Inloggen
CHARLOTTA - ID 16977


Kroniekberichten

Datum 25 mei 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 24 mei. Den 21 arriveerden te Helvoetsluis de schepen EENDRAGT, C.J. Klunder, van Cherbourg; de GOEDE HOOP, J.R. Sigers, van Memel (opm: Klaipeda); de VROUW MARTHA, B.J. Dirksen, van Embden, als bijlegger naar Napels.
Den 22 zeilde CHARLOTTA, C.J. Marcks, naar Liverpool.
Den 23 arriveerde de HOOP, J. Brobbel, van Lissabon; de wind N.O.
Volgens rapport van stuurman J. Buurman, voerende de loodsboot No. 2, is door hem, op den 23 dezer, in goede staat gepraaid, de Goeree Z.O. van zich, kapt. J.D. van der Gaauw, voerende het schip de ONDERNEMING, komende van Liverpool en gedestineerd naar Amsterdam.
Den 24 zeilde de VROUW JANNA, kapt. A.H. Bresand (opm: smak, kapt. A.H. Breeland), naar Liverpool; de wind O.

Afbeelding
Datum 08 oktober 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 oktober. Den 4 dezer arriveerden in de Maas de schepen de ONDERNEMING, J. Rooderkerk, van Liverpool; l’EMILIE, A. Berneval, van Rouaan; la LISE, kapt. Richard, van St. Malo.
Den 5 zeilden CONCORDIA. H.H. Lucht, naar …(opm: niet vermeld); de TWEE GEBROEDERS, H.P. Mogensen, naar Assens; de HARMINA DOROTHEA, J.C. Kruse, naar de Oostzee; de CHARLOTTA, J.C. Marks, en de JONGE HENDRIK, T. Voss, naar Rostock; de VROUW KNILZUCA, R.R. de Jong (opm: kof VROUW KNELSINA, R.R. de Jonge), naar Tonningen (opm: Tönning); de CATHARINA, H.M. Wartinsen, naar Tonderen, en arriveerden de GOEDE HOOP, F. de Best, van Sandwich; l’AUGUSTE MARIE, H.A. Babao, van St. Malo; de WILLEM, H.W. Kiers, van Londen, en de NEELTJE JOHANNA, W. van Noord, van Kadix (opm: Cadiz, met bestemming Vlaardingen).
Den 6 arriveerden de HOFFNUNG, H.F. Taaks, en de VROUW HENDRIKJE, W.J. Drewes, naar Hamburg; de wind Z.Z.W. en Z.W.

Afbeelding
Datum 19 april 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Het schip CHARLOTTA, kapt. C.J. Marks (opm: brik, buitenlander, zie verder RC 280823), van Rostock naar Delfshaven, is, na voor de wal geweest en teruggeslagen te zijn, met gekraakte mast en verlies van een man te Osterrisöer binnengelopen, alwaar de lading gelost en een gedeelte van dezelve uit hoofde van beschadigdheid verkocht is.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1823
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Verkoop, bij rechtelijk gezag, van een Brikschip, genaamd CHARLOTTA, liggende in de Scheepmakershaven te Rotterdam, vast gemeerd aan de Kaai derzelve, groot circa twee en zeventig en een halve roggelasten; lang over steven drie en tachtig voeten, wijd op zijn uitwatering vier en twintig en een halve voeten, hol in het ruim zestien voeten, hoog tussen deks vier voeten tien duimen; alles oude Amsterdamse maat; makende Nederlandse maat lang zes en twintig ellen vijf en ruim een halve duimen, wijd zeven ellen zes palmen en ruim negen duimen, hol vijf ellen en ruim twee duimen en hoog een el vijf palmen een en ruim een halve duimen, met deszelfs rondhout, opstaande en lopende want, ankers, touwen, zeilen en verdere scheepsgereedschappen, volgens inventaris.
Gevoerd geweest bij kapt. Christopher Jacob Marks, en in eigendom toebehorende aan denzelven voor een vierde, en toebehoord hebbende voor de overige drie vierde parten aan de heer Johan Friederich Schalburg te Rostock, doch welke zijn aandeel heeft geabandonneerd, ingevolge acte, op de zevende augustus laatstleden voor de notarissen Schadee en Kleij alhier gepasseerd en behoorlijk geregistreerd, ten verzoeke van de heer Hugo van der Plas, koopman, te Delftshaven, ten deze domicilium kiezende ten huize van de voor hem occuperende heer procureur W.S. Burger junior, op de Nieuwehaven, Wijk M, no. 251, te Rotterdam, requirant in krachte van een vonnis, gewezen bij de Rechtbank van Koophandel, zitting houdende te Rotterdam, in dato den vijf en twintigste juli 1800 drie en twintig, geregistreerd den dertigste daaraanvolgende ten kantore van de heer Overgaauw Pennis, inzake van denzelven heer als eiser, contra voornoemde Christopher Jacob Marks gedaagde, bij hetwelk dezelve is gecondemneerd aan de requirant in deze van de resto te betalen een som van zes duizend een honderd zeven en veertig guldens twaalf cents (opm: NLG 6.147,12) met de interessen van dien en de kosten, en daarvoor het hierin vermeld schip en toebehoren speciaal verbonden en executabel, en daarna arrestant op hetzelve schip en toebehoren, bij procesverbaal van de deurwaarder Hendrik Pieter Corne, in dato den 8 augustus 1823, den elfden daaraanvolgende behoorlijk geregistreerd. (opm: de CHARLOTTA was onderweg van Rostock naar Delfshaven wegens zeeschade Osterrisoer binnengelopen, zie RC 190423, waar de lading was gelost en een gedeelte wegens schade verkocht; na reparatie van het schip en herlading gaf kapitein Marks onder verband van schip, lading en vrachtpenningen een bodemarijbrief af groot NLG 9.296,11; na aankomst in Delfshaven claimden assuradeuren de eigenaren van het schip, waarna tenslotte de brik werd geveild)
De executant heeft het voorn. schip en toebehoren ingezet om en voor de som van veertien honderd guldens (opm: NLG 1.400,00), op de condities en voorwaarden, in de memorie van lasten omschreven.
De eerste opbieding zal geschieden op woensdag den derden september 1823:
De tweede op woensdag den tienden derzelve maand, en
De derde of laatste op woensdag den zeventienden daaraanvolgende, respectievelijk des middags te twaalf uren, in het Paleis van Justitie te Rotterdam, ten overstaan van de wel-edel gestrenge heer Jhr.Mr. A. van der Heim, rechter in de rechtbank van eersten aanleg, zitting houdende te Rotterdam voorn, als daartoe door gemelde rechtbank gecommitteerd.
De memorie van lasten is gedeponeerd ter griffie van meergem. rechtbank, en kopij derzelve ligt ter visie ten kantore van de voorn. heer procureur W.S. Burger junior, op de Nieuwehaven, Wijk M, no. 251 te Rotterdam, bij wie ook nadere informaties te bekomen zijn.
(opm: koper werd brander Hugo van der Plas, Delfshaven; hij bracht de brik niet in de vaart; maar verkocht de CHARLOTTA in november 1824 aan Kuyper, Van Dam en Smeer te Rotterdam, de nieuwe naam werd SNELHEID, onder gezag van kapt. Albert van der Linden)

Afbeelding
Datum 11 november 1824
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Te Rotterdam liggen in lading naar:
Suriname: het Nederlands Pinkschip COLUMBUS, kapt. Jacob de Gorter, hebbende een uitmuntende inrichting om passagiers te kunnen medenemen.
Idem: het Nederlands schip MARIA AGNITA, kapt. Paulus Rijnbende.
Smirna: het Nederlands Brikschip SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, om den 1 december te vertrekken (opm: ex CHARLOTTA, eerste reis onder Nederlandse vlag).
Gibraltar en Malaga: het Zweeds schip OSEDR, kapt. Johann Sundberg.
Lissabon: het Nederlands schip KLAZINA EN DIRKJE, kapt. Cornelis Schilperoort.
Bordeaux: het Nederlands schip GEZINA JOHANNA, kapt. Jacob Remkes Sap.
Rochefort: het Hanovers Kofschip CONCORDIA, kapt. Bent Jacobs Ras.
Newcastle: het Engels schip POMONA, kapt. George Curreij.
Liverpool: het Nederlands Hoekerschip FLORA, kapt. Dirk Rooderkerk.
Bergen, in Noorwegen: het Noorse schip COMPAGNIET, kapt. Peter Poulssen.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer

Afbeelding
Datum 25 januari 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Hellevoetsluis, 21 januari. Van de morgen zeilden in zee: DE HOOP, kapt. H. van der Kolff naar Nantes; ZEEVRUCHT, kapt. L. Wapenaar naar Belfast; GLASGOW, kapt. R. Cant naar Leith; NEPTHUNUS, kapt. J.T. Pertiet naar Londen; DE HOOP, kapt. W. Kuijt, en VROUW PETRONELLA, kapt. W. Leeuwrik, beide naar Liverpool. De wind O.
Den 22 dito. Van de morgen zeilden in zee: GUIANA, kapt. T. Popke, en MAASSTROOM (opm: galjoot), kapt. P.S. Schuil, beide naar Suriname; DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden naar Smyrna; ANN, kapt. J. Burgos naar Boston; JONGE ELISABETH, kapt. H.E. Henrichs naar Alicante; JONGE JACOBUS, kapt. L. Jansen naar Lynn; JUFFER AKKER (opm: kof JUFVROUW AKKE), kapt. M. Jeltes, GOEDE HOOP, kapt. M. Hansen, ADRIANUS CATS, kapt. D.S. Manjé; KLAZINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoort, en DRIE GEZUSTERS, kapt. J. Sipkes, alle naar Brest. De wind O.
Den 23 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: Zr.Ms. brik van oorlog DE VALK, kapt.-luitenant van Es; INDUSTRY, kapt. D.J. Buising; ADMIRAAL BUIJSKES, kapt. W. Hodges; WILHELMINA, kapt. W. Verloop, JONGE ANTHONIJ, kapt. T. Azon Jacometti, en ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. K.P. Schenkel, alle naar Batavia; ATTALANTE, kapt. W. Zuidhof naar Madeira; COLUMBUS, kapt. J. de Gorter naar Suriname; JOSEPHUS, kapt. M. Bakker naar Genua; CIJNOSURUS, kapt. J. Colburn naar New York; WILLEM, kapt. P. van Vliet, en CONCORDIA, kapt. H. Bos, beide naar Rio de Janeiro; nog zeilde naar zee: AURORA, kapt. H.G. Nanning naar Batavia, doch deze is aan de zuidkant van het Noord-Pampus aan de grond geraakt en heeft vier ijssloepen en twee poonschuiten tot adsistentie en om te lossen.
De wind NO.

