Inloggen
Gezagvoerder

Kortkemeijer, Hendrik

Naam: Kortkemeijer, Hendrik
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 2
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
DRIE GEZUSTERS 0 Brik Sailing Vessel 12128 Bekijk schip
JAVA PAKET 1820 Fregat Sailing Vessel 12898 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Hendrik Kortkemeijer werd geboren/gedoopt te Rotterdam op 16/21 september 1800 als zoon van Johan Hendrik Kortkemeier en Maria Catharina Jansen.

Hij trouwde op 05 oktober 1825 te Rotterdam met Willemina Muntz, geb/ged te Rotterdam op 09/23 februari 1796.

Willemina hertrouwde op 24 november 1841 te Rotterdam met Thijs Bernard Franssen.

Willemina overleed op 27 februari 1865

Hendrik was in 1825 stuurman ter koopvaardij en overleed op 01 maart 1827 op zee ter hoogte van de “Noorder Rassen” voor Westkapelle

http://piet.ridderhoff.net/Piet/Generatie-bijlagen/076-100/Genealogie-Ridderhof-bijlagen-091.htm

 

“Heden ontving ik berigt, dat mijn dierbare Echtgenoot HENDRIK KORTKEMEIJER, Kapitein van het Oost-Indische Fregat DE JAVA PAKET, op zijn terugreis van Batavia, op het punt van in het Vaderland aantelanden den eersten dezer maand, nabij West-Capelle, eiland Walcheren, met zijn Schip is gestrand, en hij, de gansche equipage en pasagiers allen eenen vreeselijken dood in de golven gevonden hebben. Hoezeer deze hartverscheurende tijding mij, zijne Ouders en Naastbestaanden getroffen en in diepen rouw gedompeld heeft, zal wel elk gevoelen; mijn verlies is onvergetelijk en onuitsprekelijk groot!

Mijn brave Man stierf in den bloei zijns levens, in den ouderdeom van 26 jaren en 5 maanden, daar ik slechts 17 maanden in zijn bezit allergelukkigst zijn mogt. Geschenke mij de genade Heem Eerbiedig te zwijgen.

                            Rotterdam                                                                               WILLEMINA MUNTS

            den 7 Maart 1827                                                                  Wed. H. KORKEMEIJER

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

K.Kortkemeijer was met vlagnummer R8 in 1826-1827 effectief lid van het Rotterdamse zeemanscollege Maatschappij tot Nut der Zeevaart. De ledenlijsten uit de periode 1820 t/m 1825 ontbreken. Daardoor is het mogelijke dat hij in één van de jaren uit genoemde periode tot het College is toegetreden058.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

Het Jaarverslag 1827 van de Maatschappij tot Nut der Zeevaart te Rotterdam (Gemeentearchief Rotterdam - J-126)  meldt het overlijden van “Kapitein H.Kortkemeijer no 8, welke zoo ongelukkig bij het inzeilen van Vlissingen zijn schip en leven verloor, alsmede alle die op denzelfden Bodem van Batavia waren gekomen.”

In de Jaarverslagen van de Maatschappij (Gemeentearchief van Rotterdam) staat in de Rekening-Courant dat de weduwe van kapitein H.Kortkemeijer een uitkering kreeg van f 150,-, f 112,50 resp. 137,50.

In de Jaarverslagen 1835 t/m 1840 van de Maatschappij (Maritiem Museum, Rotterdam) staat vermeld dat de weduwe van kapitein Kortkemeijer een jaarlijkse uitkering kreeg van f 150,-.

In het Jaarverslag 1841 staat vermeld dat de weduwe van kapitein H.Kortkemeijer een uitkering kreeg van f 112.50 voor 9 maanden tot 30 september. Daarna dat zij “voor verdere uitkeering heeft bedankt.”058.

 

De schepen van de kapitein

Van Sluijs013 vermeldt géén kapitein Kortkemeijer, maar wèl ene Hendrik Kortmeijer (dus niet Kortkemeijer), die in 1826 gezagvoerder zou zijn geweest op de brik “Dijkzicht”, varend voor A. van Hoboken te Rotterdam.

en

Bouma025 vermeldt H.Kortmeijer als gezagvoerder gedurende:

*    1826 op de brik “Dijkzicht” ex Drie Gezusters, bouwjaar en -plaats niet vermeld, 287 ton o.m., varend voor A. van Hoboken te Rotterdam.

MAAR:

Oosterwijk-069 vermeldt allereerst géén Kortkemeijer of Kortmeijer. Voorts noemt hij diverse malen “de vroegere brik Drie Gezusters (154 last), die de naam van Van Hobokens buitenverblijf had gekregen. Dijkzigt dus.” (p.107). Op p. 140 staat de mededeling: “De Vijf Gezusters was de eerste bodem van van Hoboken die naar China voer; in het jaar waarin zes andere schepen van zijn vloot naar Indië vertrokken. Éen van die zes was de Dijkzigt, die in 1816 haar eerste reis was begonnen en op 23 december 1825 voor de laatste vertrok. Na terugkeer werd de brik afgedankt.” Deze mededeling spoort niet met die uit het Jaarverslag 1827 van de Maatschappij tot Nut der Zeevaart waarin sprake is van verlies van schip bij het inzeilen naar Vlissingen.

