Inloggen
JONGE CORNELIS - ID 17487


In dienst
Onder Nederlandse Vlag tussen:1820-10-14 / 1842-09-00 | Reden uitgevlagd: Sloop, afgekeurd

Identification Data

Bouwjaar: 1815
Classification Register: Bureau Veritas (BV)
Categorie: Cargo vessel
Voorstuwing: Sailing Vessel
Type: Hoeker
Material Hull: Wood, oak, sheathed with copper
Construction Data

Werfnummer:
Technical Data

Net Tonnage: 104.00 tons (oude meting)
 
Zeebrieven en Turksche passen

Record type Zeebrief
Zeebrief jaar: 1820
Datum agenda: 1820-10-14
Register nr: 18200840
Scheepsnaam: JONGE CORNELIS
Type:
Lasten: 0
Gebouwd in binnen- of buitenland: Binnenlands
Zeebrief / Turksche pas verzocht door: Hogendijk, Jacobus, A. & Zn.
Plaats: Vlaardingen
Kapitein op moment van verzoek: Borden, van der, G.
Opmerkingen: Eerste zeebrief

Bekijk de overige zeebrieven / Turksche passen van dit schip
Ship History Data

Date/Name Ship 1820-10-14 JONGE CORNELIS
Manager: Firma Jacobus Hogendijk & Zoon, Vlaardingen, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Firma Jacobus Hogendijk & Zoon, Vlaardingen, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Vlaardingen / Netherlands

Date/Name Ship 1821-03-21 VROUW ELISABETH
Manager: Arij Hoogendijk Jzn., Vlaardingen, Zuid-Holland, Netherlands
Eigenaar: Arij Hoogendijk Jzn., Vlaardingen, Zuid-Holland, Netherlands
Shareholder:
Homeport / Flag: Vlaardingen / Netherlands

Ship Events Data

1842-09-00: Final Fate: Broken up

Helvoetsluis, 18 maart 1842. Binnengekomen de VROUW ELIZABETH, T. van Vliet van Malaga.
(opm: Dit is de laatste reis: op 17-09-1842 gaat kapt. T. van Vliet varen op de nieuw uitgehaalde VROUW ELISABETH: de oude zeebrief wordt niet ingeleverd en het is zeer waarschijnlijk dat het 27 jaar oude schip is gesloopt.)

Gezagvoerders

Familiegegevens en opleiding

Geen

De schepen van de kapitein

G.van den Borden was in 1820 gezagvoerder van de “Vrouw Neeltje”013. Schip niet genoemd in Bouma025. Wellicht vóór 1820 gebouwd.

G.van den Borden was gezagvoerde van de:

  • “Drie Gebroeders” van 1828-1842.
  • de hoeker “Verwisseling” van 1845-1848 voor rederij S.v.d.Gijn & Zn te Vlaardingen;
  • de hoeker “Maas” van 1848-1853 voor rederij A.Hoogendijk Jz te Vlaardingen013.

Wellicht visservaartuigen?

Luc Heijboer in een e-mail dd 10 april 2005 vermeldtin een overzicht van kapiteins op Vlaardinger schepen:

G.van der Borden                          1846-1847                   VERWISSELING

                                                          1850-1851                   CALIFORNIA

 

Bouma025 vermeldt G.v/d Borden als gezagvoerder gedurende:

  • 1829 t/m 1842 van de hoeker “Drie Gebroeders”, gebouwd in 1817, bouwlocatie niet vermeld, 98 ton o.m., varend voor Vinke & Co te Rotterdam;
  • 1845 t/m 1847 van de hoeker “Verwisseling”, gebouwd in 1837 te Vlaardingen, 99 ton o.m., geen reeder en eigenaar vermeld;
  • 1849 t/m 1852 van de hoeker “Maas”, gebouwd in 1815 te Vlaardingen, 104 ton o.m., varend voor A.Hoogendijk Jz te Vlaardingen;
  • 1851 t/m 1852 van de schbrik “Trekvogel”, gebouwd in 1836 te Vlaardingen, 155 ton o.m., varend voor S. van Gijn & Zn te Vlaardingen.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant december 1813114

(opm: Hieronder volgt een selectie van gedurende december 1813 door verschillende cargadoors geplaatste advertenties van in Rotterdam in lading liggende schepen, welke een indruk geeft van de ‘lijndiensten’ op een aantal Engelse havens)

Naar Leith in Schotland:

Het Hollandsch Hoekerschip de JONGE CORNELIA, schipper Gerrit van der Borde,

Cargadoor Heaton en Boutmy.

 

Rotterdamsche Courant 10 maart 1821114

Rotterdam, 9 maart. Den 7 dezer arriveerden te Helvoetsluis de schepen ZORG EN VLIJT, J.E. Swart, van Marennes, de JONGE CORNELIS, G. van Borden, en de VROUW MARGARETHA, M. de Zeeuw, van Lissabon, de JUFVROUW JOHANNA, H.J. Jeltes, de JONGE FREDRIK, B. de Jong, en IDA MARGARETHA, C. Ahlmann, van Cette (opm: Sète); EENSGEZINDHEID, S. St. Martin, van Smirna (opm: Izmir), doch ligt onder quarantaine op de rede. De wind W.

 

Rotterdamsche Courant 05 januari 1822114

Rotterdam, 2 januari. Den 4 januari zeilden uit de Maas de schepen de FORTUNA, kapt. A.J. Kouwenhoven; de FLORA, kapt. J. Schepen; de HOOP, kapt. J. van Rijn; de DRIE GEBROEDERS, kapt. G. van Borden.

 

Rotterdamsche Courant 16 maart 1822114

Rotterdam, 15 maart. Den 13 zeilden van Helvoetsluis de schepen de JONGE GERRIT, F. Plokker, naar Cherburg; de HOOP, IJ Brobbel, naar Lissabon, en arriveerden ROTTERDAMSCH WELVAREN, K.P. Schenkel, van Batavia; de VRIENDSCHAP, K.W. Stuit, van Cette; de DRIE GEBROEDERS, G. van der Borden, van Lissabon; de VROUW MARGARETHA, A. de Zeeuw, terug uit zee; dezelve heeft zijn mast gebroken.

