AH 240293
Maassluis, 23 februari. Het naar Marseille bestemde Nederlandse stoomschip ARIADNE, is hedennacht bewesten de Waterweg op de Maasvlakte gestrand.
De sleepboten NOORDZEE, OOSTZEE en ZUID-HOLLAND hebben tevergeefs getracht het schip vlot te brengen. Blazers liggen langszijde.
(Later bericht.) Het achterruim is vol water. Een reddingboot, gesleept door de sleepboot NOORDZEE, is met veertien man van de equipage, waaronder ook de Vlissingse loods behoort, loods behoort, alhier aangekomen. De overige equipage is door het bergingsvaartuig NEPTUNUS alhier geland. De achtersteven van het schip is gebroken.
RN 280293
Het stoomschip Ariadne, dat gistermorgen uitging, geraakte in de Waterweg op het droge. De kapitein, J. C. F. Lupcke, wilde een tros uitbrengen, doch werd door een andere, die afbrak, zo getroffen, dat hij het rechterdijbeen brak. Het stoomschip werd, met verlies van roer en anker, naar Rotterdam teruggesleept. Hier aangekomen, bracht de politie de kapitein per brancard naar het ziekenhuis.
RN 010393
Omtrent de stranding en de afbrenging van het stoomschip ARIADNE wordt uit Maassluis aan de Scheepvaart het volgende gemeld:
Het stoomschip ARIADNE strandde in de morgen van 23 februari, ‘s voormiddags werd de equipage gered door de reddingsboot DE NEDERLANDSCHE LEEUW en door het vaartuig van Niemann en te Maassluis geland. Diezelfde namiddag werd door de kapitein een overeenkomst met de Berging-Maatschappij gesloten. Des avonds werd het bergen der lading begonnen met 20 vaartuigen en 150 man, terwijl het bergingsvaartuig BUFFEL het schip leegpompte en het indringende water uit het achterruim, tijdens en na de lossing, verwijderde. Donderdag en vrijdag werd de berging voortgezet, blazers naar Maassluis gedirigeerd en de lading daar in grote lichters overgeladen en doorgezonden naar Rotterdam. Vrijdagavond trok de ZUID-HOLLAND en sleepte de ARIADNE 2 streken om de West. Zaterdagmorgen werd niet getrokken, doch de lossing voortgezet en de lekkage zoveel mogelijk gedicht; ‘s avonds werd met assistentie van NOORDZEE, WODAN, ZUID- HOLLAND, ROTTERDAM, VLAARDINGEN en PERNIS het stoomschip, ARIADNE vlot gesleept en door de eerstgenoemde (NOORDZEE) naar Rotterdam gebracht (opm: op 26 febr.) en daar aan de boeien vastgemeerd. Jammer, dat bij het vlotslepen door het breken van de bolders op het achterschip van de ARIADNE kapt. Lupcke en de timmerman Boskus der Berging-Maatschappij nogal ernstig werden gewond; ook aan boord der Bergingsstoomboot NEPTUNUS werd de matroos Roos door het breken van het ankerspil gewond. De beide laatsten zijn echter tegen ongevallen verzekerd bij de eerste Nederlandsche Verzekering- Maatschappij op het leven, tegen invaliditeit en ongelukken, gevestigd te 's-Gravenhage. Daar de Maasvlakte, waar de ARIADNE strandde, zeer gevaarlijk is, mag deze berging gelukkig geslaagd genoemd worden.
AH 171105
Gisteren is door het Duitse stoomschip VIANNA te Oporto geland de gehele bemanning van het Nederlandse stoomschip ARIADNE, op reis van Valencia naar Rotterdam. Genoemd stoomschip is op 13 november l.l. in de Golf van Biscaye zwaar lek verlaten toen de VIANNA in zicht kwam. (opm: de ARIADNE was op 4 november van Valencia vertrokken)
PGC 181105
Rotterdam, 16 november. Volgens heden alhier door de rederij uit Oporto ontvangen telegram, is het Ned. s.s. ARIADNE, kapt. T. Bakker, van Valencia naar Rotterdam, bij vliegend stormweer in de Golf van Biscaye vergaan. De gehele bemanning is gered door het Duitse s.s. VIANNA en te Oporto geland.
NRC 221105
Rotterdam, 21 november. Extract uit de scheepsverklaring van het s.s. ARIADNE.
Op 11 november is het schip in de Golf van Biscaje belopen door een hevige storm. Het schip kreeg diverse schade aan dek en een reddingboot ging verloren. Op 13 november sloeg door een stortzee luik II in en spoelden de bovenbrug en het kompas weg. Tevens gingen de laatste reddingboten over boord en maakte het schip hevig water. Om 3 uur n.m. dezelfde dag kwam het Duitse s.s. VIANNA (kapitein J. Spieker) in zicht en werd besloten het schip te verlaten. Vanwege het weer kon de VIANNA echter nog geen reddingboot uitzetten. Om 2 uur ’s nachts op de 14e november lukte dit wel. Met de boot werd verbinding gemaakt en de manschappen gingen voorzien van een reddingvest één voor één overboord naar de reddingboot. De boot moest drie tochten maken om allen te redden en om 7 uur ’s morgens werd de kapitein van de ARIADNE als laatste gered. De ARIADNE was op weg van Valencia naar Rotterdam en de geredde opvarenden zijn op 16 november te Oporto aan land gezet.