Inloggen
CATS - ID 8148


Kroniekberichten

Datum 14 augustus 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Kiellegging, bouw en stapelloop van schepen

Slikkerveer, 13 augustus. Gisteren avond werd alhier met het beste gevolg te water gelaten van de werf van de heer P. Smit Jr. het schroefstoomschip CATS, gebouwd voor rekening van de heren Lels & Van Dam te Rotterdam. Het schip heeft een draagvermogen van pl.m. 450 ton en is voorzien van een surface condensing compound machine van 50 PK (opm: npk, hetgeen neerkomt op ongeveer 350 apk), welke eveneens op de fabriek van de heer P. Smit Jr. is vervaardigd.

Afbeelding
Datum 08 november 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Bremerhaven, 5 november. Het Nederlandse stoomschip CATS, van Rotterdam naar Libau, is alhier met overgeworpen lading binnengelopen en in de oude haven gehaald.

Afbeelding
Datum 01 december 1881
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 30 november. Volgens telegram is het stoomschip CATS heden van Libau herwaarts vertrokken.

Afbeelding
Datum 09 januari 1882
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 januari. Het stoomschip CATS is volgens telegram van heden te Fredrikshaven binnengelopen om kolen in te nemen.

Afbeelding
Datum 09 augustus 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 8 augustus. Men maakt zich ongerust over het uitblijven van het stoomschip CATS, kapt. Opstelten, dat 30 juli l.l. Elseneur gepasseerd is, bestemd van Riga naar de Maas. In antwoord op door de rederij gevraagde inlichtingen aan de Nederlandse consul te Skagen, is bericht ontvangen dat de CATS niet gezien was, doch dat vrijdagochtend, na een hevige Noordwester storm een van de boten, en een geel geverfde laadboom te Old Scaw (Skagen) waren aangedreven.

Afbeelding
Datum 15 oktober 1882
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 14 oktober. Aangaande het Nederlandse stoomschip CATS, de 27e juli ll. van Riga naar Schiedam vertrokken en 30 juli te Elseneur gepasseerd, heeft men sedert niets vernomen.
(opm: kapt. G.H. Opstelten)

Afbeelding
Datum 11 december 1882
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 8 december. De stormen in de maand oktober eisten 10 schepen van onze koopvaardijvloot, n.l. de BALTIMORE, kapt. F. Hoedemaker; BETTINA, kapt. J.G. Leffers; BOUWINA, kapt. P.T. Riepma; CALIFONIË, kapt. J. Berkhout; FRIESLAND, kapt. H.K. Tap; HARLINGEN, kapt. J. Fluchmacher; HARMINA, kapt. H. Waterborg; JETSKE, kapt. Zeijlemaker en de stoomschepen CATS en COMEET, terwijl het pas in Engelse handen overgegane Nederlandse schip MERWESTROOM, gevoerd door kapt. De Jonge op zijn reis naar Liverpool zonk.

Afbeelding
Datum 06 november 1886
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Op heden, de 3e november 1886, ten verzoeke van Dirkje Ouwehand, zonder beroep, wonende te Utrecht, echtgenote van Gerard Eliza Opstelten, scheepskapitein, laatst gewoond hebbende te Rotterdam, heb ik, Franciscus Marinus Lorwa, deurwaarder bij de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, voor de derde maal gedagvaard Gerard Eliza Opstelten, scheepskapitein, laatst gewoond hebbende te Rotterdam, doch wiens tegenwoordige woon- of verblijfplaats is onbekend, om op maandag de 14e februari 1887 te verschijnen ter terechtzitting van de Arrondissements Rechtbank te Rotterdam, ten einde:
- Aangezien de eiseres op de 17e juni 1880 te Katwijk is gehuwd met de gedaagde.
- Aangezien de eiseres met de gedaagde te zamen heeft gewoond te Rotterdam.
- Aangezien de gedaagde als gezagvoerder van het Nederlands stoomschip CATS de 27e juli 1882 met gemeld stoomschip van Riga is vertrokken met een lading graan met bestemming naar Rotterdam.
- Aangezien genoemd stoomschip de 30e juli daaraanvolgende te Elseneur is gepasseerd, doch sedert die tijd van bedoeld schip of deszelfs bemanning niets anders is vernomen, dan dat een paar dagen later een scheepsboot, waarop de naam CATS aan de kust van Schagen op het strand isgedreven.
- Aangezien het er dus voor moet worden gehouden, dat bedoeld schip met man en muis is vergaan.
- Aangezien er derhalve rechtsvermoeden van overlijden bestaat van de gedaagde en de eiseres er belang bij heeft, dat zulks door deze rechtbank worde verklaard.
Mitsdien aan gemelde Rechtbank van zijn aanwezen te doen blijken.
F.M. Lorwa, deurwaarder (opm: sterk bekort)

Afbeelding
Datum 22 januari 1889
Krant NRC - Nieuwe Rotterdamsche Courant

Advertentie. Heden de 12e januari 1889, ten verzoeke van Maria Hoek, echtgenote van Cornelis Johannes Dijkshoorn, artiste, wonende te Rotterdam, heb ik Simon Pieter Vink, deurwaarder bij de arrondissements-rechtbank te Rotterdam, voor de eerste maal gedagvaard Cornelis Johannes Dijkshoorn voornoemd, het laatst gewoond hebbende te Rotterdam, doch wiens tegenwoordige woon- of verblijfplaats is onbekend, om op maandag de 29e april 1889 te verschijnen ter terechtzitting van de arrondissements-rechtbank te Rotterdam, ten einde:
- Aangezien de eiseres de 28e juli 1875 te Rotterdam met de gedaagde is gehuwd.
- Aangezien de gedaagde de 15e juli 1882 als donkeyman aan boord van het stoomschip CATS van Maassluis is in zee gestoken met bestemming naar Kopenhagen, Libau en Riga.
- Aangezien gemeld stoomschip de 23e juli 1882 te Riga is aangekomen en de 27e juli van datzelfde jaar van daar weder is vertrokken met bestemming naar Schiedam en de 30e juli daaraanvolgend Helsingör is gepasseerd.
- Aangezien sedert laatstgenoemde dag generlei tijding van genoemd stoomschip bij de reders daarvan is ingekomen en alzo moet worden aangenomen, dat gemeld stoomschip op laatstgemelde reis met man en muis is vergaan.
- Aangezien sedert meer dan drie jaren zijn verlopen en de eiseres, een nieuw huwelijk verlangende aan te gaan, hiertoe vergunning van gemelde rechtbank wenst te bekomen,
Mitsdien aan meergemelde rechtbank van zijn aanwezen te doen blijken.
Rotterdam, 12 januari 1889, S.P. Vink, deurwaarder.
(opm: zeer sterk bekort)

Afbeelding