Inloggen
SCHELDE (DE) - ID 10509


Kroniekberichten

Datum 18 januari 1827
Krant MCO - Middelburgsche Courant

Zeetijdingen - Vlissingen, 17 januari. Laatstleden zondag hadden wij ook alhier een zware storm uit het westen, met hooggaande zee, zo dat Zr.Ms. schip DE SCHELDE, (opm: zie correctie in MCO 200127) hetwelk voor deze stad ter rede lag, met het opkomen van de vloed zo sterk geslingerd werd, dat men in de namiddag genoodzaakt werd het touw te kappen, om veiliger rede te zoeken; doch nadat kort daarop het anker bij Neuzen was in de grond gevallen, werd het schip, door het aanhouden van de storm, van hetzelve afgeslagen en op de Suikerplaat geworpen, alwaar hetzelve steeds, meer dan half vol water, is zittende.
Diezelfde namiddag is ook de Franse brik L‘ALCIDE, gevoerd door kapitein Charlot, een weinig meer beoosten deze stad dan het vorengemelde schip ter rede liggende, van zijn ankers geslagen en tot aan het verbrande hoofd gedreven, zijnde aldaar aan de grond gezet. Wijl er nog alleen een werp aan boord was, en nadien het schip door de felle storm zodanig werd overgezet, dat men vreesde het niet te kunnen behouden, kapte men aldaar de fokkemast ; de brik hierop in de avond, door de opkomende zware vloed, weer vlot geworden zijnde, is van daar door de sterke wind tegen de berm van Welzingen geslagen, en vervolgens daarover heen tot bij het Nieuwland gedreven, alwaar dezelve door het hulpvaartuig van het loodswezen te Vlissingen is gevonden, en hetwelk, door het aanbrengen van een anker en touw, gemelde brik tot hiertoe voor verdere onheilen heeft beveiligd.

Afbeelding
Datum 20 januari 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 18 januari. Het schip DE SCHELDE, kapt. J.B. Neurenberg, van Antwerpen naar Batavia is, volgens brief van de 16edezer, na de 14e ter rede van Vlissingen een touw te hebben gekapt, op de Schelde ten anker gekomen, doch een uur gelegen hebbende, door het loslaten der beide ankers tegen een bank gedreven en in de grond gestoten; hetzelve zat circa 5 kwartieruurs (opm: 6¼ km) van Terneuzen onder de Vlaamse wal en had bij hoog tij drie voeten water in de kajuit; men zou trachten zo veel mogelijk van het schip en de lading te bergen.

Afbeelding
Datum 20 januari 1827
Krant MCO - Middelburgsche Courant

Zeetijdingen - Middelburg, 19 januari. Gisteren zijn naar zee gezeild: het fregatschip MIDDELBURG, kapt. F. Jonker, naar Batavia ; DE SARA AGATHA, kapt. M.L. Hofman, naar Suriname, en DE PRINS FREDERIK DER NEDERLANDEN, kapt. D. Jonkman, naar Demerary bestemd.
— In ons vorig No., bij de opgave van het ongeluk, het schip DE SCHELDE overkomen, is hetzelve abusievelijk genoemd Zr.Ms. schip; dit is een fout: dit schip is geen oorlogsschip maar een koopvaarder. Deze misstelling is echter toevallig en zonder enig oogmerk geschied.

Afbeelding
Datum 22 januari 1827
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 18 januari. De gunstige uitzichten, welke men hier gisteren koesterde nopens de mogelijkheid om het schone fregatschip DE SCHELDE te redden, bevestigen zich. Het ophouden van het ruwe weer was een noodzakelijk voorwaarde van behoud en die omstandigheid zich opgedaan hebbende, heeft men met zo veel vrucht kunnen werkzaam zijn, dat het schip, hetwelk men meende vast in het zand te zitten, reeds enige beweging gemaakt en een goede positie genomen heeft. Deze beweeglijkheid geeft de billijkste hoop om het met de lading te redden. In de storm had het deszelfs looze kiel en roer verloren.
De kapitein van het schip, wordt gezegd, in de hachelijke toestand waarin hij zich bevond met evenveel koelbloedigheid als bekwaamheid gemanoeuvreerd te hebben.

Afbeelding
Datum 23 januari 1827
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 17 januari. Laatstleden zondag is het schoon nieuw schip de SCHELDE, hetwelk alhier was aangekomen om troepen, naar de Oost-Indiën bestemd, aan boord te nemen, door de storm tot Ter Neuze gejaagd, alwaar het op strand geraakt is. De loods van hier was reeds aan boord, doch de troepen waren nog niet ingescheept.
Vlissingen, 18 januari. Nadere berichten melden, dat het fregatschip De SCHELDE, hetwelk men meende vast in het zand te zitten, reeds een beweging gemaakt en een goede positie genomen heeft. Men hoopt derhalve de lading te kunnen redden.

Afbeelding
Datum 23 januari 1827
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Verkoop schepen

Antwerpen, 17 januari. Het vrij algemeen verspreid gerucht, als of het bij Neuzen gestrand schip DE SCHELDE geheel en al, met de lading, verloren zou zijn. is verre van gegrond te wezen. Men werkt met ijver aan de lossing van het schip, en was gisteren reeds geslaagd met er een grote menigte koopmansgoederen uit over te nemen. Men heeft voorts hoop om het schip wederom vlot te krijgen, en tot dat einde zijn van hier ook bekwame lieden in dit vak naar Neuzen vertrokken.

Afbeelding
Datum 23 januari 1827
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 18 januari. De gunstige uitzichten, welke men hier gisteren koesterde nopens de mogelijkheid om het schone fregatschip DE SCHELDE te redden, bevestigen zich. Het ophouden van het ruwe weer was een noodzakelijke voorwaarde van behoud, en die omstandigheid zich opgedaan hebbende, heeft men met zoveel vrucht kunnen werkzaam
zijn, dat het schip, hetwelk men meende vast in het zand te zitten, reeds een beweging gemaakt en een goede positie genomen heeft. Deze beweeglijkheid geeft de billijkste hoop om het met de lading te redden. In de storm had het deszelfs loze kiel en roer verloren. De
kapitein van het schip wordt gezegd, in de hachelijke toestand waarin hij zich bevond, met even veel koelbloedigheid als bekwaamheid gemanoeuvreerd te hebben.

MCO 230127
Men heeft berichten uit Duins (opm: The Downs), van den 12 dezer, waarbij gemeld wordt, dat Zr.Ms. schip van linie DE ZEEUW, kapitein Lucas, die dag van daar onder zeil gegaan was en om vier uren van die namiddag Zuid-Voorland (opm: South Foreland) in goede staat was omgezeild, met NW en bijkans N wind, koers zettende in het Kanaal.

Afbeelding
Datum 25 januari 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 23 januari. Aangaande het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg van Antwerpen naar Batavia, wordt in een brief van Antwerpen van den 20 dezer gemeld, dat van hetzelve reeds 6 lichters met goederen, zeilen en tuigage te Antwerpen waren aangekomen; de goederen waren echter ontramponeerd, nat en beschadigd.

Afbeelding
Datum 26 januari 1827
Krant AC - Amsterdamsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 22 januari. De Brusselse couranten hebben aangekondigd, dat het fregatschip DE SCHELDE reeds gered en in vlot water gebracht was. Deze tijding moeten wij tegenspreken. Wij hebben berichten van Terneuzen van gisteren, waarin gezegd wordt, dat men nog altoos ijverig werkzaam was en steeds hoop had om gezegd schip te redden.

Afbeelding
Datum 06 maart 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 7 maart. Het fregat DE SCHELDE, voor welks behoud men zolang beducht geweest is, is eindelijk vlot geraakt, en naar Terneuzen gebracht, waar men het in zo ver wil voorzien, dat het doormiddel van een stoomvaartuig veilig naar Antwerpen kan gesleept worden, om er de nodige reparaties te ondergaan.

Afbeelding
Datum 03 april 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 2 april. Van Neuzen meldt men, dat den 26 maart het schip DE SCHELDE, van daar naar Antwerpen onder zeil gegaan en des avonds behoorlijk voor Ooltjeskerk ten anker gekomen is, om bij het opkomend tij zijn reis te vervolgen.

