1957-11-27: |
NvhN 27-11-1957: „Geslaagde reddingstraining”. Vliegtuig in zee, bemanning gered. Buiklanding op het water. Nauwelijks onder de indruk van hun zojuist meegemaakte vliegramp en de daarop volgende fortuinlijke redding, zijn gisteravond omstreeks acht uur drie jongelui te IJmuiden aan wal gestapt: de bemanning van de Avenger, een verkenningsvliegtuig van de Marine Luchtvaartdienst, dat gistermiddag, zoals wij in een deel onzer edities reeds meldden, 30 mijl bewesten IJrnuiden in zee is gestort. De redding. Zij hebben in het kort het verhaal van de ramp en de redding verteld. Daaruit bleek, dat het toestel omstreeks half drie motorstoring kreeg. Daarop heeft gezagvoerder, luitenant ter zee tweede kl. H. I. Uurbanus, een geslaagde buiklanding op het water gemaakt. Dit viel bij de deining niet mee en het toestel zonk dan ook in korte tijd zonder dat het echter brak. De beide andere toestellen die in dezelfde formatie als het verongelukte toestel vlogen, bleven in de buurt en stagen dat de drie bemanningsleden met behulp van twee rubberreddingboten in veiligheid konden brengen en zelfs nog wat spullen mee kon den grissen. Lekker druk;
Nadat de drie mensen over de twee „dingies" verdeeld waren, bleef het boven hun hoofd „lekker druk", want niet alleen de beide meevliegende toestellen cirkelden daar rond, maar via Valkenburg waren ook een Marmer, een Neptune en een helikopter gealarmeerd. Tevens was via Scheveningen Radio een noodsein de lucht ingegaan, bestemd voor in de buurt varende schepen om uit te kijken. De schepen hebben het tenslotte van de vliegtuigen gewonnen, want om kwart over vier nam de naar Nieuwpoort onderweg zijnde Nederlandse kustvaarder AHOY, onder commando van kapitein A. Brouwer, de drie verongelukte vliegers aan boord. De Ahoy zette onmiddellijk koers naar IJrnuiden, waar de reddingboot Neeltje Jacoba was uitgevaren om aan het opsporingswerk deel te nemen. Aan wal; Om zes uur ontmoetten beide schepen elkaar ondanks het feit dat de radio van de Neeltje Jacoba defect was: met lichtseinen heeft de reddingboot de aandacht van de Ahoy toen weten te trekken en om acht uur stonden die drie jonge vliegers — gezagvoerder H. I. Uurbanus (27), zijn metgezel luit. ter zee 2e klasse R. J. J. A. A. A. van de Clooster baron Sloeth tot Evelo (25) en de derde inzittende korporaal-vliegtuigmaker constabel C. P. J. van Kaam (22) — monter op de steiger van de reddingboot Daar stond niet alleen hun commandant luitenant Luns op hen te wachten, maar tevens de vertegenwoordiger van de plaatselijke commissie van de Koninklijke Noord- en Zuid- Hollandse Redding Mij., die hen naar de warme huiskamer en een hartige dronk loodste. Luitenant Luns vond het hele geval ; niet zo erg belangrijk en zijn enige , reactie was, dat de drie mannen een "bijzonder geslaagde reddingstraining" hebben meegemaakt en dat alles volkomen volgens de theorie was verlopen. Het enige nadeel was, dat het waterdichte pak van de korporaal niet helemaal waterdicht bleek te zijn, zodat hij in de rubberboot lichtelijk nat is geworden.
Algemeen Handelsblad 27-11-1957: bMarine vliegtuig na landing op zee gezonken. (Van onze correspondent) Een verkenningsvliegtuig van de marine van het type Avenger moest gistermiddag omstreeks half drie, zoals wij reeds in een gedeelte van onze vorige editie meldden, ten gevolge van een motorstoring op zee, dertig mijl ten westen van IJmuiden, landen en is kort daarna gezonken. De drie inzittenden, de 27jarige commandant luitenant ter zee vlieger 2e klasse H. J. Urhanus uit Voorschoten, de luitenant ter zee tweede klasse R. J. J. A. van den Clooster Sloet tot Everloo, 25 jaar oud en afkomstig uit Apeldoorn en de 22-jarige korporaalconstabel C. P. J. van Kaam uil Breda, konden zich in een grote en een kleine dinghy in veiligheid brengen. Zij zijn ruim anderhalf uur na de landing opgepikt door de Nederlandse kustvaarder Ahoy, die hen om zes uur kon overgeven aan de reddingboot Neellje Jacoba uit IJmuiden. Om 8 uur precies zetten de vliegers voet aan wal. Het toestel maakte deel uit van een formatie van drie vliegtuigen. De motor verloor vermogen, aldus de gezagvoerder, die toen geen andere keus had dan te proberen op zee een noodlanding te maken. Het toestel sloeg een paar keer hard tegen de golven, maar bleef drijven. Slechts kort; de mannen hadden amper de tijd zich in veiligheid te brengen. Ze waren nog maar net overgestapt in een van de dinghy's, toen het toestel in de golven verdween. De beide andere vliegtuigen van de formatie hadden inmiddels alarm gemaakt. Een Neptune, een helikopter en een Mariner vlogen naar de aangegeven plaats en Scheveningen-Radio waarschuwde de scheepvaart. Om tien minuten over half vier vertrok uit IJmuiden de reddingboot en een half uur later meldde de kustvaarder Ahoy, die op weg was naar Newport, dat de drie schipbreukelingen in goede welstand aan boord waren genomen. Ondanks een defecte radio-installatie koerste de reddingboot haarscherp op de Ahoy aan, die in oostelijke richting precies zes uur hebben wij mannen overgezet op de reddingboot. Vervolgen onze koers. De reddingboot wendde de steven en meerde klokslag acht uur in de Vissershaven van IJmuiden. Ten huize van de chef van de halpolitie van het staatsvissershavenbedrijf konden de vliegers wat op verhaal komen. Daar werden zij ook begroet door commandant J. F. T. Luns van het tweede squadron, die de reddingsactie bijzonder geslaagd noemde, omdat alles geheel volgens het schema was verlopen.
Friese koerier 27-11-1957: Ned. vliegtuig in zee gevallen, drie leden van bemanning gered. Den Haag (ANP) — Omstreeks half drie dinsdagmiddag is een Avenger-verkenningsvliegtuig van de Marine luchtvaartdienst op 30 mijl ten westen van IJrnuiden in de Noordzee terecht gekomen. De drie bemanningsleden hebben zich tijdig in veiligheid kunnen stellen en zijn door het kustvaartuig “Ahoy” aan boord genomen. Nadien heeft dit schip de drie mannen overgezet op de reddingboot “Neeltje Jacoba”, die het drietal naar IJmuiden heeft gebracht.
|