Familiegegevens en opleiding
Reinder Jans Speelman, schipper te Groningen, was gehuwd met Geertje Roelfs Dost. Zij waren de schoonouders van Freerk Martinus Rasker.092.
Lidmaatschap zeemanscollege(s)
In het boek WIE ZEE HOUDT WINT DE PRIJS. 150 jaar Koninklijk Zeemanscollege De Groninger Eendracht. door Hylke Speerstra, Uitgegeven door het Koninklijk Zeemanscollege “De Groninger Eendracht”, 1980101 staat op p.102 een herinnering van schoenerkapitein Jan Kruize: “Vader was rond de eeuwwisseling voorzitter van het Zeemanscollege “de Groninger Eendracht”. De schippers en hun vrouwen kwamen met glimmende koppen de zaal in bij café Huizinga aan de Grote Markt. … Een tweetal bestuursleden fungeerden op die dag van het Eendrachtsfeest als vlaggekapitein. Ik zie de schippers Reint Slangenburg en Rein Speelman bij alle kapiteinshuizen in de stad voorbij lopen … De twee mannen moesten controleren of ieder lid van “De Eendracht” wel de vlag had uitgestoken. Wie het had vergeten of om één of andere reden niet mee wilde doen, moest een boete betalen en kon zelfs als lid geroyeerd worden. Ik kan me niet herinneren dat iemand ooit vergat te vlaggen. Toch bleef de parade van de vlaggekapiteins lang traditie. … “
Is dit dezelfde als in de kop staat vermeld?
Opmerkingen in verband met Zeemanscollege(s)
Geen
De schepen van de kapitein
Bouma025 vermeldt R.J.Speelman als gezagvoerder gedurende:
- * 1869 t/m 1872 van de 1/mkof “Jonge Anna Margrietha”, gebouwd in 1868 te Groningen, 62 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Groningen.
Overige bijzonderheden
Geen
Familiegegevens en opleiding
De schepen van de kapitein
Bouma025 vermeldt N.J.Wijnstok als gezagvoerder gedurende:
* 1873 t/m 1884 van de 1/mkof “Jonge Anna Margrietha”, gebouwd in 1868 te Groningen, 62 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Groningen.
Overige bijzonderheden
Mulder083-p.51 bespreekt de beperkte vrachtenmarkt in 1886. “Zo beklaagde Nicolaas J.Wijnstok zich in april 1886 dat er in Hamburg dus tjalken genoeg en geen vragt was.” “Ook schrijft Wijnstok nog: Verder kan ik U melden, dat wij hier den 13 dezer gearriveerd ofschoon ik gedacht had dat ze ons buiten de Elbe hadden gehouden wij hebben Zondagmorgen een beste zijl gehad om er in te komen dog alles is goed afgelopen. …”
Familiegegevens en opleiding
Geen
De schepen van de kapitein
Bouma025 vermeldt J.L. de Groot als gezagvoerder gedurende:
* 1862 t/m 1876 van de tjalk “Kent U Zelven”, gebouwd in 1861 te Wildervank, 70 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Wildervank. Het schip ging in 1876 over naar de binnenvaart;
* 1885 t/m 1899 van de 1/mkof “Jonge Anna Margrietha”, gebouwd in 1868 te Groningen, 62 ton o.m., varend als kapitein/eigenaar vanuit Groningen.
Overige bijzonderheden
Geen
|