sipkes, en PHENOMÈNE, P.F. Hoedt, naar Batavia; de JONGE WICHER, H.W. Bontekoe, naar Newcastle; DOLPHIJN (opm: kof), B.J. Bakker, naar City-Point (opm: onduidelijk welke haven in de USA: Boston-City Point (Mass); City Point (Florida) of City Point (Maine); JOHANNA, H.T. de Jong (opm: kof, kapt. Harm Tijsen de Jong), naar Liverpool; JANTINA ENGELINA, H.T. de Jonge (opm: kof, kapt. Harm Tjebbes de Jonge), naar Liverpool.

Afbeelding
Datum 25 maart 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 24 maart. Het schip (opm: fregat) de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Dordrecht naar Batavia, is, in de ochtend van den 17 dezer, met N.O. wind, buiten Goodwin Sand om, Deal voorbij gezeild; aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 12 juli 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 9 juli. De 7e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sikes, met een passagier, de 16e maart vertrokken van Dordrecht.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip VRIENDSCHAP, kapt. W.H. de Boer, de 13e maart vertrokken van Amsterdam, en het dito schip PRESIDENT SCHIMMELPENNINCK, kapt. A. Nanning, met zes passagiers en Zr.Ms. troepen, de 6e februari vertrokken van Amsterdam.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 21 augustus. Uittreksel uit de Lloydslijst tot den 18 augustus:
Gepraaid, QUEEN OF THE NETHERLANDS (opm: kapt. P. Sipkes, fregat KONINGIN DER NEDERLANDEN), den 8 mei, op 25º Z.B. 24º lengte (opm: W.L).

Afbeelding
Datum 24 oktober 1837
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Kapt. F. Rietmeijer, op 4 juli van Batavia naar Rotterdam vertrokken en op 1 september te St. Helena aangekomen, rapporteert op 4 juli in de Straat Sunda gepraaid te hebben de schepen GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, van Rotterdam naar Batavia, en op 5 juli de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Dordrecht naar Batavia.

Afbeelding
Datum 21 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 november.
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en SNELHEID; civiele schoeners ZEEMEEUW, CALYPSO, DORIS en ANNADYOMENÉ; Nederlandse schepen OEY SINJO, PRESIDENT SCHIMMELPENNINCK, JADUL KARIEM, PRINS VAN ORANJE, DE VROUW HENDRIKA, OEY INGTJOAN, INGSOEN, PATRIOT, SUSANNA DOROTHEA en INDRAMAYOE; barken TAN GOANSING, BOEROONG, DE JAVAAN, DIEDERIKA, RADJA WALIE, TALSUM, REMBANG, DOROTHEA HENRIETTA, BLORA, JACOBUS, ANNA AUGUSTINA, PERLE, JAYA en MARIA; boot NONNA; schoeners CAROLINA, SIRIUS, NIJVERHEID, NASRI, JOHANNA CHARLOTTA, ORION, DE HOOP OP WELVAART, AMELIA en CALYPSO; Engelse schepen JOHN RENWICK, barken NAPLES en MARIA; Zweedse brik MARTINA; Frans schip FRANÇOIS HONORÉ en bark OCEAN; Chinese jonk KIM INGHING.
Te Batavia is gearriveerd de Nederlandse bark CATHARINA JOHANNA, laatst van New-York, en is naar Soerabaya gezeild.
Van Batavia zijn vertrokken de Nederlandse schepen NICKERIE en MARGARETHA naar Rotterdam.
Den 3 augustus lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en VAN SPEYK, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners KAMELION en CASTOR, en kanonneerboten no. 14 en 15; Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, CHERIBON PACKET, PLEIADES, JOHANNA FREDERIKA, MEDORA, CAROLINA JACOBA, RHOON EN PENDRECHT, GENERAAL CHASSÉ, JOHANNA SUSANNA, GOED VERTROUWEN, KONINGIN DER NEDERLANDEN, SCHELDE, DE VRIENDSCHAP, AZIA, BATO, BARON VAN DER CAPELLEN en VROUW JEANNETTA; brikken ALYDA, COURIER, PESISIER BORNEO, ONDERNEMER en ALIE OESOOR; barken LOUISA en ELISABETH; schoeners BARBAROSSA, DOLPHYN, IRIS, REFECTIE en CATHARINA CORNELIA; Engels schip PRINCE GEORGE, Amerikaans schip MANDARIN en Portugees schip PROVIDENCIA.
Van Soerabaya zijn gezeild de Nederlandse schepen DE VROUW HENDRIKA over Batavia naar Amsterdam, BROEDERTROUW naar Passaroeang en BATAVIER naar Samarang.
Van Samarang zijn naar Soerabaya gezeild de Nederlandse schepen DILIGENCE en PHENOMÈNE

Afbeelding
Datum 05 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 december. In de Javasche couranten tot den 26 augustus vindt men:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en SNELHEID, fregat BELLONA, schoener CIRCE, kanonneerboot no. 10, en civiele schoeners CALYPSO en ANADYOMENE, Nederlandse schepen MEDORA, PEKALONGAN, MARZOEK, GENERAAL CHASSÉ en ADMIRAAL TROMP, stoomboot VAN DER CAPELLEN, brikken GOANLIE, BETSY, TEKSIN en DOROTHEA, barken MASTORA, FATHOOR RACHMAN, DOROTHEA HENRIETTA, FATAL DJAWAT, MARIA, POLLUX, SOENSENG en ZEELUST, schoeners CAROLINA, NASRI, JOHANNA CHARLOTTA, CALYPSO, DOLPHYN, DIANA en GOLLECK. Engelse schepen PRINCE GEORGE en PARAGON.
Van Batavia zijn gezeild de Nederlandse schepen DORDTENAAR naar China, en DE JAVAAN naar Amsterdam.
Van Samarang is over Batavia naar Rotterdam gezeild het Nederlandse schip GENERAAL CHASSÉ.
Den 16 augustus lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en VAN SPEYK, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners KAMELION en CASTOR, kanonneerboten no. 14 en 15, Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, PLEIADES, JOHANNA FREDERIKA, CHERIBON PACKET, CAROLINA JACOBA, KONINGIN DER NEDERLANDEN, BATO, SCHELDE, ATHAIT ULMAUTA en PHENOMÈNE,
brikken FATAL BERAKAT, PESISIER BORNEO, ALYDA, ONDERNEMER en ALIE OESOOR.
Van Soerabaya zijn naar Nederland gezeild de Nederlandse schepen DE VRIENDSCHAP over Tjilatjap (opm: Cilacap), RHOON EN PENDRECHT over Batavia, en HET GOEDE VERTROUWEN over Samarang en Azia.
Straat Sunda zijn doorgezeild de Nederlandse schepen VROUW HENDRIKA en THEODORA SARA naar Amsterdam en BATAVIER naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 13 januari 1838
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 januari. Uittreksel uit de Lloydslijst tot den 9 januari:
Aangekomen bij Dungeness KONINGIN DER NEDERLANDEN (opm: fregat), van Batavia naar Dordrecht gedestineerd, met zeeschade.

Afbeelding
Datum 16 januari 1838
Krant DC - Dordtsche Courant

Ter zelver tijd, dat de BATO, kapt. J. Keyzer, op de hoogte van Plymouth was, bevond zich nog een andere Dordrechtse Oost-Indiëvaarder, de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, in het Kanaal, op de hoogte van Dungeness, dit laatste echter met schade aan de verschansing, enz. De BATO schijnt, volgens latere berichten, in Plymouth binnen gelopen te zijn.

Afbeelding
Datum 18 januari 1838
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 17 januari. Volgens brief van Scheveningen, van den 12 dezer, was de vorige avond ten 8 ure aldaar voor de wal aangekomen de Engelse stoomboot GIRAFFE, kapt. J. Stranack (opm: lijndienst Londen-Rotterdam v.v.), met de brievenmaal van den 9 en 20 passagiers van Londen naar Rotterdam; ook bevonden zich destijds aldaar voor de wal verscheidene Vlaardingse en Maassluise vishoekers, om hun vangsten te lossen, hebbende wegens het ijs de zeegaten van de Maas of van de Goeree niet kunnen binnenkomen. (opm: zie RC 200138)
DC 180138
Volgens nader bericht van kapt. P. Sipkes, voerende het van Batavia komende en naar deze stad bestemd fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, was hij te Portsmouth binnengelopen.