Afbeelding
Datum 29 januari 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Volgens brief, in dato Douvres den 23 dezer, had de Helvoetsluise loods van het schip de JONGE ANTHONY, kapt. Theod. Azon Jacometti, van Rotterdam naar Batavia, dit schip, in de vroege morgen van die dag, op de hoogte van Douvres verlaten. De gelegenheid ter voortzetting van de reis was toen zeer gunstig, zo dat men dit schip de volgende morgen op de hoogte van Portland rekende; het genoemd schip was van een vloot van omtrent twintig zeilen vergezeld, onder welke genoemd worden: ROTTERDAMS WELVAREN, kapt. K. Schinkel, ADMIRAAL BUISKES, kapt. W. Hodges, en WILHELMINA, kapt. W. Verloop, naar Batavia; COLOMBUS, kapt. De Gorter, naar Suriname; JONGE ELISABETH, kapt. H.E. Hinrichs, en DE SNELHEID, kapt. Van der Linden, naar Smyrna, en WILLEM, kapt. Van Vliet, naar Rio de Janeiro, allen van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 07 juli 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 juli. Volgens brief van Gibraltar, in dato 16 juli laatstleden, was aldaar binnengelopen het Nederlands schip de SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, van Smyrna naar Rotterdam bestemd.

Afbeelding
Datum 06 augustus 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading naar:
- Suriname, het Nederlands galjootschip de MAASSTROOM, kapt. Paulus Sietzes Schuil.
- Smyrna, het Nederlands brikschip de SNELHEID, kapt. Albert van der Linden.

Afbeelding
Datum 11 augustus 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 5 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, HERSTELD HOLLAND, kapt. J. van Wijk, DE HOOP, kapt. P.J. de Boer, ENGELINA, kapt. R.H. Bok en DE SNELHEID, kapt. H.P. de Jong, alle van Liverpool; en zeilde in zee: ROTTERDAM, kapt. J. Laming naar Londen.
Van de morgen arriveerde uit zee: JOHANNA, kapt. H.T. Mulder van Liverpool. De wind WZW.
Den 6 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ORIENT, kapt. B. van der Fort van New York; LONDON, kapt. T.T. Gibbs van Londen; ARNO, kapt. J. Cooke van Stockton en ELISABETH EN GRACE, kapt. T. Wary van Portsmouth, als bijlegger. De wind ZW.
Den 7 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: DIJKZIGT, kapt. A. Schaap van Batavia; PROTECTION, kapt. R. Haston van Petersburg in Virginië; DOLPHIJN, kapt. H.B. Voss van St. Thomas; AQUATIE, kapt. J. Allison van Hull en PARAMARIBO, kapt. W. Turnbul, uit de Maas als bijlegger naar Suriname. Heden arriveerde uit zee een kof welke onder quarantaine ligt.
De wind W.
Den 8 dito. De kof gisteren gemeld is JONGE CORNELIS, kapt. H.H. Koster van Port à Port, dezelve is na visitatie uit de quarantaine ontslagen; nog arriveerde uit zee: MARIA ANGENITA, kapt. P. Rijnbende van Suriname. De wind ZW.
Den 9 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ROSE, kapt. J. Ellis en MARCHAL BLUCHER, kapt. W. Freijer, beide van Londen. Er is een Amerikaanse brik in het gezicht, uit zee komende. De wind WNW.

Afbeelding
Datum 22 september 1825
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading naar:
- Batavia, het Nederlands gekoperd fregatschip DE BARON VAN DER CAPELLEN, kapt. Johan Hendrik Peter; om den 30 dezer te zeilen.
- Suriname, het Nederlands galjootschip DE MAASSTROOM, kapt. Paulus Sietzes Schuil;
vertrekt den 1 oktober.
- Idem, het Nederlands brikschip DE MARIA AGNITTA, kapt. Paulus Rijnbende; vertrekt den 1
oktober.
- Smirna, het Nederlands brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, om spoedig te
vertrekken.
- Messina, het Nederlands hoekerschip FORTUNA, kapt. Thomas Helm.
- Bordeaux, het Nederlands kofschip DE VROUW ANNA, kapt. Hendrik Caspers Uil.
- Rochefort, het Nederlands smakschip DE VROUW TEUNEGINA, kapt. Eeltje Klasen de Wilde;
vertrekt den 30 dezer maand.
- Nantes, het Nederlands hoekerschip DE HOOP, kapt. Hendrik van der Kolff.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer
- Dublin, het Nederlands galjootschip HOOP, kapt. W. Kuijt.
Adres bij Boutmy & Co

Afbeelding
Datum 27 oktober 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 19 oktober. Het schip de SNELHEID, kapt. A. van der Linden, is gisteren namiddag van de rede op de haven gekomen. Het schip de MAASSTROOM, kapt. P.S. Schuil, is beoosten de haven, tussen de beide havenhoofden vastgemeerd. De wind NW.
Den 20 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: SOPHIA, kapt. M. Schlör van Greifswald; PHENIX, kapt. T. Watton van Londen en DOROTHEA, kapt. H.T. Dradt van Stettin, de laatste als bijlegger naar Bordeaux; en zeilde in zee: DE KONING DER NEDERLANDEN, kapt. J. Slater naar Londen. Het schip de VROUW HARMINA, kapt. W.M. Cornelis, is op de haven gekomen. De wind NO.
Den 21 dito. Het schip HENDRIKA ELISABETH, kapt. A. Glazener, is van de rede naar het Hitzertsche gat gezeild.
Er ligt een Rostocker galjas onder de Goereese haven, de naam onbekend; uit hoofde van lekkagie heeft de loodsboot enige loodsen op dezelve overgegeven; voorts is alles wel op de rede. De wind NW.
Den 22 dito. De galjas gisteren gemeld is CATHARINA ELISABETH, kapt. C. Peters van Windau, dezelve is op de haven gekomen. De wind Z.
Den 23 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: DE KONINGIN DER NEDERLANDEN, kapt. J. Pearson van Londen. Heden arriveerde uit zee: LA RIGUEUR, kapt. …Mahaut(?) van Ostende. De wind Z.
Den 24 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: KING GEORGE PACKET, kapt. J. Hart, GLORY, kapt. W. Frost en EARL OF CLANCARTY, kapt. I. Heath, alle naar Londen.
Heden arriveerden uit zee: PEACE, kapt. W. Predham van Southampton en COMMERCE, kapt. S. Golder van Londen. De wind ZW.

Afbeelding
Datum 15 november 1825
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 9 november. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: EARL OF CLANCARTY, kapt. I. Heath van Londen. Kapitein Reese is naar boven gezeild. De wind ZW.
Den 10 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: CLASINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoord van Liverpool. Van de morgen zeilden naar zee: ORBIT, kapt. R.P. Fish naar Baltimore; LEIPSICH PACKET, kapt. W. Smith en VAN EGMONT, kapt. J. Wilson, beide naar Leith; ROTTERDAM PACKET, kapt. J. Hofssch, naar Aberdeen; GOOD AGREEMENT, kapt. D. Fairburn en THOMAS CLARKSON, kapt. R. Oxford, beide naar Hull; PRINCE OF SAXE COBURG, kapt. J. Ladd, LONDON, kapt. T.T. Gibbs, ELISA, kapt. J. Blake, ROSE, kapt. J. Ellis en COMMERCE, kapt. S. Golder, alle naar Londen. De wind ZZO.
Den 11 dito. De gisteren gezeilde schepen zijn wel in zee gekomen behalve kapitein S. Golder die wegens lekkage terug en op de haven gekomen is. Gisteren namiddag zeilde in zee: LABURNUM, kapt. J. Tate naar Londen; HOFFNUNG, kapt. J.E. Ahrends naar Hull; ALBION, kapt. T. Graham naar Leith, ACTIVE, kapt. J. Lord naar Ipswich. De wind NW.
Den 12 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: AQUATIE, kapt. J. Allisson van Hull; LA LISE, kapt. J. Rose van St. Malo, en WATERLOO, kapt. C. Cloid uit de Maas, als bijlegger naar Hull. Kapt. J. Ferguson is uit de haven naar boven gezeild. De wind NO.
Den 13 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: MAASSTROOM, kapt. P.S. Schuil naar Suriname; de SNELHEID, kapt. A. van der Linden naar Smyrna; VROUW MARIA, kapt. L. Deijer naar Liverpool; VROUW HARMINA, kapt. W.M. Cornel naar Plymouth; VROUW GEERTRUIDA, kapt. R.C. Jaski naar Brest; VOLHARDING, kapt. L. Teunis naar Havre; DOROTHEA, kapt. J.E. Drews naar de Oostzee; DE VOS, kapt. R.R. Kuijper, GUTE HOFFNUNG, kapt. A. Klein, de ANTWERPER, kapt. H.C. Schut en HARMONIE, kapt. C.A. Platte, alle naar Ferrol; ELISABETH, kapt. J. Morton naar Harwich; WATERLOO, kapt. C. Cloid naar Hull; ATTALANTE, kapt. J.L. Grunwald naar Greifswald; GOEDE VERWACHTING, kapt. M. Kwakkestein naar Belfast; COMMERCE, kapt. S. Golder en EARL BATHURST, kapt. D. Pound, beide naar Londen; nog zeilde naar zee: CONCORDIA (opm: fregat), kapt. H. Bos naar Havanna; dezelve is onder de Goereese haven geankerd. Heden zeilden naar zee: MARIA AGNITA, kapt. P. Rijnbende naar Suriname; DOROTHEA, kapt. H.F. Draht naar Bordeaux en WILLIAM, kapt. R. Small naar Dundee. De wind NNO.

Afbeelding
Datum 01 december 1825
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Texel, 30 november. Kapitein F. Gort, gisteren gemeld, heeft op 46º44’ N.B. en 8º15' W.lengte van Greenwich in goede staat gepraaid de SNELHEID, kapt. R. van der Linden, van Rotterdam naar Smyrna bestemd.

