Inloggen
ALEXANDER DE GEZEGENDE - ID 12102


Kroniekberichten

Datum 28 juni 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. D. Tentye en J. Tentye, makelaars, zullen, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, op maandag den 4 July 1814, des avonds ten 6 uren, te Amsterdam in het Nieuwezijds Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkoopen een extra ordinair welbezeild Kofschip genaamd de JUFFROUW ALIDA MARIA (opm: ook wel JUFVROUW ALIJDA MARIA), gevoerd door wijlen schipper Hans Johansen, lang over steven 104 voet, wijd bij de eerste balk voor ’t grootluik binnen zijn huid 23 voet 3 duim, hol in ’t ruim bij de eerste balk voor ’t grootluik op zijn uitwatering 11 voet 5 duim. Alles Amsterdamse maat; breder bij de inventaris omschreven: nadere onderrichting te bekomen bij voornoemde makelaars en bij Van Heynen en Tentye.
(opm: de veiling bracht NG 1.950 + NLG 1.200 in slag als koopprijs; koper was J.D. Bondix, Amsterdam; als ALEXANDER DE GEZEGENDE ging de in 1782 – mogelijk eerder – gebouwde kof onder Rickert Mellofsen in april 1815 naar zee)

Afbeelding
Datum 27 juli 1815
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. Ter bevragting, of uit de hand ter koop, de Engelse schepen:
COMMERCE, groot 330 à 400 lasten, gevoerd wordende door kapt. J.A. Cole,
ELIZABETH, groot 250 à 300 lasten, gevoerd wordende door kapt. W. Deamys.
Beiden met koperen bodem en goede inventaris voorzien; thans liggende in de nabijheid van Rotterdam, en te bevragen bij Hudig, Blokhuyzen en van der Eb, en Pieter van Es, te Rotterdam voorschreven.
RC 290715
De veiling van het bomschip de HOOP, aangekondigd geweest tegen dinsdag den 25 juli, is uitgesteld tot, en zal voortgang vinden op donderdag den 3 augustus, des namiddags ten vier uren, in het Badhuis te Rotterdam.
RC 010815
Amsterdam, 30 juli. Het schip ALEXANDER DE GEZEGENDE (opm: kof, ex VROUW ALIJDA MARIA), kapt. R. Melssen, is, na den 20 juni uit Texel te zijn gezeild en Schagen bereikt te hebben, onder gestadige meestal vliegende stormen teruggedreven tot op de hoogte van de Maas, heeft vervolgens de reis verder voortgezet en is den 22 juli zonder enige de minste schade, in de Sond gekomen, waarop hetzelve dadelijk naar deszelfs destinatieplaats Wijburg is vertrokken.

Afbeelding
Datum 18 januari 1816
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 16 januari. Volgens bericht van kaptein R. Melssen (opm: Rikkert Mellofsen), voerende het schip (opm: kof) ALEXANDER DE GEZEGENDE, van Wyburg naar Brest gedestineerd, in dato Sylt den 24 december (opm: 1815), was zijn schip door de zeer hevige storm van den 15 en 16 dito meer lek geworden, zo dat meestentijds moest gepompt worden, wanneer het niet droog zat.
Voorts meldt hij, dat den 23 dito aldaar op strand geraakt was een Pommers galjasschip, met Oostzeese balken geladen, zonder masten, zeilen, touwen, papieren en volk, hetwelk waarschijnlijk op de buitengronden verongelukt was. Ook was op het Zuiderhoofd gestrand een koffschip, zonder masten, met wijn, van Bordeaux naar Bremen gedestineerd; het volk was geborgen.

Afbeelding