Inloggen
BOREAS - ID 13956


Kroniekberichten

Datum 27 juli 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Rotterdam, 26 juli. Op de werf der weduwe Visser hier ter stede is de 9e dezer van stapel gelopen de brik PAULINE, voor rekening der heren Hoogewerff & Chabot, en de 24e juli de brik BOREAS, voor rekening van de heer W. Versluys.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Canton en Macao, rechtstreeks, het Nederlands nieuw gebouwd, kopervast brikschip BOREAS, kapt. A. Messen, om in de loop der maand augustus te vertrekken. Adres bij de cargadoors Wambersie & Crooswijck.
(opm: zie NRC 270747)

Afbeelding
Datum 18 september 1847
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Het brikschip BOREAS passeerde 15 september Dover, op reis naar China.
(opm: zie NRC 020847)

Afbeelding
Datum 21 juni 1848
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 18 juni. Heden is hier aangekomen de Nederlandse brik BOREAS, kapt. A. Messen, met twee passagiers, de 7e april vertrokken van Macao.

Afbeelding
Datum 22 augustus 1848
Krant DC - Dordtsche Courant

Te Batavia aangekomen: 27 mei, ANNA, en FIGARO, van Rio Janeiro, JANET WILSON, van Londen; 31 dito ARCHIBALD, van Bordeaux; 6 juni, JANE, van Sydney; 13 dito, EMELIE, 15 dito, RHOON EN PENDRECHT, van Rotterdam; 18 dito, BOREAS, van Macao; 25 dito CORNELIS WERNARD EDUARD, van Rotterdam; 26 dito, LEWE VAN NIJENSTEIN, van Banka.
Van Batavia vertrokken: op 24 mei, MERCATOR, 31 dito, JACATRA, 1 juni WILD IRISH GIRL, naar Rotterdam; 6 dito, HEPPENS, 8 dito, IJSTROOM, naar Amsterdam; SOOLO, naar Rotterdam; 26 dito, JOSEPHINA CATHARINA, naar Japan, DOCTRINA ET AMICITIA, naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 21 november 1848
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 27 september. Ons werd uit Canton d.d. 7 september jl. onder meer het volgende geschreven: Sedert enige jaren had men in dit gedeelte van China geen typhoon (orkaan) gehad, en men verwachtte ook in deze zomer er vrij van te zullen wezen. De 31e augustus was de lucht betrokken en brandend heet, de wind bleef noord. Te Hong Kong was die dag de barometer gezakt en des nachts om half twee barstte aldaar de orkaan los. Tegen 7 uren des ochtends van de eerste september was de wind minder hevig en was toen de typhoon in een storm veranderd. De geleden schade was ontzettend: 13 der in de haven liggende schepen werden op strand gedreven, ontmast en zwaar beschadigd. Daaronder was het Nederlandse schip KIEN HEEM, te Samarang te huis behorende, waarvan drie man der equipage verdronken. De Nederlandse bark VAN DER PALM, gezagvoerder J.J. Muntendam, welke gedurende de typhoon voor drie zware ankers lag – ieder anker had over de 100 vadem ketting uit – heeft geen schade gekregen.
Te Macao begon de orkaan uit het noord-noord-westen. In de binnenhaven, alwaar de schepen zich veilig waanden, werden 8 Europese bodems en kotters op het strand en op de rotsen gejaagd. De Nederlandse brik BOREAS heeft aldaar het zware weder voor vijf ankers liggende uitgereden en heeft geen schade bekomen; dat de brik behouden werd, mag aan de doelmatige voorzorgen, door kapt. Messen genomen, toegeschreven worden. (opm: sterk bekort)