Afbeelding
Datum 20 april 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 15 april. Gisteren namiddag en heden arriveerden uit zee: BARBARA, kapt. Henchman van Charlestown; SNELHEID, kapt. A. van der Linden van Smyrna, deze beide liggen quarantaine; LONDON, kapt. F.F. Gibbs van Londen; ENGELINA, kapt. R.H. Bok en VROUW WEBBINA, kapt. H.J. Kuyper, beide van Marennes. De wind WZW.
Den 16 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HELENA CHRISTINA, kapt. B.J. Martens van Batavia en MAASSTROOM, kapt. P.S. Schuil van Suriname. Heden arriveerden uit zee: VIJF GEZUSTERS, kapt. M. Azon Jacometti van Canton in China; DE KONING DER NEDERLANDEN, kapt. P. Landberg van New Orleans. De wind NW.
Den 17 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: VROUW BREGTJE, kapt. P. Kal van Cette. (opm: verdere informatie is niet voorhanden; de hoeker, bouwjaar < 1814; kapt. Pieter Kal Jr, moet in 1826 zijn gesloopt)
Even voor posttijd arriveerde uit zee: MARINER, kapt. R.B. Norsworty van Batavia.
De wind WNW.
Den 18 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: ALGEMEEN BELANG, kapt. J. Goudappel naar Lissabon; ISABELLA, kapt. Spinley naar Douvres; EARL OF CLANCARTY, kapt. J. Boyer, ELIZA, kapt. J. Hart en MARCHAL BLUCHER, kapt. J. Callow, alle naar Londen.
Uit de quarantaine zijn ontslagen en opgezeild de schepen BARBARA, DE SNELHEID en DE KONING DER NEDERLANDEN, kapiteins Henchman, Van der Linden en Landberg.
De wind NW.

Afbeelding
Datum 18 mei 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
- Naar Suriname het Nederlands driemast galjootschip DE MAASSTROOM, kapt. Paulus
Sietzes Schuil.
- Naar Smyrna het Nederlands brikschip HENDRICA ELISABETH, kapt. Anne Glasener.
- Naar Marseille het Nederlands brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden.
- Naar Bordeaux het Nederlands kofschip DE MARGARETHA, kapt. Jacob Verdoes.
- Naar Nantes het nieuw gebouwd Nederlands schoenerschip DE HOLLANDER, kapt.
Hendrik van der Kolff.
- Naar Liverpool het Engels brikschip ALBEONA, kapt. Thomas Warren.
- Naar Liverpool het nieuw gebouwd Nederlands hoekerschip HARMONIE, kapt. Jan
Rooderkerk.
- Naar Elseneur, het Nederlands kofschip ONVERWACHT, kapt. Matthijs Karel Pantekoek.
- Naar Elseneur en Petersburg het Nederlands kofschip DE GOEDE VERWACHTING, kapt.
Ties Jans Nuisker; ligt gereed.
- Naar Elseneur en Petersburg, het Nederlands kofschip DE JONGE JAN, kapt. Harm
Sjoerds van der Zee; om den 31 mei te vertrekken.
- Naar Elseneur en Riga, het Nederlands smakschip DE JONGE GERRIT, kapt. Albert
Hendrik Hazewinkel.
- Naar Kopenhagen, het Nederlands galjootschip MARTINA ALETTA, kapt. Jan Gerrits
Hoetjer; om spoedig te vertrekken.
- Naar Bergen in Noorwegen, het Nederlands smakschip DE VROUW TEUNEGINA, kapt.
Eltje Klasen de Wilde.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer

Afbeelding
Datum 08 juni 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
- Naar Batavia, het opnieuw gekoperd fregatschip HELENA CHRISTINA, kapt. Broder
Johannes Martens; hebbende voortreffelijke inrichtingen tot het vervoeren van passagiers.
- Naar Suriname, het Nederlands driemast galjootschip, DE MAASSTROOM, kapt. Paulus
Sietzes Schuil.
- Naar Smyrna, het Nederlands brikschip HENDRICA ELISABETH, kapt. Anne Glasener.
- Naar Marseille, het Nederlands brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, om
den 20 juni te vertrekken, op verbeurte van de vracht.
- Naar Marseille, het Nederlands hoekerschip DE DRIE GEBROEDERS, kapt. Cornelis Smit.
- Naar Bordeaux, het Nederlands kofschip DE MARGARETHA, kapt. Jacob Verdoes, om den
25 juni te vertrekken.
- Naar Bordeaux, het nieuw gebouwd snelzeilend schoenerkofschip DE EERSTELING, kapt.
Hans Friedrich Klie.
- Naar Nantes, het nieuw gebouwd Nederlands schoenerschip DE HOLLANDER, kapt.
Hendrik van der Kolff.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer

Afbeelding
Datum 01 juli 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 23 juni. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MOSES, kapt. J. Falck van Drammen. Van de morgen zeilde in zee: DE JONGE JACOBUS, kapt. J. Admiraal naar Batavia. De wind ONO.
Den 24 dito. Gisteren namiddag zeilde in zee: JOHANNA BEATA, kapt. M.C. Range naar Riga. De wind N.
Den 25 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: KLAZINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoord van St. Ubes.
Den 26 dito. Heden zeilden in zee: CATHARINA MARGARETHA, kapt. F. Dade naar Riga; SIRIUS, kapt. C. Fehling, IRIS, kapt. D.H. Nieman en MINERVA, kapt. T. Niemann, alle naar de Oostzee.
den 27 dito. Gisteren namiddag zeilde in zee: DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden naar Marseille. De wind OZO.
Den 28 dito. Gisteren namiddag zeilde in zee: GOEDE INZIGT, kapt. A. Taraisen naar Drammen. De wind ZO.
Den 29 dito. Heden arriveerde uit zee: ANNA SOPHIA, kapt. E.A. Bock van Marennes.
De wind W.

Afbeelding
Datum 18 juli 1826
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 8 juli. Den 6 dezer is alhier ter rede gekomen PROVIDENTIA, kapt. E.J. Salvesen, van Christiaansand naar Neuzen gedestineerd, met kreeften.
Ook zijn van den 5 dezer tot heden, voor Antwerpen bestemd op onze rede aangekomen: DE JONGE NIKOLAAS, kapt. H. Peters en JOHANNA ALIDA ALIDA (opm: kof JOHANNA EN ANNA ALIDA), kapt. J.J. Kortrijk, beiden van de Marennes; DE VROUW ALIDA, kapt. S. Weijers en MARIA JOHANNA ELISABETH, kapt. H.G. Boekhout, beiden van Tremblade, en alle vier met zout; EMMA SUZANNA, kapt. B. Bolland, van Bordeaux met wijn; SAMUEL, kapt. E. le Blancq, van Montevideo met huiden; DE LEEUW, kapt. J. Verbrugge, van Londen met stukgoederen; LE CONSTANT, kapt. W. Schipman, van Rio Grande met huiden; DE VRIENDSCHAP, kapt. J.J. Valom van Oléron en MAARTEN EN JAN, kapt. E.R. Kring van de Marennes, beiden met zout; DE JONGE HENDRIK, kapt. J.J. Stijntjes, van Oporto met stukgoederen; de VROUW ALIDA, kapt. T.E. Bart, van Oléron met zout; THE DOLPHIJN, kapt. J. Touzeau, van Rio de Janeiro met koffie en huiden; PACKET, kapt. S. Tijler, van Mantanzas met suiker en koffie; MERCUUR, kapt. J.T. Pieters Smit, van Rio de Janeiro met koffie, suiker en huiden; DIANA, kapt. F. Meulenberg, van Batavia met koffie en suiker.
Voorts zijn van Antwerpen de Schelde afgekomen, en van den 4 dezer tot heden van onze rede naar zee gezeild: DE HARMONIE, kapt. J.J. Moller, naar Bergen in Noorwegen met ballast; DE VROUW MARTHA, kapt. J.K. Vlas, naar de Oostzee met huiden; ARENTINA HENDRINA, kapt. A.H. Breeland, naar Poole met boomschors; HOLLEBARDEN, kapt. T.J. Cornelissen naar St. Ubes en ANFANG, kapt. M.C. Bjorn naar Kopenhagen, beiden met ballast; VESTA, kapt. N.S. de Wolff, naar Flensburg met steenkolen.
Den 11 dito. Van de 9 dezer tot heden zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen: DE HOOP, kapt. E. Harms, van Tremblade met zout; THE TYNE, kapt. R. Londen, van Newcastle met slijpstenen; KALLIOPE, kapt. W.C. Waters, van Savannah met katoen; ELDER BREWSTER, kapt. H. Weston, van New York met katoen en potasch; AGNETHA, kapt. L.S. de Haan, van Cette met brandewijn; de HEMMINA, kapt. S.F. Taay, van Noirmoutier met zout; THE RESIGNATION, kapt. W. Saunders, van Palermo met stukgoederen; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J.K. Potjewijd, van de Marennes met zout; WILLEM DEN EERSTEN, kapt. J. Langhetee, van Rio de Janeiro met koffie; MEDUSA, kapt. J. Lubbing, van Londen met stukgoederen; THE RAMBLER, kapt. S. Corcy, van Salem met katoen, rijst en tabak; LIBRA, kapt. G.R. Engelsman, van de Marennes met zout; DE HENRY, kapt. J. van der Steen, van Mantanzas met koffie; DE HOPENDE ZEEMAN, kapt. C. Platt, van Bayonne met stukgoederen; DE VROUW MARGARETHA, kapt. P. Muller, van Alexandria met katoen en rijst; DE JONGE ORANCIA, kapt. S. de Best, van Smyrna met stukgoederen en THE ANN, kapt. G. Godsden, van de Havanna met koffie en suiker; de drie laatstgenoemde moeten quarantaine houden.
Van 9 dezer zijn van onze rede naar zee gezeild: DE DOCHTER ALIDA, kapt. J.D. Duyt, van Leuven naar Boston bestemd met boomschors; SOLON, kapt. J. Rickmers, naar de Oostzee en THE EAGLE, kapt. H. Duckworth, naar Londen gedestineerd, beiden van Antwerpen met ballast.
De brik DE SNELHEID, kapt. Van der Linde, van Rotterdam naar Marseille gedestineerd, is den 2 dezer maand, in Het Kanaal, bij Portland, gepraaid; zijnde aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 18 juli 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 15 juli. Scheepvaartberichten:
- Het schip MARCO BOZZARIS, kapt. J.G. Adriaan, van Amsterdam naar Batavia, is den 6 dezer af en aan Wight in goede staat gepraaid door kapt. A.A. Herman, voerende het schip MARGARETA JOHANNA, van Suriname, te Amsterdam gearriveerd.
- De brik DE SNELHEID, kapt. A. van der Linde, van Rotterdam naar Marseille, is den 2 juli bij Portland gepraaid; aan boord was alles wel.
- De brik LOUISA, kapt. A.N. Brewer, van Amsterdam naar New York, is, na een reis van 29 dagen, den 2 juni, op 42º30’ N.B. en 05º30’ W.L. van Greenwich, gepraaid door kapt. Saillaber, van Salem te Hamburg gearriveerd.
- Het schip WILHELMINA EN MARIA, kapt. J. Boelen Joh. Zn., van Amsterdam naar Zuid-Amerika, was den 29 april zeilende op 44º35’ Z.B. en 43º26’ W.L. van Greenwich.
- Het schip DE JONGE WILLEM, kapt. J. Jansen, van Rotterdam te Falmouth binnen, heeft den 8 dezer de reis naar Liverpool voortgezet.
- Het schip MARTHA EN ELIZABETH, kapt. J.P. Kerkhoven, zou, volgens brief van Rio de Janeiro van den 6 mei, acht of tien dagen daarna gereed zijn om, in plaats van naar Antwerpen (zijnde deszelfs destinatie veranderd), naar Amsterdam te vertrekken.

