Inloggen
Gezagvoerder

Jong, Teunis de

Naam: Jong, Teunis de
Schepen waarop deze gezagvoerder heeft gevaren

Aantal gevonden schepen: 3
Naam Bouwjaar Type Voortstuwing Ship id
TWEELINGZUSTERS 1851 Bark Sailing Vessel 7859 Bekijk schip
STAATSRAAD BAUD 1839 Fregat Sailing Vessel 10356 Bekijk schip
GOUVERNEUR GENERAAL DUYMAER VAN TWIST 1853 Bark Sailing Vessel 14598 Bekijk schip

Overige informatie van deze gezagvoerder:

Familiegegevens en opleiding

Teunis de Jong werd geboren in 1814 (waar?)

Teunis de Jong overleed op 01 december 1894 op Ameland, 80 jaar en gehuwd. Hij werd begraven te Hollum op de Algemene Begraafplaats Noord regel 20 graf 1/1 met daarop de vermelding “oud Koopvaardij Kapitein”.

 

Lidmaatschap zeemanscollege(s)

T.de Jong werd per 12 april 1849 op voordracht van J.C.B.Fulbrun en met vlagnummer 795 ingeschreven als effectief lid van het Amsterdams zeemanscollege "Zeemanshoop". Bij de inschrijving was zijn schip de "Staatsraad Baud"002. Toegevoegd is “Lid voor de Vlag” 002a.

In de Algemene Vergaderingen van het Amsterdamse zeemanscollege Zeemanshoop dd. 05/12 juni 1849 werd als effectief lid voorgedragen/benoemd Teunis de Jong, geen leeftijd vermeld, voerend het fregat “Staatsraad Baudt”, op voordracht van kapitein C.C.B.Fulbrun.023.

 

Opmerkingen in verband met lidmaatschap Zeemanscollege(s)

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 29 januari 1852 vraagt kapitein T. de Jong om deelnemer in het Weldadig Zeemans Fonds te mogen worden hoewel hij boven de leeftijd is. Het verzoek wordt afgewezen. In de vergadering dd 24 juni 1852 herhaalt hij zijn verzoek maar ook nu wijst het Bestuur het af.042..

In de notulen van de Bestuursvergadering van Zeemanshoop dd 04 maart 1856 staat een ingekomen verzoek van de Assurantie Compagnie Union des Ports de Paris om aan W. van Essen, 3e stuurman op de “Staatsraad Baud”, die het schip L’Harmonie te Marseille heeft binnengebracht, een chronometer aan te bieden. Het Bestuur zal dit verzoek uitvoeren en bij de uitreiking ook kapitein T. de Jong uit nodigen. 042

 

In de notulen van de Algemene Vergadering van Zeemanshoop dd 06 mei 1856023 staat een verslag van de uitreiking van een chronometer aan stuurman van Essen:

“Uitreiking van Chronometer, welke door de Heeren fransche Assuradeurs aan Stuurman W.van Essen ten geschenke gegeven is. Genoemde Stuurman wordt daarop binnengeleid en met Kapitein T. de Jong verzocht plaats te nemen, waarna de Voorzitter tot hen beide op allezinds waardige wijze het woord rigt. De spreker toont eerst aan in welken neteligen toestand zich de Harmonie bevond, toen het, na vruchteloos van andere schepen hulp gevraagd te hebben, de Staatsraad Baudt ontmoette. Hij prijst luide het menschlievende gedrag van Kapt. T. de Jong, die niet aarzelde, om een zijner Stuurlieden af te staan, deze met raad en daad bij te staan, en alzoo den roem van hulpvaardigheid, welke de Nederlandsche zeevaart bezit, krachtig te handhaven. Daarna wordt de moed van Stuurman van Essen herdacht en deze met zijnen volbragte togt gelukgewenscht, waarna de spreker er op wijst, hoeveel schade voor de Heeren Assuradeurs door de hulpvaardigheid van Kapitein de Jong en Stuurman van Essen is voorkomen, en dat het hem aangenaam is, dat de Heeren fransche Assuradeurs dit gaarne erkennende, als blijk van hunne ingenomenheid met Stuurman van Essen hem een met zorg bewerkte Chronometer met toepasselijke inscriptie ten geschenke gaven, welk geschenk daarop aan genoemden Stuurman wordt uitgereikt.

Kapitein de Jong en Stuurman van Essen zeggenden Voorzitter voor zijne woorden dank.”