 

Rotterdamsche Courant 11 april 1822114

Rotterdam, 10 april.    

….Den 9 arriveerde CONCORDIA, R.J. Ras, van Christiansand, en zeilden de DRIE GEBROEDERS, G. van der Borden, naar Lissabon, en ELIZABETH EN CORNELIA, J. Parlevliet, naar Liverpool; de wind N.O.

 

Rotterdamsche Courant 01 juni 1822114

Rotterdam, ….

Den 31 arriveerde de GOEDE VERWACHTING, F.J. Nuisker (opm: Ties Jans Nuisker), van Bordeaux; de GUIANA (opm: hoeker), G. Straatman, van Paramaribo, en de DRIE GEBROEDERS, G. van der Borden, van Lissabon; de wind W.

 

Rotterdamsche Courant 12 november 1822114

Rotterdam, 11 november. ….

….Den 10 zeilden de VROUW ALBERDINA, J.F. Zomer, naar Lissabon; l’ÉMILIE, J. Berneval, naar Rouaan; de DRIE GEBROEDERS, C. van der Borden, naar Gibraltar; de HENRIETTE, J. Beijer, en de DOROTHEA, J.C. Smith, naar Stettin (opm: Szczecin); de JUFVROUW WILHELMINA LAURENTIA (opm: JUFFROUW WILHELMINA LAURENTIA), J.J. Swart, naar Newry; de ISIS, J. Morel, naar Duinkerken

 

Rotterdamsche Courant 21 november 1822114

Rotterdam, 20 november. Den 18 dezer arriveerde te Helvoetsluis de ELIZA JOHANNA, H.C. Verdu, van Southend.

Den 19 arriveerden de DRIE GEBROEDERS (opm: hoeker), G. van der Borden, uit de Maas, als bijlegger naar Gibraltar, de VROUW JOHANNA, D.P. Doewes, van Bordeaux, en ELIZA, M. Boijd, van Newcastle.

 

Rotterdamsche Courant 14 december 1822114

Rotterdam, 13 december. ….

….Den 13 zeilden de HOOP, E.G. Jonker, en de MARIA MAGDALENA (opm: kof), T.L. Kerkstra, naar Cherbourg, de VROUW ANNA (opm: kof), H.C. Uil, de VROUW ALIJDA, F. Swiers (opm: VROUW ALIDA, kapt. Tijmen Swijrs), en de VRIENDSCHAP (opm: kof), H.W. Poel, naar Bordeaux; de LOUISA (opm: kof), D. Guijt, naar Jersey; de VROUW CHRISTINA, R.J. Dood, naar Dublin; de ONDERNEMING (opm: bylander), H.F. Klie, en de HOOP, J.C. Lourensen, naar Southampton; de VROUW ANNA (opm: hoeker), G. Don, naar Newry; de VROUW MARGARETHA. A. de Zeeuw, naar Lissabon; de DRIE GEBROEDERS, G. van der Borden, naar Gibraltar; de GOEDE HOFFNUNG, M. Willemsen, naar Bordeaux, en de HIJPERION, H.S. Bruinsma, naar Surinamen; de wind O.

 

 

Datum vanaf: 1820
Kapitein: Borden, G. v/d

Familiegegevens en opleiding

Cornelis van Gelderen werd geboren te Vlaardingen en aldaar op 15 mei 1780 gedoopt als zoon van Cornelis van Gelderen en Jaapje de Hoog. Na het overlijden van zijn moeder hertrouwde zijn vader met Lena van der Wind (ondertrouwdatum 03 maart 1787).

Mogelijk was de vader werkzaam in de haringvisserij en het is zeker dat zoon Cornelis al op jeugdige leeftijd in de zeevaart actief was. In februari 1804 was hij bevaren genoeg om zelf gezagvoerder te worden. Hij nam toen de plaats in van Leendert van der Weyde, schipper van de “Erwartung”, die door persoonlijke omstandigheden een reis naar Bergen in Noorwegen moest afzeggen. Cornelis was een goede bekende, hetgeen blijkt uit het feit dat hij op 02 december 1804 te Vlaardingen in het huwelijk trad met Maartje van der Weyde, de dochter van Leendert en Trijntje Noordhoek.

In 1809 voerde Cornelis het commando op de hoeker “Onverwagt” die onder Papenburgse vlag een reis maakte van Amsterdam naar Bergen. Op 17 maart 1814 was hij kapitein op de 1/m hoeker “De Vrouw Elisabeth” in de plaats van de plotseling overleden kapitein Cors Goudappel, en varend voor Hoogendijk, Betz & de Willigen te Vlaardingen. De bestemming was opnieuw Bergen. Op 28 april 1814 vertrok Cornelis met dit schip vanuit Bergen naar de Maas, beladen met traan en stukgoederen. Vanwege slechte weersomstandigheden trad flinke lekkage op. Hij was tot het einde van zijn loopbaan in 1838 onafgebroken kapitein op dit schip en had enkele moeilijke momenten. Zo vertrok hij op 21 september 1834 vanuit Malaga met een lading vruchten. Op de hoogte van Kaap Finisterre kwam hij in zwaar weer en later weer in het Kanaal bij Bevesier. Deze laatste storm was er de oorzaak van dat hij op de Nederlandse kust in ernstige moeilijkheden kwam en de grootste moeite hadden om niet aan de grond te geraken. Tenslotte slaagde hij erin op 28 oktober 1834 Goeree binnen te lopen en op 30 oktober Rotterdam te bereiken.