Afbeelding
Datum 16 november 1826
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 november. Kapt. A. van der Linde, voerende het Rotterdams schip DE SNELHEID, zou als dan met zijn lading nog niet gereed zijn en dus het enigst Nederlands schip zijn, dat te Smyrna bleef liggen.

Afbeelding
Datum 06 februari 1827
Krant MCO - Middelburgsche Courant

Zeetijdingen.
Amsterdam, 30 januari. Te Portsmouth is binnengelopen Zr.Ms. schip de ZEEMEEUW, kapt.-luit. Volmer, van Helvoet naar Port Mahon.
Vlissingen, 3 februari. Gisteren en heden zijn alhier ter rede en vervolgens wegens de aanhoudende vorst in onze haven binnengekomen: La BELLE ALLIANCE, kapt. O. A. Wilman, van Londen naar Antwerpen bestemd, met stukgoederen; De SNELHEID, kapt. A. van der Linden, van Smirna, met huiden en koffij, en de JONGE ADRIANA , kapt. G. J. Meeuw, van Batavia , met koffij, beide naar Rotterdam gedestineerd.

Afbeelding
Datum 13 maart 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 12 maart. Den 11 des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, van Smyrna, laatst van Vlissingen en LA PROSPÉRITÉ, kapt. A, Berneval, van Londen.

Afbeelding
Datum 03 mei 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Batavia, het nieuw gebouwd en gekoperd schip DE KROONPRINSES, kapt. Henderik Martinus Heijns om de 15e mei te vertrekken; hebbende uitmuntende inrichtingen voor passagiers.
Naar Curaçao, almede voor passagiers, het tweedeks op nieuw met zink beslagen pinkschip COLUMBUS, kapt. Jacob de Gorter; ligt gereed.
Naar Suriname, het Nederlands brikschip MARIA AGNITA, kapt. Paulus Rijnbende, ligt gereed.
Naar Suriname, het nieuw gebouwd en gekoperd Nederlands schooner-barkentijnschip MARIA, kapt. Frans van Ginkel.
Naar Smirna, het Nederlandse brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden.
Naar Liverpool, het Nederlandse hoekerschip FLORA, kapt. Dirk Rooderkerk.
Naar Petersburg, het Nederlandse smakschip GEZINA JOHANNA, kapt. Jacob Remkes Sap
Adres ten kantore van Kuijper, van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 05 juli 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Smirna, het Nederlandsche brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, om de 15e juli te vertrekken, op verbeure van de vracht.
Naar Smirna, het nieuw gebouwde en gekoperde brikschip JOHANNA, kapt. Corns. Teves.
Naar Bordeaux, het Nederlandsch kofschip DE ZEEMEEUW, kapt. Eilders Reines.
Naar Marseille, het Nederlandsch galjootschip DE JONGE HENDRIKA, kapt. Arij Ping.
Naar Elseneur en Petersburg, het Nederlandsch kofschip TWEE GEBROEDERS, kapt. Teunis Teens Born om de 9e juli te vertrekken.
Naar Bergen, in Noorwegen, het Nederlandsch galjootschip MARTINA ALETTA, kapt. Jan Gerrijts Hoetjer.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer

Afbeelding
Datum 24 juli 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 23 juli. De 20e, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis DE SNELHEID, kapt. H.P. de Jonge, DE VROUW ANNA, kapt. H.K. Wijkmeijer en DE GOEDE HOOP, kapt. H.H. Pot, van Marennes.
De 21e, des namiddags, arriveerden in de Maas VOLHARDING, kapt. L. Teunis, van Bordeaux; GEERTRUIDA, kapt. R.R. Renteler, van Marennes en MATHILDA, kapt. G. Kirkbij, van Newcastle.
De 22e, des morgens, zeilden DRIE VRIENDEN, kapt. D.R. Dirks, naar Hull; JACOBA, kapt. A.K. de Groot, naar Dantzig; TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, DE DRIE GEZUSTERS, kapt. A.P. Schrader en DE STAD GRONINGEN, kapt. J.J. Kortrijk, naar Bergen; ALIJDA FRANKINA, kapt. J.H. Mulder, naar Drontheim; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. T.T. Borst, naar Petersburg; SOPHIA CATHARINA, kapt. M. Hansen, naar Koppenhagen; DE TWEE GEZUSTERS, kapt. J.O. Nielsen, naar Denemarken; DE JONGE PIETER, kapt. J. Addison, naar Newcastle.
De 23e, des morgens zeilde van Helvoetsluis, SNELHEID, kapt. A. van der Linden, naar Smirna.
De 23e, des morgens, zeilden van Den Briel JOHANNA, kapt. A.T. Mulder, naar Oleron; DE VROUW MARGARETHA, kapt. A. de Zeeuw, naar Gibraltar; ANNEGINA, kapt. H.J. Porter, naar Marennes; LOUISA, kapt. D. Guit, naar Jersey; DE VROUW WIEA, kapt. F. Oltmans, naar Bergen; DE VIER GEBROEDERS, kapt. P.T. Teensma, naar Hamburg; CLARA MARGARETHA, kapt. E.P. Dik, naar Dublin en DE DRIE GEBROEDERS, kapt. G.E. Jonker, naar Liverpool; ZEELUST, kapt. G. Wierenga, naar Belfast en JONGE GERRIT, kapt. F. de Best, naar Portsmouth.
Te Antwerpen zijn gearriveerd DE GOEDE HOOP, kapt. de Groot, REINA, kapt. Koops en JOSEPHUS, kapt. Bakker, van Marennes.

Afbeelding
Datum 31 juli 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 30 juli. De 27e, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis DE GOEDE VERWACHTING, kapt. B.S. Stoffels, van Emden; DE FORTUNA, kapt. J.B. Valentinsen, van Bergen en DE JONGE JAN, kapt. C. Ouwehand, van Emden
De 29e, des morgens zeilde ROTTERDAM, kapt. J. Laming, naar Londen.
De 27e, des namiddags, arriveerde in de Maas DE HOLLANDER, kapt. H. van der Kolff, van St. Thomas; de 28e, des morgens, zeilde DE DRIE GEZUSTERS, kapt. A.H. Petersen, naar Radkiobing. Des namiddags, arriveerde DE VROUW HENDRIKA, kapt. F.P. Kramer, van Pernau.
De 29e, des namiddags, zeilden van Helvoetsluis DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, naar Smirna; DE VROUW PETRONELLA, kapt. H.K. de Groot, naar Rochefort; CONCORDIA; kapt. B.J. de Boer, naar Brest.
De 30e, des morgens, zeilden van Brielle DIANA, kapt. A. van Dijk, naar Harwich; JONGE CORNELIS, kapt. F. de Best, naar Portmouth; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. E.G. Jonker, naar Liverpool; JASPERDINA, kapt. W.H. Kleindijk en MAARTINA ALETTA, kapt. J.G. Hoetjer, naar Elnmouth; ANNA CLASINA, kapt. S.H. Hooghout, naar Sunderland; DE HOOP, kapt. J.C. Plug, naar Harwich; DE WISSELVALLIGHEID, kapt. W. van Noord, naar Gibraltar; DE VROUW JACOBA, kapt. J.J. Rink, naar Stockton.
Te Antwerpen is gearriveerd GRAND NAVIGATEUR, kapt. Geuzenecg, van Batavia.

Afbeelding
Datum 29 september 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 28 september. Volgens brief van Malta, in dato de 3e dezer, was het schip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, van Rotterdam naar Smyrna bestemd en de 30e juli ll. uit Helvoetsluis in zee gezeild, op de 29e augustus ll. te Malta voornoemd gearriveerd en zou de 10e dezer de reis vervolgen, onder geleide van Zr.Ms. brik DE BRAK, kapt.-luitenant Koops.
De 27e, des morgens, zeilden van Helvoetsluis Zr.Ms. brik van oorlog VALK, luitenant van Es; MARY, kapt. H.B. Voss, naar Batavia.
De 27e, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis DE VRIENDSCHAP, kapt. C. Bradhering, van Libau.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE JAN JOSEPH, kapt. J.J. Hemel, naar Arbroath en DE BRABANDER, kapt. R.R. de Haan, naar Exeter.
Te Antwerpen is gearriveerd AURORA, kapt. Suremeijer, van Petersburg.

Afbeelding
Datum 11 maart 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 10 maart. Volgens bericht van kapt. Joh. Ch. Kraeft, in dato Marseille 25 februari laatstleden en aldaar aangekomen van de Dardanellen, had hij onder Sicilie de 9e februari in goede staat gesproken DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, van Smirna naar Rotterdam bestemd en ook gezien een kof, een galjas en een Vlaardingse hoeker, ook naar zijn gedachte van Smirna komende; volgens bericht van kapt. van der Linden waren zij allen tot Maltha onder konvooi uit de Archipel gekomen.

Afbeelding
Datum 01 mei 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 29 april. Kapt. A. van der Linden, voerende het schip DE SNELHEID, van Smirna naar Rotterdam, meldt van Gibraltar, in dato de 5e dezer, dat hij aldaar was binnengelopen; hij had de gehele Middellandse Zee met harde N.W. winden moeten opkruisen, gedurende vier weken dagelijks zware storm en vooral tussen de 6e en 7e maart in de Golf van Narbonne allerverschrikkelijkst weer gehad, waarbij de zee over de boegspriet liep, het voorstenge-stagzeil uit de lijken sloeg en het schip gestadig met water overdekt werd; hetzelve was echter niet ontzet geworden, maar dicht en de lading zo het scheen onbeschadigd gebleven. Ofschoon de kapitein zich te Smirna voor vier maanden van proviand had voorzien, was hij echter uit voorzorg te Gibraltar binnengelopen, om nog enige provisie en water in te nemen en zou nog die dag de reis voortzetten.