Afbeelding
Datum 03 april 1827
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Antwerpen, 30 maart. Het schip de SCHELDE, den 26 dezer van ter Neuzen vertrokken, is des avonds van den dag voor Hoedekenskerke, en verder achtervolgelijk gisteren tot voor Lilloo ten anker gekomen, van waar het nog heden in onze haven gewacht wordt.

Afbeelding
Datum 05 april 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Strandingen, verongelukking en vermissing

Amsterdam, 3 april. Het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, van Antwerpen naar Batavia, op de Schelde gestrand, is den 30 maart zonder hulp van stoomboot of lichters, drijvende met kleinzeil voor de vloed op, te Antwerpen terug en de volgende dag aldaar in het grote dok gekomen.

Afbeelding
Datum 07 april 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 5 april. Het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, naar Batavia gedestineerd en te Antwerpen teruggekomen, zou, volgens brief van Antwerpen van den 3 dezer, door een daartoe benoemd wordende commissie geïnspecteerd worden.

Afbeelding
Datum 12 april 1827
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 11 april. De 9e, des namiddags, zeilde van Hellevoetsluis MAAS, kapt. J. Blake.
De 10e des nachts arriveerde te Den Briel DE VROUW AUKE, kapt. H.K. Wolkammer, van Embden.
De 10e, des morgens, zeilden DE EENDRAGT, kapt. S.C. de Groot, naar Fiert of Fort (opm: Firth of Forth); de VEENSTROOM, kapt. A.C. Hoveling (opm: kof, kapt. S.E. Hoveling), naar Sheerness.
De 11e, des morgens, arriveerde DE TWEE GEBROEDERS, kapt. J.E. Scherpbier, van Riga, als bijlegger naar Antwerpen.
De 11e, des morgens, zeilden van Brielle, DE HERSTELLING, kapt. B.P. de Jong, naar Riga; DE ANNE, kapt. A.C. Uil (opm: kof VROUW ANNA, kapt. Hendrik Caspers Uil), naar Noorwegen; DE VROUW IKINA, kapt. C.J. Postema, DE NOORDSTAR, kapt. E.G. Boekhout en DE AMASIS, kapt. F.E. Visser, naar Liverpool; DE JONGE PIETER, kapt. J. Hardison, DE JONGE GERRIT, kapt. L. Hus, naar Londen; DE VROUW HENDRIKA, kapt. F.P. Kramer, naar Hull; DE ZEEMEEUW, kapt. D. Noordhoek, naar Bordeaux en DE VROUW ANNA, kapt. G. Don, naar Bergen.
De 6e dezer is van Vlissingen naar zee gezeild het schip DIANA, kapt. F. Meulenbroeck, naar Batavia, met de troepen, welke met het schip DE SCHELDE derwaarts zouden zijn vertrokken. Nog is van daar vertrokken DE CATHARINA, kapt. A. Hansen, naar Stockholm.

Afbeelding
Datum 17 april 1827
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 9 april. De 6e is van hier naar zee gezeild het schip DIANA, kapt. F. Meulenbroek, naar Batavia met de troepen, welke met het schip de SCHELDE derwaarts zouden zijn vertrokken. Laatstgemeld schip is de 2e dezer in het grote dok van Antwerpen gebracht.

Afbeelding
Datum 08 januari 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 7 januari. De 6e, des morgens, zeilden van Helvoetsluis FORTUNA, kapt. J. Scholborg, naar Yarmouth; L’ISIS, kapt. J. Morel, naar Havre-de-Grace en de VROUW MARGARETHA, kapt. A. de Zeeuw, naar Lissabon.
Nog zeilden DE FLORA, kapt. C. Klok; DE HOOP, kapt. W. van Beelen, naar Dieppe; DE TWEE GEBROEDERS, kapt. L. Maasdijk, naar Rouaan; THEODOOR HENDRIK, kapt. J. Seebeck en DE HOWA, kapt. J.G. Reipners, naar St. Ubes; COENRAAD HENDRIK, kapt. D.M. Noordhoek, naar Bordeaux en DE EENDRAGT, kapt. J. Dillewijns, naar Poole.
De 6e, des namiddags, zeilden van Helvoetsluis Zr.Ms. korvet van oorlog MEDUSA, kapt. uitenant Courier dit Dubicart; de schepen COLUMBUS, kapt. J. de Gorter, naar Suriname; CONCORDIA, kapt. H. Bos en VIJF GEZUSTERS (opm: fregat DRIE GEZUSTERS), kapt. J.J. Bonn, naar Batavia; zijnde het laatstgemelde, des avonds ten acht ure van dien dag, tegen het Goerese strand geraakt, doch des nachts door behulp van ijssloepen weder afgebracht en in vlot water gekomen; volgens nadere berichten zou hetzelve echter door de gaande vloed weder op strand geraakt zijn (opm: zie RC 100128 en 120128).
De 6e, des avonds, arriveerde te Brielle DE FORTUNA, kapt. T. Holm, van Villanova; de 7e, des morgens, zeilden DE CAROLINA, kapt. G.H. Westerborg, naar St. Michel en CLASINA EN DIRKJE, kapt C. Schilperoord, naar St. Ubes.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE AREND, kapt. H. Elbring en de LEEUW, kapt. S. Verbrugge, naar Londen; HEINRICH, kapt. J.C. Kraaft, naar de Oostzee en DE JOSEPH, kapt. J.H. Arends, naar Portsmouth; L’AVONTURE, kapt. J.Z. Visser en SIBLE EN PIETER, kapt. C. van Soolingen, naar de Havannah; VITALU, kapt. C.A. de Vos, naar Charlestown; L’INTRÉPIDE, kapt. J.C. Kleinod, naar Lissabon; LE PERSEVERANT, kapt. J. Metaijer, naar Havre-de-Grace; LE GUILLAUME, kapt. W. de Ruijter, naar Maijo; DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, naar Batavia; ST. MICHEL (opm: schoener), kapt. J. Roefot, naar Cuba; LE JEUNE NORBERT, kapt. L.C. Domburg, naar Monte-Video; NEPTUNES, kapt. P. Petijt en WILLIAM, kapt. J. Geffrie, naar Rio-Janeiro; DE VEREENIGING, kapt. H. de Haas, naar Cette; MERKURIUS, kapt. R. Folkerts, naar St. Maijo; DE VENUS, kapt. R. Doreij naar Guernsey; DE JONGE HENDRIK, kapt. J.J. Stijntjes, naar Marseille; THETIS, kapt. J. Schloer, naar de Middellandse Zee; DE MEELZAK, kapt. J.H. Witteveen, naar….(opm: Marennes); L’HIRONDELLE (opm: schoener), kapt. J. Willaert, naar Bilbao.
(opm: de INTRÉPIDE was op 12 december 1827 ook al naar zee gezeild, zie RC 131227; waarom de schoener was teruggekeerd is onbekend, maar misschien ligt hier wel de oorzaak waarom het schip na aankomst te Lissabon aldaar werd verkocht)
Te Antwerpen is gearriveerd MARIA MATHILDA, kapt. Van der Hoeven, van Rio-Janeiro.

Afbeelding
Datum 08 mei 1828
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 6 mei. Heden is alhier aangekomen het schip SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, met een passagier en Zr.Ms. troepen van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 02 oktober 1828
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Te Antwerpen zijn gearriveerd PAULINA, kapt. Joossens en VROUW HELENA, kapt. F.J. de Winter, van Liverpool; FREDERIKA, kapt. Kerkhoven, van Marennes; SCHELDE, kapt. Neurenberg, van Batavia; HULL PACKET, kapt. Lange, van Hull.