De wetenswaardigheden omtrent de reizen zijn over het algemeen bekend, omdat Cornelis bij geleden schade een notariële akte liet opmaken om zich op overmacht voor de schade te kunnen beroepen. Er blijkt dat hij vooral voer naar Noorwegen en het Middellandse Zeegebied. Gedurende zijn loopbaan voer hij op plaatsen als Alicante, Benicarlo, Faro, Gibraltar, Lissabon, Malaga, Cadiz en Bergen. Zijn reizen illustreren eveneens, dat er vanuit Vlaardingen een levendige koopvaardij werd bedreven, terwijl deze stad toch eerder met de haringvisserij wordt geassocieerd. Wel hadden de aangevoerde producten vaak te maken met de visserij, zoals zout en kurk uit het Iberisch Schiereiland en teer en pek uit Zweden en Rusland. De ladingen die Cornelis van Gelderen uit het Middellandse Zeegebied mee terug nam naar Nederland bestonden ondermeer uit citroenen, vijgen, rozijnen, oranjeschillen, wijn, tabakstelen, soda en olijfolie. Vanuit Noorwegen vervoerde hij o.a. traan. Zijn ladingen waren soms verzekerd bij de Rotterdamse assuradeur “Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der stad Rotterdam”.

Door zijn verdiensten als gezagvoerder kon Cornelis goed voor zijn gezin zorgen. Zijn eerste zoon werd in 1805 geboren en er volgde nog een aantal kinderen. In 1811 woonde hij aan de Draaijer 85 te Vlaardingen. Zijn vermogen was in 1816 groot genoeg om een huis te kopen voor ƒ 700,- gelegen aan de noordzijde van het Schiedamsche Toepad (Wijk E nr. 60/405). In juni 1826 kocht hij voor ƒ 600,- een nieuw huis van zijn schoonmoeder Trijntje Noordhoek, gelegen aan de noordzijde van de Pepersteeg (Wijk F no.37/472). Tenslotte kocht hij op 28 juni 1839 voor ƒ 800,- een derde huis aan de Westzijde van de Nieuwe Havenstraat (Wijk D no. 45/319). Hij bleef op zijn eerste adres wonen en verhuurde de aangekochte opstallen voor ƒ 60,- per jaar.

Het investeren in onroerend goed was niet zijn enige activiteit. Hij verstrekte ook diverse leningen aan particulieren tegen een rente van 5% per jaar. En voorts had hij inkomsten uit enige obligaties. Toen hij op 22 oktober 1848 in zijn woning aan het Schiedamse Toepad nr.106 overleed bezat hij het niet onaardige kapitaal van ƒ 23.795,70.

Dit overzicht is ontleend aan Rimkus005 en voor het volledige verhaal raadplege men de  originele scriptie. Daarin is eveneens een overzicht van de reizen met de data en lading opgenomen.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

Cornelis van Gelderen was met vlagnummer R54 van 1819 t/m 1848 lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart058.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In het Jaarverslag 1849 van het College (Maritiem Museum, Rotterdam) staat vermeld dat de “trekkende weduwe” van C. van Gelderen is overleden. In hetzelfde Jaarverslag staat vermeld dat zij in dat jaar nog een uitkering heeft gehad van f 100,- voor 8 maanden. (hieruit is te concluderen dat zij c. augustus/september is overleden).

 

De schepen van de kapitein

Luc Heijboer in een e-mail dd 10 april 2005 vermeldtin een overzicht van kapiteins op Vlaardinger schepen:

  1. van Gelderen 1839-1839 EENDRAGT

                                                                1839-1856                                                 BOREAS

                                                                1856-1864                                                 LEVANT

                                                                1864-1865                                                 MARIA JOHANNA

                                                                1865-1865                                                 LEVANT

                                                                1867-1867                                                 MARIA JOHANNA

 

Cornelis van Gelderen maakte in de volgende jaren/perioden reizen op de volgende schepen005:

*    Erwartung                      1804;

*    Onverwacht                   1809;

*    de Vrouw Elizabeth      1814/1838

 

Bouma025 vermeldt C.van Gelderen als gezagvoerder gedurende:

*    1820 t/m 1842 op de hoeker “Vrouw Elisabeth”, gebouwd in 1815, 104 ton o.m., varend voor reederij Hoogendijk te Vlaardingen;

*    1830 t/m 1835 van de hoeker “Vriendschap”, gebouwd in 1787, bouwplaats niet vermeld, 100 ton o.m., varend voor Hoogendijk te Vlaardingen;

      Overlap met de vorige opgave. Wellicht van Gelderen Jr?

*    1858 t/m 1865 van de 2/msch “Levant”, gebouwd in 1856 te Pitea, 142 ton o.m., varend voor A.Hoogendijk Jz te Vlaardingen.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 20 februari 1821114

Amsterdam, 18 februari. De Hollandse hoeker de VROUW ELISABETH, kapt. C. van Gelderen, van Alicante naar Amsterdam, is den 13 januari, 18 dagen reis hebbende, bij Kaap Gate (opm: Cabo de Gata), gepraaid door kapt. P.IJ. Jobs (opm: schip de JONGE WILLEM), te Barcelona gearriveerd.

 

Rotterdamsche Courant 24 februari 1821114

Rotterdam, 23 februari. Den 21 arriveerde in de Maas het schip de ELISABETH, C. van Gelderen, van Alikanten (opm: Alicante), als bijlegger wegens scheeps-schade.

Den 22 zeilde van Maassluis het schip de ONDERNEMING, kapt. J. van Beele, naar Londen. De wind Z.Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 27 februari 1821114

Rotterdam 26 februari. Van Den Briel wordt van den 24 gemeld: even voor posttijd arriveerde het schip de GEREGTIGHEID, W. van der Horden, van Lissabon.

Van den 25 meldt men: kapitein Van Gelderen (opm: schip ELISABETH) is den 25 van hier naar Rotterdam gezeild. De wind N.W. en N.

 

Rotterdamsche Courant 29 maart 1821114

Rotterdam, 28 maart.

….Den 27 arriveerden de schepen de EMILIE, A. Berneval, van Rouaan; de ELISABETH AND ANN, W. Ridley, van Newcastle, en zeilden de AURORA, G. Johannis, naar Newry; de FRIENDS OF LIBERTY G. Ruby, naar Rye; de VROUW ELIZABETH, G. van Gelderen, naar Lissabon; de JONGE ALIJDA, A. van der Weijden, naar St. Ubes (opm: Setubal); de HOOP, H.K. Dijkhuis, naar Oleron; de JONGE JURINA, E.J. Bakker, naar Rochefort; ONVERWACHT, J.E. Gust, naar Libau (opm: Liepaja); en de VROUW JANTJE, W. Kuijt, naar Newcastle. De wind Z.O…..

