Inloggen
AMIS (LES) - ID 17071


Kroniekberichten

Datum 29 oktober 1814
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. De Secretaris van staat voor de marine der Vereenigde Nederlanden, brengt, hiermede, ter kennis van het publiek, dat, ten overstaan van de zich te Antwerpen bevindende commissie van Z.K.H. de Souvereine Vorst der Vereenigde Nederlanden, op maandag den 31 oktober 1814, des morgens ten 10 uren, aan het bureau der Nederlandse marine te Antwerpen, in de Hoogstraat, No. 2596, publiek, aan de meestbiedenden, zal verkocht worden, de navolgende flotille vaartuigen, als:
De schoener DE KREKEL, liggende in het groot Bassin (opm: Grote Dok).
Kanonneerbrikken:
No. 7 liggende in het groot Bassin
No. 12 aan het Chantier (opm: werf, hier de marinewerf)
No. 36 in het Bassin (opm: Kleine Dok)
No. 22 idem
No. 28 aan het staketsel (opm: estoquette, ten zuiden van Antwerpen waar de
hellingen en het arsenaal van de marine waren gevestigd)
No. 29 op het Chantier
No. 85 in het Bassin
No. 264 op het Chantier
No. 324 in het Bassin
No. 4 idem
No. 5 idem
No. 7 gezonken in het groot Bassin
No. 9 liggende in het Bassin
No. 27 idem op het Chantier
No. 31 idem
No. 26 idem
No. 34 idem aan het Chantier
No. 82 idem
No. 150 idem
No. 212 idem
No. 299 idem
No. 525 idem
Platbodemde kanonneerboten:
No. 14 liggende in het Bassin
No. 15 idem
No. 16 idem buiten het Bassin aan het Zuiderhoofd
No. 139 aan het Chantier
No. 13 idem
No. 151 idem
No. 246 in het Bassin
No. 255 aan het Chantier
No. 379 idem
No. 245 idem
No. 445 idem
De vorenstaande vaartuigen worden verkocht, in de staat, waarin dezelve zich thans bevinden, en zonder enige andere waarborg van de zijde van het gouvernement, dan voor derzelver aanwezigheid; zullende dezelve, van het ogenblik van de verkoop, komen ten laste en perykel (opm: risico) van de kopers.
De kopers zullen gehouden zijn binnen de 48 uren de kooppenningen te betalen in handen, en tegen kwitantie van de daartoe, door de commissie te designeren (opm: aan te wijzen) persoon; zullende zij, alvorens aan deze verpligting voldaan te hebben, niet vermogen de door hen aangekochte vaartuigen te vervoeren.
’s Gravenhage, den 21 oktober 1814 J.C. van der Hoop
(opm: In RC 031114 werd vermeld dat de veiling was uitgesteld tot 14 november 1814. Deze en andere verkopingen vonden plaats nadat in het kader van de ‘partage des vaisseaux’, een verdeling van de marineschepen tussen Frankrijk en de Nederlanden, had plaatsgevonden. Op 16 september 1814 waren in het arsenaal te Antwerpen door de Antwerpse reder Jean-Baptiste Roelandts twee kleine schepen aangekocht die de namen kregen ROSE [poon, ex-No. 662] en LES AMIS / DE VRIENDEN [poon, ex-No. 606 welke werd verbouwd tot brik], waarbij voor de overdracht was getekend door vice-admiraal Antoine Louis Gourdon, commandant van de (Franse) Marine aldaar. Bovengenoemde schoener DE KREKEL werd gekocht door C. Vlierboom & Zoon, Rotterdam [3/4 deel] en kapt. H.J. Nagel, Pekela [¼ deel], die de naam ZEEMEEUW ontving. In een veiling met onbekende datum kocht Louis Stappaerts, eveneens uit Antwerpen, een brik die de naam EUGÉNIE kreeg)

Afbeelding
Datum 10 maart 1821
Krant JPL - Journal de la Province de Limbourg
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Brussel, 7 maart. Het laatste nieuws van de Antwerpse handel biedt als resultaat de volgende gegevens:
Sinds ons laatste bericht hebben we in onze haven een vrij groot aantal schepen zien binnenkomen. Maar de belangrijkste aankomst is die van de AIMABLE PAULINE, komende van Buenos-Ayres. Nog afgezien van de bijna 17.000 huiden heeft het schip een grote hoeveelheid andere soorten bontwerk binnengebracht en een partij baar zilver.
Rechtstreeks van Santo Domingo hebben we ook een partij van ongeveer 1000 zakken koffie ontvangen met de Belgische brik LES AMIS (opm: kapt. Tobie Nosten). Deze aankomst valt samen met laatstelijk ontvangen belangrijke hoeveelheden en die welke dagelijks vanuit Engeland per schip worden aangebracht, beïnvloed door de prijs van het artikel, die nog steeds naar beneden tendeert.
(opm: overige marktberichten niet overgenomen)

Afbeelding
Datum 12 februari 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 11 februari. Van Vlissingen wordt van den 5 februari gemeld: den 3 dezer is, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede gekomen het schip de VRIENDEN, T. Noster (opm: brik AMIS, thuishaven Antwerpen, kapt. Tobias Nosten), van Port-au-Prince; hetzelve moet quarantaine houden.
Gisteren is van Antwerpen afgekomen en naar zee gezeild de TWEE GEBROEDERS, D.R. van Wijk, naar Hull.