Afbeelding
Datum 26 maart 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 25 maart. De 23e dezer, des namiddags, zeilden van Hellevoetsluis DE VROUW ANNA, kapt. A.K. Wijkmeijer, naar …….
De 23e dezer, des avonds, zeilden DE HERSTELLING, kapt. H.A. Karsijns, naar Londen; DE VROUW MARGARETHA, kapt. A. de Zeeuw, naar Gibraltar; AGATHA, kapt. Potjewijd, naar Newcastle en JAN EN JACOBUS, kapt. J.S. Okkes naar Hull.
De 24e dezer, des morgens, zeilden van Maassluis KLAZINA MARGARETHA, kapt. J.R. Schippers, naar Hull en HARMONIE, kapt. A. Hubert, naar Dieppe.
De 24e dezer, des namiddags, arriveerden te Hellevoetsluis HELENA CHRISTINA, kapt. B.J. Martens, van Batavia en zeilden ROTTERDAM PAKKET, kapt. W. Law, naar Aberdeen en DE TREKVOGEL, kapt. H.T. de Jong, naar Marennes.
De 12e november is te Batavia aangekomen en de 19e dito van daar naar Samarang en Soerabaya vertrokken het Nederlandse schip VASCO DA GAMA, gevoerd door kapt. Th. Versluys, van Antwerpen met troepen.
Van Vlissingen is naar zee gezeild DE ONVERWACHTE, kapt. C. van der Kolff, naar Liverpool.
Van Antwerpen zijn de Schelde afgekomen en naar zee gezeild DE SCHELDE, kapt. J. Neurenberg, naar Batavia met troepen; DE COMMERCIE, kapt. J.H. Duriez, DE LEEUW, kapt. J. Verbrugge en de AREND, kapt. J.A. Bunnemeyer, naar Londen; DE VROUW ANNA, kapt. H.J. Korter en DE HARMINA, kapt. H.H. Hazewinkel, naar Leith.
Te Antwerpen zijn gearriveerd THERESIA, kapt. Besseling, van Marennes, VROUW JACOBA, kapt. Ring en TWEE GEBROEDERS, kapt. Maesdyk, van Le Havre; JASPERDINA, kapt, Kleindijk, van Dieppe; KINDERDIJK, kapt. Lupke, van Liverpool.

Afbeelding
Datum 30 juni 1829
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

De 26 juni is te Batavia gearriveerd het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, met Zr.Ms. troepen, de 19 maart van Antwerpen vertrokken.

Afbeelding
Datum 27 oktober 1829
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 26 oktober. Uittreksel uit de Lloydslijst van 23 oktober: te Batavia is gearriveerd SCHELDE, kapt. Neuremburg, van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 19 januari 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Amsterdam, 17 januari. Volgens rapport van een met het schip ZEEMANS HOOP, kapt. P. Kraay, van Batavia vertrokken, te Douvres aan de wal gezet en van daar te Amsterdam aangekomen passagier, waren vóór zijn vertrek van Batavia, aldaar gearriveerd de schepen DE NEDERLANDER, kapt. A.J. Struyk; HENRIETTE & HENRI, kapt. F.J. Vlieger; CORNELIA SARA, kapt. D. Leeuwrik Wz.; ABEL TASMAN, kapt. D.F. Baas en OLIVIER VAN NOORD, kapt. J. Duyff; alsmede de 18e dito het schip DE GEZUSTERS, kapt. J. Ingerman en de dag van zijn vertrek het schip MERCURIUS, kapt. J.A. Engels, alle zeven van Amsterdam. Voorts was het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, twee dagen voor hem van Batavia naar Antwerpen vertrokken en zou binnen weinige dagen gevolgd worden door het schip DE VROUW HENDRINA, kapt. A. van den Abeele, naar Amsterdam.
Het schip DE EENSGEZINDHEID, kapt. P.T. Kuyper, van Marseille naar Antwerpen, is de 14e dezer door een verkeerde opgave abusief gemeld als te Vlissingen binnengekomen. Volgens later ingekomen bericht van Vlissinger-loodsen zou het te Ostende voor de wal zijn.

Afbeelding
Datum 23 januari 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 21 januari. Het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, van Batavia naar Antwerpen, is, volgens rapport van kapt. P. Kraay, van Batavia, laatst van St. Helena, in Texel aangekomen, doch heeft de volgende dag de reis voortgezet; aan boord was alles wel.

Afbeelding
Datum 26 januari 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Uittreksel van Lloyds van 9 januari: ter hoogte van Plymouth is gearriveerd SCHELDE, kapt. Neurenburger, van Batavia, zijnde de 18e september gezeild.

Afbeelding
Datum 28 januari 1830
Krant RC - Rotterdamsche Courant

Amsterdam 26 januari. Het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, van Batavia naar Antwerpen, is de 20e dezer te Cowes binnengelopen.
Het schip DE KOCK, kapt. J. Joosens, van Batavia naar Antwerpen, is de 19e dezer te Plymouth binnengelopen.

Afbeelding
Datum 26 oktober 1830
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Batavia, 24 oktober. Heden arriveerde alhier het schip SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, de 26e juli vertrokken van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 05 maart 1831
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 4 maart. Den 3 oktober is de Straat Sunda door gezeild het schip BELLONA, kapt. R. Rulofs, en de volgende dag te Batavia gearriveerd het schip DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, beide van Antwerpen, alsmede het schip SOPHIA, kapt. H. Spliedt van Hamburg.

Afbeelding
Datum 14 april 1831
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 12 april. Sedert eergisteren zijn alhier ter rede gearriveerd:
DE VIER GEBROEDERS, kapt. H.G. Prins, van Duinkerken naar Rotterdam bestemd, met linnen en zaad; DE SCHELDE, kapt. C. Neurenberg, van Batavia, met koffie en suiker; ARGENTINI, kapt. F.V. Stella, van Genua, met tarwe; BELLONA, kapt. H. Rolufs, van Batavia, met koffie en suiker; deze drie op order; THE GOOD INTENT, kapt. R. Cook, van Londen, met suiker en koffie; DE VROUW HILKE, kapt. G. Wijckman, van Bordeaux, met stukgoederen; THE UNION, kapt. J. Bant, met stukgoederen en MARY ANN, kapt. J. Taylor, met huiden, beide van Liverpool en alle vier naar Antwerpen gedestineerd.
Den 10 dezer en heden zijn van onze rede naar zee gezeild:
CONCORDIA, kapt. W.F. Bonjer, van Vlissingen naar de Oostzee, met ballast; THE FENDOR, kapt. J. Frost, naar Londen, met stukgoederen; en THE LIVERPOOL, kapt. S. Bridges, naar Hull, met vlas; beide van Antwerpen.

Afbeelding
Datum 17 november 1832
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 16 november. Men heeft hier reeds van verscheiden, aan deze stad behorende schepen, het treurige bericht ontvangen van derzelver aanhouding of opbrenging in vijandelijke havens. Onder de door de Engelsen opgebrachte schepen telt men ook het fregatschip de SCHELDE, de heren Serruys & Co. te Antwerpen, maar onder Nederlandse vlag van Batavia komende.

Afbeelding
Datum 20 november 1832
Krant MCO - Middelburgsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Vlissingen, 19 november. Het schoon gebouwde koopvaardijschip de SCHELDE, hetwelk de Antwerpse Phare heeft gemeld, dat door het hulp-eskader der Belgische dapperheid in de terugkomst van Batavia was genomen, legt wel en goed bewaard in ons dok, en zulks sedert een geruime tijd, zonder hetzelve verlaten te hebben. Dit waarlijk schone vaartuig behoort aan het handelshuis Serruys & Comp. van Antwerpen, en wordt gevoerd door een oprechte Hollandse kapitein, genaamd Dirk Steur: dit tot naricht van de leugenachtige Phare.