Afbeelding
Datum 16 maart 1838
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Het schip (opm: fregat) KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, den 14 dezer van Batavia ter rede van Hellevoetsluis gearriveerd, is met het naar binnen zeilen op het Pampus aan de grond geraakt, doch heden morgen, na een lichter met koffij gelost te hebben, er af en over het Pampus ten anker gekomen. Gemelde lichter is echter heden nacht met het onder zeil gaan insgelijks op strand geraakt en men is thans bezig de koffij met wagens te Hellevoetsluis aan te voeren.

Afbeelding
Datum 17 maart 1838
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

In een particulier bericht uit Hellevoetsluis, van de 15, wordt gemeld, dat het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, na een schuit ontlost te hebben, in goede orde over het Pampus is gekomen, zonder dat het schip enig leed zal zijn toegekomen. De lichterschuit, naar binnen willende, met een zeeloods aan boord, is buiten het vaarwater geraakt door dikte van mist en is achter de Quack gestrand, doch de schuit is dicht gebleven, en de koffie wordt er uit gelost en met wagens naar Hellevoetsluis overgebracht om aldaar terstond in een andere lichterschuit geladen te worden.

Afbeelding
Datum 22 maart 1838
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 21 maart. Aan deze stad is gearriveerd het schip DE KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Batavia, met koffie en suiker.

Afbeelding
Datum 10 juli 1838
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading naar Batavia, voor passagiers en goederen, het opnieuw gekoperd Nederlands fregatschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Pieter Sipkes, om in de loop dezer maand te vertrekken; hetzelve heeft zeer goede inrichting voor passagiers. Adres bij de gezamenlijke cargadoors.

Afbeelding
Datum 25 april 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 24 april. Volgens bericht van Batavia van de 25e december l.l. waren aldaar ter rede gearriveerd te weten de STAD DORDRECHT, kapt. Jan van Nassau, des namiddags van de 20e, en de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, in de nacht van de 24e op de 25e, beiden van deze stad. Op beide schepen was alles wel aan boord.

Afbeelding
Datum 23 mei 1839
Krant ZP - Zeepost

De 12e januari lagen ter rede van Batavia de schepen LUCIA MARIA, kapt. Wente, HOLLAND, kapt. Nannings, KONING DER NEDERLANDEN, kapt. Van Barneveld Kooij, MARIA, kapt. Ingerman, DE DRIE MARIA’S, kapt. Plokker, MARY EN HILLEGONDA, kapt. Glazener, ADMIRAAL DE RUYTER, kapt. Van Duin en CECILIA, kapt. Beckmann.
Volgens brief van Batavia van de 12de januari zouden van daar vertrekken de schepen MARIA, kapt. Ingerman, naar Amsterdam, tegen ultimo januari, MARY EN HILLEGONDA, kapt. Glazener, naar Rotterdam, primo februari, DOROTHEA, kapt. Dekker, naar Amsterdam, in de loop der maand februari, JAVA’S WELVAREN, kapt. Van Delden, WALCHEREN, wijlen kapt. Bart, naar Amsterdam, STAD DORDRECHT, kapt. Van Nassau, en KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Sipkes, naar Dordrecht, PADANG, kapt. Parlevliet, ADMIRAAL ZOUTMAN, kapt. Heykoop, VASCO DA GAMA, kapt. Zeeman, naar Rotterdam, de laatste alle ultimo februari. Nog waren aldaar bezig met laden de schepen DRIE GEBROEDERS, kapt. Parma, voor Amsterdam en PROVINCIE GRONINGEN, kapt. Sikkens voor Padang, laatstgemelde om de 13e januari te vertrekken.

Afbeelding
Datum 20 juni 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 19 juni. Aan deze stad zijn gearriveerd de schepen de STAD DORDRECHT, kapt. J. van Nassau, en de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, beiden van Batavia met suiker en koffij; PALCY, kapt. B. Ayre, en OLIVE, kapt. R. Dodd, beiden van Sunderland met steenkolen.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Te Dordrecht liggen in lading naar Batavia, voor passagiers en goederen:
- Het snelzeilend gekoperd Nederlands fregatschip de STAD DORDRECHT, kapitein J. van Nassau, om de 28e dezer maand te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te liggen. Adres bij de cargadoors J.B. 't Hooft, G. Mauritz en Sandberg en Co, te Dordrecht.
- Het snelzeilend gekoperd Nederlandsch fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapitein P. Sipkes, om de 31e dezer maand te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te liggen. Adres bij de gezamenlijke kargadoors, te Dordrecht.
Beide schepen hebben uitmuntende inrichtingen voor passagiers, en zijn voorzien van een bekwaam scheepsdoctor.

Afbeelding
Datum 03 september 1839
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 2 september. Zaterdag morgen (opm: 31 augustus), omstreeks half 9 uur, is van deze stad vertrokken, gesleept wordende door een sleepboot der Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij, het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Frederik Adolf Begemann Sietzes, bestemd naar Batavia, en is hetzelve even na twee uur ter rede van Hellevoetsluis aangekomen.

Afbeelding
Datum 10 januari 1840
Krant ZP - Zeepost

Het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Begeman Sietzes, van Dordrecht naar Batavia, met schade in Texel binnengelopen - zie no. 500 - heeft de 9de januari de reis weder voortgezet. (opm: ZP no. 500 ontbreekt in de collectie van de KB. De datum zal zijn 20 september 1839)

Afbeelding
Datum 15 februari 1840
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 14 februari. Het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, van deze stad, gevoerd door kapitein A. F. Begemann Sietzes, en naar Batavia gedestineerd, is, volgens bericht van de kapitein uit Falmouth, op de 7e dezer aldaar met schade en lek ter rede aangekomen, na gedurende een geruime tijd hevige stormen te hebben doorgestaan en reeds tot op 44° 42' N.B., 10° 29' W.L. te zijn gevorderd geweest.

Afbeelding
Datum 17 februari 1840
Krant ZP - Zeepost

Aangaande de schepen ANTHONIA, kapt. Speelman, van Amsterdam naar Suriname en KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Begeman Sietzes, van Dordrecht naar Batavia, met schade te Falmouth binnengelopen, wordt van daar van de 11de februari gemeld dat het eerste bezig was de lading te lossen en het laatste de gehele lading reeds gelost had.

Afbeelding
Datum 21 februari 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

De schepen de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Begeman Siedzes, van Dordrecht naar Batavia, en ANTHONIA, kapt. Speelman, van Suriname naar Amsterdam, beide te Falmouth binnen, hebben de 11 februari een aanvang gemaakt met lossen.

Afbeelding
Datum 24 februari 1840
Krant ZP - Zeepost

Het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Begeman Sietzes, van Dordrecht naar Batavia, met schade te Falmouth binnengelopen, is volgens bericht van daar van de 18de februari in de binnenhaven gehaald om op de helling gebracht te worden.

