Inloggen
VROUW MAGDALENA - ID 17408


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1834-06-16 / 1839-07-30 | Reden uitgevlagd: Verongelukt of vermist (zie final fate)

Identification Data

Bouwjaar: 1821
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Pleit
Masten: One mast
Material Hull: Wood
Dekken: 1
Construction Data

Werfnummer:
Technical Data

Gross Tonnage: 72.00 tons (oude meting)
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1834
Datum agenda: 1834-07-30
Register nr: 18340451
Scheepsnaam: VROUW MAGDALENA
Type:
Lasten: 0
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Claus, J.J.
Plaats: Rotterdam
Kapitein op moment van verzoek: Putte, M. van der
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1834-07-14 VROUW MAGDALENA
Manager: Jan Isaac Claus, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Jan Isaac Claus, Rotterdam, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Rotterdam / Netherlands
Additional info: Ex. binnenvaarder VROUW ADRIANA

Ship Events Data

1834-10-09: Damaged
Rotterdam, 13 oktober 1834. Het schip VROUW MAGDALENA, kapt. M. van der Putten, van Londen naar Amsterdam, in Texel binnen, heeft, volgens particulier bericht van Den Helder van de 9e dezer, bij het binnenkomen over de Haaks gestoten en is in de ronden zwaar lek geankerd, waarna het met verlies van ankers en touwen, als mede schade aan het roer en de braadspil, door twee schuiten in het Nieuwe Diep binnengebracht is.
1839-07-30: Final Fate: Wrecked

Volgens brief van Texel van de 31e juli 1839 is de vorige morgen op de Noorderhaaks bij Texel gestrand en verbrijzeld het pleit-schip (opm: gaffelschip) de VROUW MAGDALENA, kapt. M. van der Putten, van Newcastle met steenkolen naar Amsterdam. Van de equipage is een matroos en de dochter van de kapitein in een boot aan strand gedreven en gered, doch de overige, bestaande uit de kapitein, stuurman en een matroos, zijn daarbij verdronken. Schip en lading zullen geheel weg zijn.

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Matthijs Putte werd geboren te Tergoes c. 1775005.

 

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

M.van der Putte was met vlagnummer R13 in de periode 1819 t/m 1836 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege “Maatschappij tot Nut der Zeevaart”.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de “Ingekomen Berigten” gevoegd achter het verslag over 1820 (Gemeentearchief van Rotterdam, J/126) staat: “De Leden No.13 (i.c. M. v/d Putte) en 19 (i.c. C. Vermys) hebben achtervolgens ter kennis gebragt, dat er een nieuw staande vuur op het hoofd der haven van Duinkerken was geplaatst”058.

In het Jaarverslag over 1833 van het College  staat dat kapitein nr. 13 een schadevergoeding heeft gekregen bij het verlies van zijn schip zijnde f 75,-058.

In het Jaarverslag 1836 van het College staat dat kapitein M. van Putten (sic) in 1836 ´zijn lidmaatschap (heeft) laten te niet gaan.”058.

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt M. v/d Putte als gezagvoerder gedurende:

*    1834 t/m 1839 van de pleit “Vrouw Magdalena”,gebouwd in 1821, bouwlocatie niet vermeld, 72 ton o.m., varend voor J.J.Claus te Rotterdam. Het schip is in 1839 verongelukt op de Haaks. Twee man gered.

Ik ben er niet zeker van dat deze vermelding bij Matthijs van der Putte hoort.

 

Overige bijzonderheden

Op 30 juli 1839 is op de westkant van Texel vergaan de pleit “”Vrouw Magdalena” onder kapitein M. van der Putten, op weg van Newcastle naar Amsterdam, geladen met steenkolen. Alleen de dochter van de kapitein en de kok werden gered.082

Bremer094 vermeldt de stranding van de pleit “Vr. Magdalena” op 30 juli 1839 op de Noorderhaaks, geladen met steenkool onder gezag van M. van der Putten.

 

Rotterdamsche Courant 30 december 1813114

Advertentie. Uit de hand te koop het Tjalkschip de GOEDE HOOP, laatst gevoerd door kaptein Matthys van Putten, lang over Steven 72 voeten, wyd op den buitenkant van het berghout 15-1/2 voeten, hol op zyn uitwatering 6 voeten, alle Amsterdamsche maat; met al deszelfs Rondhout, Opstaande en Loopende Wand, Ankers, Touwen, Zeilen en verdere Toebehooren, leggende in de Leuvehaven, oostzyde; te bevragen by den makelaar Fredrik van Dam te Rotterdam.

 

Rotterdamsche Courant 18 maart 1819114

Te Rotterdam in lading liggend naar:   

Duinkerken, het schip de VROUW ELIZABETH, kapt. Matthijs van der Putte, om ten spoedigste te vertrekken. …

 

Rotterdamsche Courant 06 maart 1821114

Rotterdam, 5 maart. Te Duinkerken is den 28 februari gearriveerd het beurtschip de VROUW ELIZABETH, kapt. M. van der Putte, van Rotterdam.

 

Rotterdamsche Courant 26 april 1821114

Te Rotterdam in lading liggende schepen naar:

In de Beurten naar:

….Duinkerken: het beurtschip de VROUW ELISABETH, kapt. M. van der Putte.

                Adres bij de Commissaris N.J. Kelk en de Wed. Beijerman, Posthoornsteeg B. 144

 

Rotterdamsche Courant 09 augustus 1821114

Rotterdam, 8 augustus. Men meldt van Vlissingen van den 4 augustus:

Sedert den 30 juli zijn, voor Antwerpen bestemd, alhier ter rede binnengekomen ….

