Familiegegevens en opleiding
Hendrik Theunis Hitman werd geboren te Schiermonnikoog op 11 juli 1822 als zoon van Teunis Drieuwsz.en Hitman en Reintje Jans Karst.
Hij trouwde te Schiermonnikoog op 09 juni 1847 als “schipper, winkelier” met Elsje Feyes Koerkamp, geboren te Schiermonnikoog op 02 november 1824 als dochter van Feye Remts Koerkamp en Stijntje Jansd. Hoeksma. Zij overleed te Schiermonnikoog op 20 oktober 1900.
Hendrik Theunis overleed te Schiermonnikoog op 10 oktober 1893.
Lidmaatschap zeemanscollege(s)
H.T.Hitman was met vlagnummer 24 in de periode 1864 t/m 1881 lid van het Schiermonnikoger zeemanscollege “De Herkenning”. In de periode 1882-1883 voerde hij vlagnummer 9 overgenomen van kapitein Janneke Geerts Hoeksma.
Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)
Geen
De schepen van de kapitein
H.T.Hitman was gezagvoerder van025:
* 1854 t/m 1855 van de schoenerkof “Zeelust”, gebouwd in 1834, bouwplaats niet vermeld, 104 ton, varend voor J.Ibink te Alkmaar;
* 1857 van de brik “Helena Maria”, gebouwd in 1846 te Nantes, 186 ton, varend voor J.Ibink te Alkmaar;
* 1858 van de kof “Elsje”, gebouwd in 1858 bij Hooites in Hoogezand, 107 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Schiermonnikoog. Op 20 november op Brüerif gestrand op weg van Koningsbergen naar Leith;
* 1864 t/m 1869 van de kof “Lambertha”, gebouwd in 1847 te Hoogezand, 103 ton, varend voor J.A.Hooites te Hoogezand. Het schip werd in 1869 voor f 4.500,- verkocht aan kapitein/eigenaar M.F.Munnink te Wildervank en was herdoopt in “Anje Munnink” (Bouma);
* 1870 t/m 1872 van de schoenerbrik “Irene” ex Depositum, gebouwd in 1863 bij Hooites te Hoogezand, 184 ton, varend voor J.A.Hooites te Hoogezand. Het schip werd in 1873 herdoopt door Hooites in “Geertruida” (Bouma);
* 1880 t/m 1881 van de 2-mast schoener “Nicola Geziena”, gebouwd in 1868 bij J.W. v/d Werf te Hoogezand, 141 ton, varend voor F.Coerkamp te Schiermonnikoog.
Zeetijdingen 23 augustus 1881: “Bij Lesse op strand gezeten en wegens hooge reparatiekosten verkocht” (Sweys)
“Frederikshavn 9 maart 1882. Het op Laesac gestrande en later in veiling verkochte Nederlandsche schoenerschip “NICOLA GEZIENA”, uit Schiermonnikoog, is, na behoorlijke reparatie verkocht aan kapitein Nielsen in Arildsläge (Zweden) en zal de naam voeren van “ANNA”.”.(Hoedemaker)
De verkoopprijs bedroeg 4.000 kronen. Hendrik sloot daarna zijn zeemansloopbaan af.
Overige bijzonderheden
Schiermonnikoog, De Dorpsbode van 15 februari 2010
Zoektocht naar de ‘Elsje’
Elsje Barnhard-Teensma
Naar aanleiding van de publicatie van het boek over het zeemanscollege De Herkenning en het pensioenfonds Goede Voorzorg kan onderstaand verhaal een aardige aanvulling zijn. In 2007 zijn wij met onze zeilboot eind juni richting Oostzee vertrokken om daar een paar maanden rond te zeilen. We wilden o.a. naar Bornholm varen en daar proberen meer te weten te komen over de stranding van het kofschip Elsje, waar mijn overgrootvader Hendrik Teunis Hitman kapitein op is geweest. Uit familie-overlevering wist ik dat hij daar gestrand was en dat daar waarschijnlijk nog restanten van zijn schip zouden zijn. En zo kwamen we op 16 juli in het haventje van Hasle, aan de westkust van Bornholm. De volgende dag op de fiets naar Ronne, de hoofdplaats van Bornholm. In het museum konden we misschien iets meer te weten komen.
