Familiegegevens en opleiding
Luiken Brouwer werd geboren op 23 maart 1833 te Oude Pekela als zoon van de schipper Sjabbe Jans Brouwer en Elisabeth Pijbes.
Luiken trouwde als schipper te Oude Pekela op 19 juli 1860 met Jantje Boldewijns Gent, geboren op 28 februari 1836 te Oude Pekela als dochter van de bakker Jan Jacobs Gent en Gepke Harms Bouman. Na het verongelukken van Luiken Brouwer hertrouwde Jantje op 06 mei 1868 te Oude Pekela met de bakker Gerrit Staal. Jantje overleed op 28 maart 1924 te Oude Pekela, 88 jaar, weduwe
Luiken Brouwer verongelukte op zee bij Egmond in december 1863.
“Aktenummer: 1868-s6, 02-05-1868
Aan de arrondissementsrechtbank te Winschoten: Geeft eerbiedig te kennen Jantje Boldewijns Gent, zonder beroep, wonende te Oude Pekela, gehuwd met Luiken Sjabbes Brouwer, dat genoemde haar echtgenoot, als kapitein bevarende het kofschip “Vriendschap”, komende van St.Petersburg, na op 9 okt. 1863 Elseneur te zijn gepasseerd, op 12 dec. 1863 nabij Egmond aan Zee schipbreuk heeft geleden en met de gehele bemanning zijn graf in de golven heeft gevonden; dat van het overlijden van haar man tot dusver nog geen akte is ingeschreven in de registers van de Burgerrlijke Stand van zijn woonplaats Oude Pekela; dat zij bij een dergelijke inschrijving wel belang heeft, waarom zij de rechtbank verzoekt, dat zo’n akte, na het horen van getuigen, alsnog wordt opgemaakt en ingeschreven. De rechtbank gehoord de onder ede afgelegde verklaringen van twee getuigen, waaruit genoegzaam is gebleken dat de genoemde Luiken Sjabbes Brouwer, kapitein van het Nederlands kofschip “Vriendschap”, op 12 dec. 1863, nabij Egmond aan Zee, is omgekomen in de golven doordat de boot waarin hij met de bemanning van zijn schip trachtte te redden, van zijn in zinkende toestand verkerend schip, in de branding is omgeslagen en hij te ver van de kust verwijderd was om aan de mogelijkheid te kunnen denken dat hij door zwemmen of op een andere wijze aan wal zou zijn gekomen; beveelt alsnog inschrijving van overlijden in de registers van de Burgerlijke Stand.”
In Burgerlijke Stand akten uit de provincie Groningen wordt Luiken Brouwer vermeld als schipper in 1860, 1861, 1863.
Lidmaatschap zeemanscollege(s)
L.S.Brouwer was met vlagnummer 152 in de periode 1859 t/m 1864 effectief lid van het zeemanscollege “De Trouw” te Oude Pekela.
In de ledenlijsten van dit College in de Almanakken uit Amsterdam (AAKZ) en Sweys staat in de jg. 1860 bij vlagnummer 152 vermeld: “Brouwer & Heeres”. Was Heeres een mede-eigenaar van het schip?
Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)
Geen
De schepen van de kapitein
Bouma025 vermeldt L.S.Brouwer als gezagvoerder gedurende:
* 1860 t/m 1863 van de galjoot “Vriendschap”, gebouwd in 1859 te Pekela, 97 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Pekela. Het schip is in 1863 verongelukt bij Egmond.
De collectie monsterrollen op het Noordelijk Scheepvaartmuseum te Groningen vermeldt:
23 februari 1848, schip “ Elisabeth”, kapitein Jan S.Brouwer, kajuitwachter Luiken Brouwer uit Oude Pekela.
12 februari 1848, schip “ Agatha”, kapitein Garrelt E.Schuur, koksmaat Luiken S.Brouwer uit Oude Pekela.
06 juli 1859, schoenerkof ‘Vriendschap‘, kapitein Luken S.Brouwer, 26 jaar uit Oude Pekela
Overige bijzonderheden
Melding van een brief van B&W van Amsterdam waarin wordt gevraagd om bijzonderheden aangaande het verongelukken van de galjoot “Vriendschap” in december 1863.
“Antwoord van Burgemeester en Wethouders van Oude Pekela: Volgens inlichtingen van de boekhouder van de galjoot “De Vriendschap” en van de nagelaten betrekkingen van de kapitein is genoemd schip in december 1863 op de Hollandse kust verongelukt. Volgens beschrijving zou het lijk van de kapitein en een brieven zijn aangespoeld. Overigens is er niets gered of geborgen.”115