Inloggen
JANTJE HOLSCHER - ID 15462


Kroniekberichten

Datum 08 november 1862
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 november. Aangaande de Nederlandse galjoot JANTJE HOLSCHER (opm: bouwjaar 1858), kapt. J.D. Joosten, van Bergen met haring naar Nerva (opm: Narva, Est.), de 11e mei de Sond gepasseerd, heeft men sedert niets vernomen (opm: zie ook LC 210768).

Afbeelding
Datum 21 juli 1868
Krant LC - Leeuwarder Courant

Advertentie. Op heden den veertiende juli achttienhonderd acht en zestig heb ik Arjen Wilbers, deurwaarder bij het kantongerecht te Sneek en aldaar woonachtig, ten verzoeke van Tuijk Annes Wijngaarden, zonder beroep, wonende te Hindelopen, echtgenote van nagenoemden gedaagde, gemachtigd tot gratis procederen en tot handelen in rechten bij vonnis der Arrondissement Rechtbank te Sneek d.d. 18 juni 1868, geregistreerd, tot het doen der onderhavige dagvaarding verlof hebbende bekomenbij dispositie van dezelfde rechtbank van den 25 juni jongstleden (geregistreerd), domicilie hebbende bij en comparerende door haren procureur Mr. Francois Johan Kappeijne van de Copello te Sneek, gedagvaard Wieger Sierks Hobma, zeevarende, vroeger woonachtig te Hindelopen, thans zonder bekende woon of verblijf, mijn exploit doende bij aanplakking aan de voorname deur der vergaderplaats van voormelde rechtbank, terwijl ik tevens een tweede afschrift heb gelaten aan den heer Officier van Justitie, ambtenaar van het openbaar minister bij dezelfde rechtbank, die het oorspronkelijke met gezien heeft getekend, zullende wijders dit exploit worden geplaatst in de Staats Courant en de Leeuwarder Courant, als daartoe bij voormeld verlof speciaal aangewezen, om op donderdag den twee en twintigste oktober aanstaande, des voordemiddags te half elf ure, in persoon of door iemand van zijnentwege te verschijnen ter terechtzitting der Arrondissement Rechtbank te Sneek, in het paleis van justitie aldaar, ten einde:
-          Aangezien gedaagde in april 1800 twee en zestig als matroos met het kofschip JANTJE HOLSKER (opm: galjoot JANTJE HOLSCHER, zie NRC 081162), kapt. Joosten, bestemd naar Bergen, vandaar is uitgezeild naar Nerva, zonder dat er later enig bericht van bedoeld schip of van de equipage is ingekomen, dan de tijding dat op deze reis schip en bemanning zouden zijn omgekomen.
-          Aangezien bijgevolg reeds meer dan drie jaren zijn verlopen sedert het laatste bewijs van het bestaan van gedaagde en eiseres er als nu belang in stelt, dat hij vermoedelijk overleden worde verklaard, als wensende zij verlof tot het aangaan van een ander huwelijk aan te vragen;
Alsdan van zijn aanwezen te doen blijken; zullende ingeval van non-comparitie door eiseres verlof worden gevraagd tot het doen der tweede openbare dagvaarding.
De kosten zijn debet.
A. Wilbers, deurwaarder.
Gezien door mij officier van justitie te Sneek, den 14 juni 1868, S. van Rozenthal.
In debet geregistreerd te Sneek, den veertiende juli 1800 acht en zestig, deel 31, folio 42, recto vak 5, een blad, geen renvooi. Verschuldigd voor recht NLG 0,80, voor 38 opcenten NLG 0,30½, te samen een gulden tien en een tweede cent.
De ontvanger, J. Haga.
Voor afschrift conform, A. Wilbers, deurwaarder.

Afbeelding