Inloggen
PRINSES MARIANNE - ID 17951


Kroniekberichten

Datum 03 april 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Advertentie. Verkoping van schepen in de Nieuwe Stads-Herberg aan het IJ op dinsdag 1 april 1834: een kofschip, DE VROUW CATHARINA, kapt. T.W. de Vries. NLG 3.600, in slag NLG 200. Opgehouden.

DC 030434
’s Gravenhage, 31 maart. Op 27 maart jl. bij het aanbreken van de dag zijn door de manschap van twee Scheveninger visserspinken, genaamd het HUIS VAN ORANJE en PRINSES MARIANNE, onder het beleid van de stuurlieden M. Vrolijk en W. Korving, met groot levensgevaar en gedurende een hevige storm, acht schipbreukelingen gered van het wrak van het Pruisische brikschip HENRIETTA, kapt. Christiaan Kremer, met een lading zout van Liverpool naar Bremen bestemd. Dit vaartuig was reeds den 26 op de Eijerlandse gronden bij Texel gestrand, en nagenoeg geheel verbrijzeld, zodat de schepelingen elk ogenblik de dood tegemoet zagen, toen het aan genoemde Scheveningers, na buitengewone moeite en inspanning, gelukte het wrak te naderen en de manschap van hetzelve te redden, met uitzondering van de kapitein, die door de golven weggespoeld werd.
De schipbreukelingen zijn den 29 te Scheveningen aan wal gebracht, en worden aldaar verpleegd.

Afbeelding
Datum 18 oktober 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

’s Gravenhage, 16 oktober. Naar men verneemt heeft de graaf van Maltzan, laatstelijk Pruisisch gezant aan ons hof, door de directeur van politie dezer stad, de heer Ampt, en de gesubstitueerde strandvonders van Scheveningen, de heren Varkevisser en Turfboer, onderricht geworden zijnde van het edelmoedig gedrag van het scheepsvolk der beide Scheveningse pinken, het HUIS VAN ORANJE, en PRINSES MARIANNE, onder het bestuur van Maarten Korving en Willem Vrolijk, die op 27 maart dezes jaars, met levensgevaar te midden van een hevige storm, acht schipbreukelingen van het Pruisische brikschip HENRIETTE hebben gered, uit naam van Z.M. de koning van Pruisen, hoogstdeszelfs hoge tevredenheid en erkentelijkheid daarvoor betuigd, en twee zilveren medailles aan de stuurlieden, benevens zestien gouden Frederics d’Or aan de matrozen der beide pinken uitgereikt.

Afbeelding
Datum 23 mei 1835
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Rotterdam, 22 mei. Zr.Ms. oorlogs-fregat DE MAAS, kapt. Ariens, aan boord hebbende Z.K.H. prins Willem Frederik Hendrik der Nederlanden en Zr.Ms. oorlogs-brik DE SNELHEID, kapt.-luitenant H. Ferguson, beide uit Texel naar Suriname, zijn de 17e dezer op de hoogte van Noordwijk gepraaid door de Scheveningse pink PRINSES MARIANNE, stuurman Willem Körving; aan boord alles wel.

Afbeelding
Datum 05 januari 1841
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Te Scheveningen liggen in lading naar Londen, voor vrije en transito goederen:
Het Nederlands bomschip DE TWEE GEBROEDERS, schipper Dirk Jol; vertrekt heden.
Het Nederlands bomschip ALBERTUS ADRIANUS, schipper Ary Vrolijk; vertrekt de 6e dezer.
Het Nederlands bomschip PRINSES MARIANNE, schipper W. Corving; vertrekt de 8e dezer.
Adres bij P.A. van Es, cargadoor.

Afbeelding