In het museum worden we allervriendelijkst ontvangen en meteen doorverwezen naar de directrice, Ann Vibeke Knudsen, die, na ons verhaal aangehoord te hebben, meteen in het archief duikt en al gauw met twee boeken van Erik Pedersen te voorschijn komt waarin alle strandingen rond Bornholm vermeld staan. In een klein kamertje wordt een bureau voor ons leeggemaakt en daar kunnen we de boeken doornemen. En we vinden zowaar het verhaal over de kof Elsje van Schiermonnikoog, Friesland.
Op 20 november 1858 tijdens de reis van Koningsberg naar Leith in een sneeuwstorm gestrand op het rif van Broens. Ons oud Duits/Deens is niet zo geweldig, maar we kunnen er wel uit opmaken dat kapitein H.T. Hitman, zijn vrouw, vier kinderen en vijf bemanningsleden zijn gered. We laten het verhaal zien aan de directrice en zij vertelt ons dat er misschien ook in de ‘Bornholms Avis’, de toenmalige krant, een publicatie is geweest. Zij gaat weer naar een archief en komt met de kranten van 1858 aan en wij kunnen weer aan de slag. Dat valt niet mee want e.e.a. is in oud-Duitse letters gedrukt en dat maakt het lezen nog moeilijker. Maar na een tijdje vinden we een bericht van 23 november 1858 waarin hetzelfde vermeld wordt als hetgeen Pedersen heeft geschreven en waarschijnlijk overgenomen. De directrice vertelt ons dat als een schip niet meer te redden was, de overblijfselen geveild werden. Op die manier kreeg de kapitein nog een beetje geld terug van zijn verloren schip en kon daarmee de terugreis naar huis betalen. Ook daarover zou een publicatie moeten zijn. Weer zoeken dus en ook dat bericht hebben we gevonden in de krant van 7 december 1858. Hierin staat vermeld wat er allemaal verkocht gaat worden.
?Ann Vibeke Knudsen krijgt steeds meer aardigheid in onze zoektocht en gaat weer in een ander archief zoeken en komt tevoorschijn met een A4-tje , waarop een foto te zien is van een balk in een huis, waar duidelijk de naam Elsje en dan wat kleiner H.T. Hitman Schiermonnikoog 1858 en dan weer Elsje te zien is. De foto van het huis is genomen in 1983, dus het is maar de vraag of het nog bestaat. Het stond in Snogebaek, een plaatsje in het zuidoosten van Bornholm. Duidelijk is, dat onze zoektocht nog niet is afgelopen. We krijgen van alle gegevens een kopie en na Ann uitgebreid bedankt te hebben voor haar enthousiaste hulp, fietsen we weer 10 km door de bossen terug naar Hasle, waar we aan boord meteen de zeekaart pakken om te zien hoe we zo dicht mogelijk bij Snogebaek kunnen komen.
En zo varen we een paar dagen later, via een tussenstop in Hammerhavn, noord om Bornholm heen en komen we in Listed, een klein haventje aan de Oostkant van het mooie eiland. Op 22 juli gaan we met het openbaar vervoer naar Snogebaek en na enig zoeken vinden we inderdaad het bewuste huis en de grote balk met de namen, enigszins verscholen achter boomtakken. Het is toch een rare gewaarwording om een stuk van het schip van mijn overgrootvader, die samen met mijn overgrootmoeder Elsje Coerkamp (waar ik naar vernoemd ben) daar op de kust gestrand is, te zien en aan te raken. Het huis was vroeger waarschijnlijk een onderdeel van een grote boerderij en was nu omgebouwd tot vakantie appartementjes. We zouden graag meer te weten willen komen, maar het was die dag vreselijk slecht weer, de regen kwam met bakken uit de hemel en het stormde en, belangrijker nog, de eigenaar van het huisje was met vakantie. Na een hapje gegeten te hebben, besloten we de bus weer terug te pakken naar onze boot en in de winter met ons campertje naar Bornholm te gaan om alles verder uit te zoeken. Maar die winter zijn we naar Schiermonnikoog verhuisd en is er van onze reisplannen niets terecht gekomen. Ik ben nu een van de vier achterkleinkinderen van Hendrik en Elsje Hitman-Coerkamp die op Schiermonnikoog wonen.
Mijn grootmoeder Aukje de Boer-Hitman is in 1864 geboren en heeft deze hachelijke reis niet meegemaakt.