Afbeelding
Datum 22 november 1833
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Amsterdam, 19 november. Particuliere correspondentie uit de Provincie Zeeland van de 17e dezer. De fraai gebouwde koopvaardijschepen BELLONA en de SCHELDE, toebehorende aan de Belgische handelhuizen De Bal en Serruys, en welke sedert de onlusten in het dok te Vlissingen liggen, zullen eerstdaags hetzelve verlaten en onder Nederlandse vlag gaan varen. 
(opm: van de in Antwerpen gebouwde fregatten BELLONA, bouwjaar 1830, eigenaars Gebr. De Bal, Oostende, later Rotterdam, en SCHELDE, bouwjaar 1826, eigenaars firma Jacques Serruys & Co, Antwerpen, later Rotterdam, werden bij KB van 30 oktober 1830 de Nederlandse zeebrieven ingetrokken; de BELLONA kwam 31.10.1833 weer onder Nederlandse vlag; op 22.03.1834 kreeg de SCHELDE alsnog weer een Nederlandse zeebrief, zoals Serruys op die dag ook de galjoot [galjas] JULIANA en de brik AVENTURE omvlagde; zie ook RC 231133)

Afbeelding
Datum 23 november 1833
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 22 november. De koopvaardijschepen de BELLONA, kapt. R. Rolufs en de SCHELDE, kapt. Steur, beide aan Belgische handelshuizen behorende en welke, sedert de opstand der zuidelijke provinciën, te Vlissingen in het dok lagen, zullen het binnen kort verlaten, om, door de verplaatsing hunner kantoren naar Holland, onder Hollandse vlag te gaan varen.
(opm: van de in Antwerpen gebouwde fregatten BELLONA, bouwjaar 1830, eigenaars Gebr. De Bal, Oostende, later Rotterdam, en SCHELDE, bouwjaar 1826, eigenaars firma Jacques Serruys & Co, Antwerpen, later Rotterdam, waren bij KB van 30 oktober 1830 de Nederlandse zeebrieven ingetrokken; de BELLONA kwam 31.10.1833 weer onder Nederlandse vlag; op 22.03.1834 kreeg de SCHELDE alsnog weer een Nederlandse zeebrief, zoals Serruys op die dag ook de galjas JULIANA en de brik AVENTURE omvlagde; zie ook RC 231133)

Afbeelding
Datum 08 maart 1834
Krant DC - Dordtsche Courant

Het Journal d’Anvers geeft als gerucht op, dat de handelsvaartuigen KOOPHANDEL en SCHELDE, die, sedert hun komst van Batavia voor rekening der Nederlandsche Handel-Maatschappij zich te Vlissingen bevonden, van daar naar Amsterdam zouden vertrekken, wijl de eigenaar van het Hollandse gouvernement vergunning bekomen had om met zijn schepen onder Hollandse vlag te varen, onder de mits, naar het Journal meldt, dat de eigenaar zich in Holland kwam vestigen en ook zijn overige schepen derwaarts kwamen.

Afbeelding
Datum 11 maart 1834
Krant AH - Algemeen Handelsblad
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Provincie Zeeland, 7 maart. De handelschepen DE SCHELDE en DE KOOPHANDEL, kapt. Steur en Neurenberg, beide aan de Belgische handelhuizen toebehorende, welker kantoren, mits zich in Holland vestigende, onlangs verlof hebbende bekomen, om onder Nederlandse vlag te mogen varen, zijn heden uit het dok ter rede der stad Vlissingen gehaald, ten einde door de stoomboot HERCULES binnendoor naar Rotterdam te worden gesleept, ter welker plaatse hun bevrachting voor Java zal geschieden, terwijl de handelsvaartuigen SCHIMMELPENNINCK en DE PHÉNOMENE, insgelijks op voorschrevene wijze onder Nederlandse vlag mogende varen, waarschijnlijk in de haven dier stad zullen worden uitgerust.

Afbeelding
Datum 13 maart 1834
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 12 maart. De 8e dezer is van de rede van Vlissingen naar Rotterdam vertrokken het koopvaardijschip DE KOOPHANDEL, gesleept wordende door de stoomboot HERKULES. Even boven het Sloescheveer, bij de Zuidkraaijert, is het aan de grond geraakt, waarschijnlijk door de sterke wind, doch de volgende namiddag met hoog water weer losgekomen en heeft de reis voortgezet, hebbende bij dit ongeval hoegenaamd geen schade bekomen. De SCHELDE zal mede spoedig derwaarts vertrekken.

Afbeelding
Datum 13 maart 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 12 maart. Uit Zeeland wordt gemeld, dat de aan de Nederlandsche Stoomboot-Maatschappij behorende stoomboot de HERCULES ter rede van Vlissingen gewacht werd, om de voormalige Belgische, nu, door het overplaatsen van het Antwerpse handelhuis naar Holland, Hollandse koopvaardijschepen de SCHELDE en de KOOPHANDEL, welke sedert de Belgische opstand te Vlissingen in het dok lagen, naar Rotterdam te slepen, waar dezelve voor Oost-Indië zullen worden bevracht.
’s Lands oorlogsschepen liggen nog allen in het dok te Vlissingen, doch zullen hetzelve spoedig verlaten. Ook zullen, naar men verneemt, de rijksschepen, die voor het doen ener reis naar de Oost bestemd zijn, spoedig hun destinatie ontvangen.

Afbeelding
Datum 18 maart 1834
Krant DC - Dordtsche Courant

De stoomboot HERCULES is ter rede van Vlissingen terug gekomen, en heeft daar ook het koopvaardijschip de SCHELDE afgehaald, om hetzelve naar Rotterdam op te slepen.

Afbeelding
Datum 12 april 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Dordrecht, 11 april. Van de 46 Belgische koopvaardijschepen, die, vanaf de uitbarsting der Belgische revolutie tot op heden, de stad Antwerpen voorgoed hebben verlaten, en thans de Nederlandse vlag voeren, varen deze 14 naar Amsterdam:
de FELICITAS, de DILIGENCE, de ROSALIE, de SURINAME, de EUGENIE, de MATHILDE, de AUGUSTIN, de JOSEPH, de PRESIDENT SCHIMMELPENNINCK, de DIANA, de GRAAF BAILLET, de NATALIE, de JONGE PIETER, de STAD BRUGGE.
En de navolgende 32 naar Rotterdam: de INDIAAN, de JAVA, de PRINS VAN ORANJE, de DE COCK, de ELISA, de VASCO DA GAMA, de EMANUEL, de BATAVIER, de ERASMUS, de MARIA, de MARGARETHA, de MALEYR, de BATAVIER, de PRINS FREDERIK, de MARIA THERESIA, de ANNA HELENA, de STAD ’s-GRAVENHAGE, de GENERAAL CHASSÉ, de SUMATRA, de BELLONA, de ANJER, de RIBBLE, de KOOPHANDEL, de SCHELDE, de APOLLO, de AVENTURE, de JULIANA, de VIJF GEBROEDERS, de PHENOMENE, de MACASSAR, de VAN DER WERVE, de ORTELIUS.

