Inloggen
Gezagvoerder

Sietzes, Jean/Jan

Naam: Sietzes, Jean/Jan
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
HÉROS 0 Brik Sailing Vessel 16980 Bekijk schip
MAGNANIME 0 Pink (grote vaart) Sailing Vessel 17161 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

J.Sietzes was met vlagnummer 77 in de periode 1826-1829 lid van het Antwerpse zeemanscollege “Tot Nut der Zeevaerd108.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Geen

 

De schepen van de kapitein

Van Sluijs013 vermeldt een bericht uit de Amsterdamsche Courant dd 15 juni 1826:

“Brussel 12 Juni. Het Nederl. fregatschip Magnaminus, Kapt. Sietzes, 6 Sept. 1825 van Antwerpen vertrokken, is 30 Jan. 1826 te Lima gearriveerd a/b hebbende A.Serruys, Consul van Z.M.”

 

Van Sluijs meldt tevens dat het een fregat betreft van 508 ton in 1806 gebouwd in Amerika.

 

Overige bijzonderheden

Liggende in de haven van Montevideo op 23 mei 1826 meldt J.Boelen:

“Den drie en twintigsten Mei, des avonds, ankerde alhier ter reede het Nederlandsche schip Magnanime kapitein S***, komende van Lima.”

Uit 1e deel p.381:

J.Boelen Reize naar de Oost- en Westkust van Zuid-Amerika en, van daar naar de Sandwichs- en Philippijnsche eilanden China enz. gedaan in de jaren 1826, 1827, 1828 en 1829 met het koopvaardijschip Wilhelmina en Maria.

Amsterdam, Ten Brink & de Vries, 1835, 3 delen

 

Gegevens van H.Hazelhoff Roelfsema100

MAGNANIME’ (brik, 265 t., maar ik zie ook een maal le trois mâts)

1819     J.Sietzes, in Antwerpen uit Calcutta, ladingontvanger De Wael

1821        -“-                -“-               uit Marenne met zout

1822        -“-                 -“-             uit Buenos Aires

1823     10/4 -“-               -“-         uit Buenos Aires

               31/12 –“-                         -“-                         -“-

1824   3/01    -“-                                 -“-      verlaat dok

         6/9 -“-                                   -“-    uit Bahia

1825 2/5  -“-                -“-             uit Bahia

 

1826 30/1 -“-                in Lima, Serruys (consul en agent NHM) daar van boord.

23/5 in Rio de la Plata (schrijft Boelen), dus op de terugreis.         

               5/10 Jean Sietzes in Antwerpen van Lima en Rio met vooral koffie voor NHM doch ook lading, o.a. 744 huiden, 1 kist thee (monster?) voor De Wael e.a. Antwerpse    ontvangers. Dus geen typisch Peruaanse producten

1827 15/7           J.Sietzes, in Antwerpen van Bahia en Hamburg, met o.a. cocosnoten

 

De ‘Magnanime’ had onder Sietzes diverse reizen naar Zuid-Amerika achter de rug, vanaf 1822 twee maal naar B.A. en twee maal naar Bahia. Het zal daarom door de NHM zijn bevracht voor de proefreis naar Peru. Doch andere Antwerpse handelshuizen waren er waarschijnlijk bij betrokken. Dossier ‘Bijzondere Reizen’van NHM hierover nog te bezien. De ‘Magnanime’ is niet in de vaart op de Westkust gebleven..

In een e-mail dd 23 april 2006 meldt André Delporte uit Luik het volgende:

Fregat “Heros” In de periode september 1827-1829 onder commando van kapitein J.Sietzes. 27 september 1827 verlaat het schip Antwerpen naar Batavia; 20 januari 1828 aankomst te Batavia; 03 februari 1828 van Batavia naar Soerbaja; 09 februari 1828 te Soerabaja; 25 februari 1828 van Soerabaja naar Antwerpen; 14 juli 1828 aankomst te Antwerpen.

Op 05 januari 1829 verlaat het schip wederom Antwerpen met bestemming Batavia, waar het op 07 mei 1829 aankomst. Bij de volgende melding van het vertrek uit Batavia naar Antwerpen op 09 augustus 1829 staat het schip onder gezag van kapitein C.Böhme.