 

Kortkemeijer wortd niet genoemd in de monsterrollenlijst op het Stadsarchief van Amsterdam.

 

Overige bijzonderheden

Reinier D'Ozij]

D'OZIJ (Reinier) was Algemeen Secretaris van Kommissarissen Generaal 1816-1819 en daarna lid in den Raad van Indië. Met zijn ambtgenoot Mr. H.J. van de Graaff, werd hij in 1826 door den Kommissaris-Generaal Du Bus de Gisignies naar Nederland opgezonden. Beiden vertrokken den 2 Nov. 1826 op het schip ‘Java Paket’, Kapitein H. Kortkemeijer 't welk in het gezigt der vaderlandsche kust verongelukte op den 1 Maart 1827 bij het inzeilen van de Deurlo. Ook de andere passagiers verloren het leven T.A. van Angelbeek, L.J. Le Jeune en J.G.G. Kilian.

In 1820 was hij benoemd tot Ridder der orde van den Nederlandschen Leeuw.

http://www.inghist.nl/retroboeken/vdaa/#source=aa__001biog25_01.xml&page=232

 

  1. Willem, geboren op 20-09-1800 in Rotterdam, Agter ´t Klooster. Hij is gedoopt op 28-09-1800 in Rotterdam, Grote Kerk. Doopgetuige: Maria Vervoore.Willem is overleden op 05-12-1819 in de Indische Zee, op het schip Dijkzigt, 19 jaar oud.  De overlijdensaangifte werd gedaan op 25 april 1820:Verschenen Martinus A.Jacomette, 29 jaar, kapiteijn en Hendrik Kortkemeijer 21 jaar, 3e stuurman van het schip Dijkzigt, laatst gerepatrieerd van Batavia en leggende in de Maze voor deze stad. Op 5 december 1819 ´s avonds om 10 uur is in de Indische Zee overleden Willem van Assendelft, 19 jaar, ongehuwd, ligtmatroos. Zoon van wijlen Gerrit van Assendelft, alhier overleden en van Hillegonda Zwanenburg, wonende alhier.

http://www.google.nl/search?hl=nl&source=hp&q=kortkemeijer&aq=f&aqi=&aql=&oq=

 

Bataviasche Courant 30 september 1826114

Den 20 september is van Batavia vertrokken naar Soerabaija het schip JAVA PAKET, kapt. H. Kortkemeijer. (opm: de JAVA PAKET is op 2 november weer van Batavia vertrokken onder kapt. H. Kortkemeijer, naar Antwerpen, doch op de Schelde vergaan)

 

Amsterdamsche Courant 08 maart 1827114

’s Gravenhage, 6 maart. Een brief uit Middelburg, van de 4e maart, deelt het navolgende bericht omtrent het, op de 1e dezer, op de Noorder Rassen (opm: bank in de Westerschelde) gestrande schip mede: ”Uit de aangespoelde papieren blijkt, dat het verongelukte schip DE JAVA PACKET is geweest (opm: fregat JAVA PAKET, b.j. 1821, onder kapt. Hendrik Kortemeijer, die na verkoop van de brik DIJKZIGT in Batavia om onbekende redenen het commando van kapt. Charles Boyle had overgenomen). Hetzelve is midden doorgeslagen, het onderschip met de lading is gezonken, de voorsteven en zijden van het bovendek met het tuig en de masten zijn aangespoeld. Op deze laatste waren 8 mensen, doch slechts één in leven, zijnde een Blankenberger visser, die, slechts één uur aan boord geweest zijnde, weinig of niets heeft kunnen mededelen. Volgens zijn zeggen, waren er 6 passagiers aan boord en onder dezelve schijnen, volgens de gevonden papieren, de heren De Graaff en d’Ory, alsmede twee vrouwen geweest te zijn. Van de lading is nog niets dan een baal koffie aangespoeld en enige kisten met opgezette vogelen en vreemde dieren. (opm: zie PGC 090327, RC 130327 en DC 280427)

 

Provinciale Groninge Courant 09 maart 1827114

Rotterdam den 5 maart. Men verneemt, dat de 1e dezer op de Noorder Rassen, voor Westkapelle, een schip gestrand is, van Batavia komende, zijnde waarschijnlijk de JAVA PAKET, kapt. Kortkemeijer, naar Antwerpen bestemd. Men vreest, dat de equipagie, uit 23 man bestaande en 6 passagiers, omgekomen is. De loods, die bij Blankenberg aan boord gegaan was, is alleen op een stuk van het wrak tussen Oostkapelle en Vrouwen-Polder aangespoeld en door de strandbedienden gered. Het strand tussen deze plaatsen is bedekt met de overblijfselen van het schip. (

 

Rotterdamsche Courant 13 maart 1827114

Amsterdam, 11 maart. Kapitein J. Grimson, van Yarmouth naar Antwerpen, den 4 februari te Veere gearriveerd, heeft op de hoogte van Schouwen, niet ver van de kust, onderscheidene goederen, als kisten, vaten en wrakhout zien drijven, vermoedelijk afkomstig van het bij Domburg verongelukte driemastschip DE JAVA PAKET, kapt. H. Kortkemeijer, van Batavia naar Antwerpen.