Afbeelding
Datum 03 juni 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 30 mei. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: HELENA, kapt. P. Permien, van Pernau, en CATHARINA MARIA, kapt. H.C. Bulow, van Memel. Heden morgen arriveerde uit zee: CONCORDIA, kapt. F.H. Eddes, van St. Ubes. De wind N.N.W.
Brielle, 30 mei. Heden morgen arriveerden uit zee: BARNOLD VROUW HENDRIKA, kapt. O.T. de Haan, en KLEINE DAVID, kapt. J.U. Jansen, beiden van Emden, en FLORA, kapt. N.H. Ollisen, van Hamburg. Kapt. Pronk is naar Vlaardingen opgezeild. De wind N.
1 juni. Heden morgen arriveerde uit zee: GRAAF CANKRIN, kapt. H. Blad, van Duinkerken. De wind N.W.
Hellevoetsluis, 2 juni. Gisteren namiddag zeilde naar zee: HELENA, kapt. D.J. Greven, naar Nerva. Heden morgen zeilden naar zee: Zr. Ms. fregat ROTTERDAM, kapt. luit. Koops, en Zr. Ms. stoomboot SURINAME, kapt. luit. Van Frank, beiden naar Texel; de JONGE HENDRIKA, kapt. T. Rietmeijer, naar Odessa; DOURO, kapt. H. de Haas, naar Livorno; CHRISTINA CORNELIA, kapt. D.J. Mik, naar Noorwegen; SUSANNA HELENA, kapt. J.A. Rieke, naar Duinkerken; EUROPA, kapt. P. Niemann, naar de Oostzee; IRIS, kapt. H.N. Hagberg, naar Stockholm; SCHELDE, kapt. D. Steur, en WILLEM, kapt. A. Plug, beiden naar Batavia; MAAS, kapt. J. Blake, naar London.
Den 3 dito. De schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen, behalve D. Steur, welke weder teruggekomen is en ten anker ligt. Heden morgen arriveerde uit zee: ENGELINA, kapt. R.H. Bok, van Liverpool. De wind Z.W.
Brielle, 2 juni. Heden morgen zeilden naar zee: CHRISTINA, kapt. D.C. Bartels; CATHARINA CAROLINA, kapt. J.J. Schul, GEORG PHILIPP, kapt. T.C. Rentz; FLORA, kapt. J.D. Meincke, CATHARINA, kapt. H. Heeren, MARGARETHA JOHANNA, kapt. J.C. Walles, en MAGDALENA, kapt. H. Maass, allen naar de Oostzee; VROUW TETINA, kapt. H. Gerdes, HERMANUS, kapt. H. van Veen, en GEZINA, kapt. A.K. Bekkering, allen op avontuur; JOHANNA GEZINA (opm: JOHANNA GEZIENA, ook JOHANNA GESINA), kapt. P.G. Schuur, en ANNA MARGARETHA, kapt. H. Niemann, beiden naar Arendsburg; BELVEDERE, kapt. T. Voss, CATHARINA MARGARETHA, kapt. P. Dade, en MARGRITA, kapt. H.J. Veen, allen naar Nerva; VERWACHTING, kapt. J.E Bloem, en AURORA, kapt. R.E. Betten, beiden naar Emden; MARIA, kapt. H.J. Verlaat, en VROUW CHRISTINA, kapt. H.H. Buss, beiden naar Leer; VROUW HELENA, kapt. T.O. Femmen, naar Carolinersiel; FORTUNA, kapt. D. Julius, naar Christiaansand; SPECULANT, kapt. C.F. Horn, naar Greifswald; MARIA DOROTHEA, kapt. J.F. Schultz, naar Elseneur; ELLEN CATHARINA, kapt. H.A. Baijer, naar Bandholm; SOLIDE, kapt. C.A. Wilhelmsen, naar Noorwegen; INDUSTRIE, kapt. P. van Duivenboden, naar Liverpool; UNTERNEHMUNG, kapt. H. Jongebloed, naar Petersburg, en ELIZABETH, kapt. B.J. Borchers, naar Hanumersiel; en arriveerde uit zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop. De wind Z.Z.O. stil.
Den 3 dito. De schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: VROUW HELENA, kapt. A.J. Pechiler, en VROUW DOROTHEA, kapt. G.R. Eekhoff, beiden van Leer, en ACTIF, kapt. A.H. de Vries, van Neuharlingersiel. Heden zeilde naar zee: BATAVIER, kapt. D. Dunlop, naar London; nog zeilde naar zee: de HOOP, kapt. D. Guit, naar St. Petersburg; en arriveerde uit zee: GUTE HOFFNUNG, kapt. D. Jansen, van Duinkerken. De wind Z.W.
Maassluis, 2 juni. Gisteren na posttijd zeilden naar zee: ELISABETH, kapt. H. Pothoff, naar Lissabon; VROUW HELENA, kapt. H.H. Kramer, naar Koningsbergen; GEZINA, kapt. L.G. Buss, op avontuur. Heden morgen zeilden naar zee: IKINA WILHELMINA, kapt. J.H. Zant, naar Dantzig; DEBORA, kapt. H. Gerlofs, op avontuur. De wind Z.W.
Den 3 dito. Van de morgen zeilde naar zee: VROUW PETINA, kapt. K.D. Mulder, naar Hamburg; Dezelve is met de schepen gisteren gemeld wel in zee gekomen.

Afbeelding
Datum 10 juni 1834
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Hellevoetsluis, 6 juni. Heden morgen zeilden naar zee: EENDRACHT, kapt. C. van Gelderen, Jr., naar Gibraltar; de TWEE BROEDERS, kapt. J.G. Visser, naar Marseille; ANNA MARIA, kapt. T. Cornelissen, naar St. Ubes; GRAAF CANKRIN, kapt. H. Blad, naar Duinkerken. De wind N.
Den 7 dito. De schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen, nog zeilde naar zee: ALKMAAR, kapt. J. Heath, naar London; en arriveerden uit zee: ANTONIJ, kapt. B. v.d. Tak, van Batavia; STAD NORDEN, kapt. J.J. Cornelus, van Bordeaux; B. HAITZEMA VIËTOR, kapt. J.H. van Wijk; EARL TALBOT, kapt. F. Armstrong, beiden van Sunderland. Van de morgen zeilde naar zee: EENSGEZINDHEID, kapt. P.F. Kuyper, naar Archangel; nog zeilden naar zee: DE SCHELDE, kapt. D. Steur, en DRIE MARIA’S, kapt. J. Glazener, beiden naar Batavia. De wind N.O.
Den 8 dito. Gisteren namiddag zeilden in zee: JACOB CORNELIUS, kapt. B.H. Schuring, naar Sunderland. Van de morgen arriveerde uit zee: Zr.Ms. stoomboot SURINAME, kapt.luit. Franck; en zeilde naar zee: MADURA, kapt. B.C. ten Ham, naar Batavia; DE HOOP, kapt. J. Teunis (opm: kapt. Lourens Teunis Kerkstra), naar Suriname. De wind N.O.
Brielle, 6 juni. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ADMIRAAL WINDHAM, kapt. P. le Page, van Guernsey. Heden morgen zeilde naar zee: ANNA MARIA, kapt. J.A.. Kramer, naar Lissabon. Kapt. Guijt is door tegenwind uit de Put op de rede gekomen. De wind N.O.
Den 7 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: MENTOR, kapt. J. Krager, van Wismar. Heden zeilde naar zee: HOOP, kapt. D. Guijt, naar Petersburg. De wind N.O.
Den 8 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HENDRIKUS, kapt. H.B. Schippers, van Bordeaux. Heden morgen zeilde naar zee: CATHARINA, kapt. B.H. Nijman, naar Nantes. De wind O.N.O.
Maassluis, 6 juni. Heden morgen zeilde naar zee: JONGE MARGARETHA, kapt. J.K. Wijkmeijer, naar Sunderland; en arriveerden uit zee: de HOOP, kapt. J. Warnaar, en de JONGE ADRIANA, kapt. H. Verschoor, beiden van de Noordzee. De wind N.
Den 7 dito. Van de morgen zeilde in zee: WELVAART, kapt. E.C. Bodiger, op avontuur; en arriveerde uit zee: No. 1 HARINGREEDERIJ, kapt. J.J. van Rossen, van de Noordzee. De wind N.
Den 8 dito. Heden morgen zeilden naar zee: TONGUATA TAFSO (? niet goed leesbaar door stempel), kapt. Masterd, naar Bergen, en JOHANNA HEINRICH, kapt. Saegert, op avontuur. De wind N.O.

Afbeelding
Datum 01 oktober 1834
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 29 september. De 27e dezer is alhier aangekomen het schip DRIE MARIAS, kapt. Jacob Glazener, van Rotterdam vertrokken de 7e juni.
Gisteren is alhier aangekmen het schip SCHELDE, kapt. D. Steur, van Rotterdam vertrokken de 7e juni, en het schip CONCORDIA, kapt. J.H. Backer, met een passagier, van Amsterdam vertrokken de 7e juni.
Heden is alhier aangekomen het schip JAVAAN, kapt. P. Kraaij, met twee passagiers, van Amsterdam vertrokken de 24e juni.

