Inloggen
MORIAAN - ID 4396


Kroniekberichten

Datum 29 juli 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 28 juli. Het stoomschip AFRIKAAN, kapt. Vernes, met het stoomschip MORIAAN op sleeptouw, kwam behouden te Banana aan. De stoomboot AFRIKAAN is later weer herwaarts vertrokken, en 27 juli te Madera gepasseerd.

Afbeelding
Datum 02 juni 1883
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Verslagen van rederijen etc..

De Nieuwe Afrikaansche Handelsvereeniging hield heden alhier, onder het voorzitterschap van de heer Hendrik Muller Szn., president-directeur, haar gewone jaarlijkse algemene vergadering.
De voorzitter bracht het jaarverslag ter tafel en gaf daartoe het woord aan het lid van de directie, de heer Schalkwijk, die aldus sprak:
Bij het uitbrengen van het 3e jaarverslag moeten wij in de eerste plaats in herinnering brengen, hoe sedert geruime tijd de blikken van verschillende naties op het gebied van de Congo gevestigd werden. Er ontwikkelde zich om het bezit van dat gebied een strijd, die soms dreigende vormen begon aan te nemen. Waar aan de ene zijde Frankrijk een deel wilde annexeren, zich grondende op een verdrag door de reiziger De Brazza gesloten met zekere Koning Makoko, liet Portugal zijn vermeende rechten weer gelden. Reeds scheen het ogenblik nabij, dat Engeland die volledig zou erkennen en het tekenen van een daarop betrekking hebbend traktaat werd als bijna zeker beschouwd.
Van onze kant meenden wij, zowel in het belang van onze vennootschap als van de Nederlandse handel, ernstige vertogen tot onze regering te moeten richten. Wij wendden ons tot onze Minister van Buitenlandse Zaken met een uitvoerig rekwest, waarin wij op de dreigende gevaren wezen en het belang aantoonden, dat het Congo-gebied geheel onafhankelijk territoir zou blijven.
Onze Kamer van Koophandel, die wij mededeling van ons rekwest gaven, heeft ons verzoekschrift ten krachtigste ondersteund.
Sedert hadden belangrijke interpellaties in het Engelse Lagerhuis plaats en is het gebleken, dat het Engelse ministerie voorlopig de eisen van Portugal niet wil toegeven. Doch wie kan zeggen, hoe onverwachts weer nieuwe onderhandelingen worden geopend, die wel eens tot geheel tegenovergestelde resultaten zouden kunnen voeren? Wij blijven daarom aan dit belangrijk onderwerp voortdurend onze aandacht wijden en zullen niet ophouden, die van de regering van ons land erop te vestigen.
Dankbaar erkennen wij, dat ons ministerie ons steeds bereidwillig gehoor verleende en op verschillende wijze toonde, het gewicht van de zaak voor Neerlands handel, scheepvaart en nijverheid volkomen te beseffen.
Buiten die strijd op politiek gebied gevoerd, hadden wij te kampen met grotere concurrentie aan de kust. Naast het Belgische Comité d' Etudes du Haut-Congo, dat op zijn vlag alleen wetenschappelijke bedoelingen schreef, is een commerciële combinatie ontstaan, die van de doorgenoemd Comité gedane ontdekkingen tracht partij te trekken en wel uitsluitend ten behoeve van Belgische belangen. Al zijn wij op den duur voor concurrentie niet bevreesd, toch mogen wij het oude spreekwoord "alle heiningen schutten wind" niet uit het oog verliezen.
De gevolgen van scherpe concurrentie waren natuurlijk, dat de prijzen voor de producten aan de kust werden opgedreven en dit te sterker, omdat de oogst weer niet overvloedig was.
Hieraan is het dan ook gedeeltelijk te wijten, dat de resultaten van onze handel wat minder gunstig waren; doch ook nog andere oorzaken werkten daartoe mede. De prijzen van manufacturen, waaruit een groot deel van onze uitvoeren bestaat, liepen niet onbelangrijk terug; wij moesten daarmede rekening houden bij de taxatie van de inventaris ter kust en dus vrij aanzienlijke afschrijvingen boeken.