Afbeelding
Datum 21 april 1840
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Van Guernsey wordt van de 9e april gemeld, dat daags te voren aldaar in een boot aangekomen waren drie Nederlandsche matrozen, zich noemende Arie van der Broek, Dirk Balkema, beide omstreeks 30 jaren oud, en Hein Kerel, ogenschijnlijk omstreeks 20 jaren oud, volgens hun verklaring behoord hebbende tot de equipage van de te Amsterdam thuisbehorende schoenerkof MINERVA, kapt. Wiersema, welke de 24 maart in ballast van Amsterdam naar Philadelphia zoude vertrokken zijn, bemand met 10 koppen, behalve de kapitein, zijn vrouw en twee kinderen. Hetzelve was de 5 april bij het uitlopen van het Kanaal op een klip geraakt en dadelijk verbrijzeld. De equipage had zich in de grote boot gered, uitgezonderd de drie genoemde personen, welke zich in de sloep begeven en van de anderen sedert niets vernomen hadden. Enigen tijd daarna tussen de rotsen een onbemande boot, zonder naam, doch voerende op een der zeilen het woord Falmouth, ten anker vindende liggen, hadden zij zich daarin begeven en hunne eigene boot laten drijven, en waren, na tot de 8 dito rondgedreven te hebben, die dag op Guernsey aangekomen. Die zelfde namiddag voor de Nederlandse Consul gebracht, waren zij door deze na het aanhoren hunner vertelling onder toezicht van de politie gesteld. (Geen schoener-kof van die naam en door een kapt. Wiersma gevoerd, noch te Amsterdam, noch in enige der andere Nederlandse havens thuisbehorende, of van daar in ballast naar Philadelphia vertrokken zijnde, blijke het boven gemelde een door genoemde matrozen geheel verdicht verhaal te zijn.) (opm: zie ZP 190540, Bovenstaand bericht is een canard, en de matrozen blijken leugenaars. Het zijn gedroste matrozen van de bodem KONINGIN DER NEDERLANDEN).

Afbeelding
Datum 19 mei 1840
Krant ZP - Zeepost
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Het door drie te Guernsey aangekomen matrozen medegedeelde rapport, dat aldaar in de nabijheid zoude gestrand zijn het schip MINERVA, kapt. Wiersma, van Amsterdam naar Philadelphia – zie ons nommer van den 16. april j.l. – is gebleken geheel van grond ontbloot te zijn, als zijnde de drie bovengemelde matrozen weggelopen van het te Falmouth onder reparatie liggende schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Begeman Sietzes, van Dordrecht naar Batavia. Twee derzelven zijn naar Frankrijk ontsnapt en de derde naar Falmouth teruggezonden.

Afbeelding
Datum 18 juni 1840
Krant ZP - Zeepost

Het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Begeman Sietzes, van Dordrecht, laatst van Texel, naar Batavia, met schade te Falmouth binnengelopen – zie nommer 624 – heeft de 3e juni na geëindigde reparatie de reis weder voortgezet. (opm: nummer 624 is niet aanwezig in de KB, maar zal zijn d.d. 13 februari 1840)

Afbeelding
Datum 30 september 1840
Krant JC - Javasche Courant

Te Batavia aangekomen schepen:
De 25e september: Zr.Ms. schoener JANUS, luit.t.zee 1e klasse J.T. Daansen, van Soerabaija de 16e september; stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. C, Bornemann, van Samarang de 24e september met negen passagiers; fregat HENRIETTE CLASINA, kapt. F.J. Hoffman, van Amsterdam de 5e juni; fregat ERFPRINCES SOPHIA, kapt. H.K. Hellers, van Middelburg de 5e juni; fregat DILIGENCE, kapt. H. Bos, van Tagal de 15e september; fregat CHARLOTTA, kapt. P. Blair, van Patjitan de 20e september; bark MASTOOR, kapt. Sech Vadil bin Hydragt, van Cheribon de 12e september; brik TEKSIEN, kapt. Kate Abdul Rachman, van Indramaijoe de 22e september. De 27e september: schoener DE LEEUW, kapt. J.R. Rutter, van Helvoetsluis de 2e juni; bark DE HOOP VAN ALBLASSERDAM, kapt. A. Pronk, van Calcutta de 21e juli; bark MARIA ENGELLINA, kapt. W.F. Fontijn, van Pekalongan de 24e septembermet een passagier; fregat MERCURY, kapt. J. Schoon, van Banka de 10e september. De 28e september: de bark KONGSING, kapt. Lauw Tjoe, van Pekalongan de 19e september.
Van Batavia vertrokken schepen:
De 26e september: fregat KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. F.A. Bangeman Sietzes, naar Soerabaija. De 27e september: fregat PRINS VAN ORANJE, kapt. P. de Boer, naar Soerabaija; fregat MAASSTROOM, kapt. C. van der Linden, naar Rotterdam; fregat JAVA, kapt. J.H. Zeeman, naar Rotterdam; brik EAGLE, kapt. J. Face, naar Borneo met een passagier. De 29e september: fregat NEERLANDS KONING, kapt. M. Schaap, naar Rotterdam; bark LOUISA, kapt. G. King, naar Soerabaija met een passagier en Zr.Ms. troepen; schoener GOLLAK, kapt. Singo Djoijo, naar Joana.
Te Samarang aangekomen schepen:
De 20e september: Zr.Ms. schoener JANUS, luit.t.zee 1e klasse J.T. Daansen, van Soerabaija; stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. C. Bornemann, van Batavia de 19e september, met passagiers en Zr.Ms. troepen; bark BERKAT (opm: moeilijk leesbaar), kapt. Adam, van Banjermassing de 5e september; bark FATHOOL RACHMAN, kapt. Oewa Rago, van Banjermassing de 5e september; bark JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. P. van Duijvenboden, van Soerabaija de 18e september. De 22e september: bark BALHAER, kapt. Said Abdulla bin Hassan Segaf, van Sumanap de 19e september; bark AL MOCHLAIRE, kapt. Sech Mochamat bin Obit Baraowan, van Grissee de 19e september met passagiers; bark DE RHIJN, kapt. C. Brandligt, van Batavia de 15e september. De 24e september: bark HING GOAN, kapt. Lim Kwiho, van Tagal de 21e september. De 25e september: schoener ENGELLINA LOUISA, kapt. Pa Lanon, van Korowelang de 23e september.
Van Samarang vertrokken schepen:
De 19e september: brik ORESTES, kapt. C. Gordon, naar Soerabaija en Moluccos met passagiers. De 20e september: schoener ENGELLINA LOUISA, kapt. Pa Lanon, naar Karawelang; Zr.Ms. schoener JANUS, luit.t.zee 1e klasse J.T. Daansen, naar Batavia. De 21e september: fregat PALEMBANG, kapt. A. Orts, over Batavia naar Nederland. De 22e september: bark JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. P. van Duijvenboden, naar Cheribon. De 24e september: bark AL MOCHLAIRE, kapt. Sech Mochamat bin Obit Baraowan, naar Batavia, Benkoelen en Padang met passagiers; bark FATAHOOL HAIR, kapt. Anakoda Laujin, naar Pontianak en Riouw; stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. C. Bornemann, naar Batavia met acht passagiers.
Te Soerabaija aangekomen schepen:
De 18e september: bark CAROLINA JACOBA, kapt. W.E. Looker, van Batavia de 9e september; Zr.Ms. schoener ZEPHYR, luit.t.zee 1e klasse P. Clijver, van Batavia de 4e september. De 19e september: schoener CORINGA, kapt. Kwee Goin, van Banjermassingde 9e september; bark FATAL KARIEM, kapt. Lim Boensang, van Amboina de 10e juli. De 22e september: brik UNION kapt. J.B. Berest, van Batavia de 26e augustus met een passagier; fregat WLTEVREDEN, kapt. K.H. Meijerhoff, van Batavia de 12e september;fregat het GOED VERTROUWEN, kapt. P.H. Lund, van Batavia de 11e september; brik ORESTES, kapt. C. Gordon, van Batavia de 8e september met passagiers.
Van Soerabaija vertrokken schepen:
De 19e september: bark FATAL BARIS, kapt. Sech Abdulla bin Mochamat Hassan, over Boender naar Palembang; schoener DOLPHIJN, kapt. Singo Samodro, naar Sumanap met als passagiers de Panambahan van Pamakassan en gevolg en twee Europese passagiers; schoener ZORG VRIJ, kapt. E. Janssen, naar Sumanap. De 20e september: fregat PIETER FLORIS, kapt.J.F. Spiegelberg, naar Passaroeang. De 21e september: bark DOROTHEA HENRIETTE, kapt. R.J. Theedensz, naar Makasser met passagiers en Zr.Ms. troepen; Zr.Ms. brik POSTILJON, luit.t.zee 1e klasse J. Schröder, koersstellende om de oost. De 22e september; schoener JOPIE, kapt. Oen Samboe, naar Balie.
Te Cheribon aangekomen schepen:
De 21e september: bark KONGSING, kapt. Lauw Tjoe, van Pekalongan de 19e september. De 24e september: bark JAN PIETERSZOON KOEN, kapt. P. van Duijvenboden, van Bezoeki en Samarang de 14e september; fregat FATHAR RACHMAN, kapt. Sech Sobit bin Abdul Rachman, van Batavia de 18e september.
Van Cheribon vertrokken schepen:
De 22e september: bark POLLUX, kapt. Ang Tjoenkiat, naar Tagal. De 25e september: de bark KONGSING, kapt. Sauw Tjoe, naar Batavia. De 26e september: fregat VROUW JEANETTE, kapt. Hong Tjiseng, naar Palembang en Riouw.
Te Banjoewangie aangekomen schepen:
De 18e september: bark POLLUX, kapt. C.G. Blankert, van Soerabaija de 7e september.
Van Banjoewangie vertrokken schepen:
Geen.
Te Wijnkoopsbaai aangekomen schepen:
De 24e september: fregat IDA WILHELMINA, kapt. D. Boelhouwer, van Batavia de 19e september. De 28e september: fregat WILLEM, kapt. Rijken, van Batavia de 24e september.
Van Wijnkoopsbaai vertrokken schepen:
Geen.
(opm: de nationaliteit van alle schepen wordt duidelijk vermeld; buitenlandse schepen zijn derhalve weggelaten)

