Inloggen
Gezagvoerder

Rooderkerk, Jan

Naam: Rooderkerk, Jan
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
HARMONIE 1826 Hoeker Sailing Vessel 10190 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Jan Rooderkerk werd geboren ca. 1779.

Hij trouwde ca 1805 met Anna van Schouten.

Hij overleed te Vlaardingen aan boord van zijn schipde “Harmonie” op 19 februari 1841.

 

Rotterdamsche Courant 20 februari 1841.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

Jan Rooderkerk was van 1819 t/m 1841 met vlagnummer R41 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege “Maatschappij tot Nut der Zeevaart”.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de “Ingekomen Berigten Gevoegd achter het Verslag over 1823” van het college staat de mededeling dat: “ Het Lid No.41 heeft berigt volgens officiele Nota, dat er van het Engelsche Loodswezen een zwart en wit gestreepte Ton, … zal worden geplaatst op het oostelijkste gedeelte van de Bank genaamd KENTISCH KNOCK, in omtrent 5 vadem water, waarvan de peilingen nader zullen worden bekend gemaakt”058.

In de “Ingekomen Berigten Gevoegd achter het Verslag over 1824 wordt gemeld, dat “Het Lid No.41 heeft bericht, dat er een hooge Vuurtoren met een LampenVuur te Duinkerken wordt opgerigt, hetwelk met de maand Februarij 1826 zal aangestoken worden en 5 à 6 Duische mijlen op zee te zien zal zijn” 058.

In het Jaarverslag 1841 van het College (Maritiem Museum, Rotterdam) staat vermeld dat kapitein J.Rooderkerk in 1841 is overleden. In hetzelfde Jaarverslag staat vermeld dat zijn weduwe een uitkering kreeg van f 129,16 voor 10 maanden en 20 dagen In de Jaarverslagen van 1849 en 1851 staat vermeld dat zij een jaarlijkse uitkering kreeg van f 150,-058.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt J.Rooderkerk als gezagvoerder gedurende:

*   1828 t/m 1841 van de hoeker “Harmonie”, gebouwd in 1826 te Delfshaven, 164 ton o.m., varend voor Kuyper & Brouwer te Rotterdam.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 16 december 1819114

Amsterdam, 14 december. Te Batavia is gearriveerd J. van Dijl van Amsterdam; te Havana A. Thomson van Rotterdam; te Mogador (opm: Essaouira) K.U. Ruijl van Amsterdam; te Smirna L. Jansen van Rotterdam; te Marseille B.J. Wijgers van Amsterdam; te Cette (opm: Sète) R.H. Smit van Harlingen; te Lissabon P. de Heer, te Belfast J.G. Potjer, te Newry A. van der Meijden, te Dublin A.C. Brouwer, en te Liverpool J. Roderkerk van Rotterdam; te Bergen N.H. Olsen en te Dalerö Jonas Söderman van Amsterdam.

 

Rotterdamsche Courant 08 mei 1821114

Rotterdam, 7 mei.

….Den 6 arriveerde de TWEE GEBROEDERS, H.J. Swart, van Libau (opm: Liepaja); de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Cette (opm: Sète); de WAAKZAAMHEID, G.C. Luurts, van Jersey; de MINERVA, C.C. Bos, van Bordeaux, en zeilden de VROUW GEBINA, R.J. Nagel, ZELDEN RUST, T.T. Visser, en de CARL FREDRIK, J. Dachn, naar …(opm: niet vermeld), en de CHRISTINA MARIA, J.C. Kornbeek, naar Corsoer; de wind van ZZO tot ZZW en ZW.

 

Rotterdamsche Courant 05 juni 1821114

Rotterdam, 4 juni….

…Den 3 arriveerde de VROUW CATHARINA, J.R. Trudden, van Kiel, en zeilden de DUKE OF KENT, D. Pound, en de MARSHAL BLUCHER, T. Atherden, naar Londen; de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool, en de GULDBORG LUND, N. Ohlsen, naar Kopenhagen; de wind O.

