1961-07-13: |
Er komt trouwen van. Verliefde verstekelinge terug naar Zweden. Het 15-jarige Zweedse meisje dat zich aan boord van het Groninger schip WILHELMINE had verscholen in de hut van haar geliefde, heeft gisteren de terugreis aanvaard. Doris Brite Marie Strand ontmoette zes weken geleden de kok van de Wilhelmine, Chris Polhuis (20 jaar) uit Enschede, toen het schip de Zweedse havenstad Oskarshamn aandeed. „Toen we naar Nederland vertrokken waren, schreef Doris, dat ze mij terug wilde zien", vertelde Bolhuys. Toen de Wilhelmine vijf dagen geleden opnieuw in Oskarshamn aanmeerde, verstopte het meisje zich in de hut van Bolhuys. Zij werd pas ontdekt, toen de coaster in de Britse vissershaven Grimsby arriveerde. Maar zij mocht niet van boord omdat zij geen paspoort had. De kok Bolhuys zegt, dat hij weer naar Zweden zal gaan. „En dan zeg ik het zeemansleven vaarwel en gaan wij trouwen", voegde hij eraan toe.
De waarheid 13-07-1961: Doris mocht Chris meenemen. Doris Brite Strand, het vijftienjarige Zweedse meisje dat als verstekelinge in de hut van haar vriend, scheepskok Chris Polhuis van het Nederlandse schip „Wilhelmine", van Zweden naar Grimsby in Engeland is gereisd, is nu met dat schip onderweg naar Gent. Daar zal de Zweedse consul zich over haar ontfermen. Een functionaris van het Zweedse vice-consulaat in Grimsby vertelde, dat men op grond van menselijke overwegingen had toegestaan, dat het meisje met haar zeeman meevoer. Later zal dan een oplossing voor het geval worden gezocht.
De Telegraaf 14-07-1961: Jonge verstekelinge nu weer in Zweden. Van onze speciale verslaggever. Gent, zaterdag. Met tranen in de ogen heeft de 15-jarige Zweedse Doris Brita Strand vrijdagmiddag in Gent afscheid genomen van haar Hollandse vriend, de 20-jarige kok Chris Polhuis van de Nederlandse kustvaarder „Wilhelmine" uit.Groningen.' Daarmee was hun romance voorlopig ten einde. Via de Zweedse consul in Gent werd Doris op transport gesteld, terug naar Zweden. En Chris Polhuis wacht in Gent af, tot zijn opvolger is gearriveerd en zijn ontslag zal ingaan. De Nederlandse kok smokkelde Doris aan boord van de „Wilhelmine" toen het schip eind vorige week in Oskarshamn gemeerd lag en verborg haar in zijn hut. Pas in de Schotse haven Grimsby ontdekte de kapitein de jonge verstekelinge. In Engeland mocht het meisje niet zonder paspoort aan land. Daarom was de kapitein genoodzaakt haar. maar ook zijn kok, die hij wegens deze ontvoering had ontslagen, mee te nemen naar zijn volgende haven Gent. Daar is het schip vrijdagmorgen aangekomen. Op weg hierheen passeerde het schip Terneuzen. De Nederlandse autoriteiten hadden maatregelen genomen, dat er in Terneuzen niemand van de „Wilhelmine" aan land mocht. Het schip moest naar Gent doorvaren. Toen in het kanaal naar Gent Doris tot de ontdekking kwam, dat zij spoedig de thuisreis zou maken, heeft zij geprobeerd zichzelf met een scheermesje lichamelijk letsel. toe te brengen. Haar vriend kon dit verijdelen; zij liep slechts een lichte verwonding op. In. Gent werd Doris door de Zweedse consul van boord gehaald en naar Antwerpen gebracht. Vrijdagmiddag werd zij, met door het consulaat verstrekte reispapieren, naar het vliegveld van Brussel gebracht. Vrijdagavond kwam zij in Stockholm aan waar haar vader en moeder haar op het vliegveld afhaalden. |