Inloggen
Gezagvoerder

Voortman, Antoon

Naam: Voortman, Antoon
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 1
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
JOHANNA CATHARINA 0 Brik Sailing Vessel 16952 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Het Archief van de Amsterdamse Waterschout11a bevat monsterrollen op naam van kapitein Antoon Voortman op de:

“Johanna Catarina”, dd 06 januari 1817.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 09 december 1817114

Amsterdam, 6 december. Te Surinamen zijn gearriveerd G. Schröder van Amsterdam en A. Voortman van Eustatius; eerstgemelde zou ultimo november de terugreis aannemen, en laatstgemelde heeft onderscheiden Insurgenten-Kapers (opm: opstandeling-kapers) aan boord gehad en zou primo februari de reis naar Amsterdam aannemen.

 

Rotterdamsche Courant 28 mei 1818114

Amsterdam, 26 mei. Kaptein A. Voortman, voerende het schip JOHANNA CATHARINA, van Surinamen naar Amsterdam gedestineerd, meldt van St. Thomas (opm: Maagden Eilanden), van den 21 maart, dat hij aldaar met een lek schip binnengelopen was, en een gedeelte der lading lossen moest om te repareren, waarmede hij echter dacht in veertien dagen gereed te zullen zijn.

 

Rotterdamsche Courant 30 mei 1818114

Amsterdam, 28 mei. Het schip JOHANNA CATHARINA, kaptein Anthonij Voortman, van Surinamen naar Amsterdam gedestineerd, te St. Thomas lek binnengelopen, was, volgens een brief van de kaptein, in dato 5 april, van deszelfs geleden schade hersteld en zou den 10 dito de reis vervolgen.

 

Rotterdamsche Courant 06 april 1820114

Amsterdam, 4 april. Het brikschip JOHANNA CATHARINA, kapt. A. Fortman, met passagiers van Amsterdam den 13 januari te New Orleans gearriveerd, is op deszelfs reis derwaarts, den 21 december, des namiddags te vijf uren, op 21º40’ N.B. 84º50’ W.L, bij Kaap St. Antoine, 3 mijlen onder land zeilende, ontmoet door een schooner, naar gissing groot 25 lasten, bemand met 25 à 30 negers en voerende witte vlag met rode rand en een doodshoofd; na de brik gepraaid te hebben, loste de schooner een schot met scherp; kapitein Fortman hierop de zeilen opbrassende en het voor de wind latende lopen, werd spoedig door de schooner achterhaald en gelast over te komen; hij weigerde zulks en ontving dadelijk wel 25 schoten, hetgeen door zijn volk en passagiers, die hij alle gewapend had, met enige schoten uit de kajuit en van het dek beantwoord werd, waarop de schooner dreigde te enteren en niemand het leven te sparen, bij aldien de brik zich niet overgaf; kapitein Fortman, dit weder weigerende, werd te 7 uren andermaal door de rover met draaibassen (opm: klein stuk scheepsgeschut, op een spil gemonteerd, zodat het in alle richtingen draaien kan) en donderbussen (opm: ouderwets en primitief klein bronzen kanon) aangevallen en ontving 40 à 50 schoten, zo in de masten en zeilen als door de verschansingen op het dek, waardoor een matroos en een passagier ligt gekwetst werden; de moedige tegenstand van de kapitein, volk en passagiers deden de rover van zijn voornemen afzien, die, na het schip tot des nachts te drie uren gevolgd te hebben, uit het gezigt geraakte