1963-06-10: |
Leeuwarder courant 10-06-1963: Van Londense diefstal. Politie zoekt op Nederlands schip naar goud. Rechercheurs van de Rijkspolitie te water hebben gistermiddag de Amsterdamse coaster „ZAANSTROOM", dat toen juist had afgemeerd in de Amsterdamse haven doorzocht naar goud dat afkomstig zou moeten zijn van de grote gouddiefstal, die enkele weken geleden in Londen is gepleegd. Zoals bekend werden daarbij veertig baren goud, elk twaalf kilo zwaar met een totale waarde van ƒ2,5 miljoen, gestolen uit de binnenplaats van een Londense goudhandel. De Nederlandse politie had van Scotland Yard het verzoek gekregen om de „Zaanstroom" te doorzoeken, omdat zich aan boord waarschijnlijk de goudstaven zouden bevinden. Volgens een anoniem telefoontje, dat Scotland Yard heeft ontvangen, zouden de staven in een haven in Zuid-Engeland aan boord van een schip zijn gebracht. De „Zaanstroom" is gistermiddag in Amsterdam gearriveerd met een lading stukgoed uit de Engelse havenplaats Portsmouth. Onder toezicht van de politie is vanmorgen begonnen met het lossen van de lading van de „Zaanstroom". De uit ruim 150 ton stukgoederen bestaande lading wordt uiterst nauwkeurig onderzocht. De politie houdt er rekening mee, dat de staven in kleine stukjes zijn gehakt. Om de reders van de „Zaanstroom", die een wekelijkse dienst op Engeland onderhoudt, zo weinig mogelijk te benadelen, zal men trachten de goederen in de normale tijd, ongeveer twee etmalen, te lossen.
De Telegraaf 11-06-1963: Op coaster werd geen gram goud gevonden. Van een onzer verslaggever. Amsterdam, dinsdag. Ondanks een zeer uitgebreid — en nauwkeurig — onderzoek is gisteren aan boord van de coaster „Zaanstroom" in Amsterdam, geen gram goud gevonden. Van 's morgens tot des avonds hebben de rechercheurs van de douane en de rijkspolitie te water vergeefs gezocht. Het schip, een 500-tons coaster van de HSM, was zondagmiddag met een lading van 170 ton stukgoed uit Portsmouth aangekomen. Toen het tussen de pieren van IJmuiden voer, arriveerde er via Interpol een telegram van Scotland Yard bij de Amsterdamse Rijkspolitie te water met het verzoek de „Zaanstroom" te onderzoeken op de aanwezigheid van veertig baren goud. Scotland Vard had een anoniem telefoontje ontvangen, dat deze schat op 24 mei uit de City van Londen geroofd, aan boord van het Nederlandse schip zou zijn. Lading gelost; Na een voorlopig onderzoek ls gisterochtend een begin gemaakt met het lossen van de lading. Terwijl het schip terdege werd bewaakt, belandde kraanlading na kraanlading van de meest uiteenlopende goederen op de kade.
Drie caravans stonden naast stapels dozen sigaretten, enorme rollen behang, naast zakken gips en bussen verf. Maar.... nergens goud.
De lading is opgeslagen in een loods en zal vandaag nóg nauwkeuriger worden onderzocht. Aangezien het mogelijk is, dat het goud in een „vertrouwenwekkende" verpakking is geborgen, zullen ook de zendingen van enkele wereldberoemde fabrieken onderzocht moeten worden.
Het Vrije Volk 12-06-1963: Geen goud op Zaanstroom. (Van een onzer verslaggevers) Er is geen goud gevonden in de lading: van het zeeschip Zaanstroom. Dinsdag is nog de gehele dag gezocht. Omstreeks vijf uur waren ook de laatste balen en kisten bekeken. De recherche van de rijkspolitie te water kon daarna aan Scotland Yard in Londen doorgeven, dat de tip, die tot het doorzoeken van het schip geleid heeft, vals geweest is. De Britten hebben hiervan onder dankzegging voor de verleende diensten kennisgenomen. De Zaanstroom is dinsdagmiddag naar Londen vertrokken.
Friese koerier 12-06-1963: Geen goudstaven aan boord. „Zaanstroom" koos weer 't ruime sop. Amsterdam (ANP) - Gistermiddag heeft de recherchegroep van de rijkspolitie te water in Amsterdam onder leiding van overste H. Waakop Reyers het zoeken naar de 40 goudstaven, die zich in de coaster „Zaanstroom" zouden bevinden, gestaakt. De „Zaanstroom" is door de recherche vrijgegeven en 's middags om kwart voor vijf voor zijn wekelijkse reis naar Londen vertrokken. Het anonieme telefoontje dat Scotland Yard kreeg en achtereenvolgens Interpol, de douane- recherche en de rijkspolitie te water in Amsterdam aan het werk zette, is dus of loos alarm of, zoals in politiekringen al werd verondersteld, een afleidingsmanoeuvre geweest. Gerucht; Enkele marinedeskundigen hadden aan het begin van de middag met twee mijndetectors het zoeken naar de op 24 mei in Londen geroofde goudstaven voortgezet. Er liep toen een later op de middag ontzenuwd gerucht dat maandag een Engelsman de rederij in Amsterdam had opgebeld, die bijzondere belangstelling zou hebben getoond voor een uit de coaster geloste bulldozer. Gistermiddag om twee uur zou de Brit naar de Oostelijke Handelskade komen om daar een Italiaan te ontmoeten, die de bulldozer zou willen kopen. De officier van justitie, mr R. L. Heukels, die deze zaak behandelt, bevestigde later dit gerucht. De recherche achtte het derhalve niet uitgesloten dat het goud zich ergens in de bulldozer zou bevinden.
|