Afbeelding
Datum 08 maart 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 4 maart. Voor Antwerpen bestemd is alhier ter rede gekomen: JOSEPHINE, kapt. C. Zoetelief, van de Marennes, met zout; METEORE, kapt. M. Eeckhoff, van Tunis, moet quarantaine houden.
Ook is alhier ter rede gearriveerd JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Seeuwen, van Rotterdam naar Duinkerken, met stukgoederen.
Van Antwerpen is de Schelde afgekomen en van onze rede naar zee gezeild: die HOFFNUNG, kapt. C.J. Wilters, naar Hamburg, met stukgoederen.
Hellevoetsluis, 4 maart. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: SCHELDE, kapt. D. Steur, van Batavia; JOSIENA WILHELMINA, kapt. J.C. van der Veen, van Bordeaux; KOOPHANDEL, kapt. F. Ponke, van Texel, als bijlegger naar Suriname; VROUW ELIZABETH, kapt. H. den Breems, van Lissabon. De wind Z.W.Z.
Den 5 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ONDERNEMING, kapt. L.J. Gort, van Bordeaux, en JOHANNA DE VRIES, kapt. L.C. de Vries, van Cesa. Kapt. D. Steur rapporteert op 16 november ll. gepraaid te hebben in de Straat Sunda de brik WILLEM, kapt. J.T. Klomp, van Rotterdam, en een schip tonende de Amsterdams nummervlag met no. 21; op 6 december op 26º31’ ZB 53º48’ OL de schoener brik JOHANNES ARNOLDUS, kapt. Kerkhoven van Amsterdam, zijnde op 1 november van Batavia gezeild; op 19 december op 35º8’ ZB 22º25’ OL de bark THEODORA SARA, kapt. Schut, van Amsterdam; dezelve was op 14 november van Batavia gezeild. Op 9 januari vertrokken van St. Helena het schip NICKERIE, kapt. Bunnemeijer, naar Rotterdam, en de barken BERNARDINA CHRISTINA, kapt. De Jager Jager (opm: CHRISTINA BERNARDINA, kapt. C. Jäger), en THEODORA SARA, kapt. Schut, naar Amsterdam; op 3 februari gepraaid op 28º43’ NB 36º55’ WL de schoener kof AMSTERDAM, kapt. Lens, van Bahia, naar Amsterdam, had toen 36 dagen reis, zijnde alles wel aan boord.
Heden morgen arriveerden uit zee: JONGE WILHELMINA, kapt. L. Maasdijk, van Rouen, en EMELIE, kapt. P. Dunk, van Rye. Volgens rapport der zeeloodsen is voor de wal met loodsen aan boord het schip de HOOP VAN ALBLASSERDAM, kapt. M.D. Meijer, van Batavia.
Den 6 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: de HOOP VAN ALBLASSERDAM, kapt. M.D. Meijer, van Batavia; SCHEEPSBOUWLUST, kapt. C. Goedenraad, van Lissabon; en MARIA JOHANNA, kapt. D. van der Valk, van Messina.
Brielle, 4 maart. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: ELISABETH, kapt. H. Pothoff, van Bordeaux, en ANNA MARIA, kapt. J.F. Muys, terug uit zee, als bijlegger.
Den 6 dito. Gisteren namiddag arriveerde uit zee: HOOP EN VERWACHTING, kapt. K.K. de Boer, van London.
Maassluis, 4 maart. Heden morgen zeilde naar zee: DIANA, kapt. F.J. Pauls, naar Hamburg.
Den 6 dito. Heden morgen zeilde naar zee: EENSGEZINDHEID, kapt. P.D. Douwes, naar Larwig.

Afbeelding
Datum 10 mei 1836
Krant DC - Dordtsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Vlissingen, 6 mei. Voor Antwerpen bestemd zijn alhier ter rede gekomen: de DRIE GEBROEDERS, kapt. J. Nommels, van Rüstersiel, en de GOEDE HOOP, kapt. W.C. Dankar, van Carolinensiel, beiden met garst; de VROUW ANNA, kapt. N. Wilkens, van Hamburg, met stukgoederen; ANTINA, kapt. J.R. Lucht, van Hamburg, met houtwaren.
Hellevoetsluis, 6 mei. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: INGEBORG, kapt. A.A. Kruse, van Nijstad; CERUS, kapt. M.F. Bunting, KOOPHANDEL, kapt. C. Sikkes, en SIBELLA GEZIENA, kapt. J.H. Rieke, alle van Emden.
Den 7 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: ANNA, kapt. J. Govers, van Emden; HET ZEEPAARD, kapt. D. Teil, van Cuxhaven; LAETITIA, kapt. H.J. Rottgers, van Libau; ROBERT, kapt. J. Brandt, van Stettin. Heden morgen zeilden naar zee: NEERLANDS KONINGIN, kapt. W. Verloop, en DE SCHELDE, kapt. D. Steur, beiden naar Batavia.
Den 8 dito. Heden morgen zeilden naar zee: WILLEM, kapt. J.F. Klomp, naar Batavia; VROUW MAARTJE, kapt. J. Spanjersberg, naar New York; ANNETTE, kapt. P. Ouwehand, naar Belfast.
Brielle, 6 mei. Gisteren namiddag zeilde naar zee: AGATHA, kapt. R.P. Dik, naar Grangemouth; en arriveerde uit zee: HARMONIE, kapt. G. Middens, van Emden. Heden morgen zeilden naar zee: ATALANTE, kapt. L. Schildwagt, naar St. Ubes, en ZEEMEEUW, kapt. D.M. Noordhoek, naar Lissabon.
Den 7 dito. Gisteren namiddag arriveerden uit zee: de HOOP, kapt. J.L. Jonker, naar Itzehoe; REICHSFRAU, kapt. C.C. Lindenboom, naar Hamburg. Heden zeilde naar zee: JOHANNA CORNELIA, kapt. A. Zeeuwen, naar Duinkerken.
Den 8 dito. Kapt. Middens, welke bij het binnenkomen in de bank vast was geraakt, is heden morgen wederom in vlot water gekomen.
Maassluis, 6 mei. Heden morgen zeilden naar zee: JUFFER YNSKE, kapt. S.T. Kramer, naar Swansea, en ZEELUST, kapt. A. Patijn, naar de Noordzee.
Den 7 dito. Heden morgen zeilde naar zee: MARGARETHA, kapt. G.E. te Velde, naar Dundee; de schepen gisteren gemeld zijn wel in zee gekomen.

Afbeelding
Datum 13 augustus 1836
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 11 augustus. De 9e dezer is alhier aangekomen het Nederlandse schip de SCHELDE, kapt. D. Steur, van Rotterdam vertrokken de 7e mei, en heden is alhier aangekomen het dito schip WALCHEREN, kapt. J.J. Bart, met Zr.Ms. troepen, van Middelburg vertrokken de 1e mei.

Afbeelding
Datum 07 januari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 6 januari. Den 9 september 1836 lagen te Batavia ter rede:
Zr.Ms. brik ORESTES, civiele schoeners HAAI en ANADYOMENE, Nederlandse schepen RESOLUTIE, APOLLO, MARIA, JOEDEL BARIE, MEDORA, BOEROONG, WIJNHANDEL, SCHOON VERBOND, PEKALONGAN, GENERAAL CHASSẾ, HANDEL-MAATSCHAPPIJ, ZAANSTROOM, MERCURIUS, BATAVIA, ORTELIUS en JOHANNA CORNELIA;
brikken ANJER, TARTAR, CHARLOTTA, MACHLAAR, INDRAMAYOE, KIMWAN, WILLEM en CLEMENTINE; barken MERCURIUS, CATHARINA, JAVA, YOUSSERIN, TAN GOANSING, FATAL HAIR en JOHANNA WILHELMINA; schoeners ZOUTMAN, GOANSOEN, CALYPSO, HAPSOEN, ANTING, MARZOEK, OEJOUNG en PADAN (opm: vermoedelijk OEJOUNG PADAN); Engelse oorlogsbrik TIGRES, schepen ENTREPRICE en ELIZA, barken ADDINGHAM en THOMAS HARRISON; Amerikaanse schepen HELLESPONT, DOROTHEA, DUXBURY, LAGODA en CHANDLER PRICE; Zweedse brik SYSTRARNE en Franse brik LA MODESTE.
Den 9 september is van Batavia naar Soerabaya gezeild de Nederlandse bark POLLUX.
Den 31 augustus is te Samarang van Soerabaya gearriveerd het Nederlandse schip LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN.
Te Soerabaya lagen den 30 augustus ter rede Zr.Ms. corvetten AJAX en ZWALUW, stoomschip WILLEM DE EERSTE, brik SIWA, schoeners JANUS en CIRCE; Nederlandse schepen JOHANNA FREDERIKA, MERCURY, SINGAPOERA, JOHANNA, AURORA, MASTORA, EMANUEL en SCHELDE; brikken PATRIOT, TEKSING, ONDERNEMER en ALIE OESOOR; barken ANNA AUGUSTINA, the INGMAN, JOHANNA WILHELMINA en FATAL KARIM; schoeners SRIE BANDAN, IRIS en WINDHOND, pantjallang (opm: een grote soort prauw voor vrachtvervoer) BESI en Engelse schepen MARY ANNE en CANTON.
Den 29 augustus is van Soerabaya over Passarouang en Batavia naar Nederland gezeild het schip WALCHEREN.