Afbeelding
Datum 23 november 1848
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Particuliere berichten uit Oost-Indië delen mede, dat in China de 31e augustus en de 1e september een orkaan gewoed heeft, die te Macao, Capsingmoon (tussen Macao en Whampoa liggende, zijnde de ligplaats der station- of opiumschepen), Hongkong, Whampoa en Canton, zware schade aan de schepen, aan huizen, enz., veroorzaakt heeft; men berekent op veel meer den 3.000 het getal van hen, die tussen Macao en Canton in deze orkaan het leven verloren, waaronder vele Europeanen, inboorlingen van Macao en Manilla. Van de Nederlandse, gedurende het woeden der tyfoon te Macao en te Hongkong liggende schepen, hebben de VAN DER PALM geen en de BOREAS weinig schade bekomen, terwijl de bark KIEU HIEM, op Java behorende, niet ver van de haven van Victoria (eiland Hongkong) gestrand is; drie man der equipage zijn verdronken.

Afbeelding
Datum 15 december 1849
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 13 december. De 11e dezer is hier aangekomen het Nederlandse schip HENRIETTA CLASINA, kapt. T. Hagen, de 25 augustus vertrokken van Amsterdam.
Gisteren is hier aangekomen de dito brik BOREAS, kapt. A. Messen, de 5e oktober vertrokken van Buenos Ayres.
Heden is hier aangekomen het dito schip STAD DORDRECHT, kapt. Van Nassau, met vier passagiers, de 21e november vertrokken van Japan.

Afbeelding
Datum 21 april 1852
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bridport, (opm: 14’ N.W. van Weymouth), 16 april. Heden is alhier met zware schade binnengelopen het te Emden te huis behorende schoenerschip TRITON, kapt. Bakker, van Cardiff n. Breden (opm: waarschijnlijk Bremen) bestemd. Hetzelve is bij Chiselcove in aanzeiling geweest met een te Rotterdam te huis behorende kof, welke van Liverpool met een lading zout naar Libau (opm: Liepaja) gedestineerd was. De Nederlandse kof (wiens naam men niet kon gewaar worden) is onmiddellijk na de aanzeiling gezonken. Van de equipage zijn vier man omgekomen, alleen de kapitein, diens broeder en een jongen hebben zich in de boot gered en zijn te Portland aangekomen. (opm: zie NRC 240452)

NRC 210452
Rotterdam, 20 april. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de volgende 32 schepen:
Voor Rotterdam: BOREAS, kapt. P.G. Visser; EMILIE, kapt. P.F. Marker; VICE ADMIRAAL GOBIUS, kapt. M.W. Zwart; SOERABAYA, kapt. A.M. Swarts; FACTORY, kapt. J. Jansen; EDUARD, kapt. J.M. de Winter; PADANG, kapt. A.A. van der Linden en STAD TIEL, kapt. W.B. Derks.
Voor Amsterdam: OCEAAN, kapt. C.J. Doeksen, POLLUX, kapt. J. Kooy; JAVA COURIER, kapt. F.G. Rienitz; A.R. FALCK, kapt. P. van Duyvenboden; JAVAAN, kapt. G.J. Teensma; LOUISA MARIA, kapt. D. Herderschee; CHRISTINA AGATHA, kapt. O.P. Lap; CORNELIA, kapt. P.B. Rolufs; ECHO, kapt. C. de Lanoy; ELISABETH & ANTOINETTE, kapt. H.A. Besier; GOEDE VERTROUWEN, kapt. T.C.H. Kock; ZEEMANSHOOP, kapt. D. Duinker; VRIENDSCHAP, kapt. H.W. de Boer; ADMIRAAL VAN HEEMSKERK, kapt. P. Kiey; GRAAF VAN LIMBURG STIRUM, kapt. H.H. Smit; STAD NIJMEGEN, kapt. P.W.B. Mellink; ORION, kapt. C.M. Borghorst en JACOB CATS, kapt. J. Koning; de beide laatsten van Dordrecht.
Voor Schiedam: PROTEUS, kapt. J.B. de Boer en OUD NEDERLAND, kapt. J.L. de Boer.
Voor Dordrecht: TIMOR, kapt. F. Agema; MACHTILDA CORNELIA, kapt. N.J. Nannen en SUMATRA, kapt. J.A. Keeman.
Voor Middelburg: STAD ZIERIKZEE, kapt. D. Ochtman.