 

Rotterdamsche Courant 21 juli 1821114

Rotterdam, 20 juli.

….Den 19 zeilden de ELIZABETH EN CORNELIA, J. Parlevliet, naar Liverpool; de HOOP, W. Tulloch, naar Leith; de GOLDEN GROVE, J. Steel, naar Bilbao; in het gezigt is de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool. De wind O.Z.O.

 

Rotterdamsche Courant 21 augustus 1821114

Rotterdam, 20 augustus.

….Den 20 zeilden de EARL OF CLANCARTY, F.F. Gibbs, en THREE SISTERS, W. Frost, naar Londen; de NEERLANDS KROONPRINS, A. van der Meijden, naar Malaga; de CORNELIA LUCIA, J. Altona, naar Marseille; de EENIGHEDEN, H.A.F. Boije, en de ORANGE, J. Watson, naar Elseneur (opm: Helsingör); de ANNA DOROTHEA, T. Voss, naar de Bogt; de PIERRE EUGÈNE, B.T. Abraham, naar Cherburg; de GOEDE HOOP, F. de Best, naar Stockton; de NEPTHUNUS, J.C. Arens, naar Wismar; de KITTY, J. Andsell, naar Hull; de HELENA, C.F. Kreuze, de AUGUSTA HELENA, J.H. Maack, en de CATHARINA, J. Lubs, naar de Oostzee; de WAAKZAAMHEID, H. Bedger, naar Brest; de DEUX EUGÈNES, G. Danet, naar Rouaan; de CONCORDIA, L. Teunis, en de VROUW JAAPKINA, W.J. de Boer, naar Bordeaux; de JONAS, H. Clausen, naar Stavanger, en de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool.

 

Rotterdamsche Courant 02 oktober 1821114

Rotterdam, 1 oktober. Van Den Briel wordt van den 29 passato gemeld: den 28 arriveerden VROUW GEZINA, H.P. Hazewinkel, van Bergen; de AQUATIC, W. Wood, van Hull; de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool, LES DEUX EUGÈNES, G. Danet, van Rouaan; de wind W. en W.N.W.

 

Rotterdamsche Courant 23 oktober 1821114

Rotterdam, 22 oktober

….Den 20 zeilden de DRIE GEBROEDERS, J.J. Keijer, naar … ; de TWEE GEBROEDERS, R. de Vries, naar Hamburg; de ELIZABETH AND ANN, W. Ridleij, en de HOPE, W. Tulloch, naar Leith; de AQUATIC, W. Wood, naar Hull, de THOESCON, M.G. Drews, naar de Oostzee; de GUYANA, G. Straatman, naar Suriname; de VROUW ANNA, P. de Heer, en de DRIE GEBROEDERS, J. van Tielen, naar Lissabon; de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, naar Gibraltar; de THEMIS, M. Wenke, naar Bremen; de ONDERNEEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool; de AURORA, P.H. Brink, naar ALTONA; de JUFVR. FINA, L.T. Mikkenburg, naar Embden, en arriveerde de HARMONIE, W. Verloop, van Cherbourg.

 

Rotterdamsche Courant 01 deccember 1821114

Rotterdam, 30 november. Den 28 arriveerden te Helvoetsluis de schepen EARL OF CLANCARTY, F.F. Gibbs, van Londen; FORTUIN, H. Kolf, van Trammelande (opm: mogelijk Tramonde, Travemünde), en de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool; de wind Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 12 februari 1822114

Rotterdam, 11 februari. Den 9 zeilden uit de Maas ONDERNEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool; de DRIE GEBROEDERS, J. van Tielen, en CERUS, P. van Rijn, naar Londonderry. ….