Afbeelding
Datum 12 mei 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 12 mei. De 9e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis HAABET, kapt. J. Larsen Jr., van Droback. De 10e, des namiddags zeilde MARIA, kapt. J. Sikkes, naar Liverpool. De 10e, des morgens, arriveerde DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden.
De 10e dezer, des morgens, zeilden uit de Maas DE PILGER, kapt. C. Essing, naar de Oostzee; HET VERROUWEN, kapt. B.J. Bakker, naar Petersburg en arriveerden DE GOEDE VERWACHTING, kapt. H. Wijnstok, van Cappeln en ELISABETH, kapt. J. Morton, van Ipswich; des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE VLIJT, kapt. E.E. de Vries, van Liverpool.
Te Antwerpen zijn gearriveerd de JONGE ORANCIA (opm: schoenerbrik), kapt. S. de Best, van Batavia; JULIA, kapt. Visser, van Marennes; JACOBA, kapt. de Groot, van Dantzig; FORTUNA, kapt. Jongebloed en AURORA, kapt. Mennen, van Koningsbergen en COMMANDEUR SOLLING, kapt. Veldman, van Prestoe.

Afbeelding
Datum 15 mei 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Bahia, het Nederlands pinkschip ANNA MARIA, kapt. Willem Poort.
Naar Smirna, het Nederlands brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden.
Naar Kadix, Gibraltar en Malaga, het Nederlands hoekerschip DE WISSELVALLIGHEID, kapt. Wouter van Noord, om binnen 14 dagen te vertrekken.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 15 mei 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 13 mei. De 12e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis NEÉRLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, van Canton (in China). De 13e, des morgens, zeilde B. HAITSEMA VIËTOR, kapt. J. van Wijk, naar Liverpool, DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, is van de quarantaine ontslagen.
De 12e dezer, des namiddags, arriveerden in de Maas DE WISSELVALLIGHEID, kapt. W. van Noord, van Messina en de ONDERNEMING, kapt. M. Rooderkerk, van Cette.
Te Antwerpen zijn gearriveerd de DRIE GEBROEDERS, kapt. Rieke, van Londen en de JONGE CAMILLE, kapt. Bakker (opm: pleit, kapt. W.S. Backer), van Kiel.

Afbeelding
Datum 21 mei 1828
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten: Amsterdam, 19 mei. DE VRIENDSCHAP, kapt. R.E. Roelfsema, van Cardiff; VROUW REGINA, kapt. E.J. Karst, van Koningsbergen; IKINA WILHELMINA, kapt. S.J. Vegter, van Koningsbergen; JUFVROUW JOHANNA, kapt. J.W. Foeken en GEBINA, kapt. M.D. Gerdes, van Dantzig; ROELINA, kapt. M.G. Lever, van Wismar; VROUW AGENA, kapt. D. Rijkents, van Elbing; VROUW ANNA, kapt. G.H. Rosendahl, van Neufeld; DE BEURS VAN AMSTERDAM (stoomboot), kapt. J.E. Dietz; ALIDA CLASINA, kapt. L.E. Tiktak; PETRONELLA, kapt. W.N. Jacobs, van Libau; CONCORDIA, kapt. W.J. Delling, van Koningsbergen; JOHANNA, kapt. D.P. Douwes, van Libau; VROUW MARGARETHA, kapt. H. Mees, van Wismar; TWEE GEBROEDERS, kapt. J.G. Mulder, van Sanderberg (opm: mogelijk Sønderborg).
Rotterdam, 17 mei. DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden; VIJF GEZUSTERS, kapt. A.J. Roeden, van Dantzig.
Antwerpen, 16 mei. JONGE RENTE, kapt. W.R. Huisman, van Liverpool.
Schiedam, 17 mei. JOHANNA CHRISTINA, kapt. J.J. Wolters, van Stralsund; JOHANNA, kapt. J.C. Wolter, van Stralsund.

Afbeelding
Datum 03 juli 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam in lading:
Naar Marseille het Nederlands brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, om de 31e juli aanstaande te vertrekken, op verbeurte van vracht.
Naar Smirna het nieuw Nederlands gekoperd snelzeilend brikschip JOHANNA, kapt. Cornelis Teves.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 16 augustus 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 15 augustus. De 13e dezer, des namiddags, zeilden JOHANNA, kapt. C. Tevez, naar Marseille; DE SNELHEID, kapt. A. van der Linde, naar Smirna; DE HOLLANDER, kapt. H. van der Kolff, naar Nantes en OCEANET, kapt. C. Giessing, naar Noorwegen.
De 13e dezer, des namiddags, arriveerde DE COURIER, kapt. P. de Best, van Hull.
De 14e, des morgens, zeilden DE HOOP, kapt. P.J. de Boer, naar Newhaven; DE VROUW GEZINA, kapt. A.G. Boomgaard en GEERTRUIDA, kapt. J.C. Lorentzen, naar Londen; JOHANNIS EN WILHELMINA, kapt. D. Mooyenkind; DE VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, naar Goole; DE JONGE TJITSKE TROMP, kapt. F.S. Oldendorp, naar Liverpool; DE JONGE MARGARETHA, kapt. A. Riedyk en KLASINA EN DIRKJE, kapt. C. Schilperoord, naar Lissabon; JOHANNA, kapt. J.C. Wolter; VROUW JOHANNA, kapt. J.L. de Vries, JOHANNA CHRISTINA, kapt. J.J. Wolter, GEORGE PHILIP, kapt. T.G. Rentz, PROVIDENCIA, kapt. P. Arents en NEPTHUNIS, kapt. J. Peters, naar de Oostzee; MAGDALENA, kapt. H.P. Evers en LISETTE, kapt. J.M. Beyer, naar Rostock; OP HOOP VAN FORTUIN, kapt. A.H. Visker, naar Leith; ALYDA FRAUKINA, kapt. J.H. Mulder, naar Stockton; SANDRINA, kapt. H.H. Jongbloed, JONKVROUW CHRISTINA, kapt. C. Schwennen, naar ……. .
De 15e dezer, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis HARMONIE, kapt. N. Nielsen, naar Noorwegen.
Van Antwerpen is de Schelde afgekomen en naar zee gezeild SOPHIA WILHELMINA, kapt. B. Hoborst, naar Memel; LA JOYEUSE ARRIVÉE, kapt. J.A. Bunnemeyer en DE JONGE HORTENCE, kapt. H.A. Nieberding, zijn door tegenwind uit zee teruggekomen.
Te Antwerpen is gearriveerd SOPHIA DOROTHEA, kapt. F. van der Steene, van Batavia.

Afbeelding
Datum 09 december 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 december. De 4e november zijn te Smirna aangekomen de Nederlandse
schepen JOHANNA, kapt. Cornelis Teves en DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden,
beiden van Rotterdam, laatst van Marseille en Malta en van de laatste plaats geconvoijeerd door de schooner der Vereenigde Staten van Noord-Amerika PORPOISE.

Afbeelding
Datum 07 april 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 6 april. De 3e dezer, des namiddags, arriveerde te Hellevoetsluis DE MAAS, J.C. Tevez, van Batavia.
De 4e dezer, des morgens, zeilde DE VROUW MARIA ELIZABETH (opm: kof VROUWE MARIA ELISABETH), kapt. R.J. Haverbult, naar……., en arriveerde des namiddags DE SNELHEID, kapt. A. van der Linde van Smirna en ligt in quarantaine op de rede; DE VROUW FENNA, kapt. L.H. Muggenborg, van Bordeaux en DE LEMMER, kapt. J. Tammes, van Liverpool.
De 5e, des morgens, zeilde ALKMAAR, kapt. L. Heath, naar Londen.
De 4e, des morgens, arriveerde in de Maas, DE VROUW JOHANNA, kapt.J.L. de Vries, van Bordeaux en zeilde INDUSTRIE, kapt. D.J. Cupido, naar Hull; DE JUFFROUW MARIA, kapt. C. Wapenaar en DE ANNE ELIZABETH, kapt. S. Harkes, naar Hamburg en SIMON JOHANNA ELIZABETH, kapt. H. van der Valk, naar Lissabon, welke alle wel in zee gekomen zijn.
Des namiddags arriveerde DE JONGE GERRIT, kapt. L. Hus, van Fecamp.
De 5e, des morgens, zeilden CONCORDIA, kapt. R.P. Dik en ALIDA, kapt. H.T. Deddes, naar Stettin; HENDRIKA JOHANNA, kapt. H.G. Jonker, DE STAD LINGEN, kapt. P. Schepman, DE VIJF GEBROEDERS, kapt. L.R. Roelfsema, MAGARETHA FREDERIKA (opm: kof MAGRETHA HINDRIKA), kapt. G.J. Munneke, MINERVA, kapt. S. Jantsen, GEZINA JOHANNA, kapt. J.R. Sap en JOHANNA MARGARETH, kapt. B.H. Pot, naar de Oostzee; ENGELINA, kapt. R.H. Bok, naar Liverpool; ARENDINA MARIA, kapt. G.H. Boerhaven, naar Bo’ness; DE HERSTELLING, kapt. W.A. Smit, ALYDA FRANKINA, kapt. J.H. Mulder, naar Dantzig; DE GOEDE HOOP, kapt. D.D. Flik, naar……….., RESOLUTION (opm: kof), kapt. H.E. Slehuis, naar Leith.
De 4e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis, WILHELMINA, kapt. C. Cordia, naar St. Ubes; de 5e, des morgens, ALETTA, kapt. C.H. Slagter, naar Memel.
De 5e dezer, des namiddags, zeilden van Hellevoetsluis DE WILLEM, kapt. M. Schaap, naar Batavia en MERCURIUS, kapt. P.H. de Groot, naar Memel.
De 5e dezer, des namiddags zeilden uit de Maas INDUSTRIE, kapt. D.J. Cupido, naar Hull, MERCURIUS, kapt. H.G. Smalte, naar Oostzee; en de 6e, des morgens, DE VROUW HERMINA, kapt. W.M. Cornell, naar Elseneur.
Er waren twee schepen in het gezicht, waaronder MARIA, kapt. E. Reints, van Suriname.
De 5e dezer, des namiddags, arriveerde te Maassluis DE BASTIAAN MZ., kapt. J. Plug, van Boulogne.
Kapt. R.R. Engelsman, voerende het schip DE VROUW CATHARINA, de 4e dezer te Vlissingen binnengekomen van Marseille, rapporteert dat de 14e maart met hem de Straat (opm: van Gibraltar) is gepasseerd een schoener-kof, voerende de Rotterdamse nommervlag nr. 65 (opm: de VERWISSELING, kapt. A. Schaaf), en dat hij de 31e maart nevens de punt van Lezard gepraaid heeft een hoeker, met de Rotterdamse nommervlag nr. 26, zijnde kapt. D. Roderkerk (opm: de WAAKZAAMHEID, kapt. D. Rooderkerk).
Te Middelburg zijn ter rede gearriveerd DE ONDERNEMING, kapt. H. Eeltjes, van Suriname en (opm: de bark) MERCURIUS, kapt. H.B. Ezink, van Demerary.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild LONDEN PACKET, kapt. J.G. Renken, naar Liverpool en DE HALTZENIA VICTOR (opm: waarschijnlijk HAITZEMA VIËTOR), kapt. J. van Wijk, naar Cork.
Te Antwerpen zijn gearriveerd JONGE NICOLAAS, kapt. Pethers, van Rio de Janeiro; PELIKAAN (opm: pleit PELICAAN), kapt. J.L. Vroome en NIEUWE UNION, kapt. J. van den Broecke, van Londen; ANTONIUS, kapt. Gunke, van Le Havre en JONGE FERDINAND, kapt. J.J. Doesken, van Bordeaux.