 

Rotterdamsche Courant 04 september 1821114

Rotterdam, 3 september. Den 1 zeilden van Den Briel de FLORA, J.P. Heerth, naar Bergen, en arriveerden de HOPE, W. Tulloch, van Leith, de EMILIE, A. Berneval, van Duinkerken; de PRINCE OF ORANGE, T. Musson, de NOORDSTAR, J.F. de Jong (opm: J.T. de Jonge), en de LOUISA, D. Guijt, van Londen; de REDLIGHEDEN, P.H. Jurgensen, van Dantzig (opm: Gdansk); de WILH. LAURENTIA, J.J. Swart, van Oleron…..

 

Rotterdamsche Courant 09 juni 1821114

Rotterdam, 8 juni. Van Den Briel wordt van den 7 juni gemeld: den 6 arriveerden de LIVELY, J. Woolseij, van Londen; la BONNE ESPÉRANCE, L. Porgrout, van Rouaan; de LOUISA, D. Guijt, van Yersey; de SPECULATION, J. Serck, van Bergen; de JONGE ARIJ, A. de Zeeuw, en de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, van Lissabon

 

Rotterdamsche Courant 16 oktober 1821114

Rotterdam, 15 oktober. Van Den Briel zeilden den 15 THREE SISTERS, W. Frost, en de EARL OF CLANCARTY, F.F. Gibbs, naar Londen; de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, naar Gibraltar; de HOPE, W. Tulloch, en de ELISABETH AND ANN, W. Ridleij, naar Leith, en de THEMIS, M. Wenke, naar Bremen; de wind omlopend maar stil.

 

Rotterdamsche Courant 23 oktober 1821114

Rotterdam, 22 oktober

….Den 20 zeilden de DRIE GEBROEDERS, J.J. Keijer, naar … ; de TWEE GEBROEDERS, R. de Vries, naar Hamburg; de ELIZABETH AND ANN, W. Ridleij, en de HOPE, W. Tulloch, naar Leith; de AQUATIC, W. Wood, naar Hull, de THOESCON, M.G. Drews, naar de Oostzee; de GUYANA, G. Straatman, naar Suriname; de VROUW ANNA, P. de Heer, en de DRIE GEBROEDERS, J. van Tielen, naar Lissabon; de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, naar Gibraltar; de THEMIS, M. Wenke, naar Bremen; de ONDERNEEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool; de AURORA, P.H. Brink, naar ALTONA; de JUFVR. FINA, L.T. Mikkenburg, naar Embden, en arriveerde de HARMONIE, W. Verloop, van Cherbourg.

 

Rotterdamsche Courant 18 december 1821114

Rotterdam, 17 december. Kapt. J. de Gorter heeft den 24 november in goede welstand gepraaid het hoekerschip de JONGE CORNELIS, kapt. Cornelis van Gelderen, van Rotterdam naar Gibraltar, op 36º19’ N.B. 7º28’ lengte west van Greenwich, dewelke ook kort te voren gezien had het schip gevoerd door kapt. Pieter de Heer, hebbende beide, destijds, 30 dagen reis, doch volgens de gelegenheid dachten zij binnen weinige dagen hun destinatie te bereiken.

 

Rotterdamsche Courant 19 februari 1822114 ….

Den 17 arriveerde de JONGE CORNELIS, C. Wapenaar, van Hamburg; de VROUW ELIZABETH, kapt. C. van Gelderen, voerende de nummervlag 54, van Alikanten (opm: Alicante); de CHARLES PATRIX EDUARD (opm: bom CHARLES PATRICK EDUARD), K.G. Ouwehand, van Calais; de HOOP, J. van der Lusdonk, van Lissabon; deze twee laatste liggen onder quarantaine; ….

 

Rotterdamsche Courant 21 maart 1822114

Rotterdam, 20 maart. Den 19 arriveerde in de Maas het schip de VROUW JANNA, A.H. Breeland, van Guernsey. Kapt. Van Gelderen is den 20, binnendoor, naar Helvoetsluis gezeild.

 

Rotterdamsche Courant 30 maart 1822114

Rotterdam, 27 maart. Van Helvoetsluis wordt van den 28 gemeld: den 27 arriveerde de HOOP, H.K. Dijkhuis, van Oleron;

Den 28 zeilden ’s LANDS WELVAREN, K. Storm, en de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, naar Lissabon; ROSE VERGUNE, le Long, naar Havre-de-Grace.

 

Rotterdamsche Couran 25 mei 1822114

Rotterdam, 24 mei. Den 21 arriveerden in de Maas de schepen NEDERLANDSCH KROONPRINS, A. van der Meijde (opm: hoeker NEERLANDS KROONPRINS, kapt. A. van der Meijden), van Newport; de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen,van Lissabon; HET FORTUIN, H. van der Kolff, van Nantes…..

 

Rotterdamsche Courant 08 augustus 1822114

Rotterdam, 7 augustus.

….Den 7 zeilden de JUNO, D. Rooderkerk, en de VERWISSELING, A. Schaaff, naar Lissabon; de VROUW MARGARETHA, B.J. Potjewijd, naar de Oostzee; de CHARLES PATRIC EDUARD, K.G. Ouwehand, naar Cherburg; de CON CORDIA, H.J. Nagel, naar Leith; de VROUW CHRISTINA, R.J. Dood, naar Hull; de MARGINA, W.R. Huijsman, naar …(opm: niet vermeld), de GOEDE HOOP, J.J. Wijgers, naar Delfzijl; de GOEDE HOOP, B.R. Berg, naar Grimsby, de VROUW ELISABETH, C. van Gelderen, naar Alikanten, de ZUSTER ALBERDINA, H.E. de Boer, de VROUW JANNA, A.H. Breeland, en de VEENSTROOM, S.E. Hoveling, naar Bergen; de wind W.