Afbeelding
Datum 07 september 1852
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 september. Alhier zijn aangekomen: de 3e september het Nederlandse schip ADMIRAAL VAN KINSBERGEN, kapt. A. Glazener, met enige passagiees, vertrokken van Diel (opm: waarschijnlijk Deal) de 6e juni, het Nederlandse schip STAD NIJMEGEN, kapt. P.W.B. Willink, met twee passagiers, vertrokken van Amsterdam de 4e mei, het Nederlandse schip MACHTILDA CORNELIA, kapt. N.J. Nannen, vertrokken van Dordrecht de 4e juni, het Nederlandse schip TERNATE, kapt. T. Carst, vertrokken van San Francisco de 8e mei, en het Nederlandse schip SULTANA, kapt. A. Schade, vertrokken van China de 9e juli; de 5e september de Nederlandse brik BOREAS, kapt. P.G. Visser, vertrokken van Boston de 8e mei, en de 6e september het Nederlandse schip ELIZABETH EN ANTOINETTE, kapt. H.A. Bezier, vertrokken van Amsterdam de 17e mei.

Afbeelding
Datum 13 november 1854
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. Openbare vrijwillige verkoping. De notarissen Dalen en Lambert, residerende te Rotterdam, als last hebbende van derzelver principalen, zijn van mening om op dinsdag de 28e november 1854, des middags ten 12 ure, in het lokaal der publieke verkopingen aan de Geldersche Kade te Rotterdam, in één zitting in het openbaar te veilen en verkopen een achtste aandeel in het extra hecht, sterk, wel bezeild en goed betimmerd gekoperd Nederlands brikschip BOREAS, gevoerd wordende door kapt. W.G.J. Schiedges en varende onder het boekhouderschap van de heer Willem C. Versluys te Rotterdam, in den jare 1847 nieuw gebouwd op de werf van de Wed. E. Visser & Co aldaar, lang 28 el 3 palm, wijd 5 el 2 palm en hol 4 el 5 palm (opm: 28,30 x 5,20 x 4,50 m.), en alzo groot 237 tonnen of 125 lasten, zulks met al deszelfs rondhout, staand en lopend want, zeilen, ankers, kabels en verdere scheepstoebehoren. Dit schip is thans op reis van Swansea naar Singapore. Nadere informatiën zijn inmiddels te bekomen ten kantore van de voornoemde notarissen Dalen en Lambert aan de Zuid Blaak te Rotterdam.

Afbeelding
Datum 19 januari 1855
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 18 januari. Het alhier te huis behorende brikschip BOREAS (opm: kapt. W.G.J. Schiedges), de 25e november te Singapore van Swansea aangekomen, zou, na de lading gelost te hebben, tegen medio december naar Akyab (opm: Sittwe) verzeilen om aldaar met rijst te worden beladen naar Cowes om orders, tot GBP 5 per ton naar een haven in Groot-Brittannië en GBP 5.5 à 5.10 naar een haven op het vasteland tussen Havre en Hamburg, beide havens inbegrepen.

Afbeelding
Datum 18 april 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rio Janeiro, 23 februari. Het Nederlandse brikschip BOREAS, kapt. W.G. Schiedges, de 20e van hier naar Batavia vertrokken is heden met schade aan het tuig uit zee teruggekomen. (Dit schip was vroeger opgegeven als op de 26e januari te zijn gezeild, hetgeen nu blijkt een abuis te zijn geweest.)