Afbeelding
Datum 16 januari 1841
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 15 januari. Volgens berichten uit Batavia, tot de 20e september ll., waren aldaar van Dordrecht aangekomen, de 19e september, het barkschip TIMOR, kapt. J.A. Böning, en de 20e, de barkschepen DE ZWIJGER, kapt. J.H. Mugge, en de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. F.A. Begeman Sietzes.

Afbeelding
Datum 04 mei 1841
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 3 mei. Aan deze stad zijn gearriveerd: de schepen KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. F.A.B. Sietzes, van Batavia, met koffie en suiker, en ACTIVE, kapt. J.S. Meijer, van Memel, met hout.
Heden namiddag, omstreeks half drie ure, is van deze stad naar Hellevoetsluis vertrokken, het fregatschip ISIS, kapt. J.F.P.A. Abbema.

Afbeelding
Datum 07 mei 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht liggen in lading naar Batavia, voor passagiers en goederen, om op de 16de dezer maand te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te zijn, het gekoperd barkschip LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, en om op 25ste dezer maand mede te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te zijn, het gekoperd fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, hebbende beide genoemde schepen uitmuntende inrichting voor passagiers, en voerende ieder een bekwame scheepsdoctor.
Adres bij de cargadoor G. Mauritz, te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 10 mei 1842
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht liggen in lading naar Batavia, voor passagiers en goederen, om op de 16de dezer maand te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te zijn, het gekoperd barkschip LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, en om op 25ste dezer maand mede te Hellevoetsluis tot vertrek gereed te zijn, het gekoperd fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, hebbende beide genoemde schepen uitmuntende inrichting voor passagiers, en voerende ieder een bekwame scheepsdoctor.
Adres bij de cargadoor G. Mauritz, te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 04 juni 1842
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Dordrecht, 3 juni. Aan deze stad is gearriveerd: het schip JASPER, kapt. J. Evans, van Glasgow, met ruw ijzer.
Gisteren zijn van deze stad, met gunstige gelegenheid, naar Hellevoetsluis vertrokken de naar Batavia bestemde fregatschepen KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, en PHILIPS VAN MARNIX, kapt. P. Kraaij.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1842
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 september. De 27e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip FLEVO, kapt. F. Gollards, met 6 passagiers en Zr.Ms. troepen (opm: 4 officieren en 100 manschappen), vertrokken van Amsterdam de 7e juni, het dito schip ADMIRAAL DE RUITER, kapt. H.A. Tekelenburg, vertrokken van Amsterdam de 17e juni, en het dito schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, met een passagier, vertrokken van Dordrecht de 6e juni.
Gisteren is hier aangekomen het Nederlandse schip GENERAAL LIST, kapt. G.A. Sandman, met een passagier, vertrokken van Amsterdam de 20e juni.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip SCHOON VERBOND, kapt. B. Draijer, vertrokken van Amsterdam de 20e juni, het dito schip CERES, kapt. W. Kettler, vertrokken van Rotterdam de 19e juni, en de dito brik NEERLANDS KROONPRINSES, kapt. L. Overgaauw, vertrokken van Rotterdam de 26e mei.

Afbeelding
Datum 12 januari 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 11 januari. Op 27 september is te Batavia aangekomen het fregatschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, van Dordrecht.

Afbeelding
Datum 25 maart 1843
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 24 maart. Van Batavia zijn vertrokken: op 1 december het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, naar Rotterdam; de 10de dito het fregatschip PHILIPS VAN MARNIX, kapt. P. Kraay, en de 13de dito het barkschip OUD-ALBLAS, kapt. P. Kley, beiden naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 06 april 1844
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading naar Batavia, om de 25e dezer maand te vertrekken, het snelzeilend gekoperd fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, gevoerd door kapt. Pieter Sipkes, hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers en voerende een bekwaam scheepsdokter.
Adres bij de cargadoor J.B. ’t Hooft, te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 25 april 1844
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 24 april. Gisteren morgen is van deze stad, met gunstige gelegenheid, naar Hellevoetsluis vertrokken het fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, bestemd naar Batavia.

Afbeelding
Datum 17 augustus 1844
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 15 augustus. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip HELENA CHRISTINA, kapt. L. Visser, met drie passagiers, de 21e april van Rotterdam vertrokken, en het dito schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, de 1e mei van Hellevoetsluis vertrokken.

Afbeelding
Datum 30 januari 1845
Krant DC - Dordtsche Courant

Volgens brief van Batavia, van 23 oktober was het fregatschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. P. Sipkes, op 20 oktober van Batavia naar Dordrecht vertrokken.

Afbeelding
Datum 11 november 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 10 november. Door de Nederlandsche Handelmaatschappij zijn zaterdag ll. bevracht de navolgende schepen, als:
Voor Amsterdam: de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, van Dordrecht; KOOPHANDEL, kapt. G.J. van der Mey en JOHANNA MARIA, kapt. J.C.F. Lupcke, van Rotterdam.
Voor Rotterdam: NAGASAKI, kapt. F.A. Bunnemeijer; SAMARANG, kapt. D. Steur, en EUROPA, kapt. D. Charlau.

Afbeelding
Datum 06 december 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Dordrecht ligt in lading naar Batavia, om op 20 december te vertrekken, het opnieuw gekoperd fregatschip de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, voerende een geëxamineerd scheepsdokter en hebbende uitmuntende inrichting voor passagiers. Adres bij de cargadoor Gerard Mauritz, te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 16 december 1845
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 15 december. Laatstleden zaterdag namiddag is van deze stad, met gunstige gelegenheid, naar Hellevoetsluis vertrokken, het naar Batavia bestemde fregatschip, de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee.

Afbeelding
Datum 30 mei 1846
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 26 mei. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip STAD AMSTERDAM, kapt. H. Blokziel, met 3 passagiers, van Amsterdam vertrokken de 24e december, het dito schip ELIZE, kapt. A.T. Oosterloo, met 2 passagiers, van Amsterdam vertrokken de 24e december, en het dito schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, van Helvoetsluis vertrokken de 14e januari.

Afbeelding
Datum 22 december 1846
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Texel binnengekomen op 19 december, KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groenveld Cadee, van Batavia, met gesprongen masten, verlies van fokkera en zeilen.

Afbeelding
Datum 22 juli 1847
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 21 juli. Door de Nederlandsche Handel-maatschappij zijn voor deze stad bevracht de schepen KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Groeneveld Cadee, en BIESBOSCH, kapt. Vogelsang.