 

Rotterdamsche Courant 01 oktober 1822114

Rotterdam, 30 september. Kapt. C. van Gelderen, voerende het hoekerschip de VROUW ELIZABETH, rapporteert den 31 augustus laatstleden, tien mijl W.N.W. van Kadix (opm: Cadiz), overvallen te zijn door een schooner, voerende een Spaanse wimpel van de top en met 80 koppen bemand, van welke dadelijk twee officieren bij hem aan boord waren gekomen en gevraagd hadden van waar hij kwam en werwaarts hij gedestineerd was; gemelde kapitein hierop geantwoord en gevraagd hebbende, wat zij wilden en wie zij waren, had ten antwoord gekregen, dat zij in hun magt hadden hem het lot te doen ondergaan van een Spaans schip, hetwelk zij de vorige avond, na geplunderd en er alles afgehaald te hebben, hadden doen zinken, en welks equipagie zij thans aan hem naar zijn destinatie zouden medegeven; zij voegden er bij, dat zij enige dagen te voren nog een brikscheepje met man en muis hadden doen zinken. Kapitein Van Gelderen had daarop werkelijk zestien man aan boord gekregen, waaronder een kapitein en een stuurman, alle Spanjaarden, die van Kadix gekomen en maar 24 uren in zee geweest waren, toen zij genomen werden.

 

 

Datum vanaf: 1821
Kapitein: Gelderen, Cornelis van

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

De gegevens van alls kapiteins v.d.Valk zonder initialen zijn onder elkaar gezet. Wellicht dat enkele opgaven kunnen worden ondergebracht bij andere personen v.d.Vlak mèt initialen.

 

Bouma025 vermeldt kapitein v/d Valk als gezagvoerder gedurende:

*   1829 t/m 1830 van de hoeker “Vrouw Brechtje”, gebouwd in 1795, bouwplaats niet vermeld, 90 ton o.m., varend voor B.Hesdain te Vlaardingen.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 10 februari 1821114

Rotterdam, 9 februari. ….Den 9 dezer zeilden ZELDEN RUST, P. Gorter, naar Bergen, de WAAKZAAMHEID, P. Groen, en de VROUW BREGJE, H. van der Valk, naar Newry, ’s LANDS WELVAREN, K. Storm, naar St. Ubes, de OSCAR, O.P. Cock, naar Madeira, de GEZINA, E.G. Pekelder, naar Belfast en de VROUW ZWAANTJE, J.J. Kortrijk, naar Londonderrij, en arriveerden de VRIENDSCHAP, F. Plokker, en de JONGE RICHARD, J. Parlevliet, van Rouaan.

 

Rotterdamsche Courant 07 april 1821114

Rotterdam, 6 april. Den 5 arriveerden in de Maas de schepen de PROVIDENCE, J. Lake, van Newcastle; de PROSPECT, W. Egmond, van Hull; de SNELHEID, W.A. Smith, van Londen; de VROUW BREGJE, H. van der Valk, van Liverpool; de DAUNTLESS, C. Scarp, van Sunderland; de INGEBORG, H.H. Christensen, van Bandholm en de HOPE, W. Tullock, van Bohnes (opm: Bo’ness); de wind N.N.W.

 

Rotterdamsche Courant 31 december 1822114

Rotterdam, 30 december. Den 28 dezer zeilden uit Den Briel de schepen de HOOP, P. de Ligt, naar Dublin, en de VROUW BREGJE (opm: hoeker de VROUW BREGTJE), H. van der Valk, naar Londonderry; dezelve zijn den 29 met een ijssloep naar zee gezeild.

 

 

Datum vanaf: 1829
Kapitein: Valk, H. van der

Familiegegevens en opleiding

Cornelis van Gelderen werd geboren te Vlaardingen en aldaar op 15 mei 1780 gedoopt als zoon van Cornelis van Gelderen en Jaapje de Hoog. Na het overlijden van zijn moeder hertrouwde zijn vader met Lena van der Wind (ondertrouwdatum 03 maart 1787).

Mogelijk was de vader werkzaam in de haringvisserij en het is zeker dat zoon Cornelis al op jeugdige leeftijd in de zeevaart actief was. In februari 1804 was hij bevaren genoeg om zelf gezagvoerder te worden. Hij nam toen de plaats in van Leendert van der Weyde, schipper van de “Erwartung”, die door persoonlijke omstandigheden een reis naar Bergen in Noorwegen moest afzeggen. Cornelis was een goede bekende, hetgeen blijkt uit het feit dat hij op 02 december 1804 te Vlaardingen in het huwelijk trad met Maartje van der Weyde, de dochter van Leendert en Trijntje Noordhoek.

In 1809 voerde Cornelis het commando op de hoeker “Onverwagt” die onder Papenburgse vlag een reis maakte van Amsterdam naar Bergen. Op 17 maart 1814 was hij kapitein op de 1/m hoeker “De Vrouw Elisabeth” in de plaats van de plotseling overleden kapitein Cors Goudappel, en varend voor Hoogendijk, Betz & de Willigen te Vlaardingen. De bestemming was opnieuw Bergen. Op 28 april 1814 vertrok Cornelis met dit schip vanuit Bergen naar de Maas, beladen met traan en stukgoederen. Vanwege slechte weersomstandigheden trad flinke lekkage op. Hij was tot het einde van zijn loopbaan in 1838 onafgebroken kapitein op dit schip en had enkele moeilijke momenten. Zo vertrok hij op 21 september 1834 vanuit Malaga met een lading vruchten. Op de hoogte van Kaap Finisterre kwam hij in zwaar weer en later weer in het Kanaal bij Bevesier. Deze laatste storm was er de oorzaak van dat hij op de Nederlandse kust in ernstige moeilijkheden kwam en de grootste moeite hadden om niet aan de grond te geraken. Tenslotte slaagde hij erin op 28 oktober 1834 Goeree binnen te lopen en op 30 oktober Rotterdam te bereiken.