Afbeelding
Datum 02 februari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 1 februari. De Javasche Couranten tot den 24 september behelzen o.a: een bericht van Batavia van den 16 september.
De extra Bombaij Courier van den 28 juli jongstleden (opm: 1836) meldt het volgende: Het (opm: Engelse) compagnieschip CLIVE, kapt. Hawkins, is heden ochtend aangekomen, van Suez den 29 juni, en van Mocha (opm: Jemen) den 7 juli, met de pakket (opm: post) van juni van Engeland. Het schijnt dat het stoomschip, hetwelk de pakketten naar Malta heeft gebragt, uit Falmouth is gezeild den 3 juni. De gemeenschap tussen Engeland en Indië (opm: Brits Indië, thans India) is alzo bij deze gelegenheid bewerkstelligd in de voorbeeldeloze korte tijd van 44 dagen.
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brik ORESTES, de Nederlandse schepen ZAANSTROOM, de JOHANNA, NEÊRLANDS KONINGIN, JAVAAN, ATIJE TORACHMAN, FATAL HAIR, DE HOOP VAN ALBLASSERDAM, LOUISA PRINSES DER NEDERLANDEN, PEKALONGAN en FECHDER RACHMAN, brikken TWEE GEZUSTERS, JOEDEL KARIM, PEENGHOEY, de HOOP, PASSEKAN, INGSOEN en CHARLOTTA, barken ALBLAS, FATAL HAIR, POLLUX, FATHOOR RACHMAN en FESSIER, schoeners GRANIM, GOLLEK, GOANKIEN, en JONGE HEINE, Amerikaanse schepen EMILY TAYLOR, LAGODA, AZIA, CONSTITUTION, LEVANT, CEYLON, NEPONSET en CALEDONIA, brik HAMPTON en bark THOMAS HARRISON.
Van Batavia zijn gezeild de Nederlandse schepen WIJNHANDEL, BATAVIA, MERCURIUS, JOHANNA CORNELIA en OLIVIER VAN NOORD naar Soerabaya, SCHOON VERBOND en APOLLO naar Samarang, NEÊRLANDS KROONPRINSES naar Padang en MERCURIUS naar Amsterdam.
Te Samarang is gearriveerd de Nederlandse bark POLLUX van Batavia.
Den 15 september lagen ter rede ter rede van Soerabaya Zr.Ms. corvetten AJAX en ZWALUW, stoomschip WILLEM DE EERSTE, brik SIWA, schoeners CASTOR, CIRCE en JANUS, Nederlandse schepen JOHANNA FREDERIKA, SINGAPOERA, EMANUEL, CAROLINA JACOBA, GOUVERNEUR en HENRIETTE EN HENRI, brikken TEKSING, ONDERNEMER, ALIE OESOOR en ALYDA, barken ANNA AUGUSTINA, FATAL KARIM, HERMINA en MERCURY, schoeners DASSOON, CORINGA, IRIS EN WINDHOND, pantjallang BESIE, Engels schip CHARLES en brik ARGO.
Van Soerabaya zijn gezeild de Nederlandse schepen SCHELDE, AURORA en BELLONA naar Nederland.

Afbeelding
Datum 04 februari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 3 februari. Van Helvoetsluis wordt heden gemeld, dat het schip RHOON EN PENDRECHT, kapitein A. Schaap, van Batavia, gesleept wordende door Zr.Ms. stoomboot CURAÇAO, de vorige middag met het naar binnen komen aan de grond was geraakt, doch des nachts met hoog water, na een gedeelte koffij in twee schuiten gelost te hebben, in het water voor Pampus ten anker gekomen is.
Die ochtend zeilden PRINS FREDRIK DER NEDERLANDEN, H. van den Abeelen, naar New-York; JONGE JACOB, F. Smidt, de HOOP, G. Siebertz, en HELENA GEERTRUIDA, C. Roskam, naar Antwerpen, en CATHARINA, H.G. van Dam, naar Leith.
Volgens rapport van de zeeloodsen is voor de wal, met loodsen aan boord, het schip de SCHELDE, kapt. D. Steur, van Batavia. De wind O.Z.O.

Afbeelding
Datum 07 februari 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten gearriveerde, vertrokken schepen

Rotterdam, 6 februari. Den 3 dezer arriveerde te Helvoetsluis le JEUNE CLAIRE, l. Simonet, van Buenos-Ayres.
Den 4 dezer zeilde MAASNYMPH, J.T. Verschuur, naar Boston, en arriveerden de SCHELDE, D. Steur, van Batavia, en is door Zr.Ms. stoomboot CURAÇAO binnen en om Pampus gesleept; VOORWAARTS, G. Don, van Suriname, en DOLPHYN, P.D. Nap, van Messina.
Den 5 dezer zeilden van Helvoetsluis KONINGIN VAN ZWEDEN, C. Graf, naar Wolgast; JOHANNA GEZIENA, P.G. Schuur, naar Liverpool; GENERAAL VAN DEN BOSCH, J. Parlevliet Fz, naar Batavia, en ADRIANUS EN JACOBUS, A. Plokker, naar Baltimore. Beide hebben met het ten anker komen voor Pampus een anker verloren, doch zijn de volgende morgen daarvan voorzien geworden.
Den 4 dezer zeilde uit de Maas ANJA, A.C. Hazewinkel, naar Newcastle.

Afbeelding
Datum 08 juli 1837
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 5 juli. Heden zijn hier aangekomen het Nederlandse schip RHOON EN PENDRECHT,kap¨t. A. Schaap, met diverse passagiers, de 12e april vertrokken van Rotterdam, het dito schip GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema, met een passagier, de 12e april vertrokken van Rotterdam, het dito schip SCHELDE, kapt. C.M. van Dijcke, de 12e april vertrokken van Rotterdam, en het dito schip BATAVIER, kapt. J.F. Scharper, de 13e maart vertrokkken van Rotterdam.

Afbeelding
Datum 17 oktober 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 16 oktober. Kapt. F. Rietmeyer, voerende het schip CATHARINA, den 4 juli van Batavia vertrokken naar Rotterdam, bericht van St. Helena den 1 september, dat te Batavia, onder anderen, waren aangekomen, den 30 juni MARIA, D. Keus, en JACOBUS, J. Lourens; den 1 juli HET VERTGROUWEN, W.B. Bakker, en DILIGENCE, H. Bos, en den 3 dito de BROEDERTROUW, J.H. Hazewinkel; in Straat Sunda ontmoet, den 4 juli, RHOON EN PENDRECHT, A. Schaap, GENERAAL CHASSẾ, M. Harkema, BATAVIER, J.F. Scharper, en DE SCHELDE, C.M. Van Dijcke; den 5den de KONINGIN DER NEDERLANDEN, een schip met standaard waarin de letters A.S. en een schip met blaauwe vlag waarin W.d.B.

Afbeelding
Datum 07 november 1837
Krant PGC - Provinciale Groninger Courant

Te Helvoetsluis is op 31 oktober van Batavia binnengekomen het schip (opm: bark) MARIA, kapt. D. Keus, hetwelk op 5 april j.l van Hellevoetsluis derwaarts uitgezeild was en dus uit en thuisreize in 6 maanden en 26 dagen of 209 dagen afgelegd heeft. Men meent dat dit de kortst bekende reis is die immer door een Nederlands schip is gedaan.
Nog worden als ongemeen voorspoedige reizen naar Oost-Indië aangehaald, die van de schepen SCHELDE, kapt. C.M. van Dijcke, GENERAAL CHASSÉ, kapt. M. Harkema en RHOON EN PENDRECHT, kapt. A. Schaap, welke gelijktijdig op 12 april j.l van de Maas uitgezeild zijnde, op 5 juli j.l, dus in 84 dagen, wederom gelijktijdig te Batavia zijn aangekomen.