Afbeelding
Datum 27 november 1847
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 25 november. De 22e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark LUCIPARA’S, kapt. C. Visman, met een passagier, de 10e augustus vertrokken van Vlissingen, de dito bark BATAVIA, kapt. D. Grim, met 12 passagiers, de 2e augustus vertrokken van Amsterdam, de dito bark VICE-ADMIRAAL RIJK, kapt. S. Lammerts, de 7e augustus vertrokken van Amsterdam, de dito bark PRESIDENT VERKOUTEREN, kapt. S. Hoekstra, de 7e augustus vertrokken van Amsterdam, en de dito bark SARA MARIA ALIDA, kapt. H.A. Tukelenburg, de 21e augustus vertrokken van Amsterdam.
De 23e dezer zijn hier aangekomen het Nederlandse schip ELIZE, kapt. T. de Meester q.q., de 2e augustus vertrokken van Amsterdam, en e dito bark PRESIDENT RAM, kapt. J.R. Ulrich, met twee passagiers, de 14e augustus vertrokken van Rotterdam.
Gisteren zijn hier aangekomen de Nederlandse bark WILHELMINA ARNOLDA, kapt. J.L. Mulder, met een passagier, de 25e juli vertrokken van Amsterdam, de dito bark ZEEVAART, kapt. J.A. Knaap, de 14e augustus vertrokken van Amsterdam, en de dito bark BUITENZORG, kapt. L.R. Giezen, de 16e augustus vertrokken van Rotterdam.
Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip THERISA, kapt. M.A. Smits, de 25e juli vertrokken van Rotterdam, en het Nederlandse schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, de 24 augustus vertrokken van het Nieuwediep.

Afbeelding
Datum 01 juli 1848
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 30 juni. Voor deze stad zijn ingeklaard de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, van Banjoewangie, met suiker, koffie en bindrotting; ELISE JOHANNA, kapt. J.B. Huising, van Cardiff met ijzer (staaf en plaat).

Afbeelding
Datum 28 november 1849
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 september. Het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Van Groeneveld Cadee, is de 21e dezer van hier naar Soerabaija verzeild om de bekomen schade aan het koper te repareren, hebbende gestoten.

Afbeelding
Datum 29 november 1849
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 24 september. Het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. Van Groeneveld Cadee, is den 21 dezer van hier naar Sourabaya verzeild om de bekomen schade aan het koper te repareren, hebbende gestoten.

Afbeelding
Datum 04 mei 1851
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Rotterdam 3 mei. Door de Nederlandsche Handel Maatschappij zijn bevracht geworden de navolgende 44 schepen als:
Voor Rotterdam: MARIE JULIE, kapt. L. van Dijcke; MARGARETHA IDA, kapt. H. Hagers; GERTRUDE, kapt. A. Schaap; AUSTRALIE, kapt. R. A. Tange; WHAMPOA, kapt. W.C. Kuyk; PICTURA, kapt. A. Lupcke; CATHARINA MARIA, kapt. G.L. Gortmans; HUGO GOTIUS, kapt. J. Glazener; PIO NONO, kapt. J.D. Nordlohne; MOZAMBIQUE, kapt. T.J.J. Bouman; KONINKLIJKE NEDERLANDSCHE YACHTCLUB, kapt. G.F. Bus; GRAAFSTROOM, kapt. J.H. van Santen; LUCONIA, kapt. A. Pronk; LOUIS, kapt. P.A. Honig; VERTROUWEN, kapt. H.G. Pott; JOHANNA MARIA, kapt. L. Keus; JUNO, kapt. L.W. van Rijn van Alkemade.
Voor Amsterdam: KOOPHANDEL, kapt. H. de Boer; JOHANNA CATHARINA, kapt. D.C. Claus; MAXIMILIAAN THEODOOR, kapt. K. Latjes; THETIS, kapt. H.H. Rademaker; LUCIPARA’S, kapt. J. Kloppenburg; MARIA, kapt. H.D. van Wijk; IMMAGONDA SARA CLASINA, kapt. H. Zoetelief; CHRISTOPHORUS COLUMBUS, kapt. G. Groenewoud; NASSAU, kapt. J.L. ten Boekel; PRINCES SOPHIA, kapt. P.S. Matzen; KONING WILLEM II, kapt. G. van Eijk Menkman; URANIA, kapt. E.K. de Boer; PRINS MAURITS, kapt. J.J. Bart; PASSAROEANG, kapt. C.C.B. Fullbrun; DOGGERSBANK, kapt. P.J. van Kerkhoven; LEWE VAN NYESTEIN, kapt. R.H. Borchers; PRINS HENDRIK, kapt. J. Goedkoop; CESAR, kapt. S. Hooglandt; TWEELING ZUSTERS, kapt. W.P. Carst; IJSTROOM, kapt. T. Meester.
Voor Schiedam: H. VINCENSIUS DE PAULO, kapt. A. Leeflang; VICE ADMIRAAL LUCAS, kapt. J.K. de Weerd; NAGASAKI, kapt. F.A. Bunnemeijer (van Rotterdam); ARLEQUIN, kapt. C.A. Malbrane, (van dito).
Voor Dordrecht: KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadée; FLORA, kapt. M.F. Tydeman.
Voor Middelburg: MINERVA, kapt. N.N.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, A.C. van Wageningen Jr, P.J. de Kanter Jr, H. Boonen, D. de Jongh Wzn, J. Vriesendorp en B. de Witt, makelaars, presenteren als lasthebbenden van hun principalen, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, op zaterdag de 19e augustus 1854, des middags ten 12 ure precies, ten huize van J. Zahn in het Nederlandsch Koffijhuis over het Marktplein te Dordrecht, bij openbare veiling te verkopen: een extra ordinair welbezeild gekoperd en kopervast fregatschip, genaamd de KONINGIN DER NEDERLANDEN, varende onder Nederlandse vlag en gevoerd door kapt. E. Groeneveld Cadee, volgens Nederlandse meetbrief lang 40,00 el, wijd 7,32 el hol 5,70 el, en alzo gemeten op 742 tonnen of 392 lasten, liggende in de Kalkhaven te Dordrecht en breder bij de inventaris omschreven. Nadere onderrichting te bekomen bij bovengenoemde makelaars of bij de gezamelijke cargadoors te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 15 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. H. Vriesendorp, J.P.M. Boonen, E. Mauritz, P.J. de Kanrter Jr, H. Boonen, D. de Jongh Wz, J. Vriesendorp en B. de Witt, makelaars, presenteren, als lasthebbenden van hun principalen, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, op zaterdag de 19e augustus 1854, des middags ten 12 ure precies, ten huize van J. Zahn in het Nederlandsch Koffijhuis over het Marktplein te Dordrecht bij openbare veiling te verkopen een extra ordinair, welbezeild, gekoperd en kopervast fregatschip, genaamd de KONINGIN DER NEDERLANDEN, varende onder Nederlandse vlag en gevoerd door kapt. E, Groeneveld Cadee, volgens Nederlandse meetbrief lang 40,00 el, wijd 7,32 el, hol 5,70 el, en alzo gemeten op 742 tonnen of 392 lasten, liggende in de Kalkhaven te Dordrecht, en breder bij de inventaris omschreven. Nadere onderrichting te bekomen bij bovengenoemde makelaars of bij de gezamenlijke cargadoors te Dordrecht.

Afbeelding
Datum 20 augustus 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in het Nederlandsch Koffijhuis bij G. Zahn te Dordrecht op zaterdag 19 augustus: het fregatschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. E. Groeneveld Cadee, in trekgeld NLG 22.700, gekocht voor NLG 25.000 door D.A. de Jongh, scheepsreder te Zwolle.

Afbeelding
Datum 19 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Deal, 16 november. Het Nederlandse schip, hetwelk gisteren met verlies van fokkera onder Duins ankerde, is gebleken te zijn de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. De Jong, van Dordrecht naar Cardiff.

Afbeelding
Datum 21 november 1854
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Deal binnengelopen op 15 november, KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. A. de Jong, van Dordrecht naar Cardiff, met verlies van fokkera. Dezelve heeft de 17e de reis voortgezet.

