Inloggen
MARCHIENA - ID 3968


Kroniekberichten

Datum 20 december 1904
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Van de 19e (Geen plaats). De zeetjalk MARCHIENA, kapitein Hekman, is op het Oostfriesche wad op de sleepboot LUCTOR ET EMERGO gevaren, waardoor de boeg van de MARCHIENA werd ingedrukt en het roer werd afgeslagen.

Afbeelding
Datum 02 augustus 1909
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Duhnen, 30 juli. De Nederlandse tjalk MARCHIENA zinkt steeds dieper weg, zodat de uitzichten op berging steeds geringer worden. Het roer en de zwaarden zijn reeds weggeslagen, het water in het schip volgt het getij.

Afbeelding
Datum 07 augustus 1909
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Hamburg, 4 augustus. De stranding van het Groninger schip MARCHIENA die plaats had op 28 juli jongstleden werd door het SEEAMT behandeld. De uitspraak was als volgt. De stranding op de Beneden-Elve en het daarop gevolgde totale verlies van de Groninger tjalk MARCHIENA is veroorzaakt door het breken van het ankerspil toen schipper P. Hekman bij een plotseling opkomende noorderstorm de ankerplaats wilde verlaten. Hierbij kwam nog, dat de kettingstopper zich voor de kluis vastzetten, waardoor het verder onmogelijk was het anker te lichten. De bemanning heeft geen schuld aan de stranding en het vergaan van het schip.

Afbeelding
Datum 08 augustus 1909
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Cuxhaven, 6 augustus. De Nederlandse tjalk MARCHIENA, op Steilsand gestrand, is opgebroken en geabandonneerd. Zijn lading is als totaal verlies te beschouwen.

Afbeelding