De wetenswaardigheden omtrent de reizen zijn over het algemeen bekend, omdat Cornelis bij geleden schade een notariële akte liet opmaken om zich op overmacht voor de schade te kunnen beroepen. Er blijkt dat hij vooral voer naar Noorwegen en het Middellandse Zeegebied. Gedurende zijn loopbaan voer hij op plaatsen als Alicante, Benicarlo, Faro, Gibraltar, Lissabon, Malaga, Cadiz en Bergen. Zijn reizen illustreren eveneens, dat er vanuit Vlaardingen een levendige koopvaardij werd bedreven, terwijl deze stad toch eerder met de haringvisserij wordt geassocieerd. Wel hadden de aangevoerde producten vaak te maken met de visserij, zoals zout en kurk uit het Iberisch Schiereiland en teer en pek uit Zweden en Rusland. De ladingen die Cornelis van Gelderen uit het Middellandse Zeegebied mee terug nam naar Nederland bestonden ondermeer uit citroenen, vijgen, rozijnen, oranjeschillen, wijn, tabakstelen, soda en olijfolie. Vanuit Noorwegen vervoerde hij o.a. traan. Zijn ladingen waren soms verzekerd bij de Rotterdamse assuradeur “Maatschappij van Assurantie, Discontering en Beleening der stad Rotterdam”.

Door zijn verdiensten als gezagvoerder kon Cornelis goed voor zijn gezin zorgen. Zijn eerste zoon werd in 1805 geboren en er volgde nog een aantal kinderen. In 1811 woonde hij aan de Draaijer 85 te Vlaardingen. Zijn vermogen was in 1816 groot genoeg om een huis te kopen voor ƒ 700,- gelegen aan de noordzijde van het Schiedamsche Toepad (Wijk E nr. 60/405). In juni 1826 kocht hij voor ƒ 600,- een nieuw huis van zijn schoonmoeder Trijntje Noordhoek, gelegen aan de noordzijde van de Pepersteeg (Wijk F no.37/472). Tenslotte kocht hij op 28 juni 1839 voor ƒ 800,- een derde huis aan de Westzijde van de Nieuwe Havenstraat (Wijk D no. 45/319). Hij bleef op zijn eerste adres wonen en verhuurde de aangekochte opstallen voor ƒ 60,- per jaar.

Het investeren in onroerend goed was niet zijn enige activiteit. Hij verstrekte ook diverse leningen aan particulieren tegen een rente van 5% per jaar. En voorts had hij inkomsten uit enige obligaties. Toen hij op 22 oktober 1848 in zijn woning aan het Schiedamse Toepad nr.106 overleed bezat hij het niet onaardige kapitaal van ƒ 23.795,70.

Dit overzicht is ontleend aan Rimkus005 en voor het volledige verhaal raadplege men de  originele scriptie. Daarin is eveneens een overzicht van de reizen met de data en lading opgenomen.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

Cornelis van Gelderen was met vlagnummer R54 van 1819 t/m 1848 lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart058.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In het Jaarverslag 1849 van het College (Maritiem Museum, Rotterdam) staat vermeld dat de “trekkende weduwe” van C. van Gelderen is overleden. In hetzelfde Jaarverslag staat vermeld dat zij in dat jaar nog een uitkering heeft gehad van f 100,- voor 8 maanden. (hieruit is te concluderen dat zij c. augustus/september is overleden).

 

De schepen van de kapitein

Luc Heijboer in een e-mail dd 10 april 2005 vermeldtin een overzicht van kapiteins op Vlaardinger schepen:

  1. van Gelderen 1839-1839 EENDRAGT

                                                                1839-1856                                                 BOREAS

                                                                1856-1864                                                 LEVANT

                                                                1864-1865                                                 MARIA JOHANNA

                                                                1865-1865                                                 LEVANT

                                                                1867-1867                                                 MARIA JOHANNA

 

Cornelis van Gelderen maakte in de volgende jaren/perioden reizen op de volgende schepen005:

*    Erwartung                      1804;

*    Onverwacht                   1809;

*    de Vrouw Elizabeth      1814/1838

 

Bouma025 vermeldt C.van Gelderen als gezagvoerder gedurende:

*    1820 t/m 1842 op de hoeker “Vrouw Elisabeth”, gebouwd in 1815, 104 ton o.m., varend voor reederij Hoogendijk te Vlaardingen;

*    1830 t/m 1835 van de hoeker “Vriendschap”, gebouwd in 1787, bouwplaats niet vermeld, 100 ton o.m., varend voor Hoogendijk te Vlaardingen;

      Overlap met de vorige opgave. Wellicht van Gelderen Jr?

*    1858 t/m 1865 van de 2/msch “Levant”, gebouwd in 1856 te Pitea, 142 ton o.m., varend voor A.Hoogendijk Jz te Vlaardingen.

 

Overige bijzonderheden

Rotterdamsche Courant 20 februari 1821114

Amsterdam, 18 februari. De Hollandse hoeker de VROUW ELISABETH, kapt. C. van Gelderen, van Alicante naar Amsterdam, is den 13 januari, 18 dagen reis hebbende, bij Kaap Gate (opm: Cabo de Gata), gepraaid door kapt. P.IJ. Jobs (opm: schip de JONGE WILLEM), te Barcelona gearriveerd.

 

Rotterdamsche Courant 24 februari 1821114

Rotterdam, 23 februari. Den 21 arriveerde in de Maas het schip de ELISABETH, C. van Gelderen, van Alikanten (opm: Alicante), als bijlegger wegens scheeps-schade.

Den 22 zeilde van Maassluis het schip de ONDERNEMING, kapt. J. van Beele, naar Londen. De wind Z.Z.W.

 

Rotterdamsche Courant 27 februari 1821114

Rotterdam 26 februari. Van Den Briel wordt van den 24 gemeld: even voor posttijd arriveerde het schip de GEREGTIGHEID, W. van der Horden, van Lissabon.

Van den 25 meldt men: kapitein Van Gelderen (opm: schip ELISABETH) is den 25 van hier naar Rotterdam gezeild. De wind N.W. en N.

 

Rotterdamsche Courant 29 maart 1821114

Rotterdam, 28 maart.