Afbeelding
Datum 09 april 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 8 april. De 7e dezer, des morgens, zeilde van Hellevoetsluis JANTINA ANGELINA, kapt. B.P. Pork (opm: waarschijnlijk P.B. Kolk), naar Liverpool. Het schip DE SNELHEID, kapt. A. van der Linde, is van de quarantaine ontslagen.
De 6e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas DE JONGE MARGARETHA, kapt. A. Riedyk, van Livorno, ROTTERDAM, kapt. J. Laming van Londen; de 7e, des morgens arriveerde JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Zeeuwen, van Londen.
De 7e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis COENRAAD EN HENDRIK, kapt. A. Kouwenhoven, naar Rouaan en DE JONGE HEINRICH, kapt. W. Antons, naar ……..
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE JONGE RENTE, kapt. W.R. Huisman en JOHANNA GEBINA, kapt. R.H. Nagel, naar Leith; JACOBA, kapt. A.K. de Groot en DE VROUW JANTINA, kapt. G.G. Smit naar Dantzig en FORTUNA, kapt. H.A. Jongbloed, naar de Oostzee.
Te Antwerpen zijn gearriveerd JEANNETTE, kapt. Meulenaer, van Rio de Janeiro; CATHARINA, kapt. Pott, van Londen; DE DRIE GEBROEDERS, kapt. Lemmers, van Bordeaux; GOEDE TROUW, kapt. Masker, van Oleron; GOEDE WELVAART, kapt. Voss en JONGENHEER, kapt. De Vries, van Nantes; VROUW CATHARINA, kapt. R.R. Engelsman, van Marseille; DE SWAAN, kapt. Jeel, van Triëst en DE VRIENDSCHAP, kapt. Van Rhijn, van Bayonne.

Afbeelding
Datum 30 april 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Smirna, het Nederlandse brikschip HENDRICA ELISABETH, kapt. David Miercke, om spoedig te vertrekken.
Naar Marseille, het Nederlandse brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden.
Naar Petersburg, het Nederlandse schoonerschip DE EERSTELING, kapt. Hans Friedrich Klie.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 09 juli 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading:
Naar Marseille, het Nederlands brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden.
Naar Liverpool, het Nederlandse hoekerschip FLORA, kapt. Dirk Rooderkerk.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 04 augustus 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 3 augustus. De 31e passato, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE JONKVROUW ELIZABETH, kapt. W.K. de Wyk, van Dantzig.
De 1e dezer, des namiddags arriveerden GROOT LANKUM, kapt. T.K. Mulder, van Arendsburg en ENIGHEDEN, kapt. Heelleenhol (opm: buitenlander), van Riga.
De 2e, des morgens, zeilde DE VROUW ANNA, kapt. H.K. Wijkmeijer, naar Liverpool.
De 31e passato, des namiddags, zeilde uit de Maas ROTTERDAM, kapt. J. Laming, naar Londen en arriveerden DE HERSTELLING, kapt. A. Buining en DE VERWAGTING, kapt. J.H. Schipper, van St. Petersburg.
De 1e dezer, des namiddags, arriveerde DE JONGE HELENA, kapt. H.J. Beekman, van Riga, MARIA, kapt. H. Lange, van Dantzig; JOHANNA HILLEGONDA, kapt. J.D. Flik, van Koningsbergen; MARIUS JOHANNIS, kapt. H. van Wyk, van Libau; HET VERTROUWEN, kapt. B.J. Bakker, van Marennes; MARIA JOHANNA, Kapt. H. Denkreends, van Archangel; HERMANUS, kapt. K. van Veen, van Hapsal en DE DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van der Borden, van St. Petersburg.
De 2e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis MARIA, kapt. F. van den Berg, van Batavia.
De 3e, des morgens, JANTINA ENGELINA, kapt. H.T. de Jong, van Marennes en zeilden DE HOOP, kapt. J.H. Mugge, naar Riga; DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden en JOHANNA, kapt. C. Tevez, naar Marseille en Smyrna.
De 2e dezer, des namiddags, arriveerden in de Maas AURORA, kapt. H. Zurmeyer, van Dantzig en ONVERWAGT, kapt. W. Ages, van Libau.
De 3e, des morgens, zeilden MARIA DOROTHEA, kapt. O. Moller, WILLEM OLIVIER, kapt. K.P. Faber, FRANS, kapt. H.H. Zeplien en NEUTRALITEIT, kapt. H. Rents, naar de Oostzee; JEANNETTE, kapt. H.G. Winter, naar Riga; PAREL, kapt. C. Oland, naar Bergen; ANDRIES, kapt. J.C. Beton, naar Newcastle en arriveerde ACORN, kapt. J. Holland, van Newhaven.
De 3e dezer, des morgens, arriveerde te Maassluis DE VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, van Portsmouth.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 augustus. De 6e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DANIEL, kapt. J.M. Heldt, van Memel.
De 7e. des morgens, zeilden DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden en JOHANNA, kapt. C. Tevez, naar Marseille en Smirna; DE MAAS, kapt. J.C. Tevez, naar Batavia.
De 7e, des morgens, zeilden van de Maas ANDRIES, kapt. J.C. Biton, naar Newcastle; FRANS, kapt. H.H. Zeplien, NEUTRALITEIT, kapt. H. Rents, STÂNFRIES, kapt. M.H. de Koe, CATHARINA MARGARETHA, kapt. J. Maas jr. en METHA, kapt. E. Punke, naar de Oostzee; BASTIAAN, kapt. J. Plug en DE VROUW GEZINA, kapt. A.J. Boomgaard, naar Londen en DE TREKVOGEL, kapt. W.T. de Jong, naar Rochester.
De 7e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis DE JONGE GERRIT, kapt. C.L. Klok, DE JONGE GERRIT, kapt. L. Hus en GEERTRUIDA, kapt. J. van Alphen, naar Londen; MARIA ANNA, kapt. E.P. Brons, naar St. Petersburg; DE HERSTELLING, kapt. A. Duindam, naar Leith, COURIER, kapt. P. de Best, naar Hull; de VROUW WIEPKE, kapt. G.J. Dust, naar Fiert of Fort (opm: Firth of Forth) en DE BROEDERLIJKE LIEFDE, kapt. J.H. van der Wal, naar Bergen, in Noorwegen.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE JUFVROUW MARIA, kapt. W.M. Dahl, naar Aarhus; DE VROUW CHRISTINA, kapt. R.J. Dood, naar Leith, DE NIEUWE UNIE, kapt. J. van der Broeke, naar Sandwich; FREDERICA, kapt. P. van den Kerckhove, naar Liverpool; MEDUSE, kapt. F.G. Bunnemeyer, naar Londen; JOHANNA GEZIENA, kapt. P.G. Schuur, naar Schotland; CHRISTINA BERNARDINA, kapt. H.H. Zeijlstra, naar Archangel; METEORE, kapt. J. Stappers, naar Rio-Janeiro; IDA, kapt. J. de Zessen, naar de Oostzee; DE VRIENDSCHAP, kapt. J.R. Platte, naar Aberdeen; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. L.D. Thonn (opm: onleesbaar) naar Hamburg.
Te Antwerpen zijn gearriveerd FREDERIK WILHELM, kapt. Buntrock, van Rio-Janeiro; ASSINA, kapt. Kuyper, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 13 februari 1830
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 12 februari. Aanwijzing der Nederlandse schepen, die van primo juli tot 31 december 1829, de haven van Marseille in- en uitgezeild zijn:
Namen der schepen: Namen der kapiteins: Komende van: Vertrokken naar:
FRANCISCA B.H. Rieke Antwerpen Antwerpen
JEREMIAS L. Sijbes Amsterdam Amsterdam
DE HOOP H. van den Bos Rotterdam Rotterdam
DE JONGE HORTENCE H.A. Nieberding Antwerpen Malaga
JAN DE WITH R.F. Mellema Amsterdam Antwerpen
JOHANNA A. Jever Rotterdam Smirna
CHRISTINA JOHANNA A. Plokker Rotterdam Antwerpen
DE SNELHEID A. van der Linden Rotterdam Smirna
FLORA J.D. Christen Gent Antwerpen
AURORA A.J. de Boer Amsterdam Cette
ONDERNEMING J.B. Flik Amsterdam Cette
DE EENSGEZINDHEID P.T. Kuiper Amsterdam Antwerpen
NICOLAAS JOHANNES K.IJ. Parma Rotterdam Cette
EIZO DE WENDT W.G. Hellinga Amsterdam Antwerpen

Afbeelding
Datum 01 juli 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam 30 juni. De 29e dezer, des morgens, arriveerde te Helvoetsluis DE JONGE JACOBUS, kapt. J.A. Pronk, van Batavia.
De 29e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis ELEANOR, kapt. A.T. Schild, van New-Orleans; CORNELIS DASSE VIËTOR, kapt. H.H. Bosker en GEZINA, kapt. H.H. Veen, van Liverpool. De 30e, des morgens, DE JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wykmeyer en JACOBINA EN BARBARA, kapt. K.Z. Schut, van Liverpool; DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, van Kadix en DE SNELHEID, kapt. A, van der Linden, van Smyrna.
De 29e dezer, des avonds, arriveerden in de Maas DE HOLLANDER, kapt. M. Boysen, van St. Thomas; DE EENDRAGT, kapt. J. Wemmerus, van Mallaga.
De 29e dezer, na posttijd, vertrok van Maassluis DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar Londen.
Ter rede van Vlissingen is gearriveerd Zr.Ms. fregat EURIDICE, kapt. J.E. Lewe van Aduard, van Helvoetsluis en bestemd naar de Middellandse Zee.
In de haven van Vlissingen is binnengekomen het schip WIARDUS, kapt. J.J. Arents, van Antwerpen naar Hamburg bestemd, welke op de rede van Vlissingen de spil gebroken heeft.