 

Ontleend aan:

“Reizen rond Kaap Hoorn onder Nederlandse vlag. Overzicht vanaf de ontdekking in 1616 tot het einde van de Nederlandse grote zeilvaart in 1911”. door H.Hazelhoff Roelfzema. Uitgave Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarder, 2010, 88 pp plus Bijlage met een Chronologisch Register van Reizen van 1616 tot 1911.121

p.41 e.v. in “Agenten van de Nederlandsche Handel-Maatschappij 1826-1830.

Auguste Serruys was agent van NHM . Serruys schrijft vanuit Lima “dat ‘le vieux Magnanime’ veel water heeft gemaakt maar hij verwacht geen schade aan de lading en deelt voorts mee 225 piasters aan kapitein Sietzes te hebben betaald om zijn mensen de lading met eigen boten aan land te brengen”….

 

Ontleend aan:

“Reizen rond Kaap Hoorn onder Nederlandse vlag. Overzicht vanaf de ontdekking in 1616 tot het einde van de Nederlandse grote zeilvaart in 1911”. door H.Hazelhoff Roelfzema. Uitgave Stichting Nederlandse Kaap Hoorn-vaarder, 2010, 88 pp plus Bijlage met een Chronologisch Register van Reizen van 1616 tot 1911.

p.41 e.v. in “Agenten van de Nederlandsche Handel-Maatschappij 1826-1830.

Jean Francois Doursther was agent van NHM . Hij schrijft vanuit Valparaiso: “De Victor had veel slecht weer gehad bij Kaap Hoorn, ‘mais le navire étant extrémement solide, il est à présimer que la cargaison n’aura rien souffert..’. De dag na aankomst begon de Victor met het losse, voornamelijk lakens, kaas jenever en bier. Op 14 maart was de lossing gereed maar nog niets verkocht. Lading voor Europa was er ook niet veel….”

….“Het is opvallend dat beide schepen ( opm. de VICTOR en de MAGNANIME) de uitreis hebben gemaakt zonder tussenhavens aan te lopen. … Beide schepen aanvaardden binnen twee maanden in ballast (de Victor met ook een kleine partij koper) de thuisreis, waarbij Buenos Aires zou worden aangelopen om af te laden met huiden.”

Deze haven was echter geblokkeerd vanwege een oorlogstoestand in Brazilië. Kapitein van Schie van de Victor en Sietzes van de Magnanime werd geadviseerd uit tw eijken naar Montevideo. …

”Deze aanwijzing pakte voor beide schepen verschillend uit. Van Schie zeilde 2 juni (1826?)de Platamonding binnen en arriveerde 7 juni op de binnenrede van B.A., ‘gelukkig zonder eenige moleste’, zoals hij aan Doursther schreef. Die vernam echter door een (misscchien wat opgeblazen verslag in een krant uit B.A., dat de Victor wel degelijk door een Braziliaans oorlogschip was achter volg doch door zijn geringe diepgang had kunnen ontkomen De brik had volgens die lezing dus bewust de blokkade gebroken en zou – zolang het conflict niet was beslecht – de haven misschien niet meer kunnen verlaten zonder door de Brazilianen tot een goede prijs te worden verklaard. Tot overmaat van ramp werd van Schie door de autoriteiten in B.A. verplicht zijn parij koper te lossen . Als van Schie had gehoopt dat de oorlog spoedig voorbij zou zijn, kwam hij bedrogen uit. Hij schrijft: ‘het zal een groot verlies zijn voor de compagnie wanneer het schip van hier in ballast zoude vertrekken’ . En dat is precies wat gebeurde nadat het opschorten van de blokkade zijn vertrek mogelijk maakte.

De Magnanime was al op 29 maart 1826 uit Callao vertrokken, moest een grotere afstand afleggen en verscheen 23 juni op de Rio de la Plata. Kapitein Sietzes constateerde dat de blokkade nog bestond, ging daarom naar de rede van Montevideo en voer tenslotte via Rio de Janeiro thuis met koffie, thee en huiden. Op 5 oktober lag de Magnanime weer in Antwerpen.

