Inloggen
DEUX AMIS (LES) - ID 16962


Kroniekberichten

Datum 16 december 1820
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 december. Van Vlissingen wordt van den 9 gemeld:
Heden is alhier binnengekomen het Nederlands galjasschip, genaamd de MARIA VAN ANTWERPEN (opm: galjoot VROUW MARIA, thuishaven Antwerpen), kapt. A. Schepman, komende van Malaga, geladen met fruiten en gedestineerd naar Antwerpen; zijnde op den 23 november, des avonds, 20 mijlen bewesten Kaap Finisterre, met een sterke zuid-westen wind, door een zware donderbui overvallen, die hem zijn steng van de grote mast, alsmede de bezaanmast, met touwen en zeilen, heeft weggeslagen. De matroos Aijke Evers, van Antwerpen, is door de bliksem gedood, en een ander matroos mede door denzelven getroffen en gekwetst.
Den 8 zijn, voor Antwerpen bestemd, ter rede gekomen de schepen the ROBERT, K. Jones, van Triƫst; la VIRGINIE, J. Dobbelaar (opm: brik, kapt. Jan Dobbelaere, thuishaven Oostende), van Marseille; GANGES, E. Braij, van Batavia, DUEN, J.M. Nielsen, van Lissabon; TRIJPHEMA, J. Gauntlet, van Xanten (opm: haven aan de Rijn, nabij Wesel); de VRIENDSCHAP (opm: smak), C.H. Duijnmeijer, van Marseille; SARA MARIA, S.H. Hegge, van Livorno; IDUNA, P.M. Schmutz, en la JEUNE COLETTE (opm: hoeker, thuishaven Oostende), G. Neijrink, van Malaga, en ERICHISE CATHARINA, H. Richelsen, van Gallipoli.

Afbeelding
Datum 25 december 1821
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 december. De brik VIRGINIE (opm: thuishaven Oostende), kapt. J. Dobbelaere, van Amsterdam naar Genua en Livorno, is in de nacht tussen den 19 en den 20 december, door harde wind ankers en touwen verloren hebbende, op de Zuidwal van Texel aan de grond geraakt en heeft zwaar gestoten, doch is, na een gedeelte der lading in een kaag gelost te hebben, door hulp van twee loodsschuiten, in vlot water gebragt, en den 21 dito in het Nieuwe Diep gekomen om het schip te onderzoeken en te repareren.

Afbeelding