 

Rotterdamsche Courant 28 maart 1822114

Rotterdam, 27 maart. Den 25 arriveerden te Helvoetsluis de schepen de TWEE GEBROEDERS, D.H. van Wijk,van Grimsby, en ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool. …

 

Rotterdamsche Courant 16 april 1822114

Rotterdam, 15 april. …

   Den 14 zeilden de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool; de JUFVROUW JEANNETTE, J.H. Lambregt, naar Genua; de VERWISSELING, A. Schaaft, naar Lissabon, de DRIE GEBROEDERS, C.P. Baij, naar Rudkiöping; de TWEE GEBROEDERS, R. Clausen, naar Saxkiöping.

 

Rotterdamsche Courant 21 mei 1822114

Rotterdam, 20 mei. …

Den 19 arriveerden MINERVA, L.H. Holst, van Holmerstrand; NATALIA, J.F. Maglitz, van Cardiff; JANNA HAZINA, T. de Jonge, van Londen; ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool…

 

Rotterdamsche Courant 11 juni 1822114

Rotterdam, 10 juni. ….

Den 8 zeilde de GOEDE HOOP, D.C. Breemer, naar Nakskov; de CATHARINA CAROLINA, J.J. Slie naar Grijpswold (opm: Greifswald); de ONDERNEMING, J. Rooderkerk naar Liverpool, en arriveerden de VROUW MARGARETHA, E.H. Pot, van Schlie; de AURORA, J.F. Veen, van Memel (opm: Klaipeda).

 

Rotterdamsche Courant 13 juli 1822114

Rotterdam, 12 juli. Den 10 dezer arriveerde te Helvoetsluis

….Den 11 arriveerden de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool, en BETSEY, J. Roepel, van Surinamen.

Den 12 arriveerde de GOEDE HOOP, J. Wijgers, van Marennes

 

Rotterdamsche Couranten 25 juli 1822114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar: ….

Liverpool: het schip de ONDERNEMING, kapt. Jan Roderkerk, om spoedig te vertrekken.

Idem: het schip GRONINGER WELVAART, kapt. Egbert K. Lugies.

               Adres ten Kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer

 

Rotterdamsche Courant 06 augustus 1822114

Rotterdam, 5 augustus. Den 4 arriveerde in de Maas het schip de DAGERAAD, J.A. Smith, van Droogbak.

Den 5 zeilden de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, en de ONDERNEMING, R. Hakker, naar Liverpool; de JUNO, D. Rooderkerk, naar Lissabon, en ‘t FORTUIN, H. Berkel, naar Boulogne.

 

Rotterdamsche Courant 08 oktober 1822114

Rotterdam, 7 oktober. Den 4 dezer arriveerden in de Maas de schepen de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool; l’EMILIE, A. Berneval, van Rouaan; la LISE, kapt. Richard, van St. Malo….

 

Rotterdamsche Courant 07 november 1822114

Rotterdam, 6 november. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 5 november:….

….Den 3 arriveerden te Portsmouth de schepen AURORA, Brouwer, van Antwerpen, en ONDERNEMING, Rooderkerk, van Rotterdam, beiden naar Liverpool…..

 

Rotterdamsche Courant 14 november 1822114

Rotterdam, 13 november. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 8 november:

….Van Portsmouth is den 7 dezer vertrokken het schip ONDERNEMING, Rooderkerk, van Rotterdam naar Liverpool, laatst van Cowes…..

 

Rotterdamsche Courant 31 december 1822114

Rotterdam, 30 december. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijsten van den 20 en 24 december:

….Te Falmouth zijn den 19 dezer gearriveerd de schepen HENRICA, Oveling (opm: VROUW HENDRIKA, E.E. Hoveling), van Liverpool naar Antwerpen, en ONVERWACHT, Gust (opm: kof ONVERWAGT, kapt. Jan Everts Gust), van Liverpool naar Rotterdam, en den 20 het schip ONDERNEMING, Rooderkerk (opm: kof, kapt. Jan Rooderkerk), van Liverpool naar Amsterdam…..