Afbeelding
Datum 21 november 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 20 november.
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en SNELHEID; civiele schoeners ZEEMEEUW, CALYPSO, DORIS en ANNADYOMENÉ; Nederlandse schepen OEY SINJO, PRESIDENT SCHIMMELPENNINCK, JADUL KARIEM, PRINS VAN ORANJE, DE VROUW HENDRIKA, OEY INGTJOAN, INGSOEN, PATRIOT, SUSANNA DOROTHEA en INDRAMAYOE; barken TAN GOANSING, BOEROONG, DE JAVAAN, DIEDERIKA, RADJA WALIE, TALSUM, REMBANG, DOROTHEA HENRIETTA, BLORA, JACOBUS, ANNA AUGUSTINA, PERLE, JAYA en MARIA; boot NONNA; schoeners CAROLINA, SIRIUS, NIJVERHEID, NASRI, JOHANNA CHARLOTTA, ORION, DE HOOP OP WELVAART, AMELIA en CALYPSO; Engelse schepen JOHN RENWICK, barken NAPLES en MARIA; Zweedse brik MARTINA; Frans schip FRANÇOIS HONORÉ en bark OCEAN; Chinese jonk KIM INGHING.
Te Batavia is gearriveerd de Nederlandse bark CATHARINA JOHANNA, laatst van New-York, en is naar Soerabaya gezeild.
Van Batavia zijn vertrokken de Nederlandse schepen NICKERIE en MARGARETHA naar Rotterdam.
Den 3 augustus lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en VAN SPEYK, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners KAMELION en CASTOR, en kanonneerboten no. 14 en 15; Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, CHERIBON PACKET, PLEIADES, JOHANNA FREDERIKA, MEDORA, CAROLINA JACOBA, RHOON EN PENDRECHT, GENERAAL CHASSÉ, JOHANNA SUSANNA, GOED VERTROUWEN, KONINGIN DER NEDERLANDEN, SCHELDE, DE VRIENDSCHAP, AZIA, BATO, BARON VAN DER CAPELLEN en VROUW JEANNETTA; brikken ALYDA, COURIER, PESISIER BORNEO, ONDERNEMER en ALIE OESOOR; barken LOUISA en ELISABETH; schoeners BARBAROSSA, DOLPHYN, IRIS, REFECTIE en CATHARINA CORNELIA; Engels schip PRINCE GEORGE, Amerikaans schip MANDARIN en Portugees schip PROVIDENCIA.
Van Soerabaya zijn gezeild de Nederlandse schepen DE VROUW HENDRIKA over Batavia naar Amsterdam, BROEDERTROUW naar Passaroeang en BATAVIER naar Samarang.
Van Samarang zijn naar Soerabaya gezeild de Nederlandse schepen DILIGENCE en PHENOMÈNE

Afbeelding
Datum 05 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 4 december. In de Javasche couranten tot den 26 augustus vindt men:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en SNELHEID, fregat BELLONA, schoener CIRCE, kanonneerboot no. 10, en civiele schoeners CALYPSO en ANADYOMENE, Nederlandse schepen MEDORA, PEKALONGAN, MARZOEK, GENERAAL CHASSÉ en ADMIRAAL TROMP, stoomboot VAN DER CAPELLEN, brikken GOANLIE, BETSY, TEKSIN en DOROTHEA, barken MASTORA, FATHOOR RACHMAN, DOROTHEA HENRIETTA, FATAL DJAWAT, MARIA, POLLUX, SOENSENG en ZEELUST, schoeners CAROLINA, NASRI, JOHANNA CHARLOTTA, CALYPSO, DOLPHYN, DIANA en GOLLECK. Engelse schepen PRINCE GEORGE en PARAGON.
Van Batavia zijn gezeild de Nederlandse schepen DORDTENAAR naar China, en DE JAVAAN naar Amsterdam.
Van Samarang is over Batavia naar Rotterdam gezeild het Nederlandse schip GENERAAL CHASSÉ.
Den 16 augustus lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en VAN SPEYK, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners KAMELION en CASTOR, kanonneerboten no. 14 en 15, Nederlandse schepen SINGAPOERA, GRACE, PLEIADES, JOHANNA FREDERIKA, CHERIBON PACKET, CAROLINA JACOBA, KONINGIN DER NEDERLANDEN, BATO, SCHELDE, ATHAIT ULMAUTA en PHENOMÈNE,
brikken FATAL BERAKAT, PESISIER BORNEO, ALYDA, ONDERNEMER en ALIE OESOOR.
Van Soerabaya zijn naar Nederland gezeild de Nederlandse schepen DE VRIENDSCHAP over Tjilatjap (opm: Cilacap), RHOON EN PENDRECHT over Batavia, en HET GOEDE VERTROUWEN over Samarang en Azia.
Straat Sunda zijn doorgezeild de Nederlandse schepen VROUW HENDRIKA en THEODORA SARA naar Amsterdam en BATAVIER naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 16 december 1837
Krant RC - Rotterdamsche Courant
Type bericht Binnenlandse berichten, diverse

Rotterdam, 15 december. De Javasche couranten tot den 20 september behelzen:
Te Batavia lagen ter rede Zr.Ms. brikken ORESTES en SNELHEID, fregatten BELLONA en CASTOR, schoener KROKODIL, civiele schoener VLIEGENDE VISCH; Nederlandse schepen JOHANNA SUSANNA, MARZOEK, BATO, OEMAR OSMAN, DE VROUW MARIA en ANNA; brikken TWEE GEBROEDERS, ERASMUS, TEKSIN en PATRIOT; barken JOHANNA WILHELMINA, TESSIER, DE RHIJN en TAN GOANSING; schoeners JOHANNA CHARLOTTA, SYLPH, GRANIN, AMELIA en ANTING. Amerikaans schip OMEGA; Engels schip DUMFRIES; Franse schepen FRANÇOIS HONORÉ en LACORA NELLY, brikken LA MODESTE en BOURBONAIS.
Van Batavia is gezeild het Nederlands schip GOED VERTROUWEN, naar Amsterdam.
Den 14 september lagen ter rede van Soerabaya Zr.Ms. fregat DIANA, corvetten ZWALUW en VAN SPEYK, stoomschip HEKLA, brik SIWA, schoeners KAMELION en CASTOR, en kanonneerboten no. 14 en 15; Nederlandse schepen SINGAPOERA, CHERIBON PACKET, PLEIADES, JOHANNA FREDERIKA, SCHELDE, L’ESPERANCE, JEANNETTE PHILIPPINE, en ADMIRAAL TROMP; brikken FATAL BARUKAT, PESISIER BORNEO, ALYDA, ONDERNEMER en ALIE OESOOR;
barken TALSUM, CORSAIR, ANNA AUGUSTINA, BERKAT, ELISABETH, POLLUX, SHEYA en RADJA WALIE, schoener MARIA FREDERIKA, SIRIUS, OEDJOONG PANDAN, IRIS EN REFECTIE; Engelse bark LADY MARY PETHANE, en Amerikaans schip MANDARIN.
Van Soerabaya is over Samarang en Batavia naar Nederland gezeild het Nederlands schip CATHARINA JOHANNA.
Van Samarang zijn gezeild de Nederlandse schepen DOROTHEA naar China, en PHENOMÈ over Cheribon en Batavia naar Nederland.
Straat Sunda zijn doorgezeild de Nederlandse schepen MERCURIUS en HOLLAND naar Batavia, BROEDERTROUW en RHOON EN PENDRECHT naar Rotterdam.

Afbeelding
Datum 15 september 1838
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Berichten uit het buitenland incl havens

Batavia, 12 september. Heden is hier aangekomen het Nederlandse schip SCHELDE, kapt. C.M. van Dijcke, vertrokken van Rotterdam de 1e juni.

Afbeelding
Datum 27 februari 1839
Krant LP - Le Précurseur (Antwerpen)

De Nederlandse driemaster (opm: fregat) SCHELDE, kapitein J. van Dijck, 5 november 1838 van Batavia vertrokken, is op 24 februari 1839 te Helvoet aangekomen.

Afbeelding
Datum 18 september 1839
Krant JC - Javasche Courant
Type bericht Schepen in lading

Advertentie. Vertrekkende schepen.
Passage naar Nederland, met het snelzeilend en voor den overvoer van passagiers, bijzonder goed ingericht schip de SCHELDE, kapitein C.M. van Dijcke, zijnde voorzien van enen bekwamen scheepsdokter, en zullende van hier vertrekken omstreeks het laatst van deze maand. Adres bij Van Dasten & Co.
Batavia, 18 september 1839.

Afbeelding