Afbeelding
Datum 25 december 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Cardiff, 21 december. Het Nederlandse fregatschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. De Jonge, alhier kolen voor Oost-Indië ladende, is in het dok (opm: gegraven havenbassin) aan de grond gekomen en heeft daarbij de achtersteven en het roer beschadigd. Het schip zal hoogstwaarschijnlijk moeten lossen om de schade te herstellen.

Afbeelding
Datum 12 juli 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rio Janeiro, 11 juni. Het Nederlandse schip (opm: fregat) KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. D.A. de Jong, van Callao met een lading guano naar het Kanaal bestemd, is hier lek en met andere schade binnengelopen.

Afbeelding
Datum 11 september 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rio Janeiro, 3 augustus, Alhier ligt zeilklaar de KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. De Jong, naar Cowes (van Callao), na geëindigde reparatie.

Afbeelding
Datum 27 september 1856
Krant DC - Dordtsche Courant

Van Rio Janeiro vertrokken, 13 augustus, KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. De Jong, van Callao naar het Kanaal, na geëindigde reparatie.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Milford Haven, 14 oktober. Het alhier binnengelopen Nederlandse schip (opm: fregat) KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. D.A. de Jong, van Callao, laatst van Rio Janeiro, naar Cowes bestemd, heeft de grote mast gebroken en is een weinig lek.

Afbeelding
Datum 28 oktober 1856
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Milford zeilklaar, 24 oktober, KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. De Jong, van Callao naar Antwerpen, na geëindigde reparatie.

Afbeelding
Datum 02 november 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Milford, 19 oktober. Het schip (opm fregat) KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. D.A. de Jonge, van Callao naar Antwerpen bestemd, alhier met schade binnengelopen, heeft een aanvraag gemaakt met lossen, om te repareren en een nieuwe grote mast in te zetten.

Afbeelding
Datum 08 januari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Milford, 3 januari. Het Nederlandse schip (opm: fregat) KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. D.A. de Jonge, van Callao naar Cowes, hetwelk alhier, als vroeger gemeld, de 14e oktober lek binnen liep en op het droge lag om te repareren, is heden met het opkomend tij, voor de beide ankers waaraan het gemeerd lag, weggeslagen en dwars op een ander schip gedreven. Vandaar vrij komende strandde het op de harde grond en begon onmiddellijk vol water te lopen, zodat er nu 8 à 9 voet water in het ruim staat. Het schip heeft zeer geleden. De lading wordt gelost. (opm: zie NRC 160157 en 030757)

Afbeelding
Datum 16 januari 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Milford, 12 januari. Het schip KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. de Jonge, van Callao naar Cowes, alhier aan de grond vast geraakt, is weder af en in vlot water gebracht (opm: zie NRC 080157).

Afbeelding
Datum 03 juli 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Milford, 30 juni. Het Nederlandse schip (opm: fregat) KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. D.A. de Jong, van Callao naar Cowes, hetwelk alhier de 14e oktober Aº.Pº (opm: anno passato, verleden jaar) lek binnen liep en de 3e januari alhier ter rede drift raakte en strandde, waardoor het lek zeer toenam en het schip nog andere schade bekwam, ten gevolge waarvan het later afgekeurd werd, is gisteren in publieke veiling verkocht. De romp bracht GBP 440 en de kanonstukken GBP 200 op. Heden wordt de rest verkocht. (opm: zie NRC 080157 en 160157)