Afbeelding
Datum 08 juli 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading naar Marseille, Smyrna en Konstantinopel, het Nederlands gezinkt brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, om de 25e dezer maand te vertrekken.
Adres ten kantore van Kuijper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 10 augustus 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 9 augustus. De 7e dezer, des namiddags, arriveerde ANNA, kapt. J. Pettersen, van Bergen. De 8e, des morgens, zeilde ENGELINA JANTINA, kapt. H.T. de Jong, naar Londen en DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, naar Smyrna.
De 6e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas DE COURIER, kapt. P. de Best, van Londen. De 8e, des morgens, zeilde uit de Maas WILLIAM EN MARY, kapt. J. Lucas, ANNA DOROTHEA, kapt. M.C. Koop, naar de Oost Zee; FLORA, kapt. C. Klok, naar Cherbourg; DE JONGE OTTO, kapt. S. Emmen, naar de Eems; HENRIETTA CHARLOTTA, kapt. P. Bruss, naar de Oost Zee en RICHARD EN SARAH, kapt. S. Rust, naar Londen.
De 8e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis CATHARINA JULIA, kapt. P.H. Hazewinkel, naar Sunderland.
De 8e dezer, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis ROTTERDAM WELVAREN, kapt. A.M. Noordbeek, naar Batavia.
De 9e, des morgens, arriveerde DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van Londen.

Afbeelding
Datum 19 mei 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 18 mei. Den 17 dezer, des namiddags, arriveerden te Hellevoetsluis:
Zr.Ms. stoompacket SURINAME, luitenant Franken; HERCULES, kapt. K. Zeplien, van Riga; EARL BARTHURST, kapt. E. Early, van Londen; GUARDIAN, kapt. J. Tulley en NEPTUNE, kapt. J. Clarck, van Sunderland (de 3 laatste liggen quarantaine) en zeilden WILLIAMS, kapt. J. Morgan, naar Hull en JACOBINE MARIA, kapt. J.J. Hansen, naar Duinkerken; den 18, des morgens, DE DORTENAAR, kapt. F. van Ginkel, naar Batavia; JANUS, kapt. N.B. Robbins, naar Boston en DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, naar Archangel en arriveerde kapt. Levieng, met de brieven van den 16 dezer, van Harwich. De kapiteins T. Edmund en L. Soupat zijn van de quarantaine ontslagen; de wind NO.

Afbeelding
Datum 26 juli 1832
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 25 juli. Den 23 dezer, des namiddags, arriveerden te Hellevoetsluis:
DE SNELHEID, kapt. A. van der Linde en ANNA EN AMALIA, kapt. A. Christiansen, van Archangel; CHRISTINA JOHANNA, kapt. A. Plokker, van Boston; DE JONGE DIRK, kapt. H.E. Voss, van Riga; LOUISA, kapt. P.N. Petersen, van Berwick; CHICHESTER, kapt. J. Hiller, van Inverkeithing en RESOLUTION, kapt. T. Cranston, van Londen, de twee laatsten liggen in quarantaine op de rede; den 24, des morgens, DE TWEELINGEN DANIEL EN WILCO, kapt. J.G. Wiersma, van Archangel. De kapiteins C. Pallandt en J. Dale zijn onder quarantaine naar het Hitsersche Gat gezeild en de kapiteins J. Campbell, T. Armstrong, A. Baker en P. de Best zijn van de quarantaine ontslagen; de wind NNW.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Havana, het Nederlands brikschip DE SNELHEID, kapt. Albert van der Linden, om spoedig te vertrekken.
Naar Cette, het Nederlands kofschip FORTUNA, kapt. Douwe Hendriks de Boer; om aanstaande week te vertrekken.
Naar La Rochelle, het Nederlandse kofschip DOROTHEA, kapt. S.J. Prange.
Naar St. Petersburg, het Nederlands kofschip EERSTELING, kapt. H.F. Klie.
Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer.

Afbeelding
Datum 31 augustus 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 30 augustus. De 29e dezer, des morgens, zeilden van Helvoetsluis DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, naar Cuba; MALEYER, kapt. C. van der Hoeven, naar Batavia en DE HOOP, kapt. H. van den Bos, naar …….. en arriveerden DE JONGE JOHAN GEORGE, kapt. L. den Breems, van Tromsoë.
De 29e dezer, des morgens, zeilden uit de Maas ANNA MARIA, kapt. J.F. Muis, naar Londen; TWEE GEBROEDERS, kapt. H.H. Sprik, naar …. ; NEPTUNUS, kapt. W.A. Bakker, naar Liverpool; ONDERNEMING, kapt. H.G. Hinrichs, naar Stockton; WEMLINA KRANENBURG, kapt. J.J. Prange, naar Sunderland.
De 30e dezer, des morgens, arriveerde te Helvoetsluis VERWACHTING, kapt. J.E. Bloem, van Cette.
De 30e dezer, des morgens, zeilde van Brielle DE BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken. 

Afbeelding
Datum 06 februari 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 5 februari. Het schip DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, van Matanzas naar Rotterdam, is de 28e januari te Cowes binnengelopen, met gebroken roer enz.

Afbeelding
Datum 01 maart 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 26 februari. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: de HOOP, kapt. M.D. Meijer, van Batavia.
Den 27 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: de SNELHEID, kapt. A. van der Linden, van Smirna; HENDRIKA ELISABETH, kapt. D. Miercke, van Montares.
Brielle, 26 februari. Heden morgen zeilden in zee: CHARLOTTA, kapt. G.J. Scheffler, en JOHANNA HILLEGONDA, kapt. J.D. Flik, beiden naar Bergen; WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart, naar de Oostzee.
Den 27 dito. Heden zeilden naar zee: JONGE HELENA, kapt. J. Tobbens, en VRIENDSCHAP, kapt. H. Heijen, beiden op avontuur.
Maassluis, 26 februari. Heden morgen zeilden in zee: WILLEMINA, kapt. G. Trens; OP HOOP VAN ZEGEN, kapt. A. van der Gaauw; HANDEL MAATSCHAPPIJ, kapt. K. den Boer, de ONDERNEMING, kapt. J. Goudappel, en ALGEMEEN BELANG, kapt. K. van Duijn, allen naar de Noordzee.

Afbeelding
Datum 15 maart 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Advertentie. C. Rueb, J, Rueb en C. Rueb Cz., makelaars te Rotterdam, als last hebbende van hun meesters, zijn van mening om ten overstaan van de heer griffier van de Rechtbank van Koophandel, zitting houdende binnen deze stad, op vrijdag de 21e maart 1834, des voormiddags ten elf ure, in het Notarishuis, op de Gelderschekade te verkopen circa 400 kisten meer en min beschadigd wit en blond Havana suiker, alhier alzo gelost uit het Nederlands schip DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, van Havana, liggende als per notitie zal worden aangewezen en daags vóór en op de dag van de verkoop te zien.

Afbeelding
Datum 02 april 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. Johannes Krapels, makelaar te Rotterdam, als last hebbende van zijn meesters, is van mening, om, ten overstaan van Mijnheer de Griffier van de Rechtbank van Koophandel, zitting houdende binnen deze stad, te veilen op donderdag de 3e april 1834, des voormiddags ten elf ure, in de zaal van verscheidenheid en overeenstemming, op de Scheepsmakershaven, hoek van de Bierstraat 32 ceroenen eerste kwaliteit Havana tabak, alle min of meer beschadigd, alhier direct van de Havana aangebracht met het schip DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden en liggende op een zolder in de Toe-Rijstuin wijk L. 58 en aldaar één dag vóór en op de verkoopdag open te zien. Nadere onderrichting bij bovengenoemde makelaar.

Afbeelding
Datum 08 april 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. C. Rueb, J. Rueb en C. Rueb Cz., makelaars te Rotterdam, als last hebbende van hun meesters, zijn van mening om, ten overstaan van mijnheer de griffier van de Rechtbank van Koophandel, zitting houdende binnen deze stad, op vrijdag de 11e april 1834, des voormiddags ten elf ure, in het Notarishuis, op de Gelderschekade, te verkopen: 215 kisten min of meer beschadigd wit en blond Havana suiker; alhier alzo gelost uit het Nederlands schip DE SNELHEID, kapt. A. van der Linden, van Havana. Liggende als per notitie zal worden aangewezen en daags vóór en op de dag van de verkoop te zien.

Afbeelding
Datum 01 juli 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam ligt in lading, naar Havanna, het Nederlandse brikschip NIJVERHEID, kapt. A. van der Linde, is goed ingericht voor passagiers. Adres bij W. Smith en Co., cargadoors te Rotterdam en Van Ulphen en Ruys, cargadoors te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 28 augustus 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 25 augustus. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: AURORA, kapt. H. Zurmeijer, van Dantzig; JOHANNA, kapt. F. Haesloop, van Baltimore; de VROUW HELENA, kapt. B. Remkes, van Bremen, en AURORA, kapt. H. Krull, van Emden.
Den 26 dito. Heden morgen zeilden naar zee: VASCO DA GAMA, kapt. J.H. Zeeman, naar Batavia; NIJVERHEID, kapt. A. v.d. Linden, naar Havannah; PIET HEIN, kapt. W. Turnbull, naar Suriname; ZEELUST, kapt. J. Noord, en CATHARINA, kapt. H.G. van Dam, beiden naar Liverpool, en HOLLANDER, kapt. H. v.d. Kolff, naar Gibraltar.
Brielle, 25 augustus. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: FORTUNA, kapt. J.J. Alberts, van Emden. Heden morgen arriveerden uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, van London, en CATHARINA, kapt. E.H. Bruuns, van Emden.
Den 26 dito. Heden morgen zeilden naar zee: DRIE GEBROEDERS, kapt. E.G. Jonker, naar de Oostzee; MARIA, kapt. H.J. Mulder, naar Firth of Forth; ZEELUST, kapt. C.A. Jongbloed, op avontuur, en VROUW MARGARETHA, kapt. M.L. de Boer, naar Rochester.
Maassluis, 26 augustus. Heden morgen zeilden naar zee: EBELIA, kapt. A.W. Hazewinkel (opm: smak, kapt. Aaldrik Wolters Hazewinkel), naar St. Petersburg, en JOHN EN ELISA, kapt. R. Smit, naar London. De schepen welke gisteren gemeld bij de Hoek en Pan ten anker lagen, zijn mede naar zee gezeild, en met bovengemelde schepen wel in zee gekomen.