Afbeelding
Datum 21 juni 1856
Krant JB - Javabode
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 20 juni. De 18e dezer zijn hier aangekomen de Nederlandse bark PRINCES CHARLOTTA, kapt. Harms, de 4e maart vertrokken van Gibraltar, de dito dito BROUWERSHAVEN, kapt. G.H. Ruhaak, de 11e maart vertrokken van Rotterdam, en de dito dito HERMINE, kapt. R.K. de Weerd, de 3e februari vertrokken van Amsterdam.
Heden is hier aangekomen de Nederlandse brik BOREAS, kapt. N.N., de 15e april vertrokken van Rio Janeiro.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1856
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Batavia, 9 juli. Scheepsvrachten. De BROEDERTROUW die volgens ons vorig bericht nog
disponibel bleef, is gecharterd tot NLG 95 voor rijst en NLG 125 voor arak (opm: rijstbrandewijn) van hier naar Rotterdam. Verder zijn hier van Nederlandse avontuurschepen (opm: nog onbevracht) alleen aangekomen de BOREAS, en de PRINSES CHARLOTTE, welke echter beide voor een reis beoosten de Kaap de Goede Hoop zijn bestemd geworden. Voor Europa werd hier van Nederlandse schepen alzo geen ruimte aangeboden. (opm: zie DC 030956)

Afbeelding
Datum 03 september 1856
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Vrachten, bevrachtingen

Aan de overlandmail ontvangen berichten van Batavia, tot 10 juli lopende, ontlenen wij het volgende: Vrachten. Van Nederlandse particuliere schepen hadden wij slechts twee arrivementen en wel de BOREAS en PRINSES CHARLOTTE, de eerste is voor China opgenomen, terwijl de laatste een charter zoekt beoosten de Kaap de Goede Hoop. De BROEDERTROUW werd opgenomen met bestemming naar Dordrecht ad NLG 95,- per last voor rijst en NLG 125,- voor arak. (opm: zie ook NRC 310856)

Afbeelding
Datum 04 april 1857
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Singapore, 21 februari. Het op 5 dezer alhier van Bangkok gearriveerde Nederlandse brikschip BOREAS, kapt. W.G.J. Schiedges, naar Hongkong bestemd, heeft de grote mast gebroken en andere zeeschade bekomen.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1858
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 oktober. Volgens telegrafisch bericht van Falmouth, is de brik BOREAS, kapt. W.G.J. Schiedges, gisterenavond aldaar van Buenos Aires voor orders aangekomen.

Afbeelding
Datum 05 februari 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. De makelaars F.N. Montauban van Swijndregt, W. van Dam H.Hz, W.H. Montauban van Swijndregt en B.C.D. Hanegraaff, te Rotterdam, zijn van mening, als lasthebbende van hunne meester, op dinsdag de 8e maart 1859, des middags ten 12 ure, in de zaal op de Scheepmakershaven, Wijk 1, No. 499, publiek te verkopen het extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands brikschip BOREAS, laatst gevoerd door kapt. W.G.J. Schiedges, volgens meetbrief lang 27 el 60 duim, wijd 5 el 20 duim, hol 3 el 70 duim, en alzo groot 237 tonnen, met al deszelfs staand en lopend want, zeilen, ankers, kettingen, touwen, geschut en verdere scheepsgereedschappen, zo als hetzelve thans is liggende in de Zalmhaven aan de werf van de heren Gebr. Visser alhier. Gemeld schip is in 1852 het laatst voor de Nederlandsche Handel-Maatschappij bevracht, van Java te huis gekomen.
Nog zullen worden verkocht:
No.1. Een chronometer, No.644, van en thans onder berusting van de heer A. Hohwu, te Amsterdam.
No. 2. Een dito, No 803, van de heren Arnold & Dent, te Londen.
No. 3. Een dito, No.985, van de heren Brockbank & Atkins, te Londen.
De beide laatste zijn ter bezichtiging bij de heer P.J. Dupont, alhier.

Afbeelding
Datum 09 maart 1859
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Publieke verkoping in de zaal op de hoek van de Scheepsmakershaven en Bierstraat op dinsdag 8 maart: een extra snelzeilend, gekoperd en kopervast Nederlands brikschip BOREAS, kapt. W.G.J. Schiedges: NLG 5.400.

