Inloggen
VROUW SARA JOHANNA (DE) - ID 12450


Kroniekberichten

Datum 08 juli 1814
Krant LC - Leeuwarder Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De notaris Wijma, te Harlingen, zal aldaar, op den 19 juli 1814, des namiddags ten een uur, in de herberg Roma, publiek, presenteren te verkopen:
- Een partij Oostzeesche en Noorse houtwaren (opm: bekort).
Voorts ten 2 uren bij de beschrijving, en ten 6 uur des avonds bij den finale palmslag, in gedachte herberg:
- Een welbezeild driemast Pinkschip, genaamd DER KLEINE HEINRICH VON HUSUM, gevoerd bij kapitein Johs. Petersen, lang over steven 88 voeten, wijd over de berghouten 27 voeten, hol in het beneden ruim 10 voet 7 duim, tussendeks 5 voet 7 duim, Engelse maat, met opstaand en lopend want, zeil en treil, ankers en touwen, volgens inventaris, en zoals hetzelve is leggende, aan het Noorderhoofd, in de haven, te Harlingen.
- Een welbezeild Brikschip, de JONGE JAN genaamd, gevoerd bij kapitein Simon Siebes, lang over steven 75 voet 6 duim, wijd binnen zijn wegering 20 voet 1 duim, hol in het ruim 12 voet 6 duim, Friese maat, met opstaand en lopend want, zeil en treil, ankers en touwen, volgens inventaris, en zoals hetzelve legt in de Zuiderhaven, te Harlingen.
PS. De verkoping van het brikschip DE JONGE JAN, is tot de 27e juli uitgesteld.

Afbeelding
Datum 24 augustus 1815
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. J.H. de Witt, J. van Ouwerkerk de Vries, J.E. Lublink, B. Oostrum de Waal en J. Corver, makelaars, zullen, ten overstaan van een daartoe bevoegd beambte, op maandag den 28 augustus 1815 des avonds ten zes uren te Amsterdam in het Nieuwezijds-Heeren-Logement, op de Haarlemmerdijk, verkopen een extra ordinair, welbezeild Brikschip, genaamd de JONGE JAN, laatst gevoerd door kapt. Simon Siebes, lang over steven 75½ voet, wijd binnen zijn huid, 22 voet, hol, in het ruim, 10 voet 3 duim, het verdek hoog aan boord 4 voet, alles Amsterdamse maat. Breder bij inventaris omschreven. Nadere onderrichting te bekomen bij de voornoemde makelaars. N.B: dit schip is inmiddels uit de hand te koop.

Afbeelding
Datum 19 maart 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 17 maart. Het schip de VROUW SARA JOHANNA, kaptein H. Douwes, van Amsterdam naar Havana gedestineerd, heeft, in de nacht, tussen den 8 en 9 maart, ter rede van Texel, door aandrijving van een schooner, enige schade bekomen en is in het Nieuwe Diep gezeild om te repareren.

Afbeelding
Datum 01 september 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 29 augustus. Kaptein H. Douwes, voerende het schip de VROUW SARA JOHANNA, van Amsterdam te Havana gearriveerd, meldt van daar, in dato 14 juni, dat hij den 4 dito door een Roofschip was aangevallen geworden, welks equipagie de luiken opengebroken, de beste goederen uit het schip gehaald en naar boord van hun schip gebragt had; hij wist nog niet wat er van de lading gemist werd, doch veronderstelde meest al de genever weg te zullen zijn. (opm: zie RC 050918)

Afbeelding
Datum 05 september 1818
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 3 september. De beroving, welke kaptein H. Douwes (opm: VROUW SARA JOHANNA) ondergaan heeft (zie RC 010918), wordt in zijn brief, gedateerd Havana den 14 juni dus opgegeven: “Den 4 dezer (opm: juni) bevonden wij ons in het gezigt van de Berry-Eilanden (opm: Berry Islands, 25º30’ N.B. 77º45 W.L, behorende tot de Bahama’s), daar wij om heen staken, ten einde over de bank van Groot-Bahama te zeilen, alwaar ons des middags een rover ontmoette, die ons met zijn geschut noodzaakte om bij te draaijen, met een gewapende sloep aan boord kwam, en naar het manifest (opm: ladingdocument met specificatie van cognossementen) vroeg; dit ingezien hebbende, gingen zij op het dek, stellende twee gewapende manschappen voor de kajuit, zo dat men er niet uit mogt; toen bragten zij mijn stuurman en vijf van mijn volk naar hun vaartuig en zeilden met ons schip weder om de noord, tot den 5 dito met de dag, zijnde toen onder het eiland groot-Bahama (opm: Grand Bahama), alwaar zij onze barkas uitzetten, de luiken open braken, de beste goederen uit het ruim haalden en die met de barkas naar de kaper voerden, en bragten toen de stuurman en de vijf matrozen bij mij aan boord terug, en dwongen hun de goederen te helpen overladen; kwamen vervolgens in de kajuit en roofden de provisie en het geen hun verder aan stond; eindelijk ons schip verlatende, bragten zij vier Spanjaarden bij mij aan boord, die ik hier aangebragt heb; dezelven behoorden tot een schip, het geen zij enige dagen tevoren insgelijks beroofd en de kaptein vermoord hadden; wat van de lading gestolen is, kan ik nog niet opgeven, voor ik aan het lossen ben, dewijl de rovers tot beneden in het ruim geweest zijn.”

Afbeelding
Datum 01 februari 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 30 januari. Het brikschip de VROUW SARA JOHANNA, kapt. J.K. de Vries, den 27 november uit Texel gezeild naar Fernambuck (opm: Pernambuco, thans Recife), Bahia en Rio de Janeiro, is den 26 december, 14 mijlen Z.O. ten O. van Kaap Finisterre, in goede staat zeilende, gepraaid door kapt. W. Leeuwrik, den 3 januari te Lissabon gearriveerd (opm: zie RC 010221 en 060221).

Afbeelding