 

De schepen van de kapitein

lidmaatschap van College Zeemanshoop te Amsterdam001

vlagnummer              jaren          type           scheepsnaam                 naam reder/boekhouder

        795                1849-1853     fregat        Staatsraad Baud            Otter & van der Voort, Amsterdam

        408                1854-1856     fregat        Staatsraad Baud            idem

                                1857-1859     fregat        Staatsraad Baud            S.Piek,  Oudshoorn

                                     1860          geen opgave van schip en boekhouder

                                     1861          fregat        Straat Baly                     geen opgave

                                     1862          bark           Tweeling Zusters          D.van den Berg - later D.de Bruyn,  Westzaan

                                     1863          geen vermelding van schip en boekhouder

                                     1864          bark           Maria                              Jhr.J.S.H.van de Poll, Amsterdam

                                     1865          bark           Maria                              Wed.J.S.van de Poll, Amsterdam

                                1866-1872     geen vermelding van schip en boekhouder

 

Vertrek en terugkomst van schepen in Amsterdam093:

  1. de Jong Staatsraad Baud 25 februari 1859                                  niet vermeld

                                      Straat Baly                               28 mei 1861                                          31 maart 1862

 

Bouma025 vermeldt T.de Jong als gezagvoerder gedurende:

*    1850 t/m 1857 van het fregat “Staatsraad Baud”, gebouwd in 1839 te Amsterdam, 617 ton o.m., varend voor Otter & v/d Voort te Amsterdam;

*    1858 t/m 1860 van hetzelfde schip maar nu varend voor S.Piek te Oudshoorn. Het schip werd in 1860 afgekeurd te Batavia en verkocht.

*    1863 op de bark “Tweelingzusters”, gebouwd in 1851 te Nieuwendam, 327 ton o.m., varend voor D.v/d Berg te Amsterdam. Het schip werd in 1869 verkocht naar Noorwegen en herdoopt in “Petrus”;

*    1865 t/m 1866 van de bark “Maria”, ex Gouverneur-Generaal Duymaer van Twist, gebouwd in 1853 te Elshout, 483 ton o.m., varend voor de Wed. J.S. v/d Poll te Amsterdam.

 

Overige bijzonderheden

Het Sorgdragermuseum te Hollum, Ameland bezit een scheepsportret van de “Staatsraad Baud” onder gezagvoerder T. de Jong Texel binnenkomend op 07 december 1851. Van de fokkemast waait de collegevlag  van “Zeemanshoop” met nr. 795. Van de grote mast waait een witte wimpel met de linksboven een kleine Nederlandse vlag en overlangs de letters in zwart O  vd V (naam reder Otter & van der Voort)

 

 

Guillaume Louis Baud

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Guillaume Louis Baud, ('s-Gravenhage, 27 december 1801 - aldaar, 5 januari 1891) was een Nederlands politicus, neef van J.C. Baud en minister van Koloniën.

] Opleiding

Baud werd, na vier jaar op kantoor bij een hypotheekbewaarder in 1823 benoemd tot ambtenaar vijfde klasse voor de dienst in Indië, waar hij in januari 1824 op de algemene secretarie werd geplaatst.

Loopbaan

Baud werd benoemd tot eerste commies, in april 1830 als secretaris van Kadoe benoemd en tijdelijk met het bestuur van dit gewest belast. Een gewezen muiteling, Djaja Sindergh pleegde een zware aanslag op Baud en bracht hem een ernstige klewangwond toe. Het hoofd van Sindergh werd door inlandse hoofden aan Baud gegeven, die het tot het einde van zijn leven bewaarde.

In 1833 werd Baud bevorderd tot resident van Kediri; hij stond bij gouverneur-generaal Johannes van den Bosch hoog aangeschreven omdat Baud een medestander was van de invoering van het cultuurstelsel. In 1838 werd hij resident van Samarang, waar hij door zijn optreden een door wanbeheer ontstane chaotische toestand wist te ordenen, zodat Wolter Robert van Hoëvell in zijn Tijdschrift voor Nederlandsch-Indië alle hulde bracht aan Baud. Drie jaar later werd hij benoemd tot directeur van het departement van cultures, tot Baud in 1845 wegens gezondheidsredenen naar Nederland terugkeerde.

Op 21 november 1848 werd Baud benoemd tot minister van Koloniën. Hij bekleedde die functie in het kabinet-De Kempenaer/Donker Curtius en trad na een half jaar af na een meningsverschil met zijn ambtgenoten. Hij meende dat de Staten-Generaal zich niet met de koloniale politiek diende te bemoeien en wees een benoeming (1850 en 1866) tot Gouverneur-Generaal en minister van Koloniën (1861) in het Kabinet-Van Hall/Van Heemstra af. Hij werd nu benoemd bij de Staatsraad in buitengewone dienst, met name om zitting te nemen bij de behandeling van koloniale -en financiële zaken. In 1858 verzocht Baud om ontslag uit de Raad van State.

Decoraties en commissies

Baud was commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw (1849), grootofficier in de Orde van de Eikenkroon (1855) en werd in 1867 tot koninklijk commissaris benoemd bij de Nederlandse Handelsmaatschappij. Baud was medeoprichter en van 1851 tot 1886 voorzitter van de Oost -en West Indische Opvoedingsmaatschappij.