….Den 27 arriveerden de schepen de EMILIE, A. Berneval, van Rouaan; de ELISABETH AND ANN, W. Ridley, van Newcastle, en zeilden de AURORA, G. Johannis, naar Newry; de FRIENDS OF LIBERTY G. Ruby, naar Rye; de VROUW ELIZABETH, G. van Gelderen, naar Lissabon; de JONGE ALIJDA, A. van der Weijden, naar St. Ubes (opm: Setubal); de HOOP, H.K. Dijkhuis, naar Oleron; de JONGE JURINA, E.J. Bakker, naar Rochefort; ONVERWACHT, J.E. Gust, naar Libau (opm: Liepaja); en de VROUW JANTJE, W. Kuijt, naar Newcastle. De wind Z.O…..

 

Rotterdamsche Courant 04 september 1821114

Rotterdam, 3 september. Den 1 zeilden van Den Briel de FLORA, J.P. Heerth, naar Bergen, en arriveerden de HOPE, W. Tulloch, van Leith, de EMILIE, A. Berneval, van Duinkerken; de PRINCE OF ORANGE, T. Musson, de NOORDSTAR, J.F. de Jong (opm: J.T. de Jonge), en de LOUISA, D. Guijt, van Londen; de REDLIGHEDEN, P.H. Jurgensen, van Dantzig (opm: Gdansk); de WILH. LAURENTIA, J.J. Swart, van Oleron…..

 

Rotterdamsche Courant 09 juni 1821114

Rotterdam, 8 juni. Van Den Briel wordt van den 7 juni gemeld: den 6 arriveerden de LIVELY, J. Woolseij, van Londen; la BONNE ESPÉRANCE, L. Porgrout, van Rouaan; de LOUISA, D. Guijt, van Yersey; de SPECULATION, J. Serck, van Bergen; de JONGE ARIJ, A. de Zeeuw, en de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, van Lissabon

 

Rotterdamsche Courant 16 oktober 1821114

Rotterdam, 15 oktober. Van Den Briel zeilden den 15 THREE SISTERS, W. Frost, en de EARL OF CLANCARTY, F.F. Gibbs, naar Londen; de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, naar Gibraltar; de HOPE, W. Tulloch, en de ELISABETH AND ANN, W. Ridleij, naar Leith, en de THEMIS, M. Wenke, naar Bremen; de wind omlopend maar stil.

 

Rotterdamsche Courant 23 oktober 1821114

Rotterdam, 22 oktober

….Den 20 zeilden de DRIE GEBROEDERS, J.J. Keijer, naar … ; de TWEE GEBROEDERS, R. de Vries, naar Hamburg; de ELIZABETH AND ANN, W. Ridleij, en de HOPE, W. Tulloch, naar Leith; de AQUATIC, W. Wood, naar Hull, de THOESCON, M.G. Drews, naar de Oostzee; de GUYANA, G. Straatman, naar Suriname; de VROUW ANNA, P. de Heer, en de DRIE GEBROEDERS, J. van Tielen, naar Lissabon; de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, naar Gibraltar; de THEMIS, M. Wenke, naar Bremen; de ONDERNEEMING, J. Rooderkerk, naar Liverpool; de AURORA, P.H. Brink, naar ALTONA; de JUFVR. FINA, L.T. Mikkenburg, naar Embden, en arriveerde de HARMONIE, W. Verloop, van Cherbourg.

 

Rotterdamsche Courant 18 december 1821114

Rotterdam, 17 december. Kapt. J. de Gorter heeft den 24 november in goede welstand gepraaid het hoekerschip de JONGE CORNELIS, kapt. Cornelis van Gelderen, van Rotterdam naar Gibraltar, op 36º19’ N.B. 7º28’ lengte west van Greenwich, dewelke ook kort te voren gezien had het schip gevoerd door kapt. Pieter de Heer, hebbende beide, destijds, 30 dagen reis, doch volgens de gelegenheid dachten zij binnen weinige dagen hun destinatie te bereiken.

 

Rotterdamsche Courant 19 februari 1822114 ….

Den 17 arriveerde de JONGE CORNELIS, C. Wapenaar, van Hamburg; de VROUW ELIZABETH, kapt. C. van Gelderen, voerende de nummervlag 54, van Alikanten (opm: Alicante); de CHARLES PATRIX EDUARD (opm: bom CHARLES PATRICK EDUARD), K.G. Ouwehand, van Calais; de HOOP, J. van der Lusdonk, van Lissabon; deze twee laatste liggen onder quarantaine; ….

 

Rotterdamsche Courant 21 maart 1822114

Rotterdam, 20 maart. Den 19 arriveerde in de Maas het schip de VROUW JANNA, A.H. Breeland, van Guernsey. Kapt. Van Gelderen is den 20, binnendoor, naar Helvoetsluis gezeild.

 

Rotterdamsche Courant 30 maart 1822114

Rotterdam, 27 maart. Van Helvoetsluis wordt van den 28 gemeld: den 27 arriveerde de HOOP, H.K. Dijkhuis, van Oleron;

Den 28 zeilden ’s LANDS WELVAREN, K. Storm, en de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen, naar Lissabon; ROSE VERGUNE, le Long, naar Havre-de-Grace.

 

Rotterdamsche Couran 25 mei 1822114

Rotterdam, 24 mei. Den 21 arriveerden in de Maas de schepen NEDERLANDSCH KROONPRINS, A. van der Meijde (opm: hoeker NEERLANDS KROONPRINS, kapt. A. van der Meijden), van Newport; de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen,van Lissabon; HET FORTUIN, H. van der Kolff, van Nantes…..

 

Rotterdamsche Courant 08 augustus 1822114

Rotterdam, 7 augustus.

….Den 7 zeilden de JUNO, D. Rooderkerk, en de VERWISSELING, A. Schaaff, naar Lissabon; de VROUW MARGARETHA, B.J. Potjewijd, naar de Oostzee; de CHARLES PATRIC EDUARD, K.G. Ouwehand, naar Cherburg; de CON CORDIA, H.J. Nagel, naar Leith; de VROUW CHRISTINA, R.J. Dood, naar Hull; de MARGINA, W.R. Huijsman, naar …(opm: niet vermeld), de GOEDE HOOP, J.J. Wijgers, naar Delfzijl; de GOEDE HOOP, B.R. Berg, naar Grimsby, de VROUW ELISABETH, C. van Gelderen, naar Alikanten, de ZUSTER ALBERDINA, H.E. de Boer, de VROUW JANNA, A.H. Breeland, en de VEENSTROOM, S.E. Hoveling, naar Bergen; de wind W.