De prijzen van de door ons aangevoerde artikelen waren in veel gevallen mede in ons nadeel, voornamelijk was dit het geval met koffie, waarvan wij grote hoeveelheden ontvingen. Tegenover een cijfer in doorsnede van 27 c., dat wij in ons tweede boekjaar voor dit artikel bedongen, staat voor het derde een doorsnee prijs van 19¼ c.
In ons vorig verslag deelden wij u reeds mede, dat wij een stoomboot lieten bouwen, die wij de naam AFRIKAAN gaven. Dit schip heeft tot nog toe volkomen voldaan aan de gunstige verwachting, die wij er van koesterden. Het maakte in het afgelopen boekjaar reeds 3 reizen uit en thuis. De exploitatierekening liet een winstcijfer van NLG 32.850,82, dat wij geheel tot afschrijving op het hoofd "stoomboten en schepen hierin administratie" hebben gebruikt.
Bovendien lieten wij hier te lande een schroefbootje bouwen, dat wij MORIAAN doopten en dat bestemd is voor de dienst van onze factorijen in Afrika; ook zonden wij naar de kust een paar kleinere vaartuigen.
Door al die uitgaven is de post "stoomboten en schepen hier in administratie" niet onbelangrijk verhoogd, doch werd er ook weer behoorlijk op afgeschreven.
Het pand, waarin de kantoren van de vennootschap gevestigd zijn, biedt weinig gunstige gelegenheid tot het bewaren van de steeds aangroeiende partijen monsters van onze uitvoerartikelen. Toen zich de gelegenheid voordeed, om het uiterst hecht pakhuispand Jonge Jakob tot aannemelijke prijs te kopen, meenden wij die niet ongebruikt te moeten laten voorbijgaan. Desnoods konden wij dan daarheen ons kantoor en monsterkamers verplaatsen en er intussen door verhuring een behoorlijke rente uittrekken.
Die verplaatsing zou evenwel nogal belangrijke verbouwing nodig hebben gemaakt. Voor enige maanden kochten wij een pand aan het Nieuwland, dat voor ons doel met veel minder kosten geschikt is te maken. Nu behouden wij dus het pand Jonge Jakob alleen tot bewaarplaats voor onze artikelen, terwijl wij de ruimte, die wij zelf niet nodig hebben, aan anderen verhuren.
Het assurantiefonds blijft vooruitgaan; het komt nu op de balans voor met NLG 41.382,95, hetwelk een vermeerdering aantoont van NLG 15.917,96.
Met de handel op Afrika werd behaald een zuivere winst van NLG 203.588,71
Winst exploitatie stoomboot AFRIKAAN NLG 32.850,82
Gemaakte rente NLG 7.647,66
----------------------
Bedragende dus de winsten NLG 244.087,19
Hiertegen werd afgeboekt:
Onkosten en salarissen alhier ......... NLG 45.137,47
Afschrijving op pand Jonge Jacob ......... NLG 426,54
Afschrijving op kustvaartuigen ......... NLG 206,25
Afschrijving op stoomboten en schepen
hier in administratie ......... NLG 35.509,35
---------------------
NLG 81.279,61
---------------------
Blijvende dus de zuivere winst ...................... NLG 162.807,58
Volgens art. 30 van de statuten wordt hiervan eerst uitgekeerd aan aandeelhouders 5 %
over het maatschappelijk kapitaal NLG 1.995.000 ..................... NLG 99.750,00
Van het saldo aan 3 leden van de directie, ieder 5 pct. NLG 9.458,54
============
Blijft ter verdere verdeling onder de aandeelhouders ........... NLG 53.598,94
Bij onverdeeld saldo winst 1881 ....................... NLG 290,77½
=============
NLG 53.889,71½
Welke te verdelen:
13.300 aandelen NLG 3,75 per aandeel ........................ NLG 49.875,00
Dividend-belasting ........................ NLG 3.831,03
Saldo op nieuwe rekening ........................ NLG 183,48½
-----------------------
Aandeelhouders ontvangen dus in het geheel NLG 11,25 per aandeel, zijnde 7½ % over het nominale bedrag. Dit dividend is betaalbaar op 1 juli.
De boekingen zijn door de heer B.P. van IJsselstein geregeld gecontroleerd. Hij bracht van zijn bevinding rapport uit aan de commissie tot opname van de rekening en verantwoording, die zich met onze opmaking heeft verenigd.
De heer B.P. van IJsselstein bracht verslag uit omtrent het door hem gehouden toezicht op de administratie.

Afbeelding