…..en van Antwerpen de Schelde afgekomen en naar zee gezeild BARONESSE VAN DE CAPPELLE (opm: BARONESSE VAN DER CAPELLEN), J.F. Cambernow, naar Batavia; de MARIA, J. Sikkes, naar Leith; de MARIA, J.C. Kroon, naar de Marennes; de YARE, W. Aikin, naar Yarmouth; RICHMOND, J. Reijnegom, naar Bordeaux; de TWEE GEBROEDERS, H.J. Bruins, naar Leith; DIEVERDINA, P. Meintz, naar Alberbrothock; de MARIE FRANÇOISE, J. de Sorgher, naar Leith; HENRIETTE CATHARINE, O.H. Houman, naar Kopenhagen; de JUFVROUW AKKE, E. Jelten, naar … ; de MARIA, J. Andersen, naar Havana; de MORGENSTAR, J. VEER, naar Liverpool; de UNION, W. Robertson, naar Londen; de WILLEM, W. Kiers, naar Lissabon; de EUGÉNIE, E. Mazens, naar Rio de Janeiro; WILHELMINE CATHARINE, P.B. de Jonge, naar Whitby; de TWEE GEBROEDERS, H.T. Hutt, naar … ; de MARIA, J. Lofgreen, naar Liverpool,

en van onze rede de BELLE ALLIANCE, O.A. Wilman, van Memel (opm: Klaipeda) naar Brussel gedestineerd; de VROUW ELISABETH, M. van der Putte, van Rotterdam naar Duinkerken, en de LIEFDE, S. Koorn, van Amsterdam naar Duinkerken.

 

Rotterdamsche Courant 09 augustus 1821114

Rotterdam, 8 augustus. Te Duinkerken is den 4 dezer van Rotterdam gearriveerd het beurtschip de VROUW ELISABETH, kapt. M. van der Putten.

 

 

Rotterdamsche Courant 09 februari 1822114

Rotterdam, 8 februari. Van Den Briel zeilden den 7 de JONGE JAN, D. Kuijpedo, naar Londonderry, en de VROUW ELIZABETH, M. van Putten, naar Londen.

 

Rotterdamsche Courant 12 februari 1822114

….Den 10 zeilden de GOEDE HOOP, T. de Best, de VROUW ELIZABETH, M. van Putten, en VRIENDSCHAP, F. Plokker, naar Londen; de VROUW ARENTJE, A. de Jong, naar Rouaan; VOLHARDING, C. Bakker, naar Liverpool; de TWEE BROEDERS, J. Surrs, naar Londonderry; LODEWIJK, J.J. Himpson, naar Grijpswold (opm: Greifswald); de VROUW JACOBA, J.J. Renke, naar Dublin; ONDERNEMING, H.P. Klie, naar Boulogne, en CHARLES PATRIX EDUARD (opm: bom CHARLES PATRICK EDUARD), K.G. Ouwehand, naar Calais; de wind ZW, Z. en Z.Z.O.

 

Rotterdamsche Courant 16 april 1822114

Advertentie. Isaac Marinus Josué Valeton, openbaar notaris te Rotterdam, is van mening, op woensdag den 24 april 1822, des namiddags te vier uren, in de Kamer van Notarissen, te Rotterdam, te veilen en aan de hoogstbiedenden of eerstmijnenden te verkopen, met assistentie van Fredrik van Dam, makelaar, te Rotterdam (om contant geld): een extra wel bezeild Gaffelschip, genaamd de VROUW ELIZABETH, laatst gevoerd door kapitein M. van der Putten, liggende in de Wijnhaven, nabij de Posthorensteeg, behoorlijk gemeten en voorzien van een goede inventaris, zo als op de biljetten staat gespecificeerd. (opm: dit schip onderhield een beurtdienst op Duinkerken)

 

 

Datum vanaf: 1834
Kapitein: Putte, Matthijs van der

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten
Akten

ARCHIEF Nat.Archief-Den Haag archiefnummer Rott.3.03.56.65.304 Foto DVD IV - 010 _________________________________________________
Acte van aan-/verkoop
Naam schip: de VROUW ADRIANA,
thans de VROUW MAGDALENA

Plaats en datum acte koop/verkoop, Rotterdam, 14 juli 1834

Soort schip gaffelschip

Bouwwerf / verkoper Andries Sneeuw, schipper te Waspik

Gevoerd door kapt.

Eigenaar / aankoper Jan Isaac Claus, koopman te Rotterdam

Te voeren door kapt.

Groot volgens meetbrief 94 ton

Tuigage en aantal dekken

Afmetingen

Kiellegging

Tewaterlating

Plaats en datum van registratie Rotterdam, 16 juni 1834

Nummer van registratie deel 31, folio 119, recto, vak 4.

Notaris Cornelis Hendricus van der Looy, notaris te Rotterdam

Prijs (bij aan-/verkoop vermeld) NLG. 1.000,-

Bijzonderheden:
Schip ligt bij deze verkoop in juni 1834 in de Scheepmakershaven te Rotterdam.
Andries Sne.id (onleesbaar) had het schip verkregen door koop bij acte, gepasseerd te Dordrecht op 4 juni 1834 voor Mr. Peter Steven Schull, notaris te Dordrecht.




Researcher/datum research ML/130307

Naam VROUW MAGDALENA (de)
Archiefinstelling Nationaal Archief Den Haag
Jaar 1834
Toegang 3.03.56
Inventaris 65