Afbeelding
Datum 16 mei 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 15 mei. de 14e dezer, des morgens, zeilde van Helvoetsluis HARMONIE, kapt. C.J. Reus, naar Havanna; WILLEMINA LAURENTIA, kapt. J.J. Swart, naar …. ; MINERVA, kapt. P.B. Lorentzen, naar Finland.
De 14e dezer, des morgens, zeilden uit de Maas HOOP, kapt. W.E. Kok, naar Nantes; JONGE ERIKA, kaot. H.O. Gerjets, naar ….. ; HERSTELLING, kapt. J.J. Bremer, naar Embden; CATHARINA CAROLINA, kapt. J.J. Schie, naar Memel.
De 14e dezer, des namiddags, zeilden van Helvoetsluis BELLONA, kapt. R. Rolufs, naar Batavia; STAD EN LANDE, kapt. T.D. Zeeuw, naar Christiania en CORNELIS STAR, kapt. P. Kramer, naar Londen; de 15e, des morgens, zeilden WISSELVALLIGHEID, kapt. S.B. de Jong, naar ….. ; VROUW HOUWINA, kapt. H.S. Val naar Archangel.
De 14e dezer, des namiddags, arriveerde HAABET, kapt. A. Thysen, van Libau; de 15e, des morgens, zeilden HOOP, kapt. P.G. Lesstuyver, naar Liverpool; AUWINA, kapt. H.H. Wolkammer, naar ….. en PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken.
De 15e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis DE VROUW ANTJE, kapt. K.D. Ekamp, naar Hamburg en JEREMIAS, kapt. S.L. Stellingwerf, naar Nerva.
Het schip DE DRIE VRIENDEN, kapt. E.F. ten Cate, van Londen te Amsterdam gearriveerd, is de 9e dezer in Texel binnengekomen.
Kapt. D. Spreeuw, van Suriname in Texel binnen, heeft de 26e april, op 47ºNB 31’ WL, gepraaid het schip DE NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden, van Havanna naar Guernsey en de 10e dezer, dwars van de Singels, gezien het schip DE PRINS DER NEDERLANDEN, kapt. J. Hilbrands, van Amsterdam naar Suriname.
Kapt. E. Bergman, van Batavia te Helvoetsluis binnen, heeft de 17e januari in Straat Sunda gepraaid het schip ZUID-HOLLAND, kapt. P.S. Schuil, van Rotterdam naar Batavia.

Afbeelding
Datum 30 mei 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 29 mei. de 26e dezer, des namiddags, zeilde van Helvoetsluis DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop. De 27e, des morgens, zeilde PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, naar Duinkerken; des namiddags arriveerden ZWAANTIENA, kapt. H.J. Schuuring, van Oleron.
De 28e, des morgens, zeilden JOHANNA, kapt. F. Bergman, ROTTESTROOM, kapt. J.H. Deuling en NICKERIE, kapt. F.A. Bunnemeyer, naar Batavia; ANNA CORNELIA, kapt. D. Daniels, naar Embden; WILLEM OLIVIER, kapt. G.J. Korter, naar Liverpool.
De 26e dezer, des namiddags, arriveerde in de Maas AURORA, kapt. T.H. Tonnissen, van Riga, en zeilden DE VROUW MINA, kapt. B.C. Behrens, naar …. ; INDUSTRIE, kapt. P. van Duivenboden, naar Liverpool; DE JONGE CAROLINA, kapt. N. Zeplien en ZEEVOGEL, kapt. M. Zeplien, naar de Oost Zee.
De 28e dezer, des namiddags, arriveerden van Helvoetsluis NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden, van Jersey; ENGELINA, kapt. R.H. Bok, van Liverpool en JARSKE CORNELIA, kapt. L.K. de Boer, van Lübeck; de 29e, des morgens, ONDERNEMING, kapt. H.G. Hinrichs, van Hull en VROUW MAGDALENA, kapt. M. van der Putten, van Sunderland en zeilde APOLLO, kapt. C.M. van Dijcke, naar Batavia.
De 29e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis JONKVROUW ELIZABETH, kapt. W.K. de Wijk, naar Liverpool en MORGENSTAR, kapt. K.H. Meyer, naar Nantes.

Afbeelding
Datum 02 juni 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Rotterdam liggen in lading:
Naar Marseille, het Nederlands hoekerschip FLORA, kapt. Dirk Rooderkerk.
Naar Lissabon, het Nederlands brikschip HOLLANDER, kapt. H. van der Kolff.
Naar Bordeaux, het Nederlands schooner-galjootschip JOHANNA CAROLINA, kapt. Jacob Verdoes.
Naar Liverpool, het Nederlands hoekerschip DE HOOP, kapt. Dirk Guyt.
Adres ten kantore van Kuyper, Van Dam en Smeer.
Naar Havanna, het gezinkt brikschip NIJVERHEID, kapt. Albert van der Linden; heeft goede inrichting voor passagiers en vertrekt uiterlijk 30 juni. Adres bij W. Smith en Co., cargadoors.
Naar New-York, (mede voor passagiers), het Nederlands schoonerschip MARIA & ADRIANA, kapt. P. Janzen, vertrekt de 6 juni.
Adres ten kantore van Hudig en Blokhuyzen.

Afbeelding
Datum 23 juli 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 22 juli. De 21e dezer, des morgens, zeilden van Helvoetsluis NIJVERHEID, kapt. T.J.J. Bouman, DANKBAARHEID AAN DE NEDERLANDSCHE HANDEL-MAATSCHAPPIJ, kapt. P. Landberg; ANTHONY, kapt. B. van der Tak en ADELAAR, kapt. W. Smith, naar Batavia; AGENORIA, kapt. W. van der Kolff, naar Suriname; NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden, naar Havanna; JOHANNA MARIA, kapt. W.K. de Groot, naar …. ; GEZINA, kapt. K.K. Wijkmeyer, naar Liverpool; MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeyer, naar St. Davids.
De 21e dezer, des morgens, zeilde uit de Maas DE BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar Londen en arriveerde PRINSES VAN ORANJE, kapt. H.C. Kool, van Duinkerken.
De 21e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis DE VROUW MAGDALENA, kapt. M. van Putten en DE JONGE JOHANNIS, kapt. H. Elbring, naar Duinkerken.
De 22e dezer, des morgens, zeilden van Helvoetsluis Zr.Ms. fregat CERES, kapt.-luit. Koops en Zr.Ms. stoomschip CURAÇAO, kapt.-luit. Le Jeune, naar Vlissingen; DE INDIAAN, kapt. O. Kievyt; WILLEM, kapt. J.F. Klomp en DE DRIE MARIA’S, kapt. J. Glazener, naar Batavia.
Volgens rapport was voor de wal met loodsen aan boord het schip HELENA CHRISTINA, kapt. B.J. Martens, van Batavia.
De 22e dezer, des morgens, zeilde uit de Maas WEBBINA, kapt. J.A. Kuiper, naar ….. .
Kapt. S. Veenstra (opm: fregat TWEE CORNELISSEN), van Batavia, Soerabaya en Passaroeang in Texel binnen, rapporteert, dat de ?? maart met hem Straat Balie is doorgezeild het schip DE NEDERLANDSCHE NIJVERHEID, kapt. A. van der Valk, van Batavia, Soerabaya en Passaroeang naar Rotterdam, alsmede dat hij de 19e dito, op 15º23’ ZB 104º10’ OL, gepraaid heeft het schip SUMATRA, kapt. J. Joses, van Rotterdam naar Batavia..

Afbeelding
Datum 03 november 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Smirna, 30 september. De 12e dezer is alhier op de rede aangekomen het Nederlands brikschip BRISEÏS, kapt. J. Jansen, van Amsterdam, Gibraltar en Malta en de 17e het hoekerschip EENDRAGT, kapt. van Gelderen, uit Vlaardingen en Gibraltar. De 25e is het Nederlandse brikschip NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden, van hier gezeild met volle lading naar Amsterdam.

Afbeelding
Datum 17 november 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen:
Texel, 15 november. VROUW HENDRICA, kapt. H. Zoetelief, van Batavia; NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden, van Smirna; ONDERNEMING, kapt. R.H. Stubbe, van Drammen.
Vlie, 13 november. BEURS VAN AMSTERDAM, kapt. J.H. Savert, van Hamburg. Gisteren nog: LISETTE, kapt. F. Helling, van Stettin. 14 november. FREDERIKA, kapt. J. Barends en HOLLANDSCH TROUW, kapt. H.L. Kok, beide van Hamburg.
Uitgezeild:
Vlie, 13 november. AURORA, kapt. H. Simonie, naar Newcastle.
Terschelling, 11 november. DE GOEDE HOOP, kapt. J.R. Oostra, naar Drammen; ALIDA, kapt. L.R. Nieveen, naar Noorwegen; MARGARETHA ANNA, kapt. J.K. Eekmeyer, op avontuur.

Afbeelding
Datum 19 november 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Binnengekomen te Texel, 17 november, HOOP EN VERWACHTING, kapt. J. Haasnoot, van Faro; TWEE JONKVROUWEN, kapt. A.M. Stegenga en EENDRAGT, kapt. J. Visser, beide van Londen. Uit de quarantaine ontslagen: NIJVERHEID, kapt. Van der Linden, van Smirna.
Texel, 17 november. CAROLINA, kapt. E. Hassel, naar Krageroe.

Afbeelding
Datum 19 november 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Carga lijsten

Carga-lijsten Amsterdam: NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden, van Smirna met fruit, amaril, stam, opium, koopm., tapijten, geitenhaar en wol.

Afbeelding
Datum 01 december 1836
Krant AH - Algemeen Handelsblad

Advertentie. De houder van het connossement aan order over 40 balotten geitenhaar, gemerkt BF. en B, no. 51 à 90, per het schip DE NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden, van Smirna aangebracht, wordt verzocht zich ten spoedigste te willen adresseren aan de cargadoors Van den Bey en Co., te Amsterdam.

Afbeelding
Datum 22 februari 1837
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Advertentie. A. van der Sluis, J. Boelen, H.J. Reitveld en G.W. Sesink Clee, makelaars, zullen op maandag de 6e maart 1837, des avonds ten 6 ure, te Amsterdam, ten overstaan van de heer H.J. Theesing, in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ verkopen: Een extra ordinair welbezeild met zink gedubbeld brikschip, genaamd NIJVERHEID, varende onder Nederlandse vlag, gevoerd door A. van der Linden, volgens Nederlandse meetbrief lang 22 ellen 80 duimen, wijd 4 ellen 68 duimen, hol 3 ellen 73 duimen, en alzo gemeten op 93 lasten of 177 tonnen. Breder bij de inventaris en bericht bij bovengemelde makelaars en de cargadoors Van den Beyen en Comp. Zijnde dit schip inmiddels uit de hand te koop.
(opm: zie AH 080337)

Afbeelding
Datum 08 maart 1837
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Verkoop schepen

Verkoping van schepen in de Nieuwe Stads Herberg aan het IJ op maandag 6 maart 1837: het welbezeild, met zink gedubbeld brikschip NIJVERHEID, kapt. A. van der Linden: NLG 3.000. Koper A. van der Sluys.

Afbeelding