Ook de Victor is tenslotte veilig – zij het vijf maanden later – thuisgekomen. Hoe de brik uit zijn penibele situatie is geraakt, weten wij niet. Tussen de reder ( Weber) en de charterer (N.H.M.) begon een proces overr de schuldvraag van het oponthoud en de derving van vrachtgelden.

 

Rotterdamsche Courant 23 januari 1819114

Londen, 19 januari. Den 15 dezer is te Cowes binnengelopen het schip MAGNANIME, Sutes (opm: driemast schip, thuishaven Gent, kaptein Sietzes), van Bengalen naar Antwerpen; hetzelve had een anker en kabel verloren, en is den 18 weder vertrokken.

 

Rotterdamsche Courant 06 maart 1821114

Rotterdam, 5 maart. Uittreksel uit de Lloyd’s Lists van den 27 februari en den 2 maart 1821:

Het schip de MAGNANIME, Sietses, van Marennes naar Antwerpen, is den 16 februari met schade te Rochelle binnengelopen; had op strand gezeten…..

 

Rotterdamsche Courant 09 maart 1822114

Amsterdam, 7 maart. Kapt. J.J. Bart, voerende het schip MARIA JACOBA, in 36 dagen van Curaçao in Texel binnen, heeft den 2 februari laatstleden in de Monapassa in goede staat gepraaid het schip ALBERTA JACOBA, kapt. D.J. de Groot, van Curaçao naar Amsterdam; den 4 dezer, in het Kanaal bij Wight, kapt. P. Muntendam en een brik en een driemastschip, voerende Antwerpse nummervlag 77; ook passeerde hij daar nog een pink; alle deze schepen zeilden onder Nederlandse vlag voor Z.Z.W. om de West met mooi weer.

 

Rotterdamsche Courant 09 maart 1822114

Rotterdam, 8 maart. Van Vlissingen wordt van den 5 gemeld:

Sedert onze laatste zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild de schepen de VROUW MARIA, A. Schipman (opm: galjoot, thuishaven Antwerpen, kapt. A. Schepman), naar Gibraltar; la VIERGE MARIE (opm: brik, thuishaven Kortrijk), J. de Meire, naar Messina; de MORGENSTAR, H.F. Veen, naar Liverpool; de JONGE JUFVROUW ELISABETH (opm: kof, thuishaven Antwerpen), J.F. Witteveen, naar Rio-Janeiro; l’ÉCLAIR, J.H. Schoneveld (opm: schoener, thuishaven Antwerpen, kapt. Joannes Albertus Schönefeld), naar Lissabon; NATALIA, J.C. Maglietz, naar Maidhead; MAGNANIME, J. Zietzes (opm: driemaster, na verkoop thuishaven Antwerpen, kapt. Jean Sietzes), naar Rio-Janeiro; la JEUNE COLLETTE, C. van Dijcke, naar Malaga; MARIA JOSINA (opm: kof), A. Muntendam, naar Marseille; WILHELMINA, H. Lootz en de VROUW LUPPINA, E.H. Mulder, naar Londen; de VROUW ANNA, J.G. Sap, naar Engeland; de VROUW GEZINA, H. Laarman, naar Rouaan; MERCURIUS, K. Folkers (opm: ook: Folkerts), naar Zante; FREDERIK, J. Brand, naar Rio-Janeiro; de VRIENDSCHAP, N. Heeren, naar Londen; de VROUW LUMEGINA, J.B. Goosens, naar Engeland; ROSALIA, H.J. Zeeven, naar Maidhead; JETZKA CORNELIA (opm: kof JETSKA CORNELIA), L.K. de Boer, naar Hamburg; de VROUW ALIDA, T.E. Bart, en AURORA, S.J. Brouwer, naar Liverpool; de VROUW MARGARETHA, O.K. ten Hove, en BELLE ALLIANCE (opm: pleit, thuishaven Brussel), O.A. Wilman, naar Londen.

 

Rotterdamsche Courant 16 maart 1822114

Rotterdam, 15 maart. Uittreksel uit de Lloyd’s Lijst van den 12 maart:

Het schip MAGNANIME, Sietzes, van Antwerpen naar Braziliën, was den 4 dezer op de hoogte van het eiland Wight. …