Afbeelding
Datum 26 september 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Rotterdam, 25 september. Dezer dagen vernam men weder het verlies van een onzer Oost-Indiëvaarders. Wij vonden daarin aanleiding om eens na te gaan de vele ongelukken, waarvan wij in dit jaar bericht ontvingen en bevonden dat er alleen van de grote vaart, voor zover wij dit weten, niet minder dan 22 schepen zijn verloren gegaan, terwijl daarenboven 8 in het buitenland zijn afgekeurd. Wij achten het wel de moeite waard onze lezers iets naders daaromtrent mede te delen en laten hieronder volgen een staat, aanwijzende van welke schepen men in dit jaar bericht ontving dat zij verongelukt of afgekeurd zijn, met korte vermelding der bijzonderheden.
- STAD THIEL, kapt. W.B. Derks, fregat, 476 lasten, gebouwd in 1839, rederij P.A. Reuchlin te Thiel. De 21e oktober Aº.Pº. op de reis van Hongkong naar Batavia op de kust van Borneo gestrand en gezonken. Equipage gered. (opm: zie JB 291156)
- INDIA, kapt. K.W.F. d’Arnaud Gerkens, bark (opm: fregat), 445 lasten, gebouwd in 1834, rederij A. van Obolen & Zn te Rotterdam. Van Panaroekan naar Rotterdam, lek te Batavia aangekomen en aldaar afgekeurd. (opm: zie NRC 030357)
- KONING WILLEM II, kapt. H.R. Giezen, fregat, 423 lasten, gebouwd in 1840 (opm: scheepswerf Fop Smit, 1841), rederij P. Varkevisser & Zoon te Rotterdam. In het begin van juli in Guichen Bay, waar het van China gearriveerd was, van de ankers geslagen, op strand gedreven en onmiddellijk verbrijzeld. Zestien man der equipage verdronken. (opm: zie JB 070957)
- PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matzen, fregat, 416 lasten, gebouwd in 1842, rederij W. Kaars Sijpestein te Krommenie. In de maand mei op de reis van Amsterdam naar Bassein op de hoogte van Diamond-Island verongelukt. Equipage gered. (opm: NRC 160757)
- KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. D.A. de Jong, fregat, 392 lasten, gebouwd in 1830, rederij J. Korthals Wz. te Dordrecht. Van Callao naar Cowes, met schade te Milford binnengelopen en aldaar afgekeurd (opm: zie NRC 030757).
- GOUVERNEUR GENERAAL ROCHUSSEN, kapt. C Laseur, bark, 378 lasten, gebouwd in 1848, rederij van Overzee & Co te Rotterdam. De 13e februari op de reis van Batavia naar Rotterdam in het Goereesche zeegat aan de grond gezeild en wrak geworden. Equipage en inventaris met een weinig van de lading gered. (opm: zie NRC 140257)
- GRAAF VAN NASSAU, kapt. E. Sanders, bark, 370 lasten, gebouwd in 1847, rederij A.L. van Harpen & Zn, te Amsterdam. Van Amsterdam met schade te Batavia gearriveerd en aldaar afgekeurd. (opm: zie NRC 010357)
- ZES GEZUSTERS, kapt. J.R. de Boer, bark, 363 lasten, gebouwd in 1850, rederij Jan Smit Cz. te Alblasserdam. De 21e maart op de reis van Rotterdam naar Sunderland bij laatstgenoemde plaats gestrand en totaal verbrijzeld. De equipage en een gedeelte der inventaris gered. (opm: zie NRC 240357)
- RIDDERKERK, kapt. A.H. Pesant, bark, 360 lasten, gebouwd in 1850, rederij F.Smit te Kinderdijk. De 20e december Aº.Pº. van Passaroeang naar Schiedam vertrokken en de 30e januari bij Mauritius gepraaid, heeft men sedert niets van dit schip vernomen. (opm: zie NRC 070957)
- LAURENTIUS EN EMILIA, kapt. A. Knappert Jr, bark, 354 lasten, gebouwd in 1855, rederij De Groot, Roelants & Co te Schiedam. De 3e maart op de reis van Samarang naar Soerabaya, op de kust van Japara gestrand en verbrijzeld. Equipage gered en een weinig van de inventaris en lading geborgen. (opm: zie JB 140357)
- JOHANNES MARINUS, kapt. J. Verburgh, bark, 325 lasten, gebouwd in 1841, rederij F.H. von Lindern te Alblasserdam. Van Batavia naar Nederland, met schade in eerstgenoemde plaats teruggekomen en aldaar afgekeurd. (opm: zie NRC 010957)
- ZALT-BOMMEL, kapt. C.J. Juta, bark, 321 lasten, gebouwd in 1854, rederij van Overzee & Co. te Rotterdam. De 3e december 1856, bij het onder zeil gaan in de Simonsbaai (Kaap de Goede Hoop), op strand geraakt en aldaar gesloopt. Equipage, lading en inventaris gered. (opm: zie NRC 120257)
- CORNELIA, kapt. J.A.N. Schagen van Leeuwen, bark, 317 lasten, gebouwd in 1855, rederij H. Kikkert te Vlaardingen. De 27e mei op de reis van Texel naar Batavia, op 09º Z.B. en 33º W.L. verbrand. De equipage heeft zich in de boten gered en is daarmee op de kust van Brazilië geland. (opm: zie NRC 090757)
- MARIA JACOBA, kapt. S.F. Lammerts, bark, 302 lasten, gebouwd in 1853, rederij J. van Wageningen Dz. te Dordrecht. De 17e maart op de reis van Java naar Amsterdam bij Boulogne gezonken. Equipage gered. (opm: zie NRC 180357)
- CASTOR, kapt. L.S. Winkler, bark, 251 lasten, gebouwd in 1834, rederij C.E. Duijtz Cz. te Amsterdam. Van Amsterdam te Akyab (opm: Sittwe) aangekomen en aldaar afgekeurd. (opm: zie NRC 020657)
- KLAZINA, kapt. D.W. Browning, bark, 246 lasten, gebouwd in 1853, rederij F.S. Sparnaaij & Zoon te Rotterdam. In de maand april of mei op de reis van China naar Rangoon (opm: Yangon) bij laatstgenoemde plaats verongelukt. Equipage gered. (opm: zie NRC 010757)
- TIMOR, kapt. F. Agema, bark, 236 lasten, gebouwd in 1840, rederij P. Blussé van Oud-Alblas te Dordrecht. De 21e december 1856 op de reis van Padang naar Rotterdam bij Green Point (Kaap de Goede Hoop) gestrand en verbrijzeld. De equipage, een gedeelte der inventaris en iets van de lading geborgen. (opm: zie NRC 120257)
- BATAVIER, kapt. N.F. Hoek, bark, 234 lasten, gebouwd in 1830, rederij E. & S. & C. St. Martin & Co. te Rotterdam. De 7e april op de reis van Rangoon naar Rotterdam op de hoogte der Andaman-eilanden verongelukt. De equipage gered. (opm: zie NRC 170757)
- MERCURIUS, kapt. H.R.J. Smith, bark, 230 lasten, gebouwd in 1851, rederij F. Smelt & Zoon, te Amsterdam. De 23e september Aº.Pº. (opm: 1856) op de reis van Amoy naar Singapore op de kust van Bintang verongelukt. De derde stuurman en 100 Chinese koelies zijn daarbij omgekomen (opm: zie JB 100157).
- HERMINA, kapt. K.B. de Weerd, fregat (opm: pink), 214 lasten, gebouwd in 1830, rederij Aug. Kerstiens te Amsterdam. Op de reis van Batavia naar Amsterdam lek te Mauritius binnengelopen en aldaar afgekeurd. (opm: zie NRC 220157)
- PRINS HENDRIK, kapt. J.C. Töpper, bark, 202 lasten, gebouwd in 1838, rederij Kranenborg & Zoon te Amsterdam. De 30e oktober op de reis van Batavia naar Havana met grote schade te Curaçao binnengelopen en aldaar afgekeurd (opm: onjuist, zie NRC 300957).
- VALPARAISO, kapt. H.A. Ellerman, bark, 185 lasten, gebouwd in 1850 (opm: opgeleverd 1852), rederij Blauw & Co te Amsterdam. De 25e mei van Napels te Batavia gearriveerd, en 2 juni aldaar ter rede verbrand. Equipage en een gedeelte van de inventaris gered. (opm: zie NRC 310757)
- LUITENANT ADMIRAAL STELLINGWERF, kapt. M. Mispelblom Beijer, bark, 172 lasten, gebouwd in 1853, rederij Zeilmaker & Co, te Harlingen. De 17e juni op de reis van Samarang naar Singapore tussen Banca en Riouw op een onbekende klip gestoten en gezonken. Equipage en passagiers gered. (opm: zie NRC 060857)
- ZORGVLIET, kapt. J. de Vries, bark, 167 lasten, gebouwd in 1849 (opm: 1843), rederij F. Smelt & Zoon te Amsterdam. De 5e januari op de reis van Amsterdam naar Hartlepool enz. bij Allport (opm: eerder vermeld: Alford) gestrand en wrak geworden. De equipage, met uitzondering van de 2de stuurman en 2 jongens, omgekomen. (opm: zie NRC 070157)
- THETIS, kapt. H. Meppelder, brik, 135 lasten, gebouwd in 1849, rederij G. Mauritz & Co te Dordrecht. De 27e maart op de reis van Dordrecht naar Belfast in het Kanaal overzeild en gezonken. De kapitein er bij verdronken. (opm: zie NRC 010457)
- SNELHEID, kapt. J.H. Henning, bark, 121 lasten, gebouwd in 1838, rederij J.J. Poncelet & Zoon te Amsterdam. De 18e maart op de reis van Paramaribo naar Amsterdam op de Coblers Rocks (Barbados) verongelukt. Zes man der equipage en een passagier bij omgekomen. (opm: zie NRC 190457)
- AXIM, kapt. C. Ouwehand, schoenerbrik, 70 lasten, gebouwd in 1849, rederij H. van Rijckevorsel te Rotterdam. De 21e juni op de reis van de kust van Guinea naar Rotterdam bij Kaap St. Paul totaal verongelukt. Equipage gered. (opm: zie NRC 110857)
- ERATO, kapt. P. Don, schoener, 70 lasten, gebouwd in 1850, rederij P. Smit Fz. te Dordrecht. De 21e mei op de reis van Troon naar Rio Grande bij laatstgenoemde haven gestrand en totaal verloren. Equipage gered. (opm: zie NRC 090757)
- ROTSSTEEN, kapt. A. Soet, schoenerbrik, 68 lasten, gebouwd in 1839, rederij F.S. Sparnaaij & Zoon te Rotterdam. De 8e februari op de reis van Lagos naar Nederland bij eerstgenoemde plaats lek geworden en op strand gezet. Equipage gered. Lading door de inboorlingen van Lagos gestolen. (opm: zie NRC 150457)
- DRIE VRIENDEN, kapt. R.A. Wielema, brigantijn, 65 lasten, gebouwd in 1853, rederij H.F. Daltman te Amsterdam. Van Havana naar Antwerpen met schade te Falmouth binnengelopen en aldaar afgekeurd. (opm: zie NRC 260257)
Daarenboven werd ons nog gemeld, dat door een Engels schip, op de hoogte van Kaap de Goede Hoop, de bemanning van een daar gezonken Nederlandse bark gered en dat het schip FLORA (bark van 170 lasten, gebouwd in 1851, van de rederij van de heren Sandberg & Co te Dordrecht) in China is afgekeurd (opm: zie NRC 010957). Deze beide berichten vorderen echter nadere bevestiging.