 

Rotterdamsche Courant 01 oktober 1822114

Rotterdam, 30 september. Kapt. C. van Gelderen, voerende het hoekerschip de VROUW ELIZABETH, rapporteert den 31 augustus laatstleden, tien mijl W.N.W. van Kadix (opm: Cadiz), overvallen te zijn door een schooner, voerende een Spaanse wimpel van de top en met 80 koppen bemand, van welke dadelijk twee officieren bij hem aan boord waren gekomen en gevraagd hadden van waar hij kwam en werwaarts hij gedestineerd was; gemelde kapitein hierop geantwoord en gevraagd hebbende, wat zij wilden en wie zij waren, had ten antwoord gekregen, dat zij in hun magt hadden hem het lot te doen ondergaan van een Spaans schip, hetwelk zij de vorige avond, na geplunderd en er alles afgehaald te hebben, hadden doen zinken, en welks equipagie zij thans aan hem naar zijn destinatie zouden medegeven; zij voegden er bij, dat zij enige dagen te voren nog een brikscheepje met man en muis hadden doen zinken. Kapitein Van Gelderen had daarop werkelijk zestien man aan boord gekregen, waaronder een kapitein en een stuurman, alle Spanjaarden, die van Kadix gekomen en maar 24 uren in zee geweest waren, toen zij genomen werden.

 

 

Datum vanaf: 1830
Kapitein: Gelderen, Cornelis van

Familiegegevens en opleiding

Geen

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt H. den Breems als gezagvoerder gedurende:

  • 1842 t/m 1844 van de hoeker “Maas”, gebouwd in 1815 te Vlaardingen, 104 ton o.m., geen vermelding van thuishaven en eigenaar, maar vermoedelijk A.Hoogendijk Jz te Vlaardingen.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

Datum vanaf: 1835
Kapitein: Breems, H. den

Familiegegevens en opleiding

Geen

 

De schepen van de kapitein

Bouma025 vermeldt F.van Vliet als gezagvoerder gedurende:

*   1855 t/m 1857 op de schoonerbrik “Courier”, gebouwd in 1842 te Amsterdam, 143 ton o.m., varend voor A.Hoogendijk Jz te Vlaardingen.

 

Overige bijzonderheden

Geen

 

 

Datum vanaf: 1839
Kapitein: Vliet, F. van

Algemene informatie

1820

RC 051220
Helvoetsluis, 1 december. Binnengekomen de JONGE CORNELIS, G. van der Borden van Bilbao.
RC 211220
De 17de december zeilde uit de Maas de JONGE CORNELIS, G. van der Borden naar Lissabon.

1821

Op 21-03-1821 wordt voor de VROUW ELISABETH door A. Hoogendijk Jzn uit Vlaardingen een nieuwe zeebrief aangevraagd voor kapt. C. van Gelderen.

RC 090621
Brielle, 7 juni. De 6de juni arriveerde de VROUW ELIZABETH, C. van Gelderen van Lissabon.

1840

RC 210340
Helvoetsluis, 19 maart. Binnengekomen VROUW ELIZABETH, T. van Vliet van Malaga.
AH 270340
Cargalijst Rotterdam. VROUW ELIZABETH, T. van Vliet van Malaga met: rozijnen, wijn en krenten.
RC 140440
Advertentie. In Vlaardingen ligt in lading naar Lissabon: Het hoekerschip de VROUW ELIZABETH, kapitein T. van Vliet, om in deze maand te vertrekken.
AH 010540
Brielle, 29 april. Uitgezeild VROUW ELISABETH, T. van Vliet naar Lissabon.
AH 150640
Brielle, 12 juni. Binnengekomen VROUW ELISABETH, T. van Vliet van Lissabon.
AB 081240
Texel, 6 december. Uitgezeild VROUW ELISABETH, T. van Vliet naar Gibraltar.

1841

RC 070141
Arrivementen: Te Gibraltar T. van Vliet van Amsterdam.
RC 110541
Helvoetsluis, 7 mei. Binnengekomen VROUW ELIZABETH, T. van Vliet van Malaga.
AH 221041
Cargalijst Rotterdam. VROUW ELISABETH, T. van Vliet van Malaga met 3.362 hele en 499 halve kisten rozijnen.
RC 281241
Helvoetsluis, 26 december. Uitgezeild VROUW ELIZABETH, T. van Vliet naar Lissabon.

1842

RC 050242
De schepen de VROUW ELIZABETH, kapt. T. van Vliet en TREKVOGEL, kapt. J. Spanjersberg van Vlaardingen te Lissabon aangekomen, zijn, de eerste op 17 januarii en het laatste op 18 januari naar Gibraltar gezeild
RC 220342
Helvoetsluis, 18 maart. Binnengekomen de VROUW ELIZABETH, T. van Vliet van Malaga.
(opm: Dit is de laatste reis: op 17-09-1842 gaat kapt. T. van Vliet varen op de nieuw uitgehaalde VROUW ELISABETH: de oude zeebrief wordt niet ingeleverd en het is zeer waarschijnlijk dat het 27 jaar oude schip is gesloopt.)
RC 220342
Cargalijst Rotterdam. VROUW ELISABETH, T. van Vliet van Malaga met: 688 hele, 1.975 halve en 444 kwartkisten rozijnen en tevens 273 vaten rozijnen.
RC 020442
Advertentie. De houders van cognossement aan order, over 8 boten wijn, gemerkt M, alhier van Malaga aangebracht per het schip VROUW ELISABETH, kapt. T. van Vliet, worden andermaal verzocht zich onmiddellijk aan te melden ten kantore van Kuyper, Van Dam & Smeer.


 

Kroniekberichten

Toon kroniekberichten