Afbeelding
Datum 16 februari 1822
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 februari. Van Vlissingen wordt den 9 dezer gemeld:
Van hier is naar Duinkerken vertrokken het schip les DEUX EUGÉNIES, P. Grissel.
Het schip de VRIENDEN, T. Noster (opm: Tobias Nosten), van Port-au-Prince, is van zijn quarantaine ontslagen en naar Antwerpen opgezeild.
Sedert onze laatste zijn, voor Antwerpen bestemd, op onze rede aangekomen de VROUW ANNA, K.A. Bos, van Noirmoutier, de VROUW HENDRINA, K. van den Oever, en de STAD LONDEN, F.F. Dijkstra, van de Marennes,
en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild la BELLE ALLIANCE, M.T. Schievelbein, naar Londen.

Afbeelding
Datum 18 september 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 17 september. De 15e dezer, des namiddags, arriveerden te Helvoetsluis CATRINA, kapt. M.M. Pot, van Libau; ANNA DOROTHEA, kapt. P. Staben, van Riga.
De 16e dezer, des morgens, arriveerde in de Maas FREDERIKA, kapt. B.J. Buger, van Faborg.
De 16e dezer, des namiddags, arriveerde te Helvoetsluis DE JONGE BAREND, kapt. B.R. van Wijk, van Memel en zeilde PIETER EN ABRAHAM (opm: hoekerkof, eerste reis), kapt. W. v. d. Horden, naar Havre-de-Grace en L’ACTIF , kapt. J. Lanthouwer, naar Duinkerken.
De 17e dezer, des morgens, arriveerden in de Maas DE JONGE JOHAN GEORGE, kapt. G. Metzon, van Lissabon; JOHANNIS EN WILHELMINA, kapt. D. Mooyekind, van Hull en zeilden DE TWEE GEBROEDERS, kapt. C. Muller, naar St. Ubes; HARMANIA, kapt. J.F. Thiel, ZEEVOGEL, kapt. J.J. Gotschalk, ANNA MARGARETHA, kapt. C. Permien, DE STAD MEPPEL, kapt. E. Harders, naar de Oostzee; DE VRIENDSCHAP, kapt. F. Plokker, naar Lynn; ANTHONIE CORNELIA, kapt. O.P. Blom en JULIE, kapt. P.C. Kerkham, naar …. ; DE VRIENDSCHAP, kapt. A.W. Westerberg, DE JONGE JACOB, kapt. B.J. Zietzes en DE VROUW FEMMEGINA, kapt. A.K. Braam, naar Havre; WILLEM EN AUGUST, kapt. G.H. Schröder, naar Elseneur; CHARLOTTE FREDERIKA, kapt. E.D. Schrele, naar Greifswald; DE GOEDE HOOP, kapt. H.F. Klein, naar Jersey.
De 17e, des morgens, zeilde MERCURIUS, kapt. C. Bakker, naar Hull.
De 10e dezer is van Vlissingen naar zee gezeild Zr.Ms. brik van oorlog DE PELLIKAAN, gecommandeerd door de kapt.-luitenant ter zee L. Pietersen.
Van Antwerpen is de Schelde afgekomen en naar zee gezeild LA VIERGE MARIE. Kapt. S. Teekles Hobma, naar Messina.
Te Antwerpen zijn gearriveerd JEREMIAS, kapt. Siebes, van Marseille; LES AMIS, kapt. Nosten, van Rio-Janeiro; CHARLOTTA, kapt. Wippel, van Triëst; OTHELLO, kapt. Nieuwezwager (opm: fregat, thuishaven Antwerpen, kapt. J.K. Nieschwager; na lossing werd het schip afgekeurd, de zeebrief werd op 31.1.1829 teruggezonden onder vermelding ‘schip buiten staat langer te varen’, van Batavia; VICTOIRE, kapt. Kuijper, van Liverpool; AGNETTE, kapt. Hollander, van Adra; JUFVROUW MEES, kapt. Doornbos, van Marennes; MARIA , kapt. Borchers, van Sevilla; BOUGINA, kapt. De Jonge, van Koningsbergen; VROUW HILKE, kapt. Wyckman, van Nice; JONGE LODEWYK, kapt. Wagenaer, van Riga en JONGE JOHANNA, kapt. Poel, van Petersburg.

Afbeelding