Afbeelding
Datum 12 januari 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Dezer dagen (opm: NRC 090158) deelden wij onze lezers, onder de rubriek Scheepstijdingen, een kort extract mede, nopens de ongelukken aan de scheepvaart in 1857 overkomen, getrokken uit het register van Veritas. Wij vonden later een vollediger verslag daarvan in het Journal du Havre en achten het om de meerdere bijzonderheden en vergelijkingen, wel de moeite waardig het nog eens in zijn geheel op te nemen. Het aantal in het register van Veritas vermelde schepen bedroeg in de laatste zes jaren, van 1852 tot en met 1857, gemiddeld 30.000, zijnde het voor het jaar 1858 nagenoeg 35.000 geklommen. Van dat aantal zijn verloren gegaan:
1850 of ruim 6% in 1852
1610 of ruim 5% in 1853
2120 of ruim 7% in 1854
2000 of ruim 6½% in 1855
2130 of ruim 7% in 1856
2230 of ruim 7¼% in 1857
Evenals in de voorgaande jaren waren ook nu weer de drie eerste maanden de ongelukkigste. Het aantal schepen waarvan men geen taal of teken ontving, blijkt steeds afnemend. Het bedroeg slechts 101 in 1857, tegen 115 in 1856, 138 in 1855 en 253 in 1854. Onder bovenbedoelde 101 schepen waren 5 Nederlandse (opm: zie NRC 090158), 11 Franse, 3 Belgische, 49 Engelse en 33 diverse natiën.
Voor hem die de ongelukken ter zee nagaat, kan het niet onopgemerkt blijven, dat het getal aanzeilingen telken jare schrikbarend toeneemt. In het jaar 1845 had men op de 553 gevallen van aanzeiling slechts 48 totale verliezen te betreuren en in 1857 is dit getal tot 111 geklommen, terwijl het bijna onmogelijk is om al de andere aanzeilingen, die meer of minder schade berokkenden, te tellen.
Het aantal in brand geraakte schepen is in 1857 minder geweest dan in vorige jaren; het bedroeg 51, tegen 63 in 1856 en 62 in 1855. Van deze 51 schepen waren de natiën aldus verdeeld: Engelse 12, Franse 6, Amerikaans 12 en diversen 21.
De steeds toenemende aanbouw van stoomschepen maakt een vergelijking van de verliezen onder deze soort van vaartuigen zeer onvolledig; wij laten deze dus weg en stippen alleen aan, dat 1857 104 stoomschepen zag te gronde gaan, en wel: 6 Nederlandse; 45 Engelse (waarvan 15 gebouwd in 1855/57); 15 Franse; 17 Amerikaanse en 21 diversen. Wij vinden dit jaar 93 schepen aangetekend die in het eerste jaar na het van stapel lopen verongelukt zijn. In 1856 bedroeg dit getal 118.
Van de Nederlandse koopvaardijvloot zijn in 1857 *) vijf en dertig schepen van de vaart op de Oost-Indiën verloren gegaan, welke schepen gezamenlijk (zonder de ladingen) op een waarde van circa drie en een half miljoen guldens geschat worden. In de drie voorgaande jaren bedroegen deze verliezen gezamenlijk slechts 41 en wel: 14 in 1856, 11 in 1855 en 16 in 1854. Het jaar 1857 was dus bijkans driemaal zo ongelukkig als een van de drie voorgaande.
Engeland telde in de jaren 1850-1857 gemiddeld 29.000 schepen; 11.000 van 1 tot 50 ton en 18.000 boven de 50 ton. De verliezen die deze natie leed, waren in: 1850 692 schepen, gemiddeld dus 1 in 13 uren; 1851 701, 1 in 12 uren; 1852 742, 1 in 12 uren; 1853 813, 1 in 11 uren; 1854 975, 1 in 9 uren; 1855 1.025, 3 per dag; 1856 1.112, 3 per dag; 1857 1.186, 3 per dag.
Frankrijk verloor in 1857 61 schepen van de grote vaart.
N.B. *) Wij wensen niets op de juistheid van Veritas af te dingen, doch mogen niet onopgemerkt laten, dat ons deze opgaaf te groot voorkomt, want op 31 december A°P°. (opm: anno passato, verleden jaar) waren ons slechts 22 verliezen van die aard bekend en wel van de navolgende schepen:
AMPHITRITE, kapt. D. Grim, bij Noordwijk gestrand en verbrijzeld.
ANNA ELISABETH, kapt. J.D. Suyck, in de Straat van Malacca gebleven.
BATAVIER, kapt. N.F. Hoek, op de hoogte van de Andaman-Eilanden verongelukt. CORNELIA, kapt. J.A.N. Schagen van Leeuwen, op 09ºZ.B. en 33ºW.L. verbrand. DOROTHEA, kapt. A. van der Kolk in de Chinese Zee verongelukt.
GOUV. GEN. ROCHUSSEN, kapt. C. Laseur, in het Goereese zeegat aan de grond gezeild en wrak geworden.
KLASINA, kapt. D.W. Browning, bij Rangoon verongelukt.
KONING WILLEM II, kapt. H.R. Giezen, in Guichonbaai van de ankers geslagen, op strand gedreven en verbrijzeld.
LAURENTIUS EN EMILIA, kapt. A. Knappert Jz. op de kust van Japara gestrand en verbrijzeld.
LUIT. ADM. STELLINGWERF, kapt. M.C.E. Mispelblom Beijer, tussen Banca en Riouw gezonken.
MARIA JACOBA, kapt. S.F. Lammerts, bij Boulogne gezonken.
MERCURIUS, kapt. H.R.J. Smith, op de kust van Bintang verongelukt.
PRINSES SOPHIA, kapt. P.S. Matzen, op de hoogte van Diamond-Island verongelukt. RIDDERKERK, kapt. A.H. Pesant, de 20e december A°P° (opm: moet zijn 1856) van Passaroeang naar Schiedam vertrokken en sedert niets van vernomen.
STAD THIEL, kapt. W.B. Derks, op de kust van Borneo gezonken.
TIMOR, kapt. F. Agema, bij Green Point (Kaap de Goede Hoop) gestrand en verbrijzeld. VALPARAISO, kapt. H. A. Ellerman, te Batavia verbrand.
VAN BOSSE, kapt. W. Hageman, 30 juni van Woosung naar Singapore vertrokken en sedert niets van vernomen (opm: zie o.a. NRC 250158).
VRIJE HANDEL, kapt. J.L. Stenders, in de Chinese Zee verongelukt.
ZALTBOMMEL, kapt. C.J. Juta, in de Simonsbaai gestrand en gesloopt.
ZES GEZUSTERS, kapt. J.R. de Boer, bij Sunderland gestrand en totaal verbrijzeld. ZORGVLIET, kapt. J. de Vries, bij Allport gestrand.
Behalve deze werden nog – voor zover wij dit op evengenoemd tijdstip wisten – 8 schepen buiten 's lands afgekeurd en wel:
CASTOR, kapt. L.S. Winkler te Akyab.
GRAAF VAN NASSAU, kapt. E. Sanders, te Batavia,
HERMINE, kapt. K.B. de Weerd, te Mauritius.
INDIA, kapt. K.W. F. d'Arnaud Gerkens, te Batavia.
JACOB CATS, kapt. A. van der Wind te Batavia.
JOHANNES MARINUS, kapt. J. Verburgh te Batavia.
KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. D.A. de Jong, te Milford.
WILLEM ERNST, kapt. H.D. Visser, te Falmouth.
Wij mogen echter deze laatsten, evenmin als die welke binnen ‘s lands werden gesloopt, niet als verongelukt beschouwen. (opm: zie echter ook NRC 170158)

Afbeelding
Datum 10 februari 1858
Krant JB - Javabode

Omtrent het wedervaren van het stoomschip KONINGIN DER NEDERLANDEN, op deszelfs laatste reis van Batavia naar Singapore, vernemen wij het volgende:
De 12e dezer Batavia verlaten hebbende, ondervond deze boot buitengewoon sterke stromen en NW wind. Op de avond van de 13e te Muntok aangekomen, nam zij aldaar kolen in en vertrok de volgende middag van daar. De wind werd NO en blies hevig en wies tegen de nacht tot een storm aan. Men zag zich verplicht, de op het dek zijnde goederen in zee te werpen om het schip te lichten, terwijl de vuren door het indringende water werden uitgedoofd, zodat de machine stilstond. De zeilen werden weggeslagen en, aangezien er vrees bestond dat de boot zoude zinken, hield men voor de wind landwaarts aan, om ingeval van nood, het leven te kunnen redden. Des morgens van de 18e ankerde men bij East Island, waar het gelukte, door aanhoudend pompen, het water te verminderen en de machinekamer van sintels en steenkolen te ruimen. Na het schip aldus geklaard te hebben, vervolgde men de reis om het zuidelijk gedeelte van Lingin naar Linga, om aldaar water in te nemen, hetwelk door de Nederlandse oorlogsbrik DE HAAI verstrekt werd. Hierna werd de reis naar Singapore voortgezet, alwaar men de 20e aankwam. Aldaar werd de stoomboot in reparatie gebracht en opnieuw gekalefaterd, met welk werk dagelijks 120 man bezig waren.
De terugreis van Singapore naar Batavia werd in 3½ etmalen afgelegd.

Afbeelding