Afbeelding
Datum 14 februari 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 13 februari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 25 schepen, als:
voor Rotterdam, WILHELMINA, kapt. J.H. Blekkingh; ABEL TASMAN, kapt. J.R. Rijken; JACOB, kapt. J.F.C. Börger; PRESIDENT PLATE, kapt. J.C. Harten; JOHANNA CHRISTINA, kapt. J.R. de Boer; KINDERDIJK, kapt. D. Zwanenburg; ZES GEZUSTERS, kapt. R. Rutgers; D.T. VISSER, kapt. W. van der Linden; GRAAFSTROOM, kapt. G.H. Ruhaak; HEBE, kapt. A.H. Kiehl; WHAMPOA, kapt. Butner.
Voor Amsterdam: PRINSES AMELIE, kapt. W. Groeneveld; STRAAT BALY, kapt. J.C. Scholl; SCHOON VERBOND, kapt. B.H. Borchers (opm: D. Doornbos Borchers); JULIE CLAIRE, kapt. A. van Oosteroom; MARTHA EN JACOBA, kapt. E. de Vries; HERCULES, kapt. J. Schout; MEDEA, kapt. J. Lourens (van Rotterdam); BARON VAN PALLANDT VAN ROSENDAAL, kapt. A. Hoogenstraten (van dito); WILLEM I, kapt. J.F. Niedfeld (van Schiedam); SOOLO, kapt. R.C. van der Meulen (van dito).
Voor Schiedam: ST. JAN, kapt. P. Lommerse; BANTAM, kapt. B.G. van der Bolck; MERCATOR, kapt. H. van der Woude, PATRIARCH SAMHIRI, kapt. G.G. Lion.

Afbeelding
Datum 06 mei 1860
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Rio Janeiro, 14 maart. Het van Rotterdam naar Macasser bestemde Nederlandse brikschip WILHELMINA, kapt. Blekkingh, is alhier lek binnengelopen.

Afbeelding
Datum 29 november 1861
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 14 oktober. Heden is op de buitenrede alhier gearriveerd het Nederlands brikschip WILHELMINA, kapt. H. Detmers, van Rotterdam naar Macassar bestemd. Gebrek aan water en sterfte onder het scheepsvolk, hebben kapt. Detmers genoodzaakt onze rede aan te doen. Schip en lading zijn overigens in de beste orde. Zodra de WILHELMINA van een en ander voorzien is, zal zij onmiddellijk de reis vervolgen.

Afbeelding
Datum 16 januari 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 januari. Door de Nederlandsche Handel-Maatschappij zijn heden bevracht de navolgende 10 schepen, als:
Voor Rotterdam: WILHELMINA (ex-BOREAS), kapt. H.D. Wiersma, PIETER (ex-KAREL HENDRIKUS), kapt. H. Hoogewerff en GUURTJE EN MARIA, kapt. W. Flens Jz.
Voor Amsterdam: SOURABAIJA PACKET (ex-JEANNETTE EN AGATHA), kapt. S.C.J. Olivier, WILLEM DANIEL, kapt. H.H. Zeijlstra, ROTTERDAM, kapt. H.G.T. Adriaans en S. VAN HEEL, kapt. D.H. Dietz ( de 2 laatsten van Rotterdam).
Voor Dordrecht: DORDRECHT, kapt. F.A.H. Loos en EUTERPE, kapt. A. Kuijpers.
Voor Middelburg: GRONDWET, kapt. F.C. Kamminga.
Van de bevrachting van december 1863 is vervallen het schip VRIENDSCHAP, en daarvoor in plaats bevracht de HOLLANDS TROUW, kapt. K.J. Brauer, voor Amsterdam.

Afbeelding
Datum 05 april 1864
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Makassar, 15 februari. De te Rotterdam te huis behorende brik WILHELMINA, kapt. Wiersma, van Rotterdam op hier bestemd, is in de nacht van 27 op 28 januari in de nabijheid van deze plaats gestrand en verbrijzeld. De bemanning is gered. Het wrak is voor NLG 2.576,- en de lading voor NLG